Up the Sandbox

Recensent:
Arnold van Oostrum
06-09-2004

Totaalbeoordeling:

4.8
DVD

Up the Sandbox (DVD)
Samenvatting

De New-Yorkse huisvrouw Margaret Reynolds (Barbra Streisand) is een liefhebbende moeder van twee kinderen en een liefhebbende echtgenote. Haar man Paul (David Selby) is een professor die een boek probeert te schrijven. Hij is daar zo me bezig, dat Margaret wat te weinig aandacht krijgt. De Reynolds wonen in een iets te klein uitgevallen appartement in New York en verder heeft Margaret vooral last van haar bemoeizieke moeder, die wil dat zij naar New Jersey verhuist. Als zij voor controle naar haar arts toegaat, slaat het bericht dat ze weer zwanger is in als een bom. Voor Margaret wordt het allemaal wat teveel en ze vlucht met haar gedachten in fantasieën waarin alles behalve een saaie huisvrouw is. Deze fantasieën zijn nogal surrealistisch. Zo ontmoet zij als verslaggever Fidel Castro (Jacobo Morales), die een vrouw blijkt te zijn. Of bevindt zij zich opeens in Afrika bij een vruchtbaarheidsdans of raakt ze betrokken bij terroristen die een bom wil plaatsen bij het Vrijheidsbeeld. De scheidslijn tussen fantasie en werkelijkheid wordt moeilijker te onderscheiden.

Commentaar

Up the Sandbox is, zeker voor 1972, een bijzondere film waarin zeer serieuze vrouwenthema’s als moederschap, onafhankelijkheid, seksuele vrijheid, abortus en feminisme aan bod komen. Thema’s die toentertijd, ruim 30 jaar geleden, lang niet zo gemakkelijk bespreekbaar waren als nu. Maar ook heden ten dage nog steeds actueel zijn. Het script van Paul Zindel is gebaseerd op de gelijknamige roman van Anne Richardson Roiphe. Regisseur Irvin Kershner heeft met Up the Sandbox is sterke film gemaakt, waarin Streisand één van haar meest onderschatte rollen speelt. Bijzonder knap in zowel het script als de acteerprestaties van Streisand is dat je als kijker op een gegeven moment haast niet meer weet wat fantasie is en wat realiteit. En dat is precies zoals de hoofdpersoon haar leven op een gegeven moment ook ervaart. Alhoewel gekarakteriseerd als een komedie, is de film dat geenszins. Uiteraard doen de fantasieën erg komisch aan, maar zij dienen slechts als kapstok om zeer serieuze onderwerpen te behandelen.
Regisseur Irvin Kershner is natuurlijk bekend als de regisseur van The Empire Strikes Back (1980), Never Say Never Again (1983) en Robocop 2 (1990). Up the Sandbox is duidelijk een heel andere film, die in 1972 geen echte hit was. Dat zal onder andere te maken hebben dat de film een niet eenvoudig thema op bijzondere wijze voor het voetlicht brengt. Maar Kershner beweegt de film knap op een dunne scheidslijn tussen drama, satire en komedie.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Komedie/Humor
Regio: 2
Jaar: 1972
Speelduur: 100 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 1.0 - Duits
  • Dolby Digital 1.0 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (2)
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Spaans, Zweeds, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321932113259

Extra's

  • Bioscooptrailer
  • Audiocommentaar Barbra Streisand
  • Audiocommentaar Irvin Kershner
  • Kort film 'The Moviemakers'

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film heeft hier een beeldformaat 1.78:1, wat nagenoeg overeenkomt met het oorspronkelijke beeldformaat van 1.85:1. Uiteraard is het beeld op de DVD anamorf. De kwaliteit van het beeld is redelijk voor een film die ruim 30 jaar oud is. Het beeld is niet geheel vrij van een incidentele spettertjes. Filmgrain is ook zichtbaar aanwezig. Kleuren zien er goed uit en ogen natuurlijk. Contrast is ook wel in orde. Scherpte en detaillering zijn redelijk, waarbij het beeld soms wat soft aandoet. Edge enhancement is in lichte mate toegepast.
De film is verdeeld in 32 chapterstops. De film staat op een DVD-9 (enkelzijdig, dubbellaags), de laagwisseling is niet merkbaar geplaatst. De ondertiteling is duidelijk, maar had wel lager iets lager in beeld mogen staan.

Geluidskwaliteit

De oorspronkelijke Engelstalige mono geluidstrack staat in Dolby Digital 1.0 (bitrate 192 kb/s) op de DVD. En dat is toch wel een beetje jammer. Alle geluiden komen nu alleen uit de centerspeaker. Alhoewel deze track in mono prima klinkt, was een opwaardering naar een stereo of DD5.1 wel beter geweest. Muziek heeft een groot aandeel in deze film, dat nu erg plat en gedateerd klinkt. De overige filmgeluiden klinken evenzo. De geluidstrack is verder ruis- en kraakvrij en is ook vrij van vervorming. Zoals gezegd, voor een monotrack klinkt de geluidstrack goed, maar een opwaardering naar stereo of surround had het luisterplezier kunnen verhogen. Dialogen zijn altijd goed te volgen.

Extra's

De breedbeeld menuschermen zijn statische plaatjes met achtergrondgeluid. Op deze DVD staan een paar extra’s, waaronder verrassend zelfs twee audiocommentaartracks.

Cast and Crew
Één tekstscherm met een overzicht van betrokkenen.

Commentary by Barbra Streisand
Barbra Streisand geeft als actrice en producer van de film een commentaar dat redelijk informatief is. Als zij praat, geeft zij vrij veel informatie. Maar ze praat alleen niet zo heel veel, ofwel lange pauzes. Niet Nederlands ondertiteld.

Commentary by Director Irvin Kershner
Ook regisseur Irvin Kershner geeft commentaar bij de film. Ook hij is zeer informatief, maar ook bij hem vallen er de nodige stiltes. Aan het eind van het commentaar biecht hij op dat het wat hem betreft een gedateerde film is. Niet Nederlands ondertiteld.

”The Moviemakers” (10 min)
Een korte film uit 1972 over de realisatie van de film zoals gemaakt voor het programma ‘The Moviemakers’. Er wordt onder andere aandacht besteed aan het op locatie filmen van de film, waarbij Kershner met het team dus ook in Afrika heeft gefilmd. Beeldformaat 1.33:1 met Nederlandse ondertiteling.

Trailer (2 min)
De bioscooptrailer, gepresenteerd in 1.78:1 anamorf beeldformaat en DD2.0 mono geluid. Niet zo beste beeld- en geluidskwaliteit.

Conclusie

Up the Sandbox is een surrealistische komedie met een satire insteek, waarin serieuze onderwerpen als moederschap, onafhankelijkheid, abortus en feminisme aanbod komen. Barbra Streisand speelt een huisvrouw die verneemt dat ze opnieuw zwanger is. Wanneer het haar allemaal teveel wordt, verliest zij zichzelf in een reeks bizarre dagdromen. In deze film van Irvin Kershner speelt Barbra Streisand één van haar meest onderschatte rollen.
Deze uitgave van Warner heeft redelijke beeld- en geluidskwaliteit. Als extra’s zijn toegevoegd twee audiocommentaren, van de regisseur en van Barbra Streisand, en een korte film over de realisatie van de film. Voor de fans van Barbra Streisand een titel die niet gemist mag worden, maar ook het bekijken waard als je van surrealistische, licht satirische film houdt.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Warner Home Video.

Lees meer

Laatste reacties

René Veentjer  |  07-09-2004

Ik zag deze film toevallig staan, ik heb hem nog niet gezien. Maar als Barbra Streisand fan, ga ik hem zeker kopen :D
Lees meer >

René Veentjer  |  07-09-2004

:arrow:
Lees meer >

rkrijger  |  07-09-2004

Arnold, volgens mij ben jij Streisand-fan... Je bent altijd in voor een Streisand-review... Am I correct?!?Yep. :D Ook een live-concert-wens?!? Of inmiddels...
Lees meer >

Arnold van Oostrum  |  06-09-2004

Arnold, volgens mij ben jij Streisand-fan... Je bent altijd in voor een Streisand-review... Am I correct?!?Yep. :D
Lees meer >

rkrijger  |  06-09-2004

Arnold, volgens mij ben jij Streisand-fan... Je bent altijd in voor een Streisand-review... Am I correct?!? Euh, ik ben overigens Streisand-fan. Zou ze dolgr...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Geweld Anamorf Dolby Digital
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:6
Extra's:6
2.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 12
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.