Mrs. Doubtfire

Recensent:
Arnold van Oostrum
07-07-2001

Totaalbeoordeling:

5.7
DVD

Mrs. Doubtfire (DVD)
Samenvatting

Daniel Hillard (Robin Williams) is een acteur, die een baan als voice-over heeft. Bij het inspreken van een tekenfilm zet hij zich, principieel af tegen het gebruik van sigaretten. Zijn principes gaan zo ver, dat hij ontslag neemt. Wanneer hij zijn kinderen, Lydia (Lisa Jakub), Chris (Matthew Lawrence) en Natalie (Mara Wilson) van school haalt, belooft hij zijn zoon een verjaardagsfeestje zoals er geen was. Dit geheel tegen de zin van zijn vrouw Miranda (Sally Field). Als Miranda, die binnenhuis architect is, dan ook thuis komt en de rommel ziet, is het huis te klein. Miranda wil een scheiding, voor Daniel het ergste wat hem kan overkomen. Bij de scheiding wordt bepaald dat Daniel zijn kinderen elke zaterdag op bezoek krijgt, veel te weinig want Daniel leeft voor zijn kinderen. Als hij hoort dat Miranda een huishoudhulp zoekt, weet Daniel hoe hij zijn kinderen elke dag kan zien, zelfs bij ze kan zijn. Met hulp van zijn broer Frank (Harvey Fierstein), die grimeur is, wordt Daniel omgetoverd tot een lief, wat ouder dametje, Mrs. Doubtfire. En als Mrs. Doubtfire slaagt Daniel er in dat Miranda hem aanneemt als huishoudhulp. En alras kunnen ze niet meer zonder hem. Maar Daniel is ook bezig zijn gewone leven weer op orde te krijgen. Hij vindt een baan in het magazijn van een studio. Als hij op een avond een kinderprogramma staat te becommentariëren, valt dat in goede aarde van de eigenaar. Daniel krijgt zijn kans, als de eigenaar hem uitnodigt voor om een en ander tijdens een diner te bepraten.
Omdat Miranda jarig is, wil zij met haar kinderen en haar vriend Stuart Dunmeyer (Pierce Brosnan) uit eten gaan. Ook Mrs. Doubtfire wordt hierbij verwacht. En laat dit etentje dan uitgerekend op dezelfde avond en in hetzelfde restaurant zijn als de afspraak die Daniel als Daniel heeft met eigenaar van de studio. Hoe kan Daniel / Mrs. Doubtfire zich hieruit redden?

Commentaar

Robin Williams is vooral bekend geworden door zijn komische rollen met veel hilarische grappen, zoals bv. in Good Morning Vietnam of zoals hij ooit bekend werd door de serie Mork & Mindy. Ook zijn voice-over in Disney’s Aladdin als de geest is hier een voorbeeld van. Toch heeft Robin Williams ook een aantal mooie, serieuze rollen gespeeld, zoals bv. Awakenings. In Mrs. Doubtfire excelleert Robin Williams in een combinatie van beiden. Hij speelt op fantastische wijze het ‘typetje’ Mrs. Doubtfire, maar ook de serieuze Daniel, die zijn kinderen kwijtraakt. Robin Williams heeft Mrs. Doubtfire gemaakt tot wat het geworden, met name door zijn enorme improvisatietalent. Robin Williams is Mrs. Doubtfire. De overige spelers spelen ook goed en maken dat Robin Williams in deze film helemaal tot zijn recht kan komen. De make-up, waarmee Robin in 4 uur tijd veranderde van Robin in Mrs. Doubtfire, was in 1994 goed voor een Oscar.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Komedie/Humor
Regio: 2
Jaar: 1993
Speelduur: 120 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
 • Dolby Digital 2.0 - Frans
 • Dolby Digital 5.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Fox Home Entertainment
EAN: 8712626003397

Extra's

 • Deleted Scenes
 • Theatrical trailer
 • Cast interviews
 • Comments from Chuck Jones
 • Original Pencil Test of Animation Sequence
 • Final Animation Sequence
 • Make-up test
 • Make-up application with commentary by Make-up artist VeNeill
 • Audiocommentaar by Chris Columbus

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in het oorspronkelijke bioscoopformaat 2.35:1 anamorf op deze DVD. Het beeld is bijzonder goed. Diepe, volle kleuren, uitstekend contrast en het totale beeld is haarscherp met een uitstekende detaillering. Er is geen ruis in het beeld en ook geen andere ongerechtigheden. Zowaar een uitstekend beeld.
De lange film is netjes verdeeld in 23 tracks. De laagwisseling is niet merkbaar. De ondertiteling (wit) is duidelijk en goed geplaatst.
Het kiezen van de soundtrack of de ondertiteling kan alleen via het menu van de DVD gedaan worden, niet direct via de toetsen van de DVD-speler.

Geluidskwaliteit

De oorspronkelijke Dolby Stereo track is voor DVD in Dolby Digital 5.0 (met een bitrate van 384 kb/s) gemixt. De film is bestaat alleen uit dialogen en een aangename klassiekachtige soundtrack. Deze soundtrack komt alleen uit de frontspeakers (met een ietsje geluid uit de surrounds). De soundtrack klinkt plezierig, een goed en open (stereo) geluid. De dialogen zoals gebruikelijk uit de centerspeaker en zijn uitstekend te volgen. Geen actiefilm met spectaculaire effecten, dus ook geen LFE kanaal. Het laag in de soundtrack is op zich goed en komt natuurlijk over.

Extra's

Ondanks dat deze DVD geen Collector’s Edition of iets dergelijks is, heeft deze DVD heeft een groot aantal prima extra’s meegekregen. De Engelstalige menu’s zijn statische plaatjes (16x9 formaat) zonder geluid. De extra’s zijn in 1.33:1 standaard beeldformaat met DD2.0 geluid. Enkele extra’s zijn Nederlands ondertiteld.

Cast interviews (8 min)
De hoofdrolspelers vertellen in korte interviewfragmenten iets over hun rol en hun samenwerking met Robin Williams. Nederlandse ondertiteling aanwezig, te activeren via het Language menu.

Comments from Chuck Jones (4½ min)
Een kort interview met Chuck Jones, die verantwoordelijk was voor de animatie waarmee de film begint.

Original Pencil Test of Animation Sequence
Een storyboard presentatie van de animatie waarmee de film begint. Al voorzien van de typetjes stem van Robin Williams, zoals in de film.

Final Animation Sequence (5 min)
De volledige begin animatie van de film met de ingesproken stemmen van Robin Williams. Beeldformaat 2.35:1.

Make-up test (4 min)
Een soort van ‘behind the scenes’ over de make-up met de metamorfose van Robin Williams naar Mrs. Doubtfire. Na de inleiding door Robin Williams zien je hoe Mrs. Doubtfire ontstaat en de verschillende screentests met zijn tegenspelers.

Make-up application with commentary by Make-up artist VeNeill (3½ min)
Hier zien je hoe de verschillende lagen make-up op Robin Williams worden aangebracht door visagist VeNeill, zij geeft onderwijl ook commentaar.

Deleted Scenes (30 min)
Totaal 18 verwijderde of vervangen scènes uit de film, dit zijn volledig afgemonteerde scènes voorzien van soundtrack en Nederlandse ondertiteling. Beeldformaat 2.35:1.

Theatrical trailer (2 min)
Een 2 minuten durende trailer van de film.

Audiocommentaar by Chris Columbus
Gedurende de film geeft regisseur Chris Columbus uitgebreide toelichting op de film, de productie en enkele technisch facetten. Er vallen af en toe lange stiltes.

Conclusie

Een ontzettende leuke, komische en romantische film met een schitterend spelende Robin Williams, in een rol die hem op het lijf geschreven is. Dat is Mrs. Doubtfire.
De film is door FOX met prima beeld- en geluidskwaliteit op de DVD gezet. En de DVD is voorzien van een grote hoeveelheid extra’s, helaas niet allemaal Nederlands ondertiteld. Een echte aanrader!

Laatste reacties

Frank  |  04-04-2008

Vandaag de Family Fun Edition uit Engeland ontvangen, een dubbel-DVD met tal van extra's. Disc 2 is, net als de Family Fun Editon van Big, voorzien van Nederlan...
Lees meer >

Frank  |  16-11-2005

Ja dat kan het is mijn mening maar? Ik weet dat het je mening is en daar is niets mis mee. Ik zeg alleen maar dat ik het niet met je eens ben, maar dat wil nie...
Lees meer >

steven van dijk  |  16-11-2005

Wat een slechte film, lees ik dat er een deel 2 kwam verheug me er al op maar niet heus. Slechte film? Ben ik het niet met je eens. Vind dit zelf een goede fil...
Lees meer >

Frank  |  16-11-2005

Wat een slechte film, lees ik dat er een deel 2 kwam verheug me er al op maar niet heus. Slechte film? Ben ik het niet met je eens. Vind dit zelf een goede fil...
Lees meer >

steven van dijk  |  16-11-2005

Wat een slechte film, lees ik dat er een deel 2 kwam verheug me er al op maar niet heus.
Lees meer >

Don Vito Corleone  |  09-02-2005

wel aardige film. een deel 2 zou niet werken...en dat zijn ze toch echt aan het plannen...:(
Lees meer >

Lex v/d Moolen  |  05-01-2004

Goede rol van Williams, maar verder een vreselijk film. :x
Lees meer >

MCramer  |  05-01-2004

Dit is naar mijn mening de beste van Williams. Mede omdat het echt "zijn" film is. Hun idee, zelf geproduceerd en een geweldige vertolking die hij neerzet van d...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital 5.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:8
Extra's:9
4.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 37
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.