Blog: Geluidsopnames in film: maak kennis met de Foley Techniek

Geluidsopnames in film: maak kennis met de Foley Techniek

Wanneer men een film maakt, worden er op locatie beelden en geluid opgenomen. De geluiden die worden opgenomen zijn vooral dialoog. Je hoort de acteurs praten, maar de kleine dingetjes zoals voetstappen of het geluid van de omgeving mist. Om deze geluiden toe te voegen en de film tot leven te brengen, worden verschillende geluiden achteraf opgenomen in een speciale geluidseffecten studio. Dit noemen ze de Foley-techniek.
voor movie sound Foley studio

Waar komt Foley vandaan?

De Foley-methode heeft zijn naam gekregen van zijn uitvinder Jack Foley. Hij zorgde voor alle geluidseffecten in films zoals Melody of Love en Spartacus. Vroeger werden geluiden opgenomen door geluidsmannen die het geluid op gingen zoeken. Vliegtuiggeluiden werden opgenomen op een vliegveld en piepende deuren werden gevonden in oude boerderijen. Deze geluiden werden opgenomen wanneer er geen omgevingsgeluid was, dus dit kon de hele dag duren voordat er een kans was om het perfecte geluid te vangen. Foley maakte attributen om ervoor te zorgen dat alle geluiden opgenomen en nagemaakt konden worden, zonder uit zijn studio te komen. Dit geluid nam hij op met professionele studio microfoons en andere speciale richtmicrofoons.  
studio microfoon foley

Wanneer gebruik je foley?

Foley wordt voor alle geluiden gebruikt die niet worden opgevangen op de live set. Denk hier vooral aan voetstappen, geluid van kleding, geluid van hout of ijzer en water. De Foley artiest bestudeert een fragment uit een film en voegt stap voor stap geluiden toe.
De Foley artiest zal eerst beginnen met de voetstappen van de acteur, daarna bekijkt hij wat voor kleding de acteur aanheeft en wat voor geluid dat maakt. Vervolgens wordt er gekeken naar de voorwerpen die de acteur bij zich heeft of gebruikt. Dit kan bijvoorbeeld een geweer zijn dat bungelt of een zwaard dat wordt getrokken uit zijn houder. Als laatst wordt er gekeken naar omgevingsgeluid, dit kan bijvoorbeeld een waterval zijn. Voor elke interactie wordt er wel een geluid gemaakt. Een kort fragment uit een film kan al er al voor zorgen dat er urenlang Foley opgenomen moet worden, om het perfecte geluid te krijgen.

Wat zijn de verschillende bekende technieken?

Er zijn binnen de Foley-wereld verschillende technieken die vrijwel door elke artiest worden gebruikt. Het bekendste voorbeeld hiervan is het overdreven stappen zetten in een bak met zand en stenen, om het geluid van voetstappen na te maken.
foley studio
Om voetstappen van een paard na te maken, worden de rubberen delen van de wc-ontstopper gebruikt in een bak met zand. Het geluid hiervan is identiek aan het echte geluid van een paardenhoef die de grond raakt.
Om het geluid van kleding op te nemen, kijkt men goed naar wat de acteur aanheeft en of er interactie plaatsvindt. Als de acteur bijvoorbeeld een lederen jas aanheeft, wordt dit ook nagebootst met een lederen jas in de studio. Het enige verschil is dat de geluiden nogal overdreven worden opgenomen, dus de jas zal niet worden gedragen, maar de Foley-artiest zal de jas overdreven op en neer bewegen. Dan wordt dit geluid bewerkt en klinkt het net alsof de acteur rondloopt in zijn lederen jas. In een professionele studio hebben ze goede monitoringsystemen, zodat de een goed beeld krijgen van het geluid. Om direct te monitoren worden er vaak studio hoofdtelefoons gebruikt.

Wil je weten hoe dit proces precies in zijn werk gaat? Bekijk hieronder de minidocumentaire over het toepassen van Foley bij bekende films.

Recente artikelen

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina