Jurassic World Dominion

Recensent:
Rogier Burghout
21-10-2022

Totaalbeoordeling:

7
UHD

Jurassic World Dominion (UHD)
Samenvatting

Jurassic World Dominion speelt zich vier jaar na de verwoesting van Isla Nublar af. Dinosaurussen leven –en jagen –nu overal ter wereld. Het kwetsbare evenwicht tussen dinosaurussen en mensen zal de toekomst opnieuw vormgeven. Voor eens en altijd wordt duidelijk of de mens bovenaan de voedselketen kan blijven in een wereld die hij moet delen met de meest angstaanjagende wezens die ooit hebben geleefd.

Commentaar

Jurassic World Dominion is alweer de zesde film in de Jurassic-franchise. Ooit gestart in 1993 met het eerste deel, geregisseerd door Steven Spelberg en gebaseerd op het succesvolle boek van Michael Crichton. Jurassic Park was erg vooruitstrevend met zowel digitale als de animatronics rondom het tot leven brengen van de dinosauriërs. Het eerste deel kreeg al snel een vervolg, The Lost World: Jurassic Park, dat ook werd geregisseerd door Spielberg, maar die kon helaas niet helemaal tippen aan het origineel. Echter zag producent Universal de kassa's rinkelen, en wilden ook nog een derde deel van de succesvolle Dino-reeks. Spielberg haakte af als regisseur en schoof in de plaats daarvan Joe Johnston (The Rocketeer, Jumanji) naar voren, die zeker een verdienstelijke klus uitvoerde met Jurassic Park III qua actie en spanning, maar qua verhaal bleef het danig steken in dit derde en laatste deel dat nog Jurassic Park werd genoemd. Na het twijfelachtige succes van deel 3 stopte de franchise. Tot 14 jaar later de franchise opnieuw leven in werd geblazen met een heel nieuw verhaal, nieuwe castleden en een nieuwe titel: Jurassic World. Regisseur Colin Trevorrow wist een haast onmogelijke klus de klaren door de filmfans opnieuw te laten genieten van de dino's. Het verhaal is grootser opgezet, en hoofdrolspelers Chris Pratt en Bryce Dallas Howard wisten goed de juiste snaren te raken met hun vertolkingen. Dit deel kreeg uiteraard een vervolg met Jurassic World: Fallen Kingdom, dat helaas al snel wat tekenen van franchise-vermoeing kreeg te maken. Want hoe vaak moet je als mensheid nog leren dat de gevaarlijke dino's niet in te dammen zijn en je ze niet als attractie kan zien? Nou, dat is in dit vijfde en laatste (?) deel opgelost: ze zijn gewoon vrijgelaten en lopen vrij rond op deze aarde. In Jurassic World Dominion wordt alles uit de kast getrokken om de kijker te interesseren: ten eerste de wereldwijde scope van het hele dino-fenomeen, ten tweede komen echt alle hoofdrolspelers van zowel de Park als de World films bij elkaar: niet alleen Chris Pratt en Bryce Dalles Howard, maar ook Jeff Goldblum, Laura Dern en Sam Neill. Kosten noch moeite zijn gespaard, maar helaas heeft een niet zo'n groot effect als dat de makers voor ogen hadden. Het verhaal zelf komt namelijk al bekend over en is daardoor niet echt spannend meer. Daaarnaast wordt er zoveel in de film gepropt dat de lange speelduur van 147 minuten (161 minuten zelfs als je de verlengde versie gaat bekijken) dat het je als kijker wel een beetje gaat duizelen. De grootse finale blijft ook een beetje uit, en deze franchise krijgt niet het einde die het verdient (of eigenlijk al heeft gehad in eerdere film(s)). Jurassic World Dominion is zeker een onderhoudende thriller en de opzet en uitvoering van de actiescènes zijn knap gedaan, maar er mist een sprankeling waardoor deze film echt zou uitsteken boven de rest, gezien de indrukwekkende cast die de makers hebben verzameld.

Jurassic World Dominion wordt uitgebracht op DVD, Blu-ray Disc en UHD+BD. Deze laatste uitgave wordt hier besproken.

Filmspecs

Medium: UHD
Genre: Actie, Avontuur, Science fiction
Regio: A, B, C
Jaar: 2022
Speelduur: 147 min
Verpakking: UHD Duo Keepcase
Resolutie: 3840 x 2160p
Beeldverhouding: 2.00:1 Ultra HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS:X - Engels
  • DTS-HD HR 7.1 - Frans
  • DTS-HD MA 7.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 5053083250966

Extra's

  • Extended Cut
  • A New Breed of VFX
  • Battle at Big Rock
  • Dinosaurs Among Us: Inside Jurassic World Dominion

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

UHD
Jurassic World Dominion krijgt op UHD een native 4K-transfer mee in het oorpsronkelijke beeldformaat van 2.00:1. Zoals je van een moderene film mag verwachten is deze transfer dik in orde. Kleuren zijn netjes en helder en krijgen een betere nuance door Dolby Vision (HDR10 is ook beschikbaar maar daar is de film niet mee bekeken). Scherpte is uitstekend, net als ook het contrast en zwartniveau. In donkere en slecht verlichte scènes zijn ook de details erg goed zichtbaar. Gewoon een erg goede transfer.

Blu-ray Disc
Ook op BD krijgt Jurassic World Dominion een prima transfer mee, dit maal in 1080p en in het oorspronkelijke beeldformaat van 2.00:1. Ook met deze trasnfer is niks mis mee en staat bovenaan de lijst als het gaat om transfers op BD. Scherpte en kleuren zijn allemaal dik in orde, net als contrast en zwartniveau. Detaillering in donkere scènes is ten opzichte van de UHD wat minder, maar dat is logisch door het ontbreken van HDR. Verder een uitstekende transfer.

Geluidskwaliteit

UHD+BD
Jurassic World Dominion krijgt op zowel de 4K UHD als de BD een DTS:X-track mee met een DTS-HD MA 7.1-track als basis. En ook zoals je van een moderne film mag verwachten klinkt deze track uitstekend. Er wordt een volcontinue geluidsbeeld gecreeërd met van uit alle kanalen continue geluidsbeleving. Ook de hoogte-kanalen worden erg goed aangewend en de subwoofer ondersteunt uitstekend in het laag. Een geweldige track die de beleving van de film verhoogt.

Extra's

Op de UHD+BD-uitgave van Jurassic World Dominion staan een drietal extra's. Opvallend is dat de extra Dinosaurs Among Us op BD in een resolutie staat van 480i, en dat is waarschijnlijk door de lange sleeduur van de extra en de lange speelduur van de film. Op de UHD staat deze extra wel in 1080p HD. Beide andere extra's staan in 4K op de UHD en in 1080p op de BD. Alles is Nederlands ondertiteld.

Extended Cut (161 min)
Op zowel de UHD als de BD staat een verlengde versie van de film die maar liefst 14 minuten langer duurt met meer uitgebreide (actie)scènes.

A New Breed of VFX (6 min)
Een korte featurette over de gebruikte praktische special effects en CGI.

Battle at Big Rock (10 min)
Een korte film over een familie die vast komt te zitten in een strijd tussen een aantal dinosauriërs.

Dinosaurs Among Us: Inside Jurassic World Dominion (50 min)
Deze making-of bestaat uit totaal 10 featurettes die elk een bepaald aspect van het maken van de film beschrijven. Erg interessant om te bekijken.

Conclusie

Jurassic World Dominion speelt zich vier jaar na de verwoesting van Isla Nublar af. Dinosaurussen leven –en jagen –nu overal ter wereld. Het kwetsbare evenwicht tussen dinosaurussen en mensen zal de toekomst opnieuw vormgeven. Voor eens en altijd wordt duidelijk of de mens bovenaan de voedselketen kan blijven in een wereld die hij moet delen met de meest angstaanjagende wezens die ooit hebben geleefd. Jurassic World Dominion is alweer de zesde film in de franchise en vermoedelijk de laatste, want elke hoofdrolspeler heeft een rol in deze film, en hoe vaak moet je dezelfde waarschuwing blijven vertellen? Jurassic World Dominion is in elk geval best onderhoudend, maar duurt eigenlijk wel wat te lang, zeker als je ook nog de Extended Cut gaat bekijken. De UHD+BD-uitgave is in elk geval dik in orde met een geweldige beeld- en geluidskwaliteit en een prima pakket aan extra's.

Laatste reacties

Claudio Santulli  |  12-02-2023

En ik vermoed ook geen 4k nog..?
Lees meer >

RHK  |  11-02-2023

Nu ook streaming te zien op Skyshowtime. Helaas hier geen Atmos :confused:
Lees meer >

Gerco Stuivenberg  |  27-10-2022

Daarover zal ik in deze topic niet met jou in discussie gaan, maar deze.
Lees meer >

Claudio Santulli  |  27-10-2022

De compressie codec is altijd ondergeschikt aan de mix en ondanks een prima mix (alhoewel, iets te luide effects v spraak) zou de Dolby Atmos mix daar echt niet...
Lees meer >

Gerco Stuivenberg  |  26-10-2022

Wat bedoel je met deze opmerking, Gerco?Dat ik hoop dat er meer schijven uit komen met een DTS:X, want Universal heeft na Fallen Kingdom ook met dit deel weer h...
Lees meer >

Marcel Hoeve  |  25-10-2022

(...) maar ik ben wel bang dat dit de allerlaatste echte 4K-film is. :???: Wat bedoel je met deze opmerking, Gerco?
Lees meer >

Gerco Stuivenberg  |  24-10-2022

Heb de 4K-box met alle delen Ik vond de film een volwaardige afsluiter van de reeks. Kosten en moeite zijn gespaard om de cirkel van de hele reeks rond te krij...
Lees meer >

Mark van L.  |  22-10-2022

Ik ben vooral blij dat dat stukje dat als teaser werd gelanceerd er weer in zit, daar waar die T-rex een drive-incinema op stelten zet. Het eerste stukje dee...
Lees meer >

Werner  |  22-10-2022

Ik ben vooral blij dat dat stukje dat als teaser werd gelanceerd er weer in zit, daar waar die T-rex een drive-incinema op stelten zet.
Lees meer >

Rogier Burghout  |  21-10-2022

Dan zeg dat ook tegen anderen die je op fouten wijzen. Maar weet je wat? Ik reageer niet meer.verwijder mijn acount maar. Ik heb dit ook al eerder aangegeven i...
Lees meer >

Roger B.  |  21-10-2022

Ja, maar als de fout is hersteld dan slaan de Posts niet meer ergens op. Plus ik vind het wat netter en respectvoller staan naar mij toe. (y) Dan zeg dat ook t...
Lees meer >

Rogier Burghout  |  21-10-2022

Wat is hier vervuiling aan?? Ik reageer toch gewoon op een fout. Ja, maar als de fout is hersteld dan slaan de Posts niet meer ergens op. Plus ik vind het wat ...
Lees meer >

Roger B.  |  21-10-2022

graag dit soort feedback voortaan via PB. Dat voorkomt topic vervuiling. Bedankt! Wat is hier vervuiling aan?? Ik reageer toch gewoon op een fout.
Lees meer >

Rogier Burghout  |  21-10-2022

Bij de conclusie ook nog effe aanpassen dat het de zesde film is en niet de vijfde. graag dit soort feedback voortaan via PB. Dat voorkomt topic vervuiling. Be...
Lees meer >

Roger B.  |  21-10-2022

Bij de conclusie ook nog effe aanpassen dat het de zesde film is en niet de vijfde.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld DTS HD Master Audio DTS:X 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:9.5
Geluidskwaliteit:9.5
Extra's:8
?

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 0
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots