Black Hawk Down

Totaalbeoordeling:

8.2
DVD

Black Hawk Down (DVD)
Samenvatting

Black Hawk Down is de verfilming van het boek van Mark Bowden van het zeer aangrijpende, waargebeurde verhaal over een missie van het Amerikaanse leger in Mogadishu, Somalië. In het kader van een vredesmissie van de Verenigde Naties wordt een groep van zo’n 130 elite-soldaten op 3 oktober 1993 naar het centrum van Mogadishu gestuurd. Hun opdracht is een aantal topofficieren van generaal Muhammed Farah Aidid te ontvoeren om zo een einde te maken aan de burgeroorlog die het land kapotmaakt. De gijzeling van enkele sleutelfiguren moest de onderhandelingen kracht bijzetten. Deze blitz-actie zou ongeveer een half uur in beslag nemen. Tijdens deze missie wordt er een Amerikaanse legerhelikopter, een zogenaamde Black Hawk, neergehaald en vanaf dat moment staat de missie in het teken van het redden van de Amerikaanse soldaten, die als spreekwoordelijke ratten in de val zitten.

Deze Superbit uitgave is een heruitgave van de film, die in 2002 met de nodige extra’s was uitgebracht. Zoals bekend heeft Columbia bij de Superbit DVD’s alle extra’s weggelaten. De hierdoor vrijgekomen ruimte op de schijf is benut om het beeld met een lagere compressie (hogere bitrate) vast te leggen. Volgens Columbia resulteert dit in een contrastrijker en gedetailleerder beeld. Het geluid staat bij Superbit DVD ook standaard in DTS formaat op de schijf.

Commentaar

Ridley Scott (Alien, Gladiator, Blade Runner) heeft voor een documentaire-achtige aanpak gekozen om de mislukte missie van elitetroepen van het Amerikaanse leger in Mogadishu te verfilmen. Ondanks de niet misselijke line-up blijft er een bewuste afstand tussen de kijker en de soldaten. De karakters worden in het verloop van de film niet uitgediept. Er is geen plaats voor heroïsche individuen zoals we vaker zien in dergelijke oorlogsfilms, de nadruk ligt terecht op de operatie zelf. In dat opzicht ben ik juist blij dat producent Jerry Bruckheimer zich niet heeft laten verleiden tot een verdere uitwerking van de karakters zoals in Pearl Harbor. En persoonlijk vind ik het zelfs de kracht van de film dat puur de rauwe werkelijkheid van de mislukte operatie wordt getoond. Okay, misschien worden de Somalische milities wel erg stereotiep afgeschilderd. De militanten die namelijk wel aan het woord komen oogden niet echt als Somaliërs.
De film is bovenal een beklemmende weergave van wat een verschrikkelijk slagveld is geweest. Verteld uit Amerikaans oogpunt, zonder bovenmatig vlaggenvertoon. Van hinderlijk patriottisme, waar de gemiddelde Amerikaanse oorlogsfilm zich maar al te graag aan bezondigd, is namelijk geen sprake.
De cinematografie van Slawomir Idziak, die in dat kader onlangs ook verantwoordelijk was voor King Arthur, is werkelijk om je vingers bij af te likken. De film bevat een constante aaneenschakeling van prachtige, fotogenieke opnamen.
Eric Bana (The Hulk) vertolkt op uitstekende wijze de rol van Hoot en ook Jason Isaacs (Harry Potter and the Chamber of Secrets) en William Fichtner (The Perfect Storm) zorgen met solide acteerwerk voor geloofwaardige karakters. Josh Hartnett zal met meer plezier terugkijken op Black Hawk Down dan op Pearl Harbor die hij eerder dat jaar opnam. Ewan McGregor en Ewen Bremner deden me met hun spel bij tijd en wijlen denken aan hun rollen in Trainspotting en dat is in dit geval niet handig. Hoewel, een missie als deze moet voor de betrokken Amerikaanse soldaten ook als een bizarre trip hebben gevoeld. Zeker als je bedenkt dat het eigenlijk niet de oorlog was van de Amerikanen. De geschiedenis zal zich nog wel vaker gaan herhalen...

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Oorlog
Regio: 2
Jaar: 2002
Speelduur: 138 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: Columbia Tristar Home Video
EAN: 8712609050684

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Net als bij de eerste release hebben we te maken met een anamorfe transfer die het originele bioscoop aspect ratio (2.35:1) behouden heeft. Bij Superbit titels heeft Columbia Tristar de gewoonte om alle extra’s en geanimeerde menu’s te verwijderen om zodoende extra capaciteit ter beschikking te hebben voor het beeld (en geluid). De normale release was redelijk volgestouwd met extra’s welke voor deze Superbit release zijn komen te vervallen. De gemiddelde bitrate voor het beeld is opgeschroefd van ongeveer 4,40 Mb/sec naar 5,60 Mb/sec. Dit verschil in bitrate komt echter nauwelijks tot uiting in de toch al prachtige kwaliteit van het beeld. De scherpte en de mate van detail van de 2-disc uitgave was namelijk al ruim bovengemiddeld. En in dat kader was er daarom niet al te veel te winnen. Al moet gezegd dat deze schijf nog een slordige 2 Gigabyte aan ruimte over heeft, dat natuurlijk uitstekend gebruikt had kunnen worden voor een nog hogere bitrate (lagere compressie). Onderstaande screenshots zijn afkomstig uit respectievelijk de 2-disc editie (links) en de nieuwe Superbit uitgave (rechts) en laten feitelijk amper een verschil zien. Slechts op grote (projectie)schermen zal het in bepaalde gevallen een licht verschil uitmaken. Maar voor de gemiddelde thuisbioscoopsetup is het verschil zo goed als onzichtbaar. Het contrast- en zwartniveau van de transfer is onverminderd uitstekend. Iets dat ook geldt voor het schaduwdetail. Hier en daar is de toepassing van kunstmatige verscherping (edge enhancement) te herkennen. De ondertiteling staat keurig laag geplaatst in het beeld.

Geluidskwaliteit

De eerste DVD release van Black Hawk Down had de beschikking over een prima presterende Dolby Digital 5.1 track (448 Kbit/s), welke ook nu weer van de partij is. Het Superbit concept betekent automatisch dat er ook een DTS track beschikbaar is. Helaas staat hiervoor echter niet de volledige bitrate ter beschikking maar is het ‘behelpen’ met een DTS track op halve bitrate (754 Kbit/s). En dat terwijl de capaciteit voor een full bitrate DTS track aanwezig is. Desondanks wist de DTS track zeker te imponeren. Deze zorgt namelijk voor een ietwat genuanceerder, detailrijker geluidsbeeld met een meer gecontroleerd laag. De film zit uiteraard vol met agressieve (split-surround) geluidseffecten waarbij de achterspeakers in grote mate betrokken zijn. De filmmuziek (met onder meer Stone Temple Pilots, House of Pain, Jimmy Hendrix, Faith No More en Elvis Presley) zorgt voor een gepaste bijdrage. De muzikale composities van Hans Zimmer zijn de slagroom op de taart.

Extra's

Zoals het een echte Superbit betaamd blijven we ook bij deze release verstoken van extra’s. Ook de originele menuschermen weggelaten ten faveure van de standaard Superbit-menuschermen. De extra’s die op de initiële release aanwezig waren gaven de nodige achtergrondinformatie. Bij de DVD zit een inlay met de tracklisting.

Conclusie

Ridley Scott’s Black Hawk Down is een uitstekende verfilming van een mislukte missie van Amerikaanse elitetroepen in het Somalische Mogadishu in 1993.
De technische presentatie was reeds uitstekend verzorgd op de eerste release en deze Superbit uitgave toont op de afdeling geluid een lichte meerwaarde. Beeldtechnisch gezien is de winst zeer marginaal. De originele uitgave beschikte reeds over een prima beeldkwaliteit. Daarbij is het erg vreemd dat niet de volledige capaciteit van de DVD is gebruikt om de bitrate voor het beeld op te schroeven òf om de DVD te voorzien van een full-bitrate DTS track. Er was dus in onze beleving meer uit te halen geweest.
Kortom, technisch gezien is deze Superbit absoluut de beste uitgave die er van Black Hawk Down te krijgen is. De beperkte verbetering in beeld en de aanwezige DTS track wegen echter niet overtuigend op tegen de extra’s die de eerdere release aan boord had.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Columbia Tristar Home Video.

Lees meer

Laatste reacties

Dennis Kuijper  |  20-06-2006

Ik heb zelf de special edition versie maar is hier niet reviewed,dus dan maar hier. Een rauwe en realistisch film zonder overdreven vlaggen vertoon en/of pa...
Lees meer >

Rutger  |  16-10-2005

Ik heb vandaag deze film weer eens bekeken, en wat blijft de film goed. Ook deze keer weer werd ik direct in de film gezogen. Een verhaal dat rauw en aangrijpen...
Lees meer >

///AMG  |  12-08-2005

Ok heel erg bedankt, ga em meteen kopen.
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  11-08-2005

ff een vraagje, Waar hebben jullie de 3 disc Deluze Edition gehaalt?? Ik kan em nergens vinden en ik wil hem heel graag. o.a.hier te koop: http://www.play....
Lees meer >

///AMG  |  11-08-2005

ff een vraagje, Waar hebben jullie de 3 disc Deluze Edition gehaalt?? Ik kan em nergens vinden en ik wil hem heel graag.
Lees meer >

Chris Taylor  |  31-05-2005

nou mensen over deze film kan ik kort zijn; hij is echt geweldig. de eerste keer dat ik hem zag was ik al verkocht, wat een fx enz. het verhaal wordt goed verte...
Lees meer >

Swanski  |  23-01-2005

in de bios vond ik hem echt egweldig, je loopt net mee met de soldaten, op dvd is dat gevoel wel wat midner MAAR de film blijft sterk. mooie oorlogsfilm die ...
Lees meer >

Glatze  |  12-12-2004

Tip: lees ook het boek.
Lees meer >

Christiaan Sauer  |  08-12-2004

Is deze nu gelijk aan de R3 superbit deluxe editie? Die heeft inderdaad een geweldig geluidje erop zitten.
Lees meer >

Richard B.  |  08-12-2004

Beeld en geluid mogen erop vooruit gegaan zijn maar het ontbreken van de extra's (en dan vooral de commentaartracks!) zijn toch wel een flink verlies. Ik heb de...
Lees meer >

rkrijger  |  07-12-2004

Ik had de film. Ook gekeken, maar na één uur afgezet. En dit overkomt me bijna nooit. De film gaat werkelijk NERGENS over... Grote tegenvaller!
Lees meer >

nova6666  |  07-12-2004

Een van mijn favoriete films! Prachtige gevechtsscenes en opnames maken deze dvd een lust voor het oog! Ik denk niet dat ik mijn oude versie zal wegdoen als ik ...
Lees meer >

RVX  |  07-12-2004

Hey! Eindelijk een recensie van deze topper. De film is een groot gevecht, wat sommige mensen niet zal weten te boeien maar zo was het in werkelijkheid wel... ...
Lees meer >

Jaap22  |  07-12-2004

Zelf ben ik blij met mijn R2 UK 3-Disc met NLO zelfs. Dit is echt een pracht van een film. Het eerste half uur is een kalme introductie, maar daarna vliegen de ...
Lees meer >

Steve Muller  |  07-12-2004

Helaas staat hiervoor echter niet de volledige bitrate ter beschikking maar is het ‘behelpen’ met een DTS track op halve bitrate (754 Kbit/s). En dat terwijl de...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:0
8.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 38
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.