Matrix Reloaded, The

Recensent:
Rogier Burghout
14-04-2020

Totaalbeoordeling:

8.8
UHD

Matrix Reloaded, The (UHD)
Samenvatting

Ongeveer zes maanden na de gebeurtenissen uit The Matrix heeft Neo nachtmerries waarin Trinity wordt vermoord door een Agent. Zoals kijkers van The Animatrix en spelers van het videospel Enter the Matrix al weten, wordt Zion bedreigd door grote graafmachines, ondersteund door duizenden Sentinels. De data, doorgegeven door het schip de Osiris (zie de Animatrix-episode: Final Flight of the Osiris) is schokkend en de laatste stad van de mensen wordt nu bedreigd met de ondergang. Neo (Keanu Reeves) zoekt hulp bij The Oracle, waar hij zoals gewoonlijk naast wat antwoorden, ook wat raadsels van meekrijgt. Neo moet op zoek naar de Keymaker, die hem de sleutel tot The Source kan bezorgen; het mainframe van The Matrix. Alleen op die manier kunnen de machines voor eens en voor altijd gestopt worden.

Commentaar

Na het overweldigende grote succes van het eerste deel was voor regisseurs Lana en Lilly Wachowski (ook wel bekend als de Wachowski's) het pad geëffend om de overige twee delen van de The Matrix trilogie te gaan verfilmen. The Matrix Reloaded en The Matrix Revolutions werden ‘back-to-back’ geschoten, achter elkaar dus. Beide delen kwamen in 2003, met een tussenpauze van ongeveer 6 maanden, in de bioscoop. De verschillen tussen The Matrix Reloaded en de The Matrix film zijn groot. Vooral de nadruk op de actie is groter geworden en de actiescènes zijn langer en uitgebreider dan in het eerste deel. Ook het filosofische karakter van het verhaal is uitgebreider. De afwisseling tussen actie en praatscènes is minder briljant dan in het eerste deel, waardoor de film wat meer fragmentarisch en rechtlijniger overkomt. Ook is het nut van sommige actiescènes soms wat vergezocht. De verrassing is er natuurlijk ook wel een beetje af. Wat overblijft is een zeer vermakelijke popcornfilm, waarbij je het ene moment van je stoel geblazen wordt door werkelijk fenomenale vechtscènes en actie en het andere moment met je oren zit te klapperen vanwege het filosofische gebabbel. De vele verwijzingen naar mythologische verhalen zijn een welkome afwisseling op de actie en geven de film juist dat stukje extra diepte. Niet iedereen slikt het “oorzaak-gevolg” thema van de film even makkelijk, maar de causaliteitstheorieën die ten toon worden gespreid in de film zijn zeker voer voor discussie achteraf. Kortom, The Matrix Reloaded is een prachtig gefilmd actiespektakel met een filosofisch randje. De cliffhanger aan het einde van de film maakte toentertijd erg nieuwsgierig naar het derde deel. The Matrix Reloaded is wellicht niet zo baanbrekend en vernieuwend als de eerste The Matrix film, maar is zeker garantie voor een adembenemende kijkavond. 

The Matrix Reloaded is al eerder op fysieke media uitgebracht. Onze recensie van de de DVD-uitgave vind je hier. Tijdens het HD-tijdperk bracht Warner ten tijde van de 'format-war' hun films uit op zowel HD DVD en Bluray Disc. Van The Matrix Reloaded hebben we beide versies besproken en de recensie van de HD DVD vind je hier en die van de Blu-ray Disc hier. De BD was jaren de beste manier om de The Matrix Reloaded te bekijken, tot aan het 4K-tijdperk. Warner heeft de film op zowel UHD als op BD een volledig nieuwe transfer meegegeven. Ook zijn er diverse extra's bijgevoegd op een aparte BD, en dat pakket is gelijk aan de eerste BD-uitgave. The Ultimate Matrix Collection (recensie vind je hier) bevat nog vele DVD's met nog meer extra's. De UHD-uitgave bevat uit drie schijfjes en wordt hieronder besproken. The Matrix Reloaded is niet in Nederland afzonderlijk verkrijgbaar, alleen in de UHD-set The Matrix Trilogy.

Filmspecs

Medium: UHD
Genre: Actie, Science fiction
Regio: A, B, C
Jaar: 2003
Speelduur: 138 min
Verpakking: UHD triple keepcase
Resolutie: 3840 x 2160
Beeldverhouding: 2.40:1 Ultra HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Atmos - Engels
 • Dolby Digital 5.1 - Duits
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
 • Dolby Digital 5.1 - Frans
 • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
 • Dolby Digital 5.1 - Portugees
 • Dolby Digital 5.1 - Spaans
 • Dolby TrueHD 7.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Frans, Portugees, Spaans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 5051889638940

Extra's

 • Commentaries
 • In-Movie Experience
 • Behind the Matrix
 • Car Chase
 • Teahouse Fight
 • Unplugged
 • I'll Handle Them
 • The Exiles
 • Enter the Matrix: The Game
 • Enter the Matrix
 • "Sleeping Awake" music video

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Blu-ray Disc
Voor de UHD-uitgave van The Matrix Reloaded is de beeldtransfer voor zowel de BD als de UHD opnieuw geremastered via een 4K-scan van het originele filmnegatief. De mastering is overzien door de cinematograaf van de trilogie, Bill Pope. De beeldtransfer op de Blu-ray Disc was al heel erg goed van kwaliteit, en in tegenstelling tot de beeldtransfer van The Matrix hoefde het uiterlijk van Reloaded niet verder aangepast worden. De transfer op BD is dan ook meer een strakkere verfijning van een al uitstekende transfer met wat meer scherpte, detaillering en beter gedefinieerd contrast.

UHD
The Matrix Reloaded krijgt op UHD een native 4K-transfer in het oorspronkelijke beeldformaat van 2.40:1 in een resolutie van 2160P en met HDR10 en Dolby Vision beeldverbetering. Ook bij Reloaded zie je dat de film is opgenomen op 35mm film en dus is grain wat meer zichtbaar dan op eerdere uitgaven. Verder profiteert van de hogere resolutie en hebben scherpte en detaillering een stap vooruit gemaakt. Dolby Vision, waarmee deze film is bekeken, zorgt voor een betere kleurenschakering en nog meer verfijning van het beeld. Niet perse een revolutionaire upgrade, maar wel een strakker en scherper beeld wat meer van het scherm af spat.

N.B. Screenshots zijn afkomstig van de Blu-ray Disc.

Geluidskwaliteit

UHD+BD
Op zowel Blu-ray Disc als UHD krijgt The Matrix Reloaded een Dolby TrueHD 7.1-audiotrack mee met een Dolby Atmos-extensie. De 5.1-track op de eerdere uitgave kreeg al maximale punten en hier trekken we niks vanaf. De track dendert door je huiskamer heen met maximale spreiding en dynamiek, en nu ook nog eens naar de hoogte. Vanwege de vele actiescènes merk je bij deze track meer activiteit in de hoogte dan bij de eerste film, en dat levert een meer aggressieve audiotrack op in vergelijking. Het is een meesterlijke audiotrack en dan ook echt demonstratiemateriaal.

Extra's

The Matrix Reloaded heeft op alle fysieke uitgaven nogal wat extra's meegekregen. Dat begon op de eerste DVD-uitgave al direct met een 2-disc uitgave met vele extra's, tot aan de DVD-uitgave van The Ultimate Matrix Collection. Voor de UHD-uitgave van The Matrix Reloaded heeft Warner hetzelfde pakket aan extra's meegegeven als op de eerste BD-uitgave stonden, alhoewel nu op een apart schijfje en uitgezonderd de Trailers en TV-Spots. Hieronder staan alle extra's benoemd, allen zijn in SD en Nederlands ondertiteld. Op de UHD staan alleen de commentaren.

UHD+BD

Commentaries

Written Introduction by The Wachowski's
Tekstschermen met enige uitleg van de beide regisseurs.

Philosophers Commentary by Dr. Cornel West & Ken Wilber
De ‘filosofen’ Dr. Cornel West en Ken Wilber filosoferen verder over The Matrix Reloaded en alles wat daarbij te interpreteren is. Hun insteek is zowel cultureel, technisch, maatschappelijk als religieus van aard.

Critics Commentary by Todd McCarthy, John Powers & David Thomson
De tweede track komt de ‘critici’ Todd McCarthy, John Powers en David Thomson. Bij de eerste film waren ze nog tamelijk positief over het vernieuwende en natuurlijk het commerciële succes. Bij deze tweede film zijn de heren minder positief.

Blu-ray Disc - Movie

In-Movie Experience
Evenals bij The Matrix hier hetzelfde fraaie onderdeel van de Blu-ray Disc presentatie. Gedurende de film kun je op gezette tijden een soort picture-in-picture (PiP) video bekijken met allerlei informatieve fragmenten over de productie van de film. Grotendeels zijn de fragmenten ook terug te vinden in de featurettes, maar ook wat nieuw materiaal. Een bijzondere filmbeleving met feitelijk een soort van visuele toelichting tijdens de film.

Blu-ray Disc - Bonus

Behind the Story

Behind The Matrix (47 min)
Met keuze uit vier featurettes, die apart te selecteren zijn of aaneengesloten te bekijken zijn met de optie ‘Play All’: 
- The Matrix Unfolds (5½ min) - Het Matrix-fenomeen als videospel en de The Animatrix.
- Preload – Behind the Scenes (22 min) - Een uitgebreide kijk achter de schermen.
- Get Me An Exit (10 min) - Hier een kijkje in de grote marketing campagne van The Matrix.
- The MTV Movie Awards Reloaded (10 min) - Een MTV bewerking van enkele scènes uit Reloaded.

Car Chase (55 min)
De achtervolgingsscène in Reloaded was één van de belangrijkste stuntscènes in de film. Men heeft hiervoor zelfs een eigen snelweg aangelegd. Alles is te zien in deze documentaire die uit acht onderdelen bestaat.

Teahouse Fight (7 min)
Met meer over het gevecht tussen Neo en Seraph (Collin Chou), als beschermer van Het Orakel. Twee vervolgkeuzen of een Alles Spelen optie.

Unplugged (40 min)
Hier komen alle aspecten naar voren over Neo’s gevecht met honderd Agent Smits. Met vijf vervolgkeuzen of een Alles Spelen optie.

I’ll Handle Them (17 min)
Vier korte documentaires, met een Alles Spelen optie, die ingaan op het creëren van Neo’s gevecht in Merovingian’s hal.

The Exiles (18 min)
Twee documentaires die meer vertellen over alle belangrijke nieuwe karakters in The Matrix Reloaded.

Addiotional Footage

Enter the Matrix – Videogame Making Of (28 min)
In deze zeer uitgebreide Making Of van het spel Enter the Matrix zien we goed het verschil tussen andere spellen. Zowel in productiewaarden, als in de verschillende verhaalelementen die werden geschreven speciaal voor het spel. Ook werd er de nodige motion capture gedaan om de bewegingen in het spel zo realistisch mogelijk te maken.

Enter The Matrix (42 min)
Bestaat uit 23 filmfragmenten die de Wachowsky Brothers speciaal gemaakt hebben voor het videospel Enter The Matrix.

Audio

P.O.D. Sleeping Awake (4 min)
Muziekvideo.

Conclusie

In The Matrix Reloaded, het tweede deel uit The Matrix Trilogie, ligt de nadruk op langere en uitgebreidere actiescènes, maar ook veel aandacht voor de filosofische overwegingen over te maken keuzes. The Matrix Reloaded is niet zo baanbrekend en vernieuwend als The Matrix, maar staat garant voor een adembenemend avondje actie en spektakel. De UHD+BD-uitgave van Reloaded bevat een zeer strak en verfijnde beeldtransfer op zowel BD als UHD en een stampende Dolby Atmos-track op beide discs. De extra's staan op een aparte schijf en daar missen alleen de Trailer en TV-Spots. Een aanrader.

Laatste reacties

Werner  |  17-04-2020

Die heb ik nooit in de bioscoop gezien Ik wel. Zalige tijden waren dat!
Lees meer >

Rogier Burghout  |  17-04-2020

Tja, dat deden ze per slot van rekening met Back To The Future II ook. Die heb ik nooit in de bioscoop gezien, pas later op DVD. En heel eerlijk, zo’n verschri...
Lees meer >

Werner  |  17-04-2020

Klopt hoor, ik herinner het me ook zo precies toen in de bioscoop. Dat einde komt nogal rauw op je dak omdat ineens middenin een scène de film stopt inderdaad. ...
Lees meer >

Rogier Burghout  |  17-04-2020

Klopt hoor, ik herinner het me ook zo precies toen in de bioscoop. Dat einde komt nogal rauw op je dak omdat ineens middenin een scène de film stopt inderdaad. ...
Lees meer >

BigLebowski  |  17-04-2020

The Empire Strikes Back heeft nog een soort van afronding. The Matrix Reloaded stopt midden in een scène, wat ik me er van herinner (ik heb het deel sindsdien n...
Lees meer >

rogue  |  15-04-2020

Ik weet me nog te herinneren dat ik het tweede deel in de bios zag en midden in het verhaal was daar plots het einde...abrubt zonder enige afronding :roll::evil...
Lees meer >

Werner  |  15-04-2020

Reloaded en Revolutions moesten tegen de (te) hoge verwachtingen van het origineel opboksen. An sich zijn het best goede films.
Lees meer >

BigLebowski  |  15-04-2020

Ik weet me nog te herinneren dat ik het tweede deel in de bios zag en midden in het verhaal was daar plots het einde...abrubt zonder enige afronding :roll::evil...
Lees meer >

peptalk  |  15-04-2020

Ik heb dat negatieve rond de 2 opvolgers nooit zo begrepen. Natuurlijk, ze zijn minder dan de eerste die in zijn tijd ook erg vernieuwend was (bullettime), maar...
Lees meer >

rogue  |  15-04-2020

Ik heb dat negatieve rond de 2 opvolgers nooit zo begrepen. Natuurlijk, ze zijn minder dan de eerste die in zijn tijd ook erg vernieuwend was (bullettime), maar...
Lees meer >

Rogier Burghout  |  15-04-2020

Dat kan. Misschien dat ik die eerste nog upgrade naar UHD. Ze zijn het qua beeldkwaliteit en audio sowieso wel waard. Bij de release kon je de trilogie kopen v...
Lees meer >

jeroeni  |  15-04-2020

Kan me voorstellen hoor. |k moet bekennen dat de tweede en derde films nu zoveel jaren later en ook op UHD toch een stuk beter te pruimen zijn. In de tijd dat z...
Lees meer >

Rogier Burghout  |  15-04-2020

Sta er van te kijken dat je deze en Revolutions nog zo'n hoge film score hebt gegeven.Voor mij persoonlijk is het die eerste film die het hem deed. Van mij had...
Lees meer >

jeroeni  |  15-04-2020

Sta er van te kijken dat je deze en Revolutions nog zo'n hoge film score hebt gegeven.Voor mij persoonlijk is het die eerste film die het hem deed. Van mij had...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Dolby Atmos Dolby TrueHD 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
8.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8.5
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:10
Extra's:8.5
9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots