Greatest Story Ever Told, The

Recensent:
Nathan Strik
31-07-2003

Totaalbeoordeling:

6.3
DVD

Greatest Story Ever Told, The (DVD)
Samenvatting

Omdat de meeste recensies van deze film allemaal schijnen aan te nemen dat iedereen dit verhaal behoort te kennen, zullen wij hier eens lekker tegenin gaan en gewoon een synopsis geven. We schrijven Israël, voor de jaartelling… er is een profetie dat er een kind geboren zal worden, en die koning genoemd zal worden. Nogal logisch dus dat de zittende machthebbers een klein beetje nerveus worden hiervan en als het gerucht gaat dat er een kind is geboren in Bethlehem, stuurt Koning Herodus zijn mannen er op uit om alle jonggeboren zonen te doden. Eén kind ontspringt de dans echter, hij kon op tijd in veiligheid gebracht worden. Zijn naam: Jezus van Nazareth, een simpele timmermanszoon die de wereld zal veranderen. Als volwassen man werkt Jezus zich al snel in de kijker bij het volk door zijn bijzondere preken, wijsheden en de vele wonderen die hij verricht. Zo laat hij een kreupele lopen, een blinde zien, een dode leven en meer van dat fraais. De eerlijkheid van Jezus’ preken, vaak tegen de gezaghebbende macht gekeerd, en zijn snel groeiende gevolg maken de machthebbers erg nerveus. Zij zien hem dan ook het liefst aan het kruis hangen.

Commentaar

Je zou de filmmakers de kost moeten geven die dit verhaal hebben verfilmd. Dan zou je haast wensen dat je wonderen kon verrichten. Het is een verhaal dat al ontelbare malen is verfilmd, soms op een ietwat populaire wijze als musical (Jesus Christ Superstar), of op controversiële wijze (The Last Temptation of Christ), maar de kern van de zaak is meestal hetzelfde natuurlijk. The Greatest Story Ever Told van George Stevens (mede geregisseerd door David Lean en Jean Negulesco) is een meer epische en serieuze verfilming van dit verhaal. Met veel brede panorama´s van landschappen en grootse scènes met honderden figuranten. De film is duidelijk groots aangepakt, wat ook te merken is aan de fotografie, die werkelijk prachtig is en die soms letterlijk aan een levende muurschildering doet denken. Als er één grote fout is aan deze film, dan moet het zijn dat er veel teveel grote sterren in meedoen. Stevens heeft blijkbaar al zijn maatjes opgetrommeld voor de grotere (Telly Savalas als Pontius Pilatus) en kleinere (John Wayne als Centurion?!?) rollen. Dit valt soms erg op en dit kan veel kijkers uit de film halen. Leuk detail is dan wel dat Telly Savalas speciaal voor deze rol zijn hoofd kaal liet scheren en dit de rest van zijn leven zo heeft gehouden. Toch, als je de bekende (kale) koppen wegdenkt, blijft de film imposant. Max von Sydow zet een goede vertolking van Jezus Christus neer, hoewel ik Ted Neeley (Jesus Christ Superstar) toch nog steeds de allerbeste Jezus ooit vind, bij wijze van spreken. Toch wist von Sydow mij meer te overtuigen dan Willem Dafoe, die in The Last Temptation of Christ zijn wonderen mocht verrichten. Vooral de kracht die von Sydow in zijn rol legt is indrukwekkend, al kan het soms een beetje té serieus worden waardoor hij wat onsympathiek overkomt. Dit kan ook gezegd worden voor de algehele toon van de film, die helaas toch wat prekerig overkomt. Dat is jammer, want de beelden zijn zeer imposant en dit is zeker één van de meer gedenkwaardige pogingen om dit verhaal te verfilmen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Speelfilm
Regio: 2
Jaar: 1965
Speelduur: 191 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.70:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Fox / MGM
EAN: 8717438132037

Extra's

  • Trailer

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

The Greatest Story Ever Told is gefilmd in het brede Ultra Panavision 70mm formaat en er werden prints gefabriceerd in het Super-Cinerama en 70mm anamorfe formaat. De negatief ratio bedroeg 2.75:1 en deze DVD benadert deze verhouding met een 2.70:1 anamorfe transfer. En voor een film van bijna 40 jaar oud ziet het er allemaal nog keurig uit. Het grootste probleem was de soms wat storend aanwezige filmgrain, hier en daar wat beschadigingen en een wat fluctuerende helderheid, maar over het algemeen is de print in prima staat. De scherpte is prima, grotendeels te danken aan de prima transfer van het 70mm materiaal, maar er is helaas soms iets teveel edge-enhancement toegepast. Het contrast was af en toe net iets te hard, wat gedeeltelijk ligt aan de theatrale belichting, maar hierdoor doen sommige scènes wat duister aan, met weinig detail in de schaduwrijke gedeelten. Hier en daar was op een TV wat aliasing en moiré aanwezig, met name in het paleis van Koning Herodus, maar aangezien dit op een monitor afwezig was, mag deze fout niet aan de transfer zelf worden toegeschreven. De kleurverzadiging is redelijk tot goed. De film wordt gepresenteerd in zijn originele Roadshow presentatie, inclusief intro en intermission en duurt dik 3 uur. Er is dan ook wijselijk besloten om de film op twee lagen te zetten. Deze laagovergang is helaas wel goed merkbaar, aangezien hij midden in een scène is geplaatst. De Nederlandstalige ondertiteling is prima te lezen en redelijk goed geplaatst. De verdeling in 16 chapters is echter veel te karig voor een lange film als deze.

Geluidskwaliteit

De originele stereo 6-track soundtrack van de film is geremixt naar Dolby Digital 5.1 (448 kbit/s) en dit brengt toch enige ruimtelijkheid in de track. Hoewel het meestentijds een vrij dialooggeoriënteerd gebeuren is met veel nadruk op de voorkanalen, laten de surrounds zo nu en dan toch van zich horen. Met name in scènes waarin menigtes van mensen aanwezig zijn, of voor de imposante muziek. De muziek klinkt ook nog vrij goed, met een verrassend goed bereik voor een soundtrack van deze leeftijd, die wel enigszins verraden wordt door de beperkt klinkende dialogen. De plaatsing van deze dialogen is meestal in het centerkanaal, maar er zijn momenten waarop er wat meer stereo-spreiding wordt gehanteerd, voornamelijk als er meerdere sprekers in beeld aanwezig zijn. Op deze momenten is de positionering van de stemmen dan ook keurig gedaan en komt totaal niet vreemd over. De subwoofer is niet bijzonder aanwezig, maar zorgt hier en daar voor een prima ondersteuning in het laag. Al met al een prima remix, die wat gedateerde elementen bevat, maar over het algemeen de film prima weet te ondersteunen.

Extra's

Helaas hebben we hier in Regio 2 minder geluk wat extra´s betreft dan onze Amerikaanse mede-aardbewoners, aangezien wij enkel een Trailer voorgeschoteld krijgen.

Conclusie

The Greatest Story Ever Told is niet de beste verfilming van het verhaal van Jezus, maar weet dankzij de imposante fotografie toch te boeien. De sterrencast is wat storend aanwezig hier en daar en neemt zichzelf een tikkeltje té serieus soms, waardoor de film een wat prekerig element krijgt. Max von Sydow is wel prima gecast in de rol van Jezus, maar hij had wat sympathieker over mogen komen. Toch is de film een hele prestatie en het is toch allemaal weer prachtig en episch in beeld gebracht. “They don´t make them like this anymore”. De beeldkwaliteit is goed, de leeftijd van het bronmateriaal in ogenschouw nemend en het geluid stelt, op de wat beperkt klinkende dialogen na, ook niet teleur. Helaas is er verder enkel een trailer aanwezig op de DVD. Niet zonder meer iedereen aan te raden, maar een keer huren is nooit verkeerd natuurlijk. Een film die in ieder geval niet zal misstaan in een verzameling klassiekers.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Fox Home Entertainment.

Lees meer

Laatste reacties

Richard B.  |  12-02-2007

Jammer dat de transfer van deze film zo tegenvalt. Er zijn niet zo heel veel 70mm of 65mm formaat films en met een goede overzetting kan een transfer ervan verb...
Lees meer >

Nathan Strik  |  02-08-2003

Max von Sydow zet een goede vertolking van Jezus Christus neer, hoewel ik Ted Neeley (Jesus Christ Superstar) toch nog steeds de allerbeste Jezus ooit vindToch ...
Lees meer >

Luther Hartog  |  01-08-2003

Max von Sydow zet een goede vertolking van Jezus Christus neer, hoewel ik Ted Neeley (Jesus Christ Superstar) toch nog steeds de allerbeste Jezus ooit vindToch ...
Lees meer >

Gabriel B.  |  31-07-2003

Persoonlijk vind ik de titel zwaar misleidend. "Ghostbusters" was the greatest story ever told. ;)
Lees meer >

Ronald Dassen  |  31-07-2003

Dit soort films hebben me eigenlijk vanaf m'n jeugd al aangetrokken, dus ik denk dat ik de stap wel neem om het gewoon blind aan te schaffen. Wel vind ik het...
Lees meer >

Surya  |  31-07-2003

Dat is altijd he, bij die MGM DVDs: veel edge enhancement :(
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:1
5.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 66
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.