DALI C-8D Subwoofer - Review

Geplaatst door: Michael Hamers 5 jaren, 8 maanden geleden - (0 comments)

Subwoofers... de één houdt ervan en de ander moet er niets van hebben. Met een thuisbioscoop is het wat mij betreft een gemis als je er geen hebt. Helemaal in combinatie met kleine speakers die niet voldoende laag weergeven. Ik mocht onlangs de DALI C-8D subwoofer aan de tand voelen, het instapmodel van de Deense fabrikant. Wat biedt een subwoofer van €399,00 van het audiofiele merk? Veel waar voor je centjes!

DALI C-8D - Specificaties

De DALI C-8D is een downfiring subwoofer. Ofwel, de driver zit aan de onderkant en straalt naar de vloer af. De reflexpoort zit eveneens aan de onderzijde voor extra impact met de beperkte behuizing. Er wordt gebruikgemaakt van hoogwaardig geperst papierpulp voor de conus. Deze constructie zorgt voor meer dan voldoende stijfheid van de conus, maar het materiaal is licht genoeg om snel te kunnen starten en te stoppen. Ofwel, zorgen voor een strakke bas.

We hebben te maken met een 20cm grote driver. De gehele constructie is zo gebouwd dat de woofer een behoorlijke uitslag kan hebben. Dit is meteen al te zien aan de grote rubberen rolrand om de conus heen. De grote uitslag en de grote rolrand zorgen samen voor een vervormingsvrije, maar krachtige bas en door het kleine formaat is de subwoofer ook nog eens zeer gemakkelijk te plaatsen. De voorkeur van DALI zelf gaat uit naar een hoek, of in elk geval dicht bij een muur (tussen de 10 en 30cm). Mijn voorkeur in mijn luisterruimte overigens ook. Met een hoogte van 33,5cm, een breedte van 29,5cm en een diepte van 30,5cm is het met recht een kleintje te noemen. Het gewicht? Vul een 10 liter emmer met 10 liter water en je weet precies wat de DALI C-8D weegt... juist... 10,4 kilo (ik kan wel rekenen. De emmer weeg 400 gram).

De DALI C-8D is voorzien van een klasse D-versterker die een continu vermogen levert van 170 Watt. Het piekvermogen komt op 220 Watt. Dat is wel zo prettig bij films, waarbij het er nogal explosief aan toe kan gaan. Ook muziek kan veel baat hebben bij het hogere piekvermogen. De versterker is voorzien van een limiter die onmerkbaar zijn werk doet. De limiter beschermt de subwoofer en versterker effectief, zonder dat je daar als luisteraar wat van merkt. Het signaal wordt waar nodig met zachte hand afgezwakt zonder het piekvermogen te verminderen. Je kunt dus met een gerust hart die volumeknop op standje burenruzie zetten. Je DALI C-8D zal in elk geval niet zomaar de geest geven...

Het frequentiebereik van deze kleine krachtpatser loopt van 33Hz tot 200Hz bij +/-3dB. Hij verbruikt maximaal 250 Watt en in standby trekt ie slechts 0,4 Watt uit je stopcontact.

DALI C-8D - Testopstelling

Ik gebruikte de DALI C-8D subwoofer in combinatie met de M-1 satellietspeakers van Bowers & Wilkins. De boel werd aangestuurd door een Pioneer A/V-receiver. De speakerkabels en andere interlinks zijn van het merk AudioQuest.

DALI C-8D - Beoordeling

Na de subwoofer een tijdje te hebben ingespeeld heb ik de DALI C-8D in zowel muziekweergave als filmweergave gebruikt. Doordat deze subwoofer niet ultralaag gaat is hij zeer geschikt voor muziek. De driver in de subwoofer is lekker snel en ritmisch. Het volume van de subwoofer moet bij muziek zeker niet te hoog staan. Dan integreert ie het best.

Bij het kijken van films valt op dat deze kleine kubus behoorlijk wat lucht kan verplaatsen. Voorbeeld: in de scène waarin Rey en Finn de Imperial Fighters proberen te onvluchten met de Millennium Falcon in Star Wars: The Force Awakens hoor je de subwoofer echt lekker tekeer gaan. Op erg hoog volume blijft de controle opmerkelijk goed en de scène krijgt heel veel impact mee. De subwoofer gaat niet enorm laag en mist daarmee de echte impact van een meer high-end sub, maar gezien de prijs van de subwoofer en gezien het formaat, presteert de DALI C-8D absoluut groots. Daarbij zijn er geen bijgeluiden te horen.

DALI C-8D - Conclusie

DALI heeft een prima match op de markt gebracht voor hun instapserie, de Spektor. De C-8D is de goedkoopste en kleinste subwoofer van het merk, maar net als bij de Spektor-serie merk je aan alles dat ook de goedkoopste modellen alle aandacht krijgen van de Denen en vooral met muziek presteert deze kubus erg goed. Heb je kleine speakers en wil je ze completeren met een subwoofer van maximaal €400,00, dan mag de DALI C-8D niet op je shortlist ontbreken.

Pluspunten:

  • lekker compact
  • krachtig, gezien het formaat
  • zeer muzikaal
  • eenvoudig te plaatsen

Minpunten:

  • beetje saai design t.o.v. sommige concurrenten
  • voor films mist het voelbare sublaag

 

Prijs:

  • €399,00 per stuk

 

Meer informatie op de website van DALI