Monkey Man

Recensent:
Rogier Burghout
08-07-2024

Totaalbeoordeling:

8.5
UHD

Monkey Man (UHD)
Samenvatting

Monkey Man, met Patel in de hoofdrol, is gebaseerd op de legende van Hanuman. een icoon dat symbool staat voor kracht en moed. Patel speelt Kid. een jongeman die de kost probeert te verdienen in een ondergrondse vechtclub waar hij zich avond na avond voor geld tot bloedens toe laat slaan door populairdere vechters terwil hij een gorillamasker draagt. Na jarenlang zijn woede te hebben onderdrukt, heeft Kid een manier gevonden om de enclave van de duistere elite van de stad te infiltreren. Als hij zijn jeugdtrauma niet langer meer kan onderdrukken. gebruikt hij zijn handen vol mysterieuze littekens en rekent hij op explosieve manier af met de mannen die hem alles hebben ontnomen.

Commentaar

Monkey Man is hét passieproject van Dev Patel (Slumdog Millionaire, Hotel Mumbai), die deze film heeft geschreven, geproduceerd, geregisseerd, én hij speelt de hoofdrol. Het verhaal van het maken van Monkey Man verdient haast een eigen film op zich, want het heeft Patel echt alle moeite gekost om deze film gemaakt te krijgen. Hij heeft bijna elke tegenslag gekregen die je maar kon verzinnen. Ten eerste dwong de COVID-pandemie hem en de productie te verhuizen naar een afgelegen Indonesisch eiland voor de opnames. Daar kreeg Patel een breuk in zijn hand en moest hij ingewikkelde medische behandelingen ondergaan om ervoor te zorgen dat hij zijn rol kon blijven spelen waarbij hij veel moest vechten. Daarna stopte de vecht-coördinator ermee en moest die vervangen worden. Alsof dat nog niet alles was sneuvelde er een aantal camera's tot het moment dat er geen camera's meer voorhanden waren. Patel moest zijn eigen iPhone en GoPro's inzetten om bepaalde shots te kunnen maken. De laatste ramp kwam vanuit Netflix die het project op de plank legde, want de film was toch iets te diepzinnig en donker voor het streaming-kanaal, die dacht een basis recht-toe-recht-aan-actiefilm te krijgen. Toen kwam Jordan Peele (regie van Get Out, Us en Nope) die Patel ging helpen om de film afgerond te krijgen en in de bioscoop te krijgen. En deze hulp en het doorzettingsvermogen van Patel is het meer dan waard geweest, want Monkey Man is erg geslaagd. Het lijkt in de basis op de Indiase John Wick, maar daar doe je Monkey Man wel mee tekort. Het klopt dat de naamloze hoofdpersoon op een wraaktour gaat naar de moordenaar van zijn moeder en tijdens die tocht allerlei gespuis om het leven helpt, maar er worden wel wat diepere thema's besproken. Ten eerste de religie, en met name het geloof in het mythische wezen Hanuman. Daarnaast ook het leven, wel en wee van de onderkant van de Indiase maatschappij en de verschillende rangen en standen. Monkey Man is daardoor iets dieper gelaagd, maar uiteindelijk gaat het om de wraak op een lokale gangster. Monkey Man ziet er erg goed uit en qua decors, sets en productiewaarde kan deze film zich meten met een big-budget actiefilm, zoals John Wick. Het passieproject van Dev Patel is daarom zeer geslaagd, en zeker het bekijken waard.

Monkey Man krijgt een brede fysieke release mee op DVD, Blu-ray Disc en 4K UHD+Blu-ray Disc. De laatstgenoemde wordt hier besproken.

Filmspecs

Medium: UHD
Genre: Actie, Misdaad, Thriller
Regio: A, B, C
Jaar: 2024
Speelduur: 120 min
Verpakking: UHD Duo Keepcase
Resolutie: 3840 x 2160p
Beeldverhouding: 2.39:1 Ultra HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Atmos - Engels
 • Dolby Atmos - Duits
 • Dolby Digital Plus 7.1 - Frans
 • Dolby Digital Plus 7.1 - Italiaans
 • Dolby TrueHD 7.1 - Duits
 • Dolby TrueHD 7.1 - Engels
 • En andere
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, Italiaans, En vele andere
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 3701432036052

Extra's

 • Alternate Opening
 • Alternate Ending
 • Deleted/Extended Scenes
 • A Labor of Love
 • Monkey Man of Action
 • Fateful Encounters
 • Roots Exposed
 • Feature Commentary with Director/Actor/Writer/Producer Dev Patel, Producers Jomon Thomas and Sam Sahni, and Co- Producer Raghuvir Joshi

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

UHD
Monkey Man krijgt op UHD een 4K-transfer in 2160p in de oorspronkelijke beeldverhouding van 2.39:1. IMDb toont slechts 1 camera die gebruikt is voor het filmen, namelijk de Arri Alexa Mini, maar er zijn meerdere verschillende gebruikt, en dat is soms wel een beetje te zien. De start van de film toont beelden in de natuur met mooie, scherpe beelden met veel kleurrijke kleuren als bruin, groen en rood. Scènes die de stad laten zien, en dan vooral 's avonds, hebben minder kleur en zijn vaak harder van toon. Bij hele donkere scènes zie je wat meer bewegingsonscherpte en meer ruis door het gebrek aan aanvullende verlichting. De transfer is verder goed, want het weet van de verzameling aan verschillende opnames en technieken toch een goed geheel te maken dat een consistent uiterlijk heeft. HDR10 hept mee aan een mooie gradatie aan kleuren. Scherpte is zoals verwacht voornamelijk optimaal.

Blu-ray Disc
Op BD krijgt Monkey Man een 1080p-transfer mee die ook erg goed is, maar de bekende mindere aspecten heeft. Scherpte is iets minder sterk, en ook de gradatie aan kleuren is wat minder uitgesproken. Verder een prima transfer.

Geluidskwaliteit

UHD+BD
Monkey Man krijgt op zowel UHD als BD een geweldige Dolby Atmos-track mee in de oorsprponkelijke Engels gesproken taal, en met een Dolby TrueHD 7.1-track als basis. De track klinkt heel erg goed en biedt een goede continue surround-activiteit. Activiteit uit de hoogte-kanalen is soms wat minder, en de track heeft soms wat minder "punch", vooral bij actiescènes die ineens vanuit het niets starten. Dan blijft de track soms een beetje in kracht achter. Verder een prima audiotrack.

Extra's

Er staan diverse extra's op de 4K UHD+BD-uitgave van Monkey Man. De extra's staan op zowel de UHD als de BD, in 1080p en Nederlands ondertiteld.

Alternate Opening (4 min)
Een ander en meer donkere toon tijdens de start van de film.

Alternate Ending
(3 min)
Een ander en meer donkerder einde van de film.

Deleted/Extended Scenes
(23 min)
In totaal zes verwijderde en verlengde scènes.

A Labor of Love (9 min)
Een (helaas te) korte want zeer interessante featurette over het maken van de film, alle tegenslagen, de toestand rondom filmen tijdens de COVID-pandemie en meer.

Monkey Man of Action (9 min)
Hier wat meer achtergrondinformatie van het maken van alle actiescènes en stunts.

Fateful Encounters (7 min)
Hier bespreken een aantal acteurs hun karakter.

Roots Exposed (3 min)
Regisseur/hoofdrolspeler en drijvende kracht achter het maken van de film Dev Patel vertelt de orine van het project.

Feature Commentary with Director/Actor/Writer/Producer Dev Patel, Producers Jomon Thomas and Sam Sahni, and Co- Producer Raghuvir Joshi
Erg interessant audiocommentaar waarbij vooral (en terecht) Dev Patel honderduit vertelt over het maken, de uitdaging en de totstandkoming van dit project.

Conclusie

Monkey Man, met Patel in de hoofdrol, is gebaseerd op de legende van Hanuman. een icoon dat symbool staat voor kracht en moed. Patel speelt Kid. een jongeman die de kost probeert te verdienen in een ondergrondse vechtclub waar hij zich avond na avond voor geld tot bloedens toe laat slaan door populairdere vechters terwil hij een gorillamasker draagt. Na jarenlang zijn woede te hebben onderdrukt, heeft Kid een manier gevonden om de enclave van de duistere elite van de stad te infiltreren. Als hij zijn jeugdtrauma niet langer meer kan onderdrukken. gebruikt hij zijn handen vol mysterieuze littekens en rekent hij op explosieve manier af met de mannen die hem alles hebben ontnomen. Monkey Man ziet er erg goed uit en qua decors, sets en productiewaarde kan deze film zich meten met een big-budget actiefilm, zoals John Wick. Het passieproject van Dev Patel is daarom zeer geslaagd, en zeker het bekijken waard. De 4K UHD+BD-uitgave van Monkey Man is ook erg geslaagd, met erg goede beeld- en geluidskwaliteit en een interessant pakket van extra's.

Laatste reacties

Rogier Burghout  |  12-07-2024

Agree to disagree (y)
Lees meer >

Mark van L.  |  12-07-2024

Ja, er is 1 opmerking maar dat is het dan ook wel. Qua inhoud en vorm gaat de vergelijkingvoor mij in ieder geval mank.
Lees meer >

Rogier Burghout  |  12-07-2024

Goede aktie film. Vergelijking met John Wick gaat geheel niet op vind ik. John Wick is uit op wraak maar maakt zelf deel uit van deze onderwereld. Monkey man ku...
Lees meer >

Mark van L.  |  12-07-2024

Goede aktie film. Vergelijking met John Wick gaat geheel niet op vind ik. John Wick is uit op wraak maar maakt zelf deel uit van deze onderwereld. Monkey man ku...
Lees meer >

Mark van L.  |  09-07-2024

Besteld bij Bol (dvdoutlet) voor 24,89. Ben benieuwd. Ps. Eerst bij Bol rechtstreeks voor 28,99. Die maar geannuleerd voor de verzending.
Lees meer >

rogue  |  08-07-2024

Mooi dat de UHD goed is; die komt er over een tijdje zeker wel in!
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof Dolby Atmos Dolby TrueHD 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
8.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8.5
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:8
?

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 0
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots