They Shall Not Grow Old

Recensent:
Ludo Keeris
30-09-2019

Totaalbeoordeling:

9.2
DVD

They Shall Not Grow Old (DVD)
Samenvatting

Honderd jaar geleden eindigde de Eerste Wereldoorlog, in het buitenland vaak The Great War genoemd. Vier jaar eerder begon de oorlog na de moord op Frans Ferdinand in Sarajevo, waarna Groot-Brittannië bij deze oorlog betrokken raakte. De overheid deed een oproep aan jonge mannen om zich aan te melden voor het leger. Daar werd massaal gehoor aan gegeven, sommigen waren zelfs nog te jong, maar wisten met een leugentje toch in dienst te geraken. Na een wekenlange training, die vooral bestond uit marcheren, werd men ingescheept naar Frankrijk en trok men naar de loopgraven op de grens met België. Daar verbleef men in gruwelijke omstandigheden. Duitse sluipschutters lagen op de loer, het mosterdgas werd regelmatig ingezet, overal lagen lijken van dode soldaten en kadavers van dode paarden. Hygiëne was er nauwelijks, maar men had redelijk te eten en de moraal was bij vlagen behoorlijk goed. Toch heeft dit alles heel veel impact gemaakt op de toen jonge mannen, die hier nu als oude veteranen hun ervaringen over deze gedenkwaardige periode vertellen.

Commentaar

Toen Lord of the Rings-regisseur Peter Jackson een aantal jaren geleden door het Imperial War Museum (IWM) in Engeland werd gevraagd of hij geïnteresseerd was om een documentaire te maken ter herinnering aan het einde van de Eerste Wereldoorlog, 100 jaar na dato, had hij daar wel oren naar. De enige voorwaarde van het IWM was dat er origineel beeldmateriaal uit het archief gebruikt moest worden. Jackson had geen zin om een standaard documentaire te maken waarin historici aan het woord zijn of een verteller in de loopgraven van het front zijn verhaal doet. Hij wilde iets origineels maken. Jackson ging aan de slag met ruim 2200 uur beschikbaar origineel beeldmateriaal. De kwaliteit was lang niet altijd om over naar huis te schrijven. Soms was het een kopie van een kopie van een kopie, vol met krassen en beschadigingen. Het was een enorme klus om daar iets zinnigs van te maken. Vier jaar later was daar echter het resultaat: They Shall Not Grow Old. Een documentaire die voor honderd procent uit origineel materiaal bestaat. Maar niet zomaar achter elkaar geplakt. Jackson heeft het geheel gerestaureerd en voor een groot deel ingekleurd. Het ziet er opzienbarend goed en scherp uit; je zou nergens denken dat het 100 jaar oud materiaal is. Doordat de snelheid van de beelden ook normaal is geworden wordt het heel realistisch. Er zijn geen andere personages in beeld te zien dan diegene die op het originele materiaal te zien zijn. Om het verhaal te vertellen maakt Jackson gebruik van originele interviews met oorlogsveteranen. Mannen (toen nog jongens) die het allemaal zelf meegemaakt hebben. Uit 600 uur interviewopnames van het IWM en de BBC, die door de jaren zijn opgenomen, smeedt Jackson een coherent ooggetuigenverslag. Dat gaat vanaf het moment dat de jonge jongens zich aanmelden bij het leger, via de trainingen en het arriveren aan het front, tot aan de verschrikkingen in de loopgraven en de dodelijke strijd met de Duitsers. De beelden laten onverschrokken zien waar de mannen over vertellen. Door de bijzondere geluidsband die is gemaakt onder de originele beelden wordt het nog levensechter. Dat zorgt ervoor dat je als kijker behoorlijk goed kunt inleven wat de mannen doorgemaakt moeten hebben. Het is verschrikkelijk geweest, velen hebben het niet overleefd. De mannen hebben zo veel gezien en meegemaakt, maar toch lijken ze er vrij makkelijk over te kunnen vertellen. Terwijl het toch een enorme impact op hun nog jong leven moet hebben gemaakt.   
They Shall Not Grow Old is een bijzonder document. Er is al veel beschikbaar over de Eerste Wereldoorlog, maar deze documentaire raakt je hart, doet wat met je. Je ziet op de manier waarop Jackson de beelden gebruikt heeft eindelijk wat er werkelijk gebeurd is. En dat gaat je niet in de koude kleren zitten.

Filmspecs

Regisseur

Peter Jackson

Acteurs

-
Medium: DVD
Genre: Documentaire
Regio: 2
Jaar: 2018
Speelduur: 96 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Warner Bros. Home Entertainment
EAN: 5051888249093

Extra's

  • The Making of They Shall Not Grow Old

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De beeldtransfer van They Shall Not Grow Old is 1.85:1 anamorf. Je zou verwachten dat er gebruik gemaakt zou zijn van het originele 1.37:1 formaat, maar dat is alleen tijdens de zwart-witbeelden in het begin van de film. Zodra het kleur wordt, zoomt men in naar pan & scan 1.85:1. Het jammere is dat dan vaak niet het gehele beeld meer te zien is. Maar wat er dan wel te zien is, ziet er opzienbarend goed uit. Het originele materiaal van 100 jaar geleden zat vol met krassen en beschadigingen en de filmsnelheid was toen heel anders; tussen de 10 en 18 beelden per seconde. Het zijn de bekende snelle beelden van oude zwart-witfilms, maar door een prachtige restauratie en bijzondere techniek zijn de beelden nu op normale snelheid. De filmkorrel, krassen en beschadigingen zijn voor een heel groot gedeelte verdwenen, wat mede door ruisonderdrukking is gedaan. Het zorgt dat de gezichten vaak een wat plasticachtig uiterlijk hebben, maar daar valt prima doorheen te kijken. Als je de keuze van de makers om het beeld in 1.85:1 te maken buiten beschouwing laat is dit een zeer overtuigende beeldtransfer. Zo mooi heb je nog nooit beelden uit de Eerste Wereldoorlog gezien.

Geluidskwaliteit

De geluidstrack op de DVD van They Shall Not Grow Old is een Engelstalige Dolby Digital 5.1-track. In het begin merk je daar niets van, want het eerste half uur van de film bestaat uitsluitend uit voice over van de veteranen met af en te lichte muziekflarden. Pas daarna, als de Britse soldaten in Frankrijk arriveren – en de zwart-wit beelden veranderen in kleur – wordt de geluidstrack aangevuld met effecten en – ingesproken – gespreksfragmenten van de soldaten aan het front. De hele geluidstrack is opnieuw opgebouwd vanaf niks. Van continu gebulder van verre kanonnen, stappen in de modder tot schrapen in etensblikjes of spelen met een bierflesje. Hierdoor ontstaat een heel realistisch geluidsbeeld van hoe het toen ongeveer geklonken zou kunnen hebben voor de betrokken soldaten. Hierbij wordt het geluid ruimtelijk weergegeven door alle kanalen, waaronder ook het LFE-kanaal. Heel mooi en nauwkeurig gedaan. Het probleem is echter wel dat het geluid soms botst met de voice overs, waardoor daar de verstaanbaarheid en soms ook de impact ervan een beetje verloren gaat. De aandacht gaat naar wat je in beeld ziet en hoort in plaats van wat er in de voice over verteld wordt. De kwaliteit van de voice overs is wisselend. Sommige opnames zijn al heel oud en dat hoor je duidelijk. Maar dat neemt niet weg dat er bijzonder veel aandacht aan de geluidstrack is besteed en dat het mooi is gemaakt.

Extra's

De DVD van They Shall Not Grow Old heeft een statisch menu, zonder poespas. De DVD bevat één extra, die is voorzien van Nederlandse ondertiteling.

The Making of They Shall Not Grow Old (29 min)
Er valt veel te vertellen over hoe They Shall Not Grow Old gemaakt is. Peter Jackson doet dat dan ook en gaat in op veel van de processen en problemen waar hij mee te maken heeft gehad. Van het bekijken van ruim 600 uur aan filmmateriaal, de beschadigingen die hij tegenkwam in het originele materiaal, de ouderwetse filmsnelheden, de uren en uren aan oude interviews, het inkleuren van de beelden en het geheel vanaf nul opbouwen van de geluidstrack. Zeer zeker het bekijken waard!

Conclusie

100 jaar na de Eerste Wereldoorlog heeft Peter Jackson een documentaire gemaakt met origineel beeldmateriaal. Na de start van de oorlog melden veel jonge mannen zich aan, die na een intensieve training naar het front in Frankrijk en België worden gestuurd. Ze verblijven in de loopgraven, waar de omstandigheden verschrikkelijk zijn. Maar de moraal blijft goed en op z’n tijd is er ruimte voor wat ontspanning en humor. Het aantal slachtoffers is enorm en er zijn maar weinig soldaten die zonder verwondingen thuiskomen. De beelden van They Shall Not Grow Old zijn volledig gerestaureerd en voor een groot deel ingekleurd. Met daarbij een geluidstrack die dicht bij de realiteit komt krijg je een globaal idee hoe het voor de soldaten aan het front gevoeld moet hebben. Helemaal weet je het nooit zeker, maar met They Shall Not Grow Old kom je dichter bij dat gevoel dan ooit. De DVD-uitgave is een prima weergave van de documentaire in beeld- en geluid. De making of bij de extra’s is zeer zeker de moeite waard. Wat wel jammer is dat er in Nederland geen Blu-ray Disc wordt uitgebracht. Want deze restauratie verdient het om in een zo hoog mogelijke resolutie bekeken te worden.

Laatste reacties

Pieter Kleine  |  06-10-2019

Ik heb hem gekocht in 1080p kwaliteit op itunes.
Lees meer >

DVD Watcher  |  01-10-2019

Erg interessante docu, maar deze uitgave laat ik lekker links liggen. Ik ga lekker de Blu-ray kopen, want dat verdiend deze docu. Erg jammer dat we vaak afgesch...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8.5
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:3
10

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots