Blackhat (Director's Cut)

Recensent:
Rogier Burghout
24-01-2024

Totaalbeoordeling:

9
Blu-ray

Blackhat (Director's Cut) (Blu-ray)
Samenvatting

Een kernreactor in China wordt aangevallen door een hacker die door middel van een virus de computers ontregelt en één reactor laat ontploffen. De Chinese kapitein Chen Dawai (Leehong Wang) wordt als hoofd van het onderzoeksteam aangesteld. Hij herkent meteen een deel van de code, deze heeft hij namelijk samen met toenmalig studiegenoot Nick Hathaway (Chris Hemsworth) geschreven toen ze samen studeerden aan MIT. Hathaway zit echter in de gevangenis en wil alleen op bepaalde voorwaarden meehelpen. Het Amerikaanse onderzoeksteam, onder leiding van Carol Barret (Viola Davis), waarmee de Chinezen samenwerken zit daar echter niet om te springen. Dit omdat ze denken dat er teveel geheimen worden gedeeld en dat de Chinezen toegang krijgen tot de database van de NSA. Wanneer Hathaway ook nog verliefd wordt op de zus van Chen, worden de belangen al helemaal ingewikkeld. Intussen raken ze maar moeilijk op het spoor van de vijandelijke hacker, die echter geen terroristische eisen stelt, maar heel iets anders van plan is.

Commentaar

Blackhat is de voorlaatste film van regisseur Michael Mann (Ferrari is zijn meest recente) en kon destijds helaas rekenen op een wat lauwe respons van zowel pers en publiek. Ook ondergetekende besprak de film destijds en kon niet helemaal de connectie vinden met de film (zie de recensie hier). Dat kwam deels door het wat warrige verloop van de film maar ook vanwege het feit dat cyber criminaliteit destijds  nog niet echt voorpagina nieuws was. Nu komt het veel vaker voor en raakt het ook steeds meer de gewone burger, en zijn de risico's en de impact veel beter voor te stellen. Regisseur Mann staat erom bekend om na release zijn films nog aan te passen en opnieuw te monteren, en dat levert soms kleine aanpassingen op (Heat en Last of the Mohicans kregen bijvoorbeeld kleine tweaks) maar ook grotere (de DC Miami Vice bevat 20 minuten aan extra materiaal, Ali bevat ook drie versies van de film die door diverse toevoegingen en verwijderingen soms wel 9 minuten schelen). Ook van Blackhat maakte hij een Director's Cut (nadat er al een klein verschil zit in de Amerikaanse en Europese versies van de Theatrical Cut), die hij eenmalig vertoonde op het grote doek in 2016, maar waar hij daarna van zei deze niet uit te willen brengen op een uitgave voor Home Entertainment (zowel digitaal als fysiek). Toen echter vorig jaar bekend werd dat Arrow Films een 4K UHD-uitgave plande van Blackhat, hoopten veel fans dat de Director's Cut toegevoegd zou worden. De teleurstelling en de vele boze reacties kwamen er toen ook op het moment dat Arrow in eerste instantie aankondigde dat ze de rechten niet konden krijgen op deze DC. Echter na de vele reacties stroopte Arrow de mouwen nog eens op en konden tóch de rechten in handen krijgen, en zo is de Director's Cut bij de 4K UHD-uitgave toegevoegd. Op een aparte disc en "slechts" in 1080P, maar toch. En deze Director's Cut is een ware verademing geworden. De film verloopt véél soepeler en vloeiender. De ramp bij de kernreactor die in de TC aan het begin zit, is in de DC verplaatst naar het midden van de film. De DC start nu met een "kleinere" ramp en bouwt zo op naar een nieuwe en grotere dreiging, die van de kernreactor. Het verhaal van de inzet van de Chinese liaison en de samenwerking met Hathaway komt ook veel natuurlijker en vloeiender tot stand. Ook de zoektocht en de achtervolging naar de daders verloopt veel vloeiender en logischer. Ook wordt je als kijker veel meer betrokken bij de karakters en krijg je een veel grotere connectie met ze, en met uitdagingen waar ze voor staan. De IT en techniek blijft belangrijk, maar vormt niet meer de hoofdmoot en fungeert steeds meer als een soort gereedschap dat nuttig ingezet wordt. Blackhat DC is een veel betere film geworden en is echt de beste keuze om deze film te bekijken. De film loopt veel vloeiender, strakker en spannender dan de warrige en soms onbegrijpelijkere TC.

Blackhat Director's Cut is als aparte Blu-ray Disc toegevoegd aan de 4K UHD-uitgave van Arrow en is niet los verkrijgbaar. Alleen deze Blu-ray Disc wordt hier technisch besproken.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Thriller
Regio: B
Jaar: 2015
Speelduur: 133 min
Verpakking: UHD Keepcase in slipcase
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.40:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Engels
Uitgever: Arrow Films
EAN: 5027035025339

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Blackhat DC krijgt op Blu-ray Disc een 1080p HD transfer in de oorspronkelijke beeldverhouding van 2.40:1. Vergeleken met de regulier uitgave van Universal komt deze transfer ook een stuk strakker en evenwichtiger over. Scherpte is beter gereguleerd en ook de kleurstelling is een stuk strakker en rustiger. Zaken als contrast en schaduwdetaillering zijn een stuk meer verfijnd en gedetailleerder. Een veel betere transfer dan degene op de regulier verkrijgbare uitgave.

N.B. Screenshots zijn afkomstig van de Arrow Blu-ray Disc.

Geluidskwaliteit

Blackhat DC krijgt op Blu-ray Disc een DTS-HD MA 5.1-track mee in de oorspronkelijke Engelse taal. Ook deze klinkt een stuk beter dan degene op de reguliere Blu-ray Disc. Dialogen zijn veel beter verstaanbaar en de track heeft ook een veel meer evenwichtig karakter. Ook een grote vooruitgang op de bestaande track.

Extra's

Er staan verder geen extra's op de Blu-ray Disc van Blackhat Director's Cut. Op de UHD staan diverse extra's en naast de al bestaande ook wat nieuwe, geproduceerd door Arrow.

Conclusie

Deze Director's Cut van Blackhat is een ware verademing geworden. De film verloopt véél soepeler en vloeiender. De ramp bij de kernreactor die in de TC aan het begin zit, is in de DC verplaatst naar het midden van de film. De DC start nu met een "kleinere" ramp en bouwt zo op naar een nieuwe en grotere dreiging, die van de kernreactor. Het verhaal van de inzet van de Chinese liaison en de samenwerking met Hathaway komt ook veel natuurlijker en vloeiender tot stand. Ook de zoektocht en de achtervolging naar de daders verloopt veel vloeiender en logischer. Ook wordt je als kijker veel meer betrokken bij de karakters en krijg je een veel grotere connectie met ze, en met uitdagingen waar ze voor staan. De IT en techniek blijft belangrijk, maar vormt niet meer de hoofdmoot en fungeert steeds meer als een soort gereedschap dat nuttig ingezet wordt. Blackhat DC is een veel betere film geworden en is echt de beste keuze om deze film te bekijken. De film loopt veel vloeiender, strakker en spannender dan de warrige en soms onbegrijpelijkere TC. Niet alleen is de film zelf erop vooruit gegaan, ook de technische presentatie op Blu-ray Disc heeft een stap vooruit gemaakt. Beeld- en geluidskwaliteit zijn een stuk evenwichtiger en strakker. Deze uitgave is echt een must have.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Eigen Collectie.

Lees meer

Laatste reacties

Rogier Burghout  |  26-01-2024

Ja, ik was verrast door de "flow" van de DC en je ziet dat de film dan echt veel beter loopt. Ook de romance tussen de twee hoofdpersonages wordt wat beter uitg...
Lees meer >

rogue  |  24-01-2024

Nou maak je mij toch wel erg benieuwd Rogier. De TC vond ik een aardige maar geen bijzondere film, dus nu ben ik toch wel benieuwd naar de DC. Ik zal kijken of...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:0
?

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 0
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots