Lawrence of Arabia

Recensent:
Eric van Ballegoie
19-05-2002

Totaalbeoordeling:

8.9
DVD

Lawrence of Arabia (DVD)
Samenvatting

Tijdens de eerste wereldoorlog leveren de Engelsen niet alleen in Europa strijd tegen Duitsland, maar wordt ook in Noord-Afrika en de Arabisch landen rond de Middellandse Zee werd gevochten tegen de turken. Luitenant T.E. Lawrence (Peter O'Tool) is een eigenzinnig man en een buitenbeentje onder de in Cario gelegerde Engelse militairen. Wanneer hij wordt uitgezonden naar Arabia om daar de situatie te beoordelen neemt hij de opdracht graag aan. Het wordt hem al snel duidelijk dat de afwachtende houding die Engeland aanneemt in het conflict tussen de Arabieren en de Turken kan zorgen voor een escalatie van het conflict met als gevolg een overzicht van de Turken in de Arabische wereld. Tijdens zijn tocht ontmoet hij Prins Faisal en diens rechterhand, Sherif Ali (Omar Sharif). Wanneer Lawrence tijdens gesprekken met de prins standpunten durft te uitten die niet in het voordeel van de Engelsen zijn weet hij op die manier zijn vertrouwen te winnen. Lawrence krijgt hart voor de Arabische zaak en besluit de prins te helpen in het gevecht tegen de Turken. Met een klein groepje mannen is hij van plan het onmogelijk te doen: De Turkse vesting Akkaba te veroveren via land. Om via het land bij Akkaba te komen moet echter een helse tocht door de woestijn gemaakt worden. Het lukt hem toch Akkaba te veroveren waardoor hij de held van de Arabieren wordt. Nadat Lawrence de legers van Feisal aan nog een aantal overwinningen heeft geholpen bereikt hij zelfs de status van een legende. Het Britse leger weet echter geen raad met de eigenzinnige Lawrence. Uiteindelijk wordt hij weggepromoveerd waarna hij terugkeert naar Engeland.

Commentaar

Lawrence of Arabia van regisseur David Lean is een van de allergrootste films uit de geschiedenis, en dat in vrijwel elk opzicht. Niet alleen zijn de schaal van de film, het aantal figuranten en omvang van de decors enorm, ook de lengte van de film en het materiaal waarop de film geschoten is mogen er zijn. Lawrence of Arabia is namelijk geschoten in 70 mm cinemascope formaat en duurt maar liefst drie uur en achtendertig minuten!!
Het waargebeurde verhaal over T.E. Lawrence is bovendien een van de allergrootste klassiekers uit de geschiedenis van de film. Producent Sam Spiegel en regisseur David Lean hebben werkelijk een meesterlijke film afgeleverd die ondanks zijn leeftijd en lengte geen moment saai is.
Op deze DVD staat de 'complete' versie van de film, eerdere uitgaven waren ingekort om op die manier geschikter te zijn voor uitzending op televisie. Voor de DVD is men echter teruggegaan naar het bronmateriaal en enkele scènes zijn zelfs opnieuw ingesproken door de acteurs omdat de originele geluidsopnamen niet meer bestonden.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Drama, Speelfilm
Regio: 2
Jaar: 1962
Speelduur: 217 min
Verpakking: Digipack
Beeldverhouding: 2.20:1 anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 5.1 - Duits
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
 • Dolby Digital 5.1 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Columbia Tristar Home Video
EAN: 8712609744552

Extra's

 • Theatrical trailer
 • Exclusieve Making Of Documentary
 • Journey With Lawence
 • A Conversation With Steven Spielberg
 • Four Original Featurettes
 • New York Premier
 • Advertising Campaigne
 • Filmogaphies

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Lawrence of Arabia is zoals eerder vermeld geschoten op 70 millimeter film, wat inhoud dat het beeldoppervlak van elke frame ongeveer vier keer groter is dan bij huidige 35 millimeter films het geval is. Dit is dan ook de voornaamste reden dat de film die uit 1962 afkomstig is er eigenlijk verassend goed uitziet. Sony heeft de gehele film met grote zorg geremasterd en het resultaat mag er zijn. De film staat in het originele aspectratio van 2.20:1 anamorf op de DVD. De scherpte en detaillering van het beeld is over het algemeen uitstekend en ook de kleurbalans is prima. Hier en daar zijn wel wat vuiltjes en spetter te zien en ook is in egale kleurvlakken vaak een verticale 'band' aanwezig, ongeveer in het midden van de frame. Deze band is iets lichter dan de rest van het kleurvlak. Echt storend is dit niet. Een ander nadeel is de filmgrain die in sommige shots duidelijk zichtbaar is en vaak zorgt voor een wisselende (pulserende) helderheid. Nemen we echter in ogenschouw dat het beeldmateriaal meer dan veertig jaar oud is dan verstomt alle kritiek meteen en mogen we eigenlijk alleen concluderen dat Sony er een prima transfer van heeft gemaakt. Columbia heeft er overigens voor gekozen om de film over twee DVD's te verdelen. Op de eerste disc staat twee uur en een kwartier van de film, de overige tachtig minuten zijn op disc twee te vinden. Normaal gesproken zouden we hier zeer ontevreden over zijn, maar gezien de lengte van de film en de staat van het beeldmateriaal is het een zeer verstandige keuze geweest van Columbia om niet te proberen de complete film op een enkele schijf te proppen.

Geluidskwaliteit

Lawrence of Arabia was in zijn tijd een echte state-of-the-art film met niet alleen de geweldige beeldkwaliteit van 70 mm film, maar bovendien ook een zes-kanaals audiotrack! Deze track had vijf voorkanalen en slechts 1 achterkanaal, in plaats van de huidige 3/2 verhouding die heden ten dage standaard is. De vijf speakers die zich achter het filmdoek bevonden werden allemaal gebruikt voor het weergeven van dialoog die met de beweging van het beeld 'meebewoog' om zo dat spraak op dezelfde plaats te houden als de actie op het scherm. Deze vijf voorkanalen zijn omgezet naar links - center - rechts zoals we dat tegenwoordig gewend zijn. Ook bij de nieuwe Dolby Digital 5.1 track op deze DVD beweegt de spraak mee al naar gelang waar de 'spreker' zich bevindt, en dat kan tot een wat vreemd geluidsbeeld leiden als er gebruik wordt gemaakt van een fout afgeregelde, of niet geheel passende centerspeaker. Staat alles goed ingeregeld en heb je een center speaker die goed gematcht is met de voorspeakers dan is er niets aan de hand.
Kijken we naar de kwaliteit van het geluid dan moeten we ook hier weer toegeven dat de film voor zijn leeftijd prima klinkt. Het dynamische bereik is niet geweldig en met name aan de stemmen kun je horen dat de film niet gisteren is opgenomen, maar het geheel klink zeer behoorlijk met een prima, warme, weergave van de soundtrack. De surroundkanalen worden in mono aangestuurd en worden met name voor omgevingsgeluiden gebruikt, hier en daar worden ook wat effecten naar het achterkanaal gestuurd.

Extra's

Op schijf twee vinden we naast het laatste deel van de film ook een groot aantal extra's.

Om te beginnen is er een documentaire van iets meer dan een uur waarin teruggeblikt wordt op de totstandkoming van de film. Deze documentaire biedt meer dan een standaard 'making of', en is slechts een paar jaar geleden gemaakt. De documentaire behandelt zeer uitvoerig bijna alle facetten van het idee tot de uitwerking van de film en is een echte must-see voor de liefhebbers.

Ook recentelijk opgenomen is een interview met Steven Spielberg van iets meer dan 8 minuten. Spielberg bespreekt een aantal facetten uit de film en heeft het over de (grote) invloed die deze film op zijn leven en zijn werk heeft gehad.

Bij 'Journey With Lawrence' krijgen we een landkaart te zien waarbij we verschillende locaties kunnen aanklikken om zo meer informatie te krijgen over de historische figuur T.E. Lawrence.

Onder het kopje 'Four Original Featurettes' krijgen we een aantal originele promofilmpjes uit de tijd dat de film in de bioscopen draaide. Elke van de filmpjes duurt rond de vier minuten. De filmpjes zijn vooral interessant vanuit historisch reclameoogpunt.

In dat zelfde licht is ook de 'Advertising Campaign' zeer aardig om te bekijken. Als slideshow krijg je hier posters, affiches en promotiefoto's van de film te zien. Door middel van een voice-over worden we bijgepraat bij hetgeen we zien.

De 'New York Premier' geeft vervolgens een beeld van de rode loper bij de première van de film in 1962.
Ook ontbreken de standaard 'Theatrical Trailer' en een aantal geschreven 'Filmographies' niet op deze DVD.

Conclusie

Lawrence of Arabia is een meesterwerk uit de filmgeschiedenis en een film die iedereen waarschijnlijk wel gezien heeft. Columbia heeft dit meesterwerk een passende DVD release gegeven en heeft zelfs een aantal scenes die verloren waren gegaan weer teruggevonden en aan de film toegevoegd.
De beeld- en geluidskwaliteit zijn voor een film uit 1962 meer dan prima, al moet eerlijk gezegd worden dat de DVD niet kan weddrijven met DVD's van nieuwere films. Dat gezegd hebbende kunnen we echter concluderen dat Columbia prima werkt heeft verricht om zowel beeld als geluid optimaal op DVD te krijgen.
De extra's bij deze Limited Edition zijn ook prima. Met name de 'making of' documentaire van meer dan een uur is zeer de moeite waar. De rest van de extra's verschillen in informatieve waarde, maar zijn zeker ook het bekijken waard. Al met al een erg mooie DVD uitvoering en zeker een aanrader!

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Columbia Tristar Home Video.

Lees meer

Laatste reacties

Camera Obscura  |  07-12-2008

Wat een Masterpiece is deze klassieker van David Lean , terecht beloond met 7 Oscars ,misschien niet voor iedereen maar zelf vind ik dit één van de allerbeste c...
Lees meer >

nachtwaker  |  04-12-2008

Wat een Masterpiece is deze klassieker van David Lean , terecht beloond met 7 Oscars ,misschien niet voor iedereen maar zelf vind ik dit één van de allerbeste c...
Lees meer >

Andrew-Kenneth  |  07-11-2007

Vorige week heb ik de R2 superbitversie gekocht. Ondanks de restauratie van het originele materiaal zie ik nog steeds een duidelijk zichtbare, en daardoor hinde...
Lees meer >

Paul H.  |  23-01-2007

Toch even laten weten, de extra's bij deze dvd zijn erg nuttig vooral de documentaire geeft je heel wat nieuwe inzichten in de film en zorgt er bij mijn voor da...
Lees meer >

Swanski  |  10-03-2006

Mooie en vooral lange epos die het vooral moet hebben van 'randzaken', als sfeer, emoties, personages etc. film is wel vrij traag en dat is voor een lange fi...
Lees meer >

Caledonians  |  07-01-2006

Prachtige film. Vind het de beste film van David Lean die ik tot nog toe heb gezien... :) Inderdaad wederom een prachtige Lean film! Denk dat mijn favoriet ...
Lees meer >

Richard B.  |  12-07-2005

Dat is zeker een hele mooie prijs voor zo'n goede film (die ik nog niet gezien heb :oops: ) Ik heb het nog even gecontroleerd: bij MM Zwolle kost ie € 9,99 .
Lees meer >

Marco Dubbeldam  |  10-07-2005

Prachtige film. Vind het de beste film van David Lean die ik tot nog toe heb gezien... :)
Lees meer >

Jurgen V  |  10-07-2005

Is deze versie OOP? m`n broer heeft m wel, maar hier in de winkel kan ik m nergens vinden Misschien. Er is nu natuurlijk een Columbia Classics-versie uit, dus ...
Lees meer >

Richard B.  |  09-07-2005

extra`s zijn zeker belangrijk voor mij, zeker bij een film als deze. Daarbij heb ik deze LE bij m`n broer gezien en vond m erg mooi :P Bovendien doe ik niet aa...
Lees meer >

TheGodfather  |  09-07-2005

ja die zie je inderdaad wel overal. Zojuist nog in de stad geweest en m wederom niet gevonden :( als iemand m te koop heeft of weet waar ie te krijgen is ;) ...
Lees meer >

Hotse  |  09-07-2005

ja die zie je inderdaad wel overal. Zojuist nog in de stad geweest en m wederom niet gevonden :( als iemand m te koop heeft of weet waar ie te krijgen is ;) ...
Lees meer >

Richard B.  |  09-07-2005

ja die zie je inderdaad wel overal. Zojuist nog in de stad geweest en m wederom niet gevonden :( als iemand m te koop heeft of weet waar ie te krijgen is ;) ...
Lees meer >

Hotse  |  09-07-2005

ja die zie je inderdaad wel overal. Zojuist nog in de stad geweest en m wederom niet gevonden :( als iemand m te koop heeft of weet waar ie te krijgen is ;) ...
Lees meer >

Richard B.  |  09-07-2005

ja die zie je inderdaad wel overal. Zojuist nog in de stad geweest en m wederom niet gevonden :( als iemand m te koop heeft of weet waar ie te krijgen is ;) ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:8
8.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 279
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.