Moviepark Germany

Moviepark Germany is een attractiepark uit Duitsland. Het ligt vlakbij de Duitse plaats Bottrop. Bij sommigen zal het beter bekend staan als Warner Brothers Movie Park. Onder die naam is het park namelijk geopend. Wij van AllesOverFilm hebben het park bezocht en wilden jullie als filmliefhebbers hier graag over informeren. Is een bezoekje alleen weggelegd voor liefhebbers van pretparken? Of wordt de filmliefhebber ook in de watten gelegd? In dit artikel proberen we antwoord te geven op die vraag.

De geschiedenis van het park

Het park werd in 1996 geopend, toen nog onder de naam Warner Brothers Movie World. De locatie was het filmterrein van Bavaria Film. Een paar jaar later werd het bedrijf verkocht aan Premier Parks, nu bekend vanwege Six Flags. Alle attracties hadden natuurlijk een filmthema en de rechten hiervoor waren aanwezig. Totdat Six Flags in 2004 al haar parken in Europa verkocht. Het kwam toen in handen van Star Parks. Deze had licenties van MGM, Nickelodeon en 20th Century Fox, maar niet van Warner Brothers. Dit maakte dat verschillende attracties opnieuw gethematiseerd moesten worden. Maar hier houdt het niet op met de overnames. In mei 2010 werd het park opnieuw overgenomen door Parques Ruinidos. Deze is tot op het moment van dit schrijven nog steeds de eigenaar. In 2011 werd ter gegelenheid van de 15e verjaardag van het park de nieuwe overdekte achtbaan Van Helsing’s Factory geopend en in het voorjaar van dit jaar is er een nieuwe Star Trek achtbaan bijgekomen. In de loop der jaren zijn steeds meer bekende namen verdwenen. De Gremlins, Batman, Looney Toones en Neverending Story zien we niet meer terug. De attracties zijn wel geïnspireerd door films, maar in veel gevallen mogen bekende namens en personages niet meer gebruikt worden.

Indeling van het park
Het park bestaat in totaal uit vijf themagebieden. Samen zijn daarin tientallen attracties te vinden. Als je binnenkomt is er een grote hoofdstraat genaamd Hollywood Street Set. De inspiratie hiervoor komt duidelijk van Disneyland. Er is zelfs een parade. Verder is er nog Nickland. Hier vind je allerlei attracties voor de kleintjes. Santa Monica Pier heeft een strand- en waterthema en hier vlakbij vind je ook de nieuwe Start Trek-attractie. Dan zijn er nog Streets of New York en om in western sferen te geraken moet je naar The Old West. Dit klinkt alsof het een enorm park is, maar alles ligt vrij dicht op elkaar. Als je een rondje zou lopen zonder ergens in te gaan, dan heb je aan twintig tot dertig minuten ruim voldoende om overal langs te lopen. Naast de vele attracties zijn er ook nog een aantal shows te bekijken. Deze spelen alleen op gezette tijden.

Hoogtepunten
Bij binnenkomst in het park waan je je echt even op een filmset. Men mag dan de rechten voor veel attracties hebben verloren, de hoofdstraat ademt een en al film. De gebouwen lijken op die uit een klein Amerikaans dorpje, zoals je die in zoveel films ziet. Ook heeft men wel rechten voor filmmuziek, want sommige van de mooiste en meest bekende thema’s schallen hier de hele dag luidkeels uit de speakers. Kijk ook goed achter de ramen van de gebouwen en je ontdekt allerlei kleine details. Een ander absoluut hoogtepunt is de stuntshow met echte auto’s en motoren. Helaas niet met een directe link naar bepaalde films, maar het doet je er uiteraard wel aan denken. De capriolen die de geoefende stuntchauffeurs uithalen zijn zeer gedurfd en vermakelijk. Deze mensen hebben hun voertuig tot in de puntjes onder controle. Voor de achtbaanliefhebbers tenslotte valt er voldoende adrenaline te laten stromen. De nieuwe Star Trek-attractie is spectaculair en gaat vaak genoeg over de kop. Bijzonder aan de Van Helsing-attractie is dat deze helemaal binnen is en vooral in het donker. En ook de wachtruimte is hier bijzonder vormgegeven. Tenslotte is er ook nog een klassieke houten achtbaan. Deze bereikt een aardige topsnelheid. Maar denk hierbij wel aan je schouders en rug. Het schud namelijk behoorlijk.


Dieptepunten
Wachten, wachten en nog eens wachten. Dat was onze ervaring na een bezoek op een zaterdag in juni. Misschien hadden we gewoon pech en was het een bijzonder drukke dag. Er was wel een evenement aan de gang. Het weer was dan weer niet bijzonder goed en de schoolvakanties waren nog niet eens begonnen. Het park was open van 10:00 tot 18:00, maar vanaf de eerst minuut was het al druk. De gemiddelde wachttijd voor een attractie kon oplopen tot een uur en dat voor een ritje van 2 tot 4 minuten. Met een toegangsprijs voor het park van 40 euro wordt de prijs per ritje zo wel erg hoog. Bovendien word je misleidt doordat de rij steeds voorbij lijkt te zijn, maar om de hoek gaat het gewoon weer verder in een nieuwe ruimte. Ook word je hier slecht over geïnformeerd, waardoor je vooraf vaak niet weet waar je aan begint. Je kunt dan ook maar beter prioriteren, want het gaat je niet lukken om alle attracties in één dag te zien. Misschien dat je op een doordeweekse dag meer gelukt hebt.

Eten en drinken
Pretparken zijn vaak een uithangbord voor onze kapitalistische economie en Moviepark Germany is hierop geen uitzondering. Je kunt werkelijk overal eten en drinken en reken er maar op dat je hiervoor de hoofdprijs betaalt. Het aanbod is wel heel divers. Ook is het leuk dat de restaurants thematisch zijn ingericht. Waan je bijvooorbeeld in een straatcafé in New York of in de donkere kerkers bij Van Helsing.

Merchandise
Naast genoeg plaatsen om te eten en drinken, kun je natuurlijk ook spullen kopen. Ook hier speelt het gebrek aan licenties het park duidelijk parten. Er is veel te krijgen rondom de Nickelodeon TV-series en er is een aparte winkel ingericht voor Star Trek. Altijd al de kleding uit de serie willen hebben? Dit is je kans. Ook kun je een Oscar-beeldje kopen, dat er nog best leuk uitziet en aardig wat gewicht heeft. Als je nog even goed door zoekt, dan is er ook nog een hoekje met Harry Potter-spullen, zoals de sjaals uit de film of misschien wil je wel een toverstaf? Verder is vooral prullaria wat de klok slaat en veel kleding, mokken en andere spullen met daar op het logo van het park zelf. En wat al die kitscherige thuisdecoratiespullen in een attractiepark over films doen? Daar zijn we nog niet uit.

Aan te raden voor de filmliefhebber?
Moviepark Germany is een leuk aangelegd park waar je je gemakkelijk een dag kunt vermaken. De attracties zijn spectaculair en er zijn er meer dan genoeg om uit te kiezen. Wel kun je maar beter een doordeweeks dag vrij nemen buiten de vakanties, als je tenminste wilt voorkomen dat je het grootste deel van de dag wachtend doorbrengt. Of je moet fors extra geld over hebben voor een zogenoemde fast pass, waarmee je overal voorrang krijgt. Als je verwacht letterlijk de wereld van je favoriete films binnen te stappen, dan kom je van een koude kermis thuis. Door een gebrek aan officiële licenties zal je weinig van je favoriete films of iconen herkennen. Moviepark Germany is dan ook vooral een park voor liefhebbers van pretparken en niet bij uitstek voor filmliefhebbers. Ben je een pretpark- én filmliefhebber, dan moet je zeker gaan. Hou je eigenlijk alleen van films en zet je je daarom voor dit bezoek over je pretparkaversie heen? Verwacht er dan niet teveel van.

Recente artikelen

Laatste reacties

Montu Maniac  |  30-06-2017

Dit park heeft totaal geen ziel meer. Meerdere attracties liggen er zo onderkomen bij dat het te triest is om aan te zien (muv. Nickelodeon, Van Helsing en Star...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina