Wat is een comfortabele kijkafstand voor je tv standaard?

Een mooie film of een spannende tv-serie waarvoor je thuis blijft. Ongemerkt breng je meer uren voor je tv door dan je wellicht denkt. Als je naar iets boeiends kijkt, wil je het liefst helemaal in het beeld worden gezogen. Veel mensen hebben dan de neiging om steeds dichter naar hun tv toe te kruipen. Misschien vraag je je wel eens af op welke afstand je het beste van je scherm kunt zitten. Wist je dat daar eenvoudige vuistregels voor bestaan? Het maakt niet uit of je je tv in een speciale tv-kast hebt gezet of gebruik maakt van een moderne tv standaard. Als je tv op de optimale kijkafstand staat, kijk je het meest ontspannen en neem je alles goed in je op.

Film kijken, het liefst zo comfortabel mogelijk

Zorg voor een ontspannen en verantwoorde kijkhouding. Zeker als je het tv-kijken lang wil volhouden, bijvoorbeeld tijdens een binge-avondje, mag je lichaam goede ondersteuning krijgen. Een comfortabele sofa of een fauteuil waar je armen, je rug en je nek goed ondersteund worden, is wel een eerste vereiste. Wanneer je ervoor kiest om vanuit je bed tv te kijken, plaats je tv dan op een tv standaard of muurbevestiging. Zo kun je ontspannen liggend kijken zonder dat je je in een vreemde houding hoeft te brengen. Met een goed ondersteunend hoofdkussen voor je nek, hou je het veel langer vol en geniet je daarna van een goede nachtrust.

Op welke afstand plaats ik mijn tv standaard?

De optimale kijkafstand heeft een relatie met de grootte van je beeldscherm. Hoe kleiner je beeldscherm is, hoe dichterbij je moet komen om alle details goed te zien. Heb je een grote tv, dan mag je rustig verderaf zitten. Hoe bepaal je je optimale kijkafstand? Je gaat in eerste instantie uit van de beelddiagonaal van je tv. Als je hem niet uit je hoofd weet, neem je een meetlint en meet je de afstand tussen linkerbovenhoek en rechterbenedenhoek. Deze afstand is je beelddiagonaal. Vervolgens vermenigvuldig je dit getal met de factor 2,4. Heeft je tv een beelddiagonaal van 100 cm, dan kun je het beste op 2,4 x 100, oftewel 2,4 meter afstand gaan zitten. Een klein detail: als je in de productinformatie van je tv kijkt, zie je dat veel beelddiagonalen worden uitgedrukt in inches. Hoe reken je inches om naar centimeters? Je vermenigvuldigt het aan aantal inches met 2,54 om zo het correcte aantal centimeters te krijgen.

Is iedere ruimte geschikt?

De huidige generatie tv's weegt lang niet zoveel als de oude beeldbuis-tv's waarmee je misschien bent opgegroeid. Je kunt je relatief lichte en platte tv heel mooi kwijt op een nette en strak vormgegeven tv standaard. Kies voor een vaste tv standaard die je aan de muur schroeft, of plaats je tv op een verrijdbare tv standaard. Veel tv standaards zijn in hoogte verstelbaar en uit te breiden met plateaus waarop je bijvoorbeeld een dvd- of Blu-ray-speler kwijt kunt. Kijk je het liefst vanuit je bed, denk dan aan een tv beugel die je het beste vlak onder je plafond aan de muur bevestigt.

Recente artikelen

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina