Nieuwe televisie kopen: waar moet je op letten voor de optimale kijkervaring?

Nieuwe televisie kopen: waar moet je op letten voor de optimale kijkervaring?

Als film- en serieliefhebber is een goede televisie natuurlijk erg belangrijk. Een slechte beeldkwaliteit, de verkeerde schermgrootte en een veel te hoge energierekening kunnen het kijkplezier flink verpesten. En dat wil je natuurlijk niet. In dit artikel lees je waar je allemaal op moet letten bij het kopen van een nieuwe televisie.

Tv kijkervaring

Schermgrootte

Wil je een groot scherm, zodat je in jouw woonkamer de bioscoopervaring kunt nabootsen? Of heb je liever een kleiner scherm? De grootte van je televisie kan een groot verschil maken in de kijkervaring. Een klein scherm kan bijvoorbeeld prettiger zijn als de afstand tussen jouw bank en de televisie niet zo groot is. Als je wilt weten wat de ideale grootte is voor jouw woonkamer, is er een makkelijk rekensommetje dat je kunt gebruiken. De afstand tussen de bank en de televisie x 0,2 = het aantal inch voor de beste kijkervaring.

Beeldkwaliteit

Bij de aankoop van de televisie kun je tegenwoordig kiezen uit HD Ready, Full HD en Ultra HD. HD Ready heeft de laagste resolutie, dit betekent dat het beeld minder scherp is. De meest voorkomende resolutie is op dit moment Full HD, hiermee is de beeldkwaliteit al een stuk beter. Ga je voor Ultra HD, dan is het beeld nog eens vier keer zo scherp als bij Full HD. Je betaalt hier natuurlijk ook wel wat meer voor.

Schermtype

Ook het schermtype heeft invloed op de beeldkwaliteit. Je kunt kiezen uit LCD, LED en OLED. Lcd-schermen zijn behoorlijk verouderd, waardoor de beeldkwaliteit wat minder goed is. Bij een led- televisie is het scherm al een stuk scherper, omdat de achtergrond is verlicht met ledlampjes. Een oled- televisie heeft een organische laag, waardoor achtergrondverlichting niet nodig is. Bij een oled- televisie geeft elke pixel zelf licht, en is het beeld dus nog scherper. Wel geldt ook hier over het algemeen; hoe scherper het beeld, hoe duurder de televisie.

Schermfrequentie

De schermfrequentie wordt aangeduid in Hertz. Hoe hoger het aantal Hertz, hoe vaker het beeld wordt vernieuwd per seconde en vloeiender het beeld wordt weergegeven. Tegenwoordig hebben bijna alle televisies een schermfrequentie van 50 Hertz of 100 Hertz. Omdat de meeste televisieprogramma’s worden uitgezonden op 50 Hertz, en films meestal op 24 Hertz, is een schermresolutie van 50 of 100 Hertz vaak genoeg.

Smart-tv

Een smart-tv is via wifi verbonden met het internet. Er staan vaak verschillende apps op een smart-tv, welke dit zijn is afhankelijk van de fabrikant van de televisie. Je kunt deze apps bedienen via de afstandsbediening. Zo kun je vaak Netflix, YouTube en Uitzending Gemist kijken via een smart-tv. Maak je hier veel gebruik van, dan kan het dus verstandig zijn om een smart-tv aan te schaffen.

Aansluitingen

Kijk bij de aanschaf van een televisie ook altijd of deze beschikt over de gewenste aansluitingen. Als je gebruikmaakt van een dvd-speler, dan heb je een SCART-aansluiting nodig om deze aan je televisie te kunnen koppelen. Wil je een blu-rayspeler of laptop aan je televisie kunnen koppelen? Dan heb je een HDMI-aansluiting nodig. Daarnaast hebben televisies tegenwoordig ook vaak een USB-aansluiting, waarmee je bijvoorbeeld een externe harde schijf of USB-stick kunt inpluggen.

Energiezuinigheid

Hoe energiezuinig een televisie is, hoe minder je kwijt bent aan extra (energie)kosten na aanschaf. De energiezuinigheid kun je zien aan het energielabel. De meest energiezuinige televisies hebben het energielabel A+++. Let wel op: nieuwe televisies verbruiken vaak een stuk meer stroom dan ouderwetse analoge televisies. Vervang je een oud model door een nieuwe, dan kan dit dus best wat schelen in het energieverbruik. Gaat jouw energierekening door je nieuwe televisie flink omhoog? Kijk dan even of je kunt besparen op de kosten door over te stappen naar een andere energieleverancier. Daar kun je vaak zo een paar honderd euro mee besparen, en dat is natuurlijk ook een leuke bijdrage voor je nieuwe televisie.

Recente artikelen

Laatste reacties

martwout  |  29-12-2017

Nog even een vraag. Als je Netflix ultra wil zien (hun 4K) moet je dan een specifiek tv-model hebben of zijn alle huidige 4K-tv's met de Netflix-app geschikt? M...
Lees meer >

martwout  |  14-12-2017

Heb je de Tweakers Pricewatch al geprobeerd? Die ken ik al maar ik zag nu meer opties erin. Ik zal hem ook eens gebruiken om een eerste lijst te krijgen.
Lees meer >

Raymon  |  11-12-2017

Even een subvraag die misschien meer mensen aanspreekt. Bestaat er een site waar je op specificaties van de actuele modellen kan zoeken? Hardwareinfo ken ik al....
Lees meer >

martwout  |  11-12-2017

Beste manier om een TV te kopen? Bepaal het beeldformaat. welke resolutie? Full HD of 4K Welk type? Led, QLed of OLed Het te besteden bedrag....... Kij...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina