Napoleon

Recensent:
Rogier Burghout
01-04-2024

Totaalbeoordeling:

6.2
Streaming

Napoleon (Streaming)
Samenvatting

De snelle en meedogenloze opmars van Napoleon Bonaparte naar het keizerschap van Frankrijk botst met zijn verslavende en wispelturige relatie met zijn vrouw en ware liefde, Josephine.

Commentaar

Regisseur Rideley Scott is een waar fenomeen in de hedendaagse cinema en heeft al vele klassiekers en epossen om zijn naam staan. Zijn meest bekende zijn uiteraard Alien, Gladiator (waarvan een vervolg op stal staat) en Blade Runner, maar ook films als Kingdom of Heaven, Exodus: Gods and Kings, Robin Hood en The Last Duel. Hier bewijst Scott mee dat hij historische verhalen over vaak historische grote karakters goed aankan. Toen werd aangekondigd dat hij Napoleon ging regisseren, een biografische verfilming van één van historisch meest bekende en markante figuren, keek men reikhalzend uit naar dit epos. en het is dan ook zo jammer dat Napoleon dan ook zo tegenvalt, zeker met een zwaargewicht als Joaquin Phoenix in de hoofdrol. Zeker hij heeft met bijvoorbeeld Joker bewezen dat hij complexe karakters goed kan spelen en naar een hoger niveau kan brengen. Maar bij Napoleon ging dit helaas heel anders en kon Phoenix die verdieping niet vinden. Het verhaal dat zelfs hij op de eerste dag van filmen op de set aankwam en absoluut niet wist wat hij moest doen en gedurende het filmen samen met Ridley Scott bepaalde wat hij ging doen in een bepaalde scène, is op zijn zachtst gezegd erg opvallend te noemen. Het maakt de film best oppervlakkig en onsamenhangend. Wellicht heeft dit ook te maken met de speelduur, want de versie die in de bioscopen en op Apple tv+ speelt is een versie van net 2,5 uur, en Scott geeft zelf alf aan dat er een versie van 4 uur bestaat die binnenkort wordt uitgebracht. En dat is wel interessant, want deze bestaande versie komt erg fragmentarisch over. De film volgt bepaalde veldslagen va Napoleon en daaromheen zijn complexe romance met zijn grote liefde Josephine. Je krijgt daarbij niet of nauwelijks inzicht in het karakter van Napoleon en wat hem tot bepaalde acties drijft. Verder is zijn karakter nogal vlak en zie je verder ook geen emoties, behalve soms bij zijn interacties met Josephine. Het is echter te weinig om je als kijker echter te verplaatsen of zelfs sympathie (of afgrijzen) op te brengen voor zijn karakter. Het maakt Napoleon een op zich interessante film, maar te oppervlakkig en te fragmentarisch om echt te beklijven. Wellicht brengt de 4 uurs Director's Cut daar nog verandering in, zoals bij Kingdom of Heaven ook het geval was.

Filmspecs

Medium: Streaming
Genre: Actie, Biografie, Drama
Jaar: 2023
Speelduur: 157 min
Uitgever: Apple tv+

Conclusie

De snelle en meedogenloze opmars van Napoleon Bonaparte naar het keizerschap van Frankrijk botst met zijn verslavende en wispelturige relatie met zijn vrouw en ware liefde, Josephine. Napoleon is een op zich interessante film, maar te oppervlakkig en te fragmentarisch om echt te beklijven. Wellicht brengt de 4 uurs Director's Cut daar nog verandering in, zoals bij Kingdom of Heaven ook het geval was.

Laatste reacties

Mark van L.  |  03-04-2024

Jammer dat het pretendeert historisch te zijn, maar er veel onjuistheden in zitten.
Lees meer >

kurtg  |  03-04-2024

Rogier, bedankt voor de update. Jammer om te horen dat deze momenteel in de koelkast zit.
Lees meer >

Rogier Burghout  |  03-04-2024

Ik heb hem nog niet gezien, was eigenlijk aan het afwachten op de DC die was aangekondigd. Nou, deze zou volgens regisseur Ridley Scott kort na de release in n...
Lees meer >

kurtg  |  02-04-2024

Ik heb hem nog niet gezien, was eigenlijk aan het afwachten op de DC die was aangekondigd.
Lees meer >

rogue  |  01-04-2024

Bij Kingdom Of Heaven scheelde het inderdaad enorm, de TC en de DC. Over een maand of wat zullen we wel weer apple nemen en deze bekijken, ben toch wel benieuwd...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
6.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6.5
Beeldkwaliteit:-
Geluidskwaliteit:-
Extra's:-
6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 2
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.