Paradigm Monitor v7 serie - Review

Geplaatst door: Michael Hamers 7 jaren geleden - (0 comments)

Het merk Paradigm brengt speakers in diverse prijsklassen op de markt. Van inbouwspeakers tot aan high-end losstaande modellen. De Paradigm Monitor-serie valt in het middensegment en Paradigm prijst de Monitor-serie aan als audiofiele speakers voor de budgetbewuste consument. Ik mocht voor AllesOverFilm diverse modellen uit deze Monitor-serie reviewen. In deze review kun je meer lezen over de Paradigm Monitor Atom v7, de Paradigm Monitor Center 3 v7, de Paradigm Monitor 7 v7 en de Paradigm Monitor 9 v7.

Simpel, maar elegant uiterlijk

Het eerste wat opvalt als je de speakers van de Paradigm Monitor-serie uitpakt is dat ze vrij simpel ogen. Dat wil overigens niet zeggen dat ze er niet elegant uitzien. Met hun mooi afgewerkte conussen en de keurige afwerking met fineer aan alle zijden en een soort rubberachtige voorkant waarachter magneetjes zijn verborgen voor het bevestigen van de speakerfrontjes, heb ik eigenlijk geen klagen. Het meest in het oog springende detail bij de zwarte speakers is de aluminium midrange-conus. De speakers vragen er bijna letterlijk om, om de fronts eraf te laten en dat is natuurlijk positief. De vloerstaanders worden daarnaast geleverd met een soort voetstuk of plint, waardoor het geheel er net wat meer solide uit ziet en bovenal steviger staat. Door hun design ogen de vloerstaanders ook lang en slank. Eigenlijk passen ze gewoon in elk interieur wat mij betreft.

De Paradigm Atom Monitor v7

De Paradigm Atom Monitor is de kleinste speaker in de Monitor-serie van Paradigm. Door z'n kleine formaat is deze zeer geschikt voor gebruik in een homecinema-opstelling als surroundspeaker. Ondanks z'n kleine formaat heeft ze een behoorlijk bereik. Op papier gaat ze van 86 Hz tot 22 kHz. In de praktijk gaat ze zelfs nog iets lager. Het e.e.a. wordt tijdens de reviewperiode aangestuurd door o.a. een Anthem MRX-520 en het prettige aan die receiver is dat de kalibratiemicrofoon en -software die erbij zitten goed inzicht bieden in wat je speakers voor geluid voortbrengen. Zo begon de Atom al bij 60 Hz goed te presteren en dat is echt knap, gezien het geringe formaat. Het hoog is mooi helder en open. De speakers hebben niet een heel breed geluidsveld, waardoor het indraaien naar de luisterpositie aan te raden is.

De Paradigm Monitor Center 3 v7

De Paradigm Monitor Center 3 is de grootste centerspeaker in de Monitor-serie. Het is een behoorlijke speaker. Door het elegante design valt hij na verloop van tijd wel minder op dan toen ik hem net had staan. In het begin was het nogal een imposante verschijning namelijk.

Het volgens Paradigm opgegeven frequentiebereik loopt van 66 Hz tot 22 kHz en dat komt heel dicht bij de werkelijkheid. Hij gaat nog ietsje lager, maar het lekkerst klinkt de center als de crossover op de receiver is ingesteld op 70 Hz. Doordat de center, net als de andere speakers in de Paradigm Monitor-serie, geen breed afstraalgedrag heeft is het zaak om er voor het beste geluid recht voor te zitten. Maar dat doe je over het algemeen ook wel bij een centerspeaker.

De Paradigm Monitor 7 v7 & Monitor 9 v7

De Paradigm Monitor 7 en 9 liggen dicht bij elkaar. Zowel qua specificaties als qua uiterlijk. Het meest in het oog springende verschil is de toevoeging van een extra basdriver in de Paradigm Monitor 9 vloerstaander. Het frequentiebereik van de Monitor 7 is 48 Hz tot 22 kHz en van de Monitor 9 46 Hz tot 22 kHz. Dat lijkt geen groot verschil, maar afhankelijk van je luisterruimte kan dat behoorlijk wat verschil maken. Dat was bij mij ook het geval. Ik had eerst de Paradigm Monitor 7 staan, maar die miste toch wat laag om ze als fullrange vloerstaander te beschouwen. Vooral bij het luisteren van muziek miste ik net wat in het laag, waar de Monitor 9 in mijn huiskamer, na goed plaatsen, wel net dat beetje extra kon bieden in het laag. Ook bij deze vloerstaanders is indraaien noodzakelijk voor een mooi stereogeluid.

Luisteren naar films

Bij het luisteren naar het geluid bij diverse films kan ik alleen maar positief zijn over de Monitor v7 serie. De ruimtelijke plaatsing is bijzonder goed. Er is ook zeer veel detaillering aanwezig in het geluid zonder dat het hoog overheersend wordt. Op hogere volumes blijven de speakers overeind. Nergens gaan details verloren en nergens wordt het een grote geluidssoep. Ook het laag is bij de vloerstaanders voldoende aanwezig en wordt nergens wollig of ongecontroleerd. De Atoms hebben meer dan voldoende power en controle om te fungeren als surroundspeaker. De centerspeaker had wat mij betreft nog wat meer detail in het middenlaag mogen laten horen, maar ook die speaker presteert zeker niet slecht.

Bij muziek worden de minpuntjes hoorbaar

De stereospreiding en de laagweergave is bij het luisteren naar muziek goed, alleen daar moet je wel wat voor doen. De Paradigm Monitor speakers moeten nauwkeurig geplaatst worden. Niet te dicht tegen de muur, want dan gaan de bassen wat wollig klinken. Maar ook niet te ver er vandaan, want dan mis je net wat in het laag. Daarnaast moet je voor een goed stereobeeld de speakers, zoals ik eerder al aangaf, indraaien en richten op de luisterpositie. Ik had ze zo ingedraaid dat het kruisingsvlak van het linker en rechterkanaal net achter de primaire luisterpositie kruiste en dat was naar mijn smaak het beste. Het zijn qua muziekweergave echter niet de beste speakers die ik in deze prijsklasse heb gehoord.

Ze matchen niet zomaar met elke receiver of versterker

Deze Paradigm speakers vormen niet met elke receiver bij mij in huis een gelukkig huwelijk. Ik heb de speakers aangesloten op een Pioneer, een Anthem en een Cambridge receiver. De laatste twee zitten in dezelfde prijsklasse. In combinatie met de Anthem was het genieten, maar het huwelijk tussen Paradigm en Cambridge is geen gelukkig huwelijk. Al gauw werden de scheidingspapieren ingevuld zogezegd. Het hoog was veel te veel aanwezig en daarnaast heeft de Cambridge (CXR200) geen room correction. De combinatie van deze factoren zorgde ervoor dat het geheel niet lekker uit de verf kwam. De Pioneer is wat minder krachtig en ook bij die receiver was het geen heel erg gelukkig huwelijk, maar nog altijd beter dan met de Cambridge.

Onder aan de streep zijn deze speakers zeker muzikaal en hebben ze een prima timing. Hier en daar laten ze in het middenlaag wat steekjes vallen, maar in deze prijsklasse presteren ze gewoon hartstikke goed. Hou je meer van een warme klank, dan moet je niet voor deze Paradigm speakers gaan. De Monitor 7 serie bied je een zeer goed gedetailleerd hoog en neigt naar een wat scherper geluid. Of dat komt door de aluminiumconussen? Ik denk het wel.

Conclusie

Met de Monitor 7 serie heeft Paradigm al tijden een sterke troef in handen. Want in deze prijsklasse kun je veel kopen, maar niet zo veel wat ook zo goed presteert. En het is niet voor niets de 7e iteratie van deze serie. Ben je op zoek naar speakers in deze prijsklasse, geef Paradigm dan ook zeker een kans en ga ze eens beluisteren. Ben je op zoek naar speakers in deze prijsklasse en speel je voornamelijk muziek, dan zijn er betere speakers op de markt.

Pluspunten:

  • Mooi en simpel design
  • Zeer gedetailleerd hoog
  • Degelijk gebouwd
  • Goed stereobeeld, mits goed geplaatst
  • Erg goede ruimtelijke plaatsing bij films

Minpunten:

  • Echt goed positioneren is lastig
  • Komt wat tekort in het laag
  • Geen echte allrounders

Adviesprijzen:

Paradigm Atom Monitor v7: € 229,00 per stuk
Paradigm Monitor Center 3 v7: € 579,00 per stuk
Paradigm Monitor 7 v7: € 549,00 per stuk
Paradigm Monitor 9 v7: € 699,00 per stuk

Lees hier meer over de Paradigm Monitor 7 serie