Black Adam

Recensent:
Rogier Burghout
21-12-2022

Totaalbeoordeling:

6.5
Streaming

Black Adam (Streaming)
Samenvatting

Black Adam (Dwayne Johnson) heeft magische krachten gekregen van de tovenaar Shazam duizenden jaren geleden. Hij heeft deze krachten gebruikt voor kwaadaardige doeleinden, waardoor hij eeuwenlang gevangen heeft gezeten. Nu staat hij op het punt om vrij te komen.

Commentaar

Black Adam is het passieproject van acteur en producent Dwayne Johnson, die sinds 2007 veel tijd en moeite in het maken van deze film heeft gestoken. Johnson wilde graag een superheld spelen, en vroeg zijn fans via een online welke hij moest spelen: Shazam of Black Adam. Zijn fans kozen voor de laatste en dit is nogal opvallend voor Johnson, want dit is de "bad guy" en na The Scorpion King heeft hij geen slecht karakter meer gespeeld. Johnson heeft vervolgens veel tijd en energie gestoken in zijn fysieke presentatie van de anti-held, en dat is ook zeker gelukt. Regisseur van de film is Jaume Collet-Serra, bekend van vele redlijk eenzijdige maar vermakelijke actiefilms als Unknown, Non-Stop, The Commuter, maar ook het erg geslaagde The Shallows. Black Adam heeft als productie ook nogal wat stof doen opwaaien, want aan het einde van de film komt er een cameo van Superman. En dan niet de anonieme versie uit Shazam, maar gespeeld door Henry Cavill in zijn volle kostuum. Johnson heeft tijdens de overname en het toen leiderloze Warner Bros-concern zijn invloed gebruikt om zijn wens om Cavill in Black Adam te laten spelen doorgedrukt. Daarna kondigde Cavill online aan dat dit de eerste van nieuwe vertolkingen waren van hem als Superman, en vele fans juigden online over zijn terugkeer. Deze eforie was helaas maar van korte duur, want daarna werd bekend dat James Gunn (o.a. The Suicide Squad) en Peter Safran de leiding kregen over DC Studios, en het eerste wat ze deden is een tweede vervolg op Wonder Woman annuleren, en aankondigen dat de rol van Superman zou worden gerecast, zonder een rol van Cavill. De makers willen terug naar een Superman in  zijn meer jongere jaren. Cavill reageerde wel wat teleurgesteld en fans online zijn razend op het nieuwe DC. Black Adam kan helaas niet bijdragen om de bestaande DCEU meer levensvatbaarheid te geven, want de film is helaas niet geslaagd. Het script is nogal generiek en vlak, en buiten Johnson doen vele zijn best, inclusief Pierce Brosnan, maar stijgen nergens boven het gemiddelde uit. Wellicht komt dat omdat je als kijker niet begrijpt waarom Amanda Waller na The Suicide Squad nu laat kiezen voor een groep redelijk anonieme superhelden om Black Adam te bestrijden. En ook waarom nu de Justice League ineens niet beschikbaar is. Verder is het verhaal verder voorspelbaar en is er niet echt een noodzaak voor de strijd die geleverd wordt. Dit helaas ondanks alle bekende karakters en hints naar DCEU-gebeurtenissen die in de film zitten. Black Adam past op zich prima in het DCEU-universum en is leuk en onderhoudend, maar zal nergens potten breken om meer films binnen het DCEU te rechtvaardigen, helaas.

Filmspecs

Medium: Streaming
Genre: Actie, Avontuur, Fantasy
Jaar: 2022
Speelduur: 125 min
Uitgever: HBO Max

Conclusie

Black Adam (Dwayne Johnson) heeft magische krachten gekregen van de tovenaar Shazam duizenden jaren geleden. Hij heeft deze krachten gebruikt voor kwaadaardige doeleinden, waardoor hij eeuwenlang gevangen heeft gezeten. Nu staat hij op het punt om vrij te komen. Black Adam kan helaas niet bijdragen om de bestaande DCEU meer levensvatbaarheid te geven, want de film is helaas niet geslaagd. Het script is nogal generiek en vlak, en buiten Johnson doen vele zijn best, inclusief Pierce Brosnan, maar stijgen nergens boven het gemiddelde uit. Wellicht komt dat omdat je als kijker niet begrijpt waarom Amanda Waller na The Suicide Squad nu laat kiezen voor een groep redelijk anonieme superhelden om Black Adam te bestrijden. En ook waarom nu de Justice League ineens niet beschikbaar is. Verder is het verhaal verder voorspelbaar en is er niet echt een noodzaak voor de strijd die geleverd wordt. Dit helaas ondanks alle bekende karakters en hints naar DCEU-gebeurtenissen die in de film zitten. Black Adam past op zich prima in het DCEU-universum en is leuk en onderhoudend, maar zal nergens potten breken om meer films binnen het DCEU te rechtvaardigen, helaas.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
6.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6.5
Beeldkwaliteit:-
Geluidskwaliteit:-
Extra's:-
?

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 0
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.