Interview met William Brent Bell, de regisseur van The Devil Inside

Ter gelegenheid van het uitkomen van de horrorfilm The Devil Inside heeft DVD.nl de eer gehad om een interview van regisseur en schrijver William Brent Bell te publiceren.

William Brent Bell

William Brent Bell is een Amerikaanse regisseur en scenarioschrijver. De afgelopen vijftien jaar heeft hij slechts drie speelfilms gemaakt: Sparkle and Charm, Stay Alive en nu The Devil Inside. Op het moment van schrijven is hij bezig met zijn nieuwe film, Wer. Daarnaast is hij voornamelijk actief in het Art-Department en Special Effects.

The Devil Inside

Synopsis:
DVD CoverIn 1989 belt Maria Rossi de alarmcentrale met de bekentenis dat ze drie gruwelijke moorden heeft gepleegd. De rechter acht haar ontoerekeningsvatbaar, maar er zijn duistere krachten in het spel. Twintig jaar later gaat haar dochter Isabella op zoek naar antwoorden. Ze woont een duiveluitdrijving door twee afvallige priesters bij, die haar vertellen dat haar moeder bezeten wordt door vier machtige demonen. Nu moet Isabella het kwaad verslaan, anders zal ze haar ziel verliezen.

Interview met William Brent Bell

VRAAG: Brent, The Devil Inside is een behoorlijk enge film. Word je zelf bang als je naar je eigen films kijkt?

BELL: Soms wel. Op het moment dat we films schrijven zijn ze het engst. We willen vanuit het oogpunt van het publiek schrijven. Zij zijn degene die bang moeten worden. Dat is het waar het bij deze film om draait.

VRAAG: Wat probeer je te bewerkstelligen als je een film als “The Devil Inside” regisseert?

BELL: We proberen altijd iets te doen dat het publiek verrast of iets te laten zien wat ze nog nooit hebben gezien. Het is zelfs grappig om ze op sommige momenten op het verkeerde been te zetten. Dat maakt de hele filmbeleving gewoon een stuk leuker.

VRAAG: Hoe ben je bij dit project verzeild geraakt?

BELL: In 2004 heb ik een artikel gelezen dat het Vaticaan een school wilde oprichten voor exorcisme en dat iedereen zich kon aanmelden. Niet alleen priesters in training. Dat fascineerde me. De reden dat ze de school openden was namelijk dat er meer possessies waren dan ooit te voren. Dat feit alleen al vond ik enorm spannend.

screenshot
still uit de film

VRAAG: En waarom weer een film over exorcisme?

BELL: We wilden de wereld van het exorcisme introduceren aan een jonger publiek. En we wilden ook de wetenschappelijke kant belichten en niet alleen de spirituele.

VRAAG: Wat voor research heb je gedaan voor deze film?

BELL: Alles in deze film is gebaseerd op echte mensen. We hebben met behoorlijk wat priesters gepraat om dit te onderzoeken. Zij praatten met ons, maar aan het einde van de dag wilden ze absoluut niet dat hun naam werd gebruikt in de film. De kerk gaf geen toestemming daarvoor. Het was erg vreemd.

VRAAG: Wat is jouw fascinatie met het horrorgenre?

BELL: Je kunt tot het uiterste gaan en je hoeft je geen zorgen te maken over de conventies. Je kunt iedereen casten die je wilt en dat is erg bevrijdend. En de creativiteit om mensen op verschillende manieren aan het schrikken te maken is gewoon erg leuk. Het stelt je in staat om je fantasie meer te gebruiken dan bij andere genres.

VRAAG: Dit was een redelijk low budget-film, maar heeft behoorlijk wat geld opgeleverd. Dus het publiek houdt nog steeds van horrorfilms. Ben je het daar mee eens?

BELL; Oh zeker! Mensen houden nog steeds van horror. Hollywood probeert steeds de volgende trend te vinden, maar ik denk dat onderwerpen langer populair blijven dan een hoop mensen denken. Om het verhaal fris te houden is het is belangrijk om een nieuwe manier te vinden om het verhaal te vertellen. En dat is wat we proberen te doen. Mensen houden ervan om naar de film te gaan en bang te worden gemaakt.

VRAAG: Wat is jouw fascinatie met de duivel?

BELL: Ik weet dat mensen iets of iemand nodig hebben die ze de schuld kunnen geven als er iets slechts gebeurd met ons. Het zit er bij ons vanaf oudsher al ingeworteld dat de duivel verantwoordelijk is voor vloedgolven en natuurlijke catastrofes. Films laten de mensen zien wat de duivel zou kunnen zijn.

screenshot
still uit de film

VRAAG: Iedereen praat over het abrupte einde van de film. Waarom heb je daarvoor gekozen?

BELL: Toen we de film aan het maken waren leek het ons een goed idee om wat risico te nemen. We wilden geen Hollywood-einde. We wilden niet dat deze film voorspelbaar zou worden. We gingen ermee naar Paramount en ze vonden het geweldig.

VRAAG: Heb je alternatieve eindes opgenomen op de DVD?

BELL: We hebben er even aan gedacht, maar hebben besloten de film te laten zoals hij is.

VRAAG: Vertel eens over je samenwerking met Matthew Peterman en Morris Paulson.

BELL: Matt en ik werken al een lange tijd samen. En Morris heeft een special-effects achtergrond. Toen Matt en ik de film schreven vertelde Morris dat hij de film wel wilde financieren als we het maar bescheiden hielden.

VRAAG: Is het waar dat je hebt geprobeerd om de plannen van de film geheim te houden?

BELL: We hebben geprobeerd alles geheim te houden, maar toen Paranormal Activity uitkwam was dit genre ineens bekend. Dit heeft goed voor ons uitgepakt. Paranormal Activity was ons proefkonijn.

VRAAG: Hoe is de sfeer op de set van een horrorfilm?

BELL: Het kan soms vrij donker zijn. Maar over het algemeen is het heel erg leuk. Iedereen gaat ervoor. Het is een grote teamprestatie.

VRAAG: Neem je je werk mee naar huis? Heeft het invloed op je slaap?

BELL: Ik heb verschrikkelijke dromen ;-) Ik neem inderdaad mijn werk mee naar huis. Bedankt voor je vraag ;-)

screenshot
still uit de film

VRAAG: Geloof je dat een kwade kracht werkelijk mensen kan bezitten?

BELL: Ja, ik heb genoeg geleerd en gezien dat mensen dingen kunnen horen en zien en jij en ik niet. Ik geloof in al die dingen, maar kan je niet vertellen wat de bron van het kwaad is.

VRAAG: Heb je er ooit aan gedacht dat deze film zo succesvol zou kunnen worden?

BELL: Wij dachten en hoopten allemaal dat deze film succesvol zou worden. We droomden dat het een grote hit zou worden. En we hadden heel veel hulp van Paramount. Ze hebben echt hun krachten gebundeld en de film zwaar gepromoot. Het was geweldig. John Greenstein was gewoon fantastisch. Paramount heeft geen middel onbeproefd gelaten..

VRAAG: Wat beangstigt je het meeste in het werkelijke leven?

BELL: Ik ben niet zo snel bang. Wat me wel angstig maakt is als ik alleen thuis ben en dan geluiden hoor. Of als ik door het raam naar buiten kijk en denk dat er dan een man staat.

VRAAG: Laatste vraag. Wat is het volgende wat je gaat doen?

BELL: Ik kom net terug uit Europa. We hebben net Wer opgenomen in Roemenië. Het is weer een horrorfilm en het was een te gekke opname. Maar over een tijdje hoor je daar meer over.

Recente artikelen

Laatste reacties

Gast_09  |  19-07-2012

leuk zon interview(achtergrond info), mag er wel vaker komen
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina