Once Upon A Time in the West

Recensent:
Rogier Burghout
24-05-2024

Totaalbeoordeling:

9.8
UHD

Once Upon A Time in the West (UHD)
Samenvatting

Het verhaal van deze door Sergio Leone geregisseerde klassieker draait om de aanleg van een spoorlijn dwars door Amerika. Het is de hartenwens van Morton (Gabriele Ferzetti) om de zon vanuit zijn privé-wagon in de Pacific te zien zakken. Gezien de tijd die de gehandicapte spoorwegeigenaar nog te leven heeft, wil hij zo snel mogelijk die wens in vervulling zien gaan. Om zijn doel te bereiken maakt hij gebruik van de diensten van ene Frank (Henry Fonda), een gewetenloze misdadiger die het gebruik van zijn Colt niet schuwt voor het "schoonvegen" van de aan te leggen spoorbaan. Echter, de bouw loopt ernstige vertraging op wanneer de lafhartige moord op Brett McBain, de eigenaar van een stuk niemandsland waarover de spoorbaan moet lopen, niet het gewenste resultaat oplevert. Frank wordt met zijn bende in verlegenheid gebracht door de ex-prostituee Jill McBain (Claudia Cardinale) die, tot grote verrassing van alles en iedereen, getrouwd bleek te zijn met Brett. Daardoor maakt zij plotseling als weduwe aanspraak op het gebied dat haar man toebehoorde. Frank zet Jill met alle mogelijke middelen onder druk om alsnog de eigendomsakte van het land in bezit te krijgen. Maar Jill is een taaie tante die wordt geholpen door de illustere gunslinger Manuel 'Cheyenne' Gutierrez (Jason Robards) en een vreemdeling met een harmonica (Charles Bronson). Beide mannen hebben zo elk hun eigen motief om de knappe vrouw te helpen het land te behouden. Er ontspint zich een dramatische strijd van epische afmetingen waarbij elk van de mannen beseft dat de dood voor hen nabij is...

Commentaar

Sergio Leone maakte met Once Upon A Time in The West een film waarin hij zijn eer betoonde aan grote westernregisseurs zoals John Ford en Howard Hawks. Tegelijkertijd zei hij vaarwel tegen een periode in de Amerikaanse geschiedenis waarin de mannen van het Wilde Westen nog ballen hadden en verwelkomde hij de periode waarin de vrouw zich nadrukkelijker ging manifesteren. En waar bovendien de opkomst van het slopende kapitalisme de oude waarden en normen opzij zette. De film is beroemd vanwege het vakmanschap waarmee die gemaakt is. De authenticiteit van de film benadert het perfectionisme. De decors, de locaties en bovenal de gespeelde karakters ademen een realisme dat zelden is vertoond in een Western. En wat een toffe film is dit toch. Dit is cinema van de allerhoogste plank. Eigenlijk kom je superlatieven tekort om deze film te beschrijven. De film bevat een aaneenschakeling van verwijzingen en elementen uit eerder gemaakte monumentale Westerns die door de cineasten Sergio Leone, Bernardo Bertolucci en Dario Argento uit den treuren werden bekeken voordat scriptschrijver Sergio Donati aan de slag kon gaan met het script. Het script werd overigens een aantal malen gewijzigd om de film minder langzaam te maken. Zelfs na de eerste voorvertoning werd de film met ongeveer 20 minuten ingekort. De traagheid, de spanning, de emotie en de dramatiek van het verhaal brengen je direct, al vanaf de lome, maar o zo memorabele openingsscène, in vervoering. De prachtige close-ups weten een spanning te creëren die we zelden tegenkomen in films. Er gebeurt niet eens zo heel veel, maar de blikken, de oogopslagen, met daarbij de muziek van Ennio Morricone zorgen voor magische momenten. De gehele score van Morricone, met zijn vier thema's, is wereldberoemd en is volstrekt in harmonie met de karakters in de film. De interactie tussen de geprojecteerde beelden en het geluid is zelden vertoond in een film. De cast excelleert en heeft waarschijnlijk zichzelf in deze film overtroffen. Dit is niet alleen de verdienste van de acteurs zelf, maar ook van Sergio Leone, die zelf de casting deed voor dit meesterwerk. Deze film toont in alle opzichten aan dat een perfectionist en een meesterlijk regisseur aan het werk is geweest.

Once Upon A Time in the West is reeds eerder op DVD en Blu-ray Disc uitgebracht, na een zorgvuldige restauratie in 2003. Deze transfer werd met groot enthousiasme ontvangen, en heeft -terecht- goede kritieken en waarderingen gekregen. Deze 1080p HD transfer is de basis geworden voor een upscaling naar een resolutie van 2160p voor de 4K UHD-transfer, en voor een remaster op Blu-ray Disc. Deze UHD is vervolgens samen met een versie op Blu-ray Disc samengevoegd tot een UHD+BD-release. Het opvallende alleen is dat in de USA de Blu-ray Disc de nieuwe geremasterde 1080p transfer bevat, met daarbij ook wat nieuwe extra's. De versie in Nederland krijgt echter de "oude" Blu-ray Disc mee, zónder de nieuwe extra's. Wat het allemaal extra verwarrend maakt is dat de backcover van zowel de keepacse als de slipcase van de Nederlandse versie de nieuwe extra's weergeeft, alsof de Blu-ray Disc de geremasterde beeldtransfer bevat. Let op: dat is dus niet het geval. Deze UHD+BD-uitgave wordt hier besproken.

Filmspecs

Medium: UHD
Genre: Western
Regio: A, B, C
Jaar: 1968
Speelduur: 165 min
Verpakking: UHD Duo keepcase in slipcase
Resolutie: 3840 x 2160p
Beeldverhouding: 2.35:1 Ultra UHD niet anamorf
Geluidssporen:
 • DTS-HD MA 5.1 - Engels
 • AAC 2.0 - Engels
 • Dolby Digital 2.0 mono - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Paramount Home Entertainment
EAN: 8719372017852

Extra's

 • Audio Commentary
 • An Opera Of Violence
 • The Wages Of Sin
 • Something To Do With Death
 • Railroad: Revolutionising The West
 • Locations Then & Now
 • Production
 • Cast Profiles
 • Trailer

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

UHD
Once Upon A Time in the West krijgt op UHD een 4K 2160p-transfer in het oorspronkelijke beeldformaat van 2.35:1. De transfer is op een BD-66 geplaatst met HDR10 en Dolby Vision beeldverbetering. Wat je over het algemeen kan zeggen is dat de transfer wat onevenwichtig is. Soms is de beeldkwaliteit erg mooi, met een goede gradatie aan grain, mooie, diepe kleuren en een goede scherpte. Maar soms is de transfer ook weer te schoon, met wat teveel toegepaste DNR en een onnatuurlijk strak beeld. Dolby Vision geeft wél over het algemeen een erg mooie gradatie in de kleuren en geeft een vaak diepere toon en meer detaillering. Het is vaak een beetje "hit or miss" en dat maakt de transfer niet persé slecht, maar ook weer niet goed. Vermoedelijk heeft dit alles gewoon te maken met schijfruimte, en is een BD-66 gewoon te klein voor een film van 165 min in 4K. En dat is gewoon een erg jammerlijke keuze geweest van Paramount, die juist net ook hoge ogen heeft gegooid met een geweldige 4K-transfer van The Crow. Voorlopig zullen we het helaas hiermee moeten doen, en dat is zeker niet behelpen, maar de 4K transfer is ook geen showstopper helaas. Wel wordt er in andere landen, door andere uitgevers, andere 4K uitgaven uitgebracht. Wie weet maken die gebruik van een andere transfer en een andere UHD disc zodat de beeldkwaliteit nog wat beter kan worden.

Blu-ray Disc
Op de Blu-ray Disc staat de "oude" 1080p transfer, die hier is besproken.

Screenshots:
In de recensie van de "oude" Blu-ray Disc staan screenshots van desbetreffende transfer. Om hier toch een indicatie te geven van de nieuwe remaster die gebruikt is voor de 4K UHD en de USA geremasterde BD-transfer, staan in deze recensie screenshots van die nieuwe, geremasterde 1080p-transfer die op de USA Blu-ray Disc staat. Let dus op: deze BD is niet bijgevoegd bij de NL uitgave!

Geluidskwaliteit

UHD+BD
Op zowel de UHD als de Blu-ray disc van Once Upon A Time in the West staat de uitstekende DTS HD MA 5.1-track, die hier is besproken. Ook bevat de UHD de originele mono-track die ook op eerdere uitgaven is bijgevoegd.

Extra's

Op de UHD van Once Upon A Time in the West staan verder geen extra's, alle aanwezige extra's staan op de bijgeleverde Blu-ray Disc:

Audio Commentary
An Opera Of Violence (29 min)
The Wages Of Sin (20 min)
Something To Do With Death (18 min)
Railroad: Revolutionising The West (6 min)
Locations Then & Now (4 min)
Production (5 min
Cast Profiles
Trailer

Deze extra's zijn hier op DVD en hier op Blu-ray Disc besproken.

Conclusie

Een knappe ex-prostituee, een ruwe outlaw, een kreupele spoorwegbaron, een meedogenloze killer en een zonderlinge zwerver met een mondharmonica zijn de hoofdpersonen in wellicht de beste Western die ooit op celluloid is vastgelegd: Céra Una Volta Il West oftewel Once Upon A Time In The West van Sergio Leone. De in 2003 gerestaureerde film komt op deze nieuwe 4K UHD+BD helaas niet helemaal tot zijn recht. de 4K-transfer is zeker wel oke, maar het kon allemaal wel wat beter. De transfer is voornamelijk erg onevenwichtig dat vermoedelijk door de compressie komt in verband met de krappe ruimte op een BD-66 UHD schijf. Wat daarnaast deze Nederlandse uitgave ook niet helpt is dat niet de nieuwe geremasterde Blu-ray Disc is bijgevoegd, maar de "oude" versie uit 2003. En dit ondanks de backcover van de keepcase en de slipcase dit wel doet vermoeden, omdat er nieuwe extra's staan aangegeven. Deze staan er dus helaas niet op, en moet je het doen met het oude pakket. Het is lastig een aanbeveling te geven voor deze uitgave. Importeren is wellicht een optie, en anders is de huidige prijs voor deze uitgave wellicht ook niet onoverkomelijk om de 4K UHD eens aan een inspectie te onderwerpen.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Dutch FilmWorks.

Lees meer

Laatste reacties

Rogier Burghout  |  24-05-2024

Ik wacht dan de Italiaanse even af, als die er komt. En anders wacht ik wel tot deze een tientje of zo is, meer heb ik er nu helaas niet voor over. Jammer, aang...
Lees meer >

rogue  |  24-05-2024

Ik wacht dan de Italiaanse even af, als die er komt. En anders wacht ik wel tot deze een tientje of zo is, meer heb ik er nu helaas niet voor over. Jammer, aang...
Lees meer >

kurtg  |  24-05-2024

Merci. Ik had ook verwacht dat UHD iets beter is. Ik had hem net ontvangen van Bol, dan stuur ik hem niet terug. 1 van de weken eens zien.
Lees meer >

Rogier Burghout  |  24-05-2024

Tja, ik denk dan toch de UHD. Toch vanwege dat deze transfer net even dat meer detail heeft en een betere nuance in de kleuren door DV.
Lees meer >

kurtg  |  24-05-2024

Dag Roger, bedankt voor de review. Uit nieuwsgierigheid, als je over een periode deze film opnieuw wil zien, welke versie kies je: de UHD of de oudere BR?
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Dolby Digital DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
10

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:10
Beeldkwaliteit:6.5
Geluidskwaliteit:9
Extra's:7
9.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 2
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots