Ambulance

Recensent:
Rogier Burghout
18-08-2022

Totaalbeoordeling:

8.8
UHD

Ambulance (UHD)
Samenvatting

In één dag zullen drie levens in LA voorgoed veranderen. In deze spectaculaire thriller van regisseur en producent Michael Bay maken we kennis met Will (Yahya Abdul-Mateen II), een onderscheiden veteraan die hard geld nodig heeft om de ziekenhuiskosten van zijn vrouw te betalen. Tegen beter weten in keert hij zich tot zijn pleegbroer Danny (Jake Gyllenhaal). De charismatische beroepscrimineel doet hem een voorstel: de grootste bankoverval in de geschiedenis van Los Angeles met een buit van $32 miljoen. Omdat het leven van Wills vrouw op het spel staat, kan hij niet weigeren. Maar tijdens de ontsnapping gaat het vreselijk mis. De wanhopige broers kapen een ambulance met aan boord verpleegkundige Cam Thompson (Eiza González) en een agent die vecht voor zijn leven. Tijdens een razende achtervolging waar geen eind aan lijkt te komen, proberen Will en Danny aan de massaal uitgerukte politie te ontkomen, terwijl ze hun gijzelaars in leven moeten houden en ze hun best doen om elkaar niet te vermoorden. Het loopt uit op de meest krankzinnige ontsnappingspoging die ooit in LA heeft plaatsgevonden.

Commentaar

Ambulance is de nieuwste film van regisseur Michael Bay, die we natuurlijk allemaal kennen van The Rock, Armageddon, Bad Boys I & II, diverse Transformers-films, Pearl Harbor, The Island, 13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi, en als laatste de vreselijk slechte Netflix-film 6 Underground. De kwaliteit van alle films van Bay verschilt nogal, waarbij velen vinden dat de recente neergang in kwaliteit in is gezet tijdens zijn periode dat hij een aantal Transformers-films regisseerde, tot het absolute dieptepunt van 6 Underground. Maar films als The Rock, The Island en meer recent 13 Hours laten zien dat als Bay zich wat inhoudt (vooral met zijn "Bayhem") hij geweldige actiefilms kan maken met een goed verhaal, script en vertolkingen. Gelukkig valt Ambulance in deze categorie, en laat andermaal zien waar Bay toe in staat is als hij zijn overdadige wat controleert en doseert. Ambulance is een remake, gebaseerd op de Deense gelijknamige film, en is een actiefilm die slaagt door de afgewogen combinatie van actie en pseronage-ontwikkeling. Bay weet goed de urgentie van de acties van de hoofdpersonen naar voren komen en tegelijkertijd een opwindende actiefilm af te leveren. Jake Gyllenhaal en Yahya Abdul-Mateen II spelen hun rolen erg goed en hun interacties zijn altijd scherp en erg leuk om naar te kijken. Ambulance is een erg geslaagde actiefilm geworden en bevat absoluut een stuk "Bayhem" maar dat is dusdanig gecontroleerd dat Ambulance een zeer energieke en meeslepende actiefilm is overgebleven.

Filmspecs

Medium: UHD
Genre: Actie, Drama, Misdaad
Regio: A, B, C
Jaar: 2022
Speelduur: 130 min
Verpakking: UHD Duo Keepcase
Resolutie: 3840 x 2160p
Beeldverhouding: 2.35:1 Ultra UHD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Atmos - Engels
  • Dolby TrueHD 7.1 - Engels
  • En vele andere
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 5053083247683

Extra's

  • Bayhem
  • Pedal to the Metal
  • Aerial Assault
  • Finding Ambulance
  • Chase Capital of the World
  • A Tribute to First Responders

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

UHD
Ambulance krijgt een upscaled 4K-transfer mee in 2160P en in het oorspronkelijke beeldformaat van 2.35:1. Dolby Vision wordt ingezet om de kleuren nauwgezetter weer te geven. Het beeld is werkelijk prachtig. Er zijn veel felle kleuren en er is een oversaturatie om de hitte van het weer en de omgeving weer te geven, en dat komt geweldig over op 4K UHD. Scherpte en contrast zijn uitstekend. Zwartwaardes en schaduwdetail zijn ook erg goed. Een geweldige transfer.

Blu-ray Disc
Ook op BD krijgt Ambulance een prima transfer mee, uitgevoerd in 1080P en in het oorspronkelijke beeldformaat. Zaken als scherpte, kleuren, contrast en zwartwaardes prima in orde, en verschillen wel wat met de UHD, maar voor degenen die alleen de BD kunnen bekijken gelukkig niet heel erg onoverkomenlijk.

N.B. screenshots zijn afkomstig van de Blu-ray Disc.

Geluidskwaliteit

UHD+BD
Ambulance krijgt op zowel UHD als BD een Dolby Atmos track mee in de oorspronkelijke Engelse taal. Het zal geen verrassing zijn dat deze track uiterst agressief en actief is. Dialogen komen netjes het uit centergedeelte maar de overige actie-muziek en ambiance-geluiden komen uit alle hoeken en gaten, inclusief de hoogtekanalen. Net als de film is de track non-stop actief en levendig.

Extra's

Ambulance krijgt een handjevol aan featurettes mee die zowel op de UHD als BD staan. Alles is in 4K en Dolby Vision op de UHD en 1080p HD op de BD en is Nederlands ondertiteld.

Bayhem (7 min)
Deze featurette gaat over het samenwerken met regisseur Michael Bay.

Pedal to the Metal (10 min)
Hier zie je een uitgebreide kijk achter de schermen en in de ambulances die zijn gebruikt in de film.

Aerial Assault (5 min)
Een kijkje achter de schermen van de opnames die gemaakt zijn met drones en helikopters.

Finding Ambulance (6 min)
een kijk naar de film waarop deze film is gebaseerd en ander achter-de-schermen-materiaal.

Chase Capital of the World (4 min)
Hier wordt gekeken naar de stad Los Angeles als decor waarin de film zich afspeelt.

A Tribute to First Responders (7 min)
Hier wordt gekeken naar de overtuigende training die werd gegeven voor de vertolking van ambulance-arts.

Conclusie

In deze spectaculaire thriller van regisseur en producent Michael Bay maken we kennis met Will (Yahya Abdul-Mateen II), een onderscheiden veteraan die hard geld nodig heeft om de ziekenhuiskosten van zijn vrouw te betalen. Tegen beter weten in keert hij zich tot zijn pleegbroer Danny (Jake Gyllenhaal). De charismatische beroepscrimineel doet hem een voorstel: de grootste bankoverval in de geschiedenis van Los Angeles met een buit van $32 miljoen. Omdat het leven van Wills vrouw op het spel staat, kan hij niet weigeren. Maar tijdens de ontsnapping gaat het vreselijk mis. De wanhopige broers kapen een ambulance met aan boord verpleegkundige Cam Thompson (Eiza González) en een agent die vecht voor zijn leven. Tijdens een razende achtervolging waar geen eind aan lijkt te komen, proberen Will en Danny aan de massaal uitgerukte politie te ontkomen, terwijl ze hun gijzelaars in leven moeten houden en ze hun best doen om elkaar niet te vermoorden. Het loopt uit op de meest krankzinnige ontsnappingspoging die ooit in LA heeft plaatsgevonden. Ambulance is een erg geslaagde actiefilm geworden en bevat absoluut een stuk "Bayhem" maar dat is dusdanig gecontroleerd dat een zeer energieke en meeslepende actiefilm is overgebleven. De 4k UHD+BD-uitgave is erg geslaagd met geweldig beeld en geluid, met daarnaast een aantal interessante featurettes, ook beschikbaar in 4K/Dolby Vision. Een aanrader.

Laatste reacties

Rogier Burghout  |  21-08-2022

Ik heb totaal geen moeite met de Atmos track van de UHD, ik vind de track fantastisch. Totaal geen minpunten vanuit mij. Ik heb ook totaal geen aspecten van iet...
Lees meer >

Gerco Stuivenberg  |  21-08-2022

Heb de Blu-Ray versie en ik vind het een zeer geslaagde film, maar ik had moeite om de film goed te kunnen volgen. Het beeld, de regie en de aktie vind ik uitst...
Lees meer >

Werner  |  18-08-2022

Zeker mager, en ook een verhaal dat je al vele keren eerder hebt gezien, maar het uiterlijk van de film, de actie en een Michael Bay die zich in heeft gehouden ...
Lees meer >

Rogier Burghout  |  18-08-2022

Mager verhaaltje maar wel pompende actie! Zeker mager, en ook een verhaal dat je al vele keren eerder hebt gezien, maar het uiterlijk van de film, de actie en ...
Lees meer >

Werner  |  18-08-2022

Mager verhaaltje maar wel pompende actie!
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof Dolby Atmos Dolby TrueHD 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:10
Extra's:8
8.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 2
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots