Alles over de start van Disney+

Dinsdag 12 november start Disney de wereldwijde release van Disney+, het nieuwe streamingkanaal. Disney heeft hun catalogus de laatste decennia flink uitgebreid door het geleidelijk opkopen van filmstudio’s en rechten, zoals Marvel, Lucasfilm, Pixar en recentelijk 20th Century Fox. Disney is een grootmacht geworden en de discussie of dit goed of slecht is laten we voor het gemak hier achterwege. Maar deze ‘schatkist’ vol aanbod wordt nu gebundeld door middel van een onlinedienst in hoge beeld- en geluidskwaliteit. Een dienst die o.a. Amazon Prime, Netflix en Videoland het vuur aan de schenen moet leggen en fysieke media moet doen vergeten. De verwachtingen zijn in ieder geval hoog. 4K, HDR, Dolby Vision en Dolby Atmos; Disney+ heeft het allemaal.

Yay, wat waren wij uniek in Nederland; wij mochten zowaar als een van de weinigen in de wereld alvast proeven. Ondanks een iets beperkter aanbod en mindere kwaliteit, toch leuk. De proefperiode is nog gratis ook. Oké, een testversie en wij zijn de testers. Ook prima, maar de eerste apps waren helaas niet of nauwelijks aanwezig, of niet optimaal; geen bingewatching, geen 4K en geen Dolby Digital, laat staan Dolby Atmos. Inmiddels is dat al beter, onder andere bij de AppleTV. HDR vond ik, naast AppleTV, alleen op de Xbox One X, die ik daarom standaard gebruik voor het kijken van Disney+. Fijn dat je kan casten vanaf je telefoon. Fijn dat LG al direct een app beschikbaar had, maar die was praktisch onbruikbaar, helaas. Slecht uitgelijnd en geen Dolby of 4K-HDR. Daarentegen bood de LG-app wel een leuk ondertitel-instelmenu met veel opties. Apple-TV is op dit moment de beste manier om Disney+ in Dolby Vision of HDR te kijken met een Dolby Atmos-geluidstrack.
Tijdens de testperiode waren updates – diegene die überhaupt verbeteringen boden – schaars en ik hoop dat dit geen slecht teken aan de wand is. Immers, willen ze de concurrentie echt pijn doen, dan zal je een overal een goede app moeten aanbieden. Diezelfde concurrenten hebben namelijk wel al jaren ervaring en bieden een prima en gebruiksvriendelijke dienst die bijna ingeburgerd is. De vraag is of op 12 november alle beschikbare apps dezelfde functies en kwaliteit krijgen of dat dit moeizaam gaat.

Disney, Marvel en Star Wars zijn succesverhalen en daar zal best nog veel potentie in zitten, maar je krijgt toch een gevoel dat je vast zit in een Disneylandpretpark. Op een geven moment word je er een beetje gek van dat alles Disney is. Altijd en overal… Aan de andere kant, voor die paar euro per maand, kun je het ook moeiteloos een keer niet kijken of doe eens gek, een keer een maand niet…

Toch zijn er zeker dingen om naar uit te kijken. Ik als fan van zowel alles wat het biedt, ben al op voorhand een vaste abonnee. Met smart wacht ik bijvoorbeeld op The Mandolorian die wekelijks wordt uitgezonden vanaf 12 november en ongetwijfeld zal het Disney lukken om hier een succes van te maken. Daar is het ze alles aan gelegen. Wij, als collectors of verzamelaars van fysieke media, merken dat langzaam al. Niet alles is te krijgen en al helemaal niet in Nederland. Films worden niet langer in alle vormen in ons land aangeboden. Daarvoor moet je als verzamelaar al snel buiten de grenzen shoppen.

Wij zijn benieuwd of met de komst van Disney+ het aanbod fysieke media nog verder zal slinken. Het vermoeden is van wel, maar de toekomst zal het leren.

Recente artikelen

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina