Batman Forever

Recensent:
Rogier Burghout
07-08-2020

Totaalbeoordeling:

6.8
UHD

Batman Forever (UHD)
Samenvatting

Gotham City heeft een nieuwe schurk. Voormalig openbaar aanklager Harvey Dent gaat nu door het leven als maffiabaas Two-Face (Tommy Lee Jones) en wil niets liever dan Batman ten gronde richten. Bruce Wayne daarentegen maakt ook een vijand als hij zijn werknemer Edward Nygma (Jim Carrey) te verstaan geeft niet geïnteresseerd te zijn in zijn uitvinding van hersenmanipulatie. Edward wil het Wayne betaald zetten en ontpopt zich als The Riddler, die Wayne allemaal raadsels op te lossen geeft. En dan is er nog de psychologe Chase Meridian (Nicole Kidman). Uit professioneel oogpunt is zij geïnteresseerd in Batman. Maar op het liefdesvlak gaat haar interesse uit naar Bruce Wayne en Batman, niet wetende dat beide dezelfde persoon zijn. Door een bomaanslag van Two-Face, verliest de circusacrobaat Dick Grayson (Chris O’Donnell) zijn familie. Wayne’s butler Alfred Pennyworth (Michael Gough) biedt Dick onderdak. Two-Face en The Riddler spannen samen in hun strijd tegen Batman, die op zijn beurt hulp krijgt vanuit een onverwachtse hoek.

Commentaar

Na twee succesvolle Batman films nam regisseur Joel Schumacher de plaats in de regiestoel over van Tim Burton. Burton bleef als medeproducent wel betrokken bij de realisatie van deze derde Batman film. Op een aantal belangrijke onderdelen verschilt de film nogal van beide vorige delen. Joel Schumacher koos voor een andere aanpak, waarbij hij van Batman een ‘levend stripboek’ en een soort fantasiewereld wilde maken. De serieuze, donkere toon van Burton maakt in deze film plaats voor een meer luchtige en bombastische aanpak. Cynische humor en kleurrijk (met fluorescerende kleuren) actiespektakel zijn nu belangrijke ingrediënten. Verhaal en karakters zijn aan het actiespektakel ondergeschikt. Daarnaast neemt Batman het niet meer alleen op tegen de misdaad, hij krijgt in deze film een partner. Een ander nieuw aspect is de wisseling van hoofdrolspeler. Acteur Val Kilmer speelt nu de rol van Bruce Wayne en alter ego Batman. Val Kilmer speelt de rol weer heel anders dan Michael Keaton en doet dit zeer naar behoren. Ook deze Batman-film heeft weer klinkende namen op de castlijst. Tommy Lee Jones speelt de rol van Two-Face. Een karakter met enige overeenkomsten met The Joker uit de eerste Batman film. Daarnaast natuurlijk Jim Carrey, die als geen ander de rol van The Riddler speelt. Nicole Kidman speelt de psychologe. Met al deze veranderingen aan Batman wilden de makers van de film meer het jongere publiek aanspreken.
Uiteraard zijn in deze nieuwere film de special effects en decors weer fraaier en zijn het Batman pak en de diverse Batman gadgets nog strakker en moderner (voor die tijd) vormgegeven. De filmmuziek komt nu van de hand van componist Elliot Goldenthal. Evenals Danny Elfman kreeg ook Goldenthal een nominatie voor een Grammy Award. Ook deze derde Batman verfilming was financieel een succes, zodat twee jaar later Joel Schumacher de vierde Batman film uit de reeks maakte, genaamd Batman & Robin.

Na Tim Burton’s verfilming van Batman en Batman Returns vervolgde regisseur Joel Schumacher drie jaar later de Batman verfilming met Batman Forever en twee jaar daarna met Batman & Robin.

Warner heeft de vier Batman-films in het verleden al enkele malen op DVD en Blu-ray Disc uitgebracht. De recensie van de eerste, kale DVD-uitgave vind je hier. Later heeft Warner elke film in een 2-disc Special Edition DVD-release gegeven, met een extra DVD met extra's erbij. De recensie van die uitgave vind je hier. Tenslotte heeft Warner de films op BD uitgebracht en de recensie van die uitgave vind je hier. Voor de UHD-uitgave heeft Warner elke film een volledig nieuwe remaster gegeven en zowel in 1080p HD op BD uitgebracht en in 4K op UHD. Ook de audiotrack heeft een upgrade gekregen op beide discs. Alle extra's van de eerdere uitgaven zijn meegenomen en staan op de BD. De UHD van Batman Forever is zowel los verkrijgbaar als ook met de andere drie Batman-films in de Batman Collection en wordt hieronder besproken.

Filmspecs

Medium: UHD
Genre: Actie
Regio: A, B, C
Jaar: 1995
Speelduur: 121 min
Verpakking: UHD Duo Keepcase
Resolutie: 3840 x 2160
Beeldverhouding: 1.85:1 Ultra HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Atmos - Engels
 • Dolby Digital 2.0 - Duits
 • Dolby Digital 2.0 - Frans
 • Dolby Digital 2.0 - Italiaans
 • Dolby Digital 2.0 - Spaans
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
 • Dolby TrueHD 7.1 - Engels
 • En vele andere
Ondertiteling: Nederlands, Deens, Duits, Engels, Frans, Italiaans, Russisch, Spaans, Zweeds, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 5051888249628

Extra's

 • Deleted Scenes
 • Audiocommentaar
 • Music Video
 • Theatrical trailer
 • Shadows of the Bat: The Cinematic Saga of the Dark Knight
 • Beyond Batman
 • Batman: The Villlains
 • Batman: The Heroes
 • Riddle Me This: Why is Batman Forever?

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Blu-ray Disc
Batman Forever krijgt op BD een geremasterde beeldtransfer in 1080p en in het oorspronkelijke beeldformaat van 1.85:1. De eerdere BD-release had nogal wat last van een grove filmkorrel en soms wat matige scherpte en detaillering. En hetg oede nieuws sid at deze remastering die problemen heeft weggevaagd. Want deze beeldtransfer is werkelijk een lust voor het oog. Batman Forever is een zeer kleurrijke film met veel neon-kleuren en felle lichten. Deze transfer weet deze allemaal geweldig goed weer te geven. Contrast en schaduwdetail zijn erg goed gedaan en zo is er meer detail zichtbaar in de donkere scènes, zonder dat er daarbij extra ruis over overbelichting voor wordt gebruikt. Een geweldige transfer.

UHD
De UHD van Batman Forever bevat een native 4K-transfer in 2160p en in het oorspronkelijke beeldformaat. En deze transgfer weet pas echt hoe je de kleuren van de film moet weergeven. HDR10 laat de kleuren echt van het scherm af spatten en geeft de film nu echt pas het uiterlijk zoals is bedoeld. Scherpte is optimaal en detaillering is eindeloos. Zoveel details zijn nu beter en soms misschien wel voor het eerst goed zichtbaar. Een fantatstische transfer.

N.B. Screenshots zijn afkomstig van de Blu-ray Disc.

Geluidskwaliteit

UHD+BD
Ook Batman Forever krijgt op UHD en Blu-ray Disc een Dolby TrueHD 7.1-audiotrack mee met een Dolby Atmos-extensie. En ook deze track is weer een voltreffer. De film heeft een nogal wild en gek geluidsbeeld met veel gekke geluidseffecten (vooral als uiteraard The Riddler aan het werk is) en deze track laat die gekte echt vanuit alle hoeken en gaten komen. De track is bombastisch en heeft een maximale spreiding en dynamiek. Ook het laag wordt erg vaak aangewend en geeft ook je subwoofer voldoende te doen. Een geweldige audiotrack.

Extra's

Alle extra's van vorige uitgaven zijn meegenomen op deze UHD+BD-uitgave. Op de UHD van Batman Forever staat alleen het audiocommentaar. Alle extra's staan op de Blu-ray Disc, zijn in SD en zijn Nederlands ondertiteld.

Commentary by Joel Schumacher
Ook regisseur Joel Schumacher geeft een gesproken toelichting bij zijn film. Naast de nodige complimentjes over en weer, geeft Schumacher ook veel informatie over hoe de film geworden is zoals hij geworden is. Ook dit is een interessant commentaar. Helaas alleen Engels ondertiteld.

Riddle Me This: Why is Batman Forever? (23 min)
Acteur Chris O’Donnell neemt je mee in deze fraai vormgegeven promotionele featurette, die ten tijde van de filmrelease ter promotie werd gemaakt. De bekende mix van achter de schermen beelden, introductie van de hoofdrolspelers en karakters en natuurlijk filmfragmenten.

Shadows of the Bat: The Cinematic Saga of the Dark Knight (29 min)
Met Pt. 5: Reinventing a Hero, het vijfde deel van de totaal zesdelige, alles omvattende documentaire over de Batman verfilmingen. In dit deel praten verschillende betrokkenen over de veranderingen die Schumacher in de Batman verfilming maakte.

Beyond Batman (46 min)
Ook in deze set weer een uitgebreide en informatieve achter de schermen documentaire over het maken van de film, waarbij verschillende aspecten van de productie aan de orde komen. Er is een Play All optie. Maar alles is ook los te kiezen.

Out of the Shadows (12½ min)
Waarin de ‘production design’ van Batman Forever besproken wordt.

The Many Faces of Gotham City (14 min)
Met focus op de vele veranderingen in de stad Gotham City. Bijvoorbeeld de bewoners van Gotham City, die bij Batman Forever zeer extravagant gekleed en met fluorescerende kleuren ook extreem kleurrijk zijn geworden.

Knight Moves (6 min)
Waarin de diverse stunts in de film worden besproken.

Imagining Forever (7 min)
Gaat over de bijzondere visuele effecten in Batman Forever.

Scoring Forever (6½ min)
Ofwel aandacht voor de filmmuziek, die nu door Elliot Goldenthal is gecomponeerd.

Batman: The Heroes (9½ min)
Ook nu weer een korte toelichting op de verschillende karakters in de film. Eerst de goede karakters, te weten BatmanRobin en Dr. Chase Meridian. Ook hier weer een Play All optie.

Batman: The Villains (7 min)
En natuurlijk ook weer aandacht voor de slechteriken in de film. Dit zijn dus The Riddler en Two-Face. En ook hier weer een Play Alloptie.

Deleted Scenes (14 min)
Met keuze uit zeven scènes die niet of anders in de film gebruikt zijn. Alles apart te kiezen of aaneengesloten te bekijken via de Play All optie.

Theatrical Trailer (2½ min)
De originele bioscooptrailer in 1.78:1 anamorf beeldformaat.

Kiss from a Rose Music Video by Seal (4 min)
Muziekvideoclip van het lied dat tijdens de aftiteling te horen is. 

Conclusie

Regisseur Joel Schumacher nam plaats in de regisseurstoel voor de derde Batman film, genaamd Batman Forever. Schumacher koos voor een andere, meer bombastische benadering. Hij creëerde een kleurrijke fantasiewereld waarin het actiespektakel centraal staat. Val Kilmer speelt nu de rol van Bruce Wayne en actieheld Batman. Hij moet het opnemen tegen de crimineel Two-Face en een gefrustreerde ex-werknemer, die hem als The Riddler met allemaal raadsels opzadelt. Bij zijn strijd krijgt Batman hulp vanuit een onverwachtse hoek. Naast Val Kilmer spelen onder andere Tommy Lee Jones, Jim Carrey en Nicole Kidman mee. Ook Batman Forever is op UHD+BD een voltreffer met subliem mooi beeld en geluid, met daarbij ook alle extra's. Een aanrader.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Eigen Collectie.

Lees meer

Laatste reacties

Marcel Hoeve  |  12-09-2020

Ik had van deze film veel meer verwacht, maar ben zwaar teleurgesteld. Wat ook niet helpt is dat ik een Jim Carrey-hater ben en (bijna) iedere film waarin hij '...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Geweld Dolby Atmos Dolby TrueHD 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
8.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8.5
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:10
Extra's:9
5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 2
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots