Raised by Wolves - Seizoen 1

Recensent:
Rogier Burghout
01-07-2022

Totaalbeoordeling:

8
Blu-ray

Raised by Wolves - Seizoen 1 (Blu-ray)
Samenvatting

XXII Centurie, twee androïden, moeder en vader, zijn belast met de opvoeding van menselijke kinderen op Kepler-22 B, nadat de aarde door een grote oorlog is verwoest. Terwijl mensen verscheurd worden door godsdienstoorlogen, leren de robots dat het controleren van menselijke overtuigingen ingewikkeld en gevaarlijk is.

Commentaar

Raised by Wolves is een sci-fi serie uit de koker van Ridley Scott. Hij bedacht en produceerde de serie, en regisseerde ook de eerste twee afleveringen. Qua sfeer en uiterlijk doet de serie heel erg denken aan de Alien-films en met name Prometheus en deels Alien: Covenant. Ook het existentiële thema (wie zijn we en waar komen we vandaan) komt in deze serie terug. Maar het is vooral de vraagstelling: kan een mens/robot-combinatie net zoveel liefde, of misschien zelfs meer, bieden aan een menselijk kind? Dit eerste seizoen van Raised by Wolves bevat 10 afleveringen en in deze afleveringen wordt het verhaal goed opgezet en uitgebouwd. Er wordt een zeer naargeestige en enge sfeer neergezet en dit is erg knap gedaan. De acteerprestaties zijn erg goed gedaan, vooral van Amanda Collin die een erg sterke rol neerzet. Maar ook Travis Frimmel (Vikings) speelt erg goed. Het is ook te prijzen dat HBO MAX deze serie heeft aangekocht en uitgezonden, want het is een serie voor een selecte doelgroep en de kans dat deze serie kon falen was groter dan dat het kon slagen. De themathiek en setting van de serie zijn namelijk best vergezocht, en Ridley Scott heeft vele hits gemaakt in het verleden, maar ook vele missers. Vooral Prometheus en Alien: Covenant zijn niet helemaal geslaagd en door het uitblijven van echte vervolgen op die films kunnen de ideeën uit die films niet verder worden uitgewerkt. Raised by Wolves krijgt gelukkig wel een vervolg met een tweede seizoen, en hopelijk komen er wat meer antwoorden op de vragen die in het eerste seizoen worden gesteld.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama, Fantasy, Science fiction, TV
Regio: A, B, C
Jaar: 2020-2022
Speelduur: 500 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case in Slipcase
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.78:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Japans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Japans
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 5051889704225

Extra's

  • A Ridley Scott World
  • Decoded
  • Becoming a Necromancer
  • From Sketch to Screen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De 10 afleveringen van Raised by Wolves worden verdeeld over totaal drie Blu-ray Discs en krijgen dus genoeg schijfruimte zodat de transfer niet hoeven te lijden onder an teveel compressie. De afleveringen krijgen het oorspronkelijke beeldformaat van 1.78:1 mee. De transfer ziet er verbluffend goed uit. De soms gedesatureerde kleurstelling wordt erg goed weergeven op BD. Scherpte is erg goed en andere zaken zoals schaduwdetail en contrast zijn ook erg goed. Anders dan een verhoogde 4K-resolutie en HDR is er eigenlijk niet te wensen, dus omdat op BD de volle mogelijkheden worden benut krijgt deze transfer op BD in elk geval het hoogste cijfer.

Geluidskwaliteit

Raised by Wolves krijgt op BD een DTS HD MA 5.1-track mee voor alle afleveringen. Het is een sterke audiotrack, met veel dynamiek en spreiding. Dialogen komen netjes en helder uit het centergedeelte en de muziek en audio-effecten klinken helder en krachtig uit de surround-kanalen. De sfeer van de serie wordt goed versterkt door deze audiotrack..

Extra's

Raised by Wolves krijgt een pakket van extra's mee dat helaas meer is dan het lijkt, want helaas duren de extra's maar erg kort en zijn erg oppervlakkig. Alle extra's staan op het derde schijfje. Alles is in 1080p HD en is Nederlands ondertiteld.

A Ridley Scott World (2 min)
Een korte en globale lofzang over bedenker van de serie en regisseur Ridley Scott.

Decoded (2 min)
Een korte kijk naar de techniek achter het verhaal in de serie.

Becoming a Necromancer (2 min)
Een paar acteurs geven aan wat het betekent om een androïde te spelen.

From Sketch to Screen (4 min)
Een iets langere, maar nog steeds te korte en oppervlakkige, kijk naar de verschillende productieontwerpen en hoe dit uiteindelijk op het scherm werden weergegeven.

Conclusie

XXII Centurie, twee androïden, moeder en vader, zijn belast met de opvoeding van menselijke kinderen op Kepler-22 B, nadat de aarde door een grote oorlog is verwoest. Terwijl mensen verscheurd worden door godsdienstoorlogen, leren de robots dat het controleren van menselijke overtuigingen ingewikkeld en gevaarlijk is. Raised by Wolves is een ambitieuze en interessante serie die gelukkig goed uit de verf komt en een verdiend tweede seizoen krijgt. De BD-uitgave is goed verzorgd met een geweldige beeld- en geluidskwaliteit maar helaas een erg klein pakket van extra's die elk ook nog eens jammerlijk genoeg erg kort duren.

Laatste reacties

rogue  |  01-07-2022

Mmm, lijkt mij juist wel interessant. Toegevoegd aan de kijklijst!
Lees meer >

Werner  |  01-07-2022

Ik heb 'm geprobeerd maar heb in aflevering 2 al afgehaakt. Niet door te komen.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:9.5
Extra's:5
?

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 0
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots