Mission: Impossible - Rogue Nation

Totaalbeoordeling:

8.2
UHD

Mission: Impossible - Rogue Nation (UHD)
Samenvatting

In de nasleep van de ravage die Ethant Hunt (Tom Cruise) en zijn Impossible Mission Force (IMF) hebben aangericht in Moskou, acht CIA-directeur Alan Hunley (Alec Baldwin) het tijd om deze geheime organisatie voor goed op te heffen. Iedereen gaat per direct bij de CIA werken, waaronder techneut Benji Dunn (Simon Pegg) en IMF-agent William Brandt (Jeremy Renner). Ethan Hunt blijft echter spoorloos, tot ergernis van directeur Hunley. Hunt reist de wereld rond en is er steeds meer van overtuigd dat er een terroristische organisatie genaamd 'Het Syndicaat' verantwoordelijk is voor de grote reeks aanslagen van de laatste tijd. Wanneer hij via de aantrekkelijke Ilsa Faust (Rebecca Ferguson) de mogelijkheid heeft om 'Het Syndicaat' van binnenuit  te vernietigen, aarzelt hij geen moment. Hij moet de missie doen slagen, onmogelijk of niet.

Commentaar

Mission: Impossible - Rogue Nation is alweer de vijfde film uit de Mission: Impossible-franchise, begonnen in 1996. Tom Cruise keert terug als Ethan Hunt, met deze keer Christopher McQuarrie (Jack Reacherals regisseur. Na het zeer spectaculaire en succesvolle Mission: Impossible - Ghost Protocol (die kijkers niet per se gezien moeten hebben) keren de makers terug naar de basics, zonder iets van de charme van het vorige deel te verliezen. Het verhaal is redelijk rechttoe rechtaan en relatief kleiner in schaal, inclusief de belangen van de 'slechterikken', maar vormt een goed geheel. Sommige delen uit het verhaal lijken wel erg veel op Ghost Protocol, maar dit stoort nergens. De aanwezige actiescènes zijn nog steeds erg indrukwekkend, maar alles is iets minder groot en veel persoonlijker voor de verschillende karakters. Hierdoor is het heel gemakkelijk om je als kijker in Rogue Nation in te leven en al snel helemaal in de film op te gaan. Naast de duidelijke invloed van Jason Bourne voelt Rogue Nation geregeld aan als een James Bond-film, daar de film zich ook deels in London afspeelt. Er is een mooie balans tussen de indringende sfeer van spionnenfilms (de operascène is hier een prachtig voorbeeld van), snelle actie en de humor waar de filmreeks sinds Ghost Protocol ook om bekend staat. Het wiel wordt zeker niet opnieuw uitgevonden, maar wat kijkers krijgen voorgeschoteld is zeer vermakelijk.
Zoals nu wel te verwachten viel van een film uit de Mission: Impossible-reeks, is het acteerwerk van een hoog niveau. Tom Cruise geeft zich zoals altijd volledig voor de film en voert dan ook vrijwel alle stunts zelf uit. Ondanks dat Cruise de hoofdrol heeft, gunt hij de andere acteurs duidelijk de ruimte en heeft hij met allen een overduidelijke dynamiek. De echte sterren van Rogue Nation zijn echter toch de charmante Simon Pegg (Hot Fuzz) en de zeer indrukwekkende Rebecca Ferguson (Hercules). Pegg is het hart van de film, waar herhaaldelijk op een sterke manier gebruik van gemaakt wordt om het verhaal verder te helpen. Ferguson is een knappe, stoere, onafhankelijke vrouw die in elk opzicht gelijk is aan Cruise en voelt als een echt driedimensionaal karakter. Haar Ilsa Faust past dan ook makkelijk in het rijtje Sarah Connor (The Terminatoren Ellen Ripley (Alien). Sean Harris (Prometheus) is een intrigerende, mysterieuze 'baddie' die gelukkig ook zijn eigen handen vuil maakt. Alec Baldwin, Jeremy Renner en Ving Rhames doen het beste met hun rollen en kennen sommige leuke momenten, maar krijgen helaas erg weinig te doen.

Mission: Impossible - Rogue Nation is eerder uitgegeven op Blu-ray Disc (recensie hier) en een 2-disc BD-uitgave met een tweede schijfje vol met extra's. Rogue Nation krijgt als eerste uitgave niet alleen de eerste BD met de film een een deel van de extra's mee, maar nu ook een extra BD-schijfje met nog veel meer bestaande en nieuwe extra's. Deze UHD+2BD-uitgave wordt hier besproken.

Filmspecs

Medium: UHD
Genre: Actie, Misdaad, Mysterie, Thriller
Regio: A, B, C
Jaar: 2015
Speelduur: 131 min
Verpakking: UHD triple keepcase
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.39:1 Ultra HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Atmos - Engels
 • Dolby Digital 5.1 - Duits
 • Dolby Digital 5.1 - Frans
 • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
 • Dolby Digital 5.1 - Portugees
 • Dolby Digital 5.1 - Spaans
 • Dolby TrueHD 7.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Deens, Duits, Frans, Italiaans, Japans, Noors, Zweeds
Uitgever: Paramount Home Entertainment Benelux
EAN: 5053083154561

Extra's

 • Audiocommentaar
 • Lighting the Fuse
 • Cruise Control
 • Heroes
 • Cruising Altitude
 • Mission: Immersible
 • Sand Theft Auto
 • The Mission Continues
 • ...And Rogues
 • Top Crews
 • Travel Agents
 • Opera-Tion Turandot
 • Practically Impossible
 • Stunts
 • Cut!
 • Variations on a Theme

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Blu-ray Disc
Mission: Impossible - Rogue Nation kent een 1080p-transfer in 2.39:1 beeldformaat. Voor de codering is gebruik gemaakt van de MPEG4 AVC-videocodec. De beeldtransfer van deze film is zeer fraai. Het is een erg contrastrijke film, maar de detaillering blijft goed. Structuren in gezichten, kleding of voorwerpen blijven altijd goed zichtbaar. De scherpte is voortreffelijk en de kleuren zijn fel, maar nooit oververzadigd. Het zwartniveau is degelijk, maar niet altijd even optimaal. Kortom, een erg sterke een aantrekkelijke beeldtransfer om te zien.

UHD
Rogue Nation krijgt op UHD een 2160p-transfer mee in het oorspronkelijke beeldformaat en met HDR10- en Dolby Vision-beeldverbetering. De UHD is een verfijning van een al geweldige BD. De scherpte is wat meer aanwezig door de verhoogde resolutie, en dit laat ook meer detail zien. Over het algeheel staat het beeld wat strakker. Kleuren worden door Dolby Vision wat sterker gedefinieerd. Ook de zwartwaardes en het schaduwdetail is een stapje omhoog gegaan en laat meer detaillering zien. Een erg sterke transfer die er geweldig uitziet.

N.B. Screenshots zijn afkomstig van de Blu-ray Disc.

Geluidskwaliteit

UHD+BD
Ook Rogue Nation krijgt op BD en UHD dezelfde audiotrack mee, namelijk een Dolby TrueHD 7.1-audiotrack met eindelijk een Dolby Atmos-extensie. Deze geluidstrack is voortreffelijk. Er gebeurt veel in de film, waarbij de actie alom aanwezig is, ook in het geluid. Een mooi voorbeeld is de lange achtervolging op de motor door de stad en door de bergen. Je motoren razen om en over je heen. Ook de rustige dialoogscènes zijn uistekend. Bijna continue is er omgevingsgeluid uit alle kanalen aanwezig, waardoor het geluid om je heen aanwezig is. Daarbij blijft de detaillering van het geluid kaarsrecht overeind. Het LFE-kanaal spreekt ook een aardig woordje mee. In het begin van de film wordt hiervoor al direct de toon gezet als het legervliegtuig opstijgt. Dan laat het LFE-kanaal de kopjes op tafel trillen. De muziek is mooi gedoseerd. De bekende herkenningstune van Mission Impossible komt regelmatig in diverse varianten terug. In de film is een film stuk uit de opera Turandot van Puccini te zien en te horen. Het is niet de allermooiste uitvoering van deze opera die er bestaat, maar het bekende Nessun Dorma zorgt toch wel weer voor kippenvel. Op momenten is deze geluidstrack weergaloos.

Extra's

De extra's van Rogue Nation staan verdeeld op twee Blu-ray Disc schijfjes. Op de eerste Blu-ray Disc staat de film met een aantal extra's, op de tweede BD staan alleen maar extra's. Opvallend genoeg staan sommige extra's dubbel op de twee schijfjes. Van Disc 2 worden alleen de extra's besproken die dat nog niet zijn op de eerste disc. Alle extra's zijn in 1080p en Nederlands ondertiteld, behalve waar vermeld.

Disc 1: movie + Bonus:

Audiocommentaar
Tom Cruise en regisseur Christopher McQuarrie spreken dit commentaar in. Je zult niet vaak een commentaar aantreffen dat zo informatief is als deze. Over alles wordt gesproken; het verhaal, de locaties, de muziek en natuurlijk ook het acteerwerk zelf. Stiltes vallen er nauwelijks, dus ruim twee uur informatief materiaal. Het commentaar heeft geen Nederlandse ondertiteling. Wel is Engelse ondertiteling beschikbaar.

Lighting the Fuse (6 min)
Tom Cruise en Christopher McQuarrie analyseren het verhaal achter de film. Ze vergelijken dit verhaal met dat van de vorige MI-films en hoe het anders is dan de voorgangers. Elke opname moet in dienst staan van het verhaal.

Cruise Control (6½ min)
Tom Cruise heeft een flinke vinger in de pap gehad voor wat betreft het maken van de film. Naast acteur is hij ook producent van de film. Cruise vertelt hier over zijn betrokkenheid en hoeveel hij na al die jaren nog steeds houdt van het maken van films. Hij maakt films voor het publiek en vindt hun reacties erg belangrijk.

Heroes (8 min)
Er zijn vier vaste krachten in het team rond Ethan Hunt: hijzelf, William Brandt, Benji Dunn en Luther Stickell. We krijgen in dit item een overzicht van deze karakters en de acteurs, plus het karakter van Ilsa Faust. 

Cruising Altitude (8 min)
De openingsscène van de film bevat het spectaculaire opstijgen van een vliegtuig, waarbij Ethan Hunt aan de buitenkant van dat vliegtuig hangt. Tom Cruise deed deze stunt zelf. Er waren ontzettend veel mogelijke gevaren denkbaar, maar uiteindelijk ging alles goed.

Mission: Immersible (7 min)
Een verslag van het filmen van de scène in de grote kluis, die zich geheel onder water bevindt. Daarvoor was ook veel training nodig, een training die is ontwikkeld voor het leger. Er wordt continue heen en weer gesneden tussen de ruwe opnames en de uiteindelijke beelden van de film.

Sand Theft Auto (5½ min)
De film bevat een spectaculaire achtervolging door de straten en bergen van Marokko. De basis voor de achtervolging komt uit de film Jack Reacher. In dit item krijg je te zien hoe de scènes zijn opgenomen. In de film duurt het een paar minuten, de snelweg in Marokko was voor 14 dagen gesloten voor deze opnames.

The Missions Continue (7 min)
De cast en crew praten over de kracht van de Mission Impossible-films, die na al die jaren nog steeds zo succesvol blijkt. Veel elementen komen in alle films terug, maar toch weer op een iets andere manier. En na vele jaren is de eerste film nog steeds het bekijken waard.

Disc 2: Bonus

Lighting the Fuse

Cruise Control

Heroes...

...And Rogues (6 min)
Deze featurette gaat over de slchterikken in de film.

Top Crews (7 min)
Hier staat een deel van de hardwerkende crew in de spotlight, waaronder de cinematograaf en de producion designer.

Travel Agents (6 min)
Hier wat meer informatie over het werken op internationale lokaties.

Opera-Tion Turandot (4 min)
Hier zie je hoe de ingewikkelde scènes in het operagebouw werden ggefilmd.

Practically Impossible (6 min)
Zoveel filmen zonder CGI, dat is het doel van veel Mission: Impossible-films. Hier zie je hoe ze dat doen.

Stunts (12 min)
Een verzmeling van drie featurettes over de vele stunts in de film.

Cut! (7 min)
Hier zie je hoe ingewikkeld het is om een film te monteren, gepresenteerd door de editor van de film, Eddie Hamilton.

Variations on a Theme (5 min)
Hier zie je meer over het maken van de muziek, en vooral over het maken van de iconische begintune.

The Missions Continue

Conclusie

Het IMF wordt met opheffing bedreigd. Ethan Hunt ziet echter dat Het Syndicaat achter een heleboel aanslagen zit en volgens Hunt is het IMF het enige team dat Het Syndicaat kan stoppen. Mission: Impossible Rogue Nation is een ijzersterk nieuwe film uit deze populaire filmreeks. Het vernieuwende is er inmiddels wel af, maar men weet met een zeer aantrekkelijke actiethriller op de proppen te komen. De UHD+2BD-uitgave heeft geweldig beeld en geluid, en zoveel extra's verdeeld over twee schijfjes dat zelfs een aantal dubbel zijn. Dat is zeker niet erg, want eindelijk heeft Paramount het tweede schijfje met extra's van de eerdere BD-uitgave bijgevoegd. Een hele grote aanrader.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Geweld Dolby Atmos Dolby TrueHD 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
9.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9.5
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:10
Extra's:7.5
7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots