Wimbledon

Totaalbeoordeling:

5.6
DVD

Wimbledon (DVD)
Samenvatting

Voor de 30-jarige Peter Colt (Paul Bettany) lijkt het einde te naderen van een glansloze tenniscarrière. Ooit nog 11e op wereldranglijst, maar nu moeite met elke wedstrijd en elke bal. Via een zogenaamde ‘wildcard’ mag Peter weer meedoen aan het prestigieuze kampioenschap van Wimbledon. Dit is zijn allerlaatste kans, want Peter heeft zich ook voorgenomen daarna te stoppen met zijn tenniscarrière.
Wanneer Peter in het nabijgelegen hotel in zijn hotelkamer komt, blijkt er iets verkeerd gegaan te zijn. Hij staat oog in oog met Lizzie Bradbury (Kirsten Dunst), een jonge meid die hard op weg is naar de top en op Wimbledon met één doel voor ogen gekomen is: winnen. Tussen Peter en Lizzie klikt het en een romance zit in de lucht. Ware het niet dat Lizzie’s vader (Sam Neill) niet wil dat zijn dochter ook maar enigszins afgeleid wordt van het doel om het kampioenschap van Wimbledon te pakken. Door de aanwezigheid van Lizzie herontdekt Peter zijn oude vorm en wint tot ieders verrassing, zelfs die van zijn eigen broer, elke gespeelde wedstrijd. De romance tussen Peter en Lizzie wordt serieuzer, wat Lizzie’s vader tot wanhoop drijft. Kan Lizzie de liefdesperikelen combineren met een plaats aan de top?

Commentaar

Van de makers van andere Engelse romantische komedies als Love Actually en Bridget Jones’s Diary komt nu een grappige romantische komedie die zich op de tennisbaan afspeelt.
En laten we eerlijk zijn, Engeland en Wimbledon horen bij elkaar. Ieder jaar in juni verzamelt zich de top van het tennis voor het grootste en meest prestigieuze grand-slam tennistoernooi ter wereld: Wimbledon. En ieder jaar weer worden op het groene (gaandeweg het toernooi steeds geler wordende) gras van Engeland de mooiste en soms verrassende partijen gespeeld.
De uitspraak ‘van de makers van …’ betekent in dit geval vooral de personen die andere genoemde films ook geproduceerd hebben. Het verhaal van Wimbledon is afkomstig van Adam Brooks, Jennifer Flackett en Mark Levin. Van deze schrijvers is alleen Adam Brooks betrokken geweest bij Bridget Jones 2. Ook regisseur Richard Loncraine is niet bij eerder genoemde films betrokken geweest en als regisseur ook meer bekend van televisieproducties.
Maar goed, is inderdaad een film die qua verhaal en sfeer past bij de andere bekende romantische Engelse komedies. Maar Wimbledon haalt niet het niveau van de andere films. Het is best een leuke film, met een leuk verhaal dat soms wat ontroert en soms ook leuk komisch is. Het bijzondere is natuurlijk dat het zich afspeelt op en rond de tennisbaan. Dit levert enkele zeer fraai in beeld gebrachte scènes op met enkele spectaculaire ‘The Matrix’-achtige effecten. Hierbij zijn de van The Matrix bekende technieken ‘timeslice’ en ‘motion control’ gebruikt. Met natuurlijk ook enkele door de computer gerealiseerde effecten. Qua verhaal ontwikkelt Wimbledon zich voorspelbaar en is ook nog eens tamelijk clichématig benaderd. Dit wordt gelukkig weer goed gemaakt met leuk spel van de hoofdrolspelers Paul Bettany en Kirsten Dunst. Jon Favreau zorgt voor enkele komische noten. En vanuit de tenniswereld zijn er nog korte optredens van de legendarische John McEnroe en Christ Evert te zien, die beide tennisverslaggevers spelen. Al met al een aardige film, goed voor 1½ uur romantisch vermaak.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Komedie/Humor, Romantiek
Regio: 2
Jaar: 2004
Speelduur: 94 min
Verpakking: Transparant Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 5050582312249

Extra's

  • Trailers
  • Audiocommentaar
  • Welkom bij de club
  • Balcontrole
  • Het coachen van nieuwe sterren
  • Wimbledon: achter de schermen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het oorspronkelijke filmbeeld heeft een beeldverhouding van 2.35:1 en is ook zo anamorf op de DVD. De beeldkwaliteit is zeer goed. Kleuren zijn mooi en natuurlijk. Scherpte en detaillering van het beeld zijn goed en geven een fraaie filmische indruk. Contrast en zwartniveau zijn beide prima in orde. Uiteraard is bij deze nieuwe film verder geen ongerechtigheid in het beeld te zien. Filmgrain is slechts minimaal aanwezig, evenals incidenteel een scène met aliasing. Edge enhancement is in lichte mate toegepast. Een zeer fraai sfeervol beeld.
De film is verdeeld in 16 tracks. De DVD is van het type DVD-9 (dubbellaags), de laagwisseling is slechts kort merkbaar geplaatst. De optionele witte Nederlandse ondertiteling heeft een duidelijk leesbaar lettertype en staat goed geplaatst onder in het beeld (mocht nog iets lager).

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack is beschikbaar in Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 Kb/s). De film is vooral dialoog georiënteerd, dus je verwacht geen grote geluidseffecten. Toch zijn die er wel, want de tennisballen en het geluid van het publiek komt frequent ook uit de surroundspeakers, wat fraaie effecten geeft. Vooral heel mooi is de wave die je heel fraai om je heen hoort gaan. Verder wordt de goed passende muziek van Edward Shearmur met een breed stereobeeld weergegeven, met de ruimtelijk dimensie door de surround speakers. De verdere omgevingsgeluiden worden prima door de surround speakers ondersteund. De subwoofer wordt incidenteel gebruikt. De dialogen zijn goed te volgen en komen netjes uit de centerspeaker. Kortom, een zeer goed klinkende soundtrack.

Extra's

De breedbeeld menuschermen zijn filmgerelateerde animaties met achtergrondmuziek. Het menu is ook in het Nederlands beschikbaar. Alle extra’s hebben de extra’s 1.78:1 anamorf beeldformaat met DD2.0 (224 kb/s) geluid en zijn voorzien van Nederlandse ondertiteling.

Commentaar
Regisseur Richard Loncraine geeft samen met hoofdrolspeler Paul Bettany een leuk en informatief commentaar, met voldoende achtergrondinformatie en enkele leuke anekdotes.

Welkom bij de club (3 min)
Korte featurette over het Wimbledon tennistoernooi en het filmen op de ‘heilige grond’. Met onder andere een interview met T.D. Philips, de voorzitter van de All England Lawn Tennis & Croquet Club.

Balcontrole (5 min)
Korte featurette over de technieken die gebruikt zijn om de tennisballen met ‘Matrix’ achtige technieken in beeld te brengen.

Het coachen van nieuwe sterren (3 min)
Interview met tennisser Pat Cash, die als adviseur bij de film betrokken was. En natuurlijk fragmenten van het trainen van de spelers.

Wimbledon: achter de schermen (10 min)
Het kijkje achter de schermen met aandacht voor het verhaal, de personages en een kort interview met John McEnroe.

Trailers (6 min)
Drie promotionele trailers van andere Universal uitgaven. Helaas geen trailer van Wimbledon.

Bij de DVD zit nog een inlay met twee pagina’s informatie over de productie van de film.

Conclusie

Wimbledon is een leuke, maar ook voorspelbare, romantische komedie die zich afspeelt op en rond het centre court van het prestigieuze Wimbledon in Engeland. Paul Bettany en Kirsten Dunst spelen beide tennissers die meedoen aan het tennistoernooi. De een staat aan het eind van zijn carrière, de ander aan het begin. Tussen beide ontstaat iets moois, dat voor beide ook gevolgen heeft voor het verloop van het toernooi.
Deze uitgave van Universal heeft goede beeld- en geluidskwaliteit. De toegevoegde extra’s vormen een aardige aanvulling op de film, al zijn de featurettes wat aan de korte kant. Een leuke film voor 1½ uur romantisch tennisgenot.

Laatste reacties

Henk Heideveld  |  12-02-2007

Leuke film. Niet bijzonder maar hij kijkt toch heel lekker weg. De balans van humor, romantiek en het verhaaltje van de underdog die toch overwint is gewoon net...
Lees meer >

Richard B.  |  10-02-2007

Leuke film. Niet bijzonder maar hij kijkt toch heel lekker weg. De balans van humor, romantiek en het verhaaltje van de underdog die toch overwint is gewoon net...
Lees meer >

Ultramorada  |  09-02-2007

Ik kijk toch liever naar Paul Bettany dan naar Kirsten Dunst hoor :P
Lees meer >

rkrijger  |  08-02-2007

Twee woorden om de film te zien: Kirsten Dunst!
Lees meer >

Hugo R  |  08-02-2007

Gister op tv gezien. Film viel me echt mee. Tuurlijk is alles cliche en zijn sommige tennisscenes nogal ongeloofwaardig, maar heb me er toch prima mee vermaakt...
Lees meer >

Ultramorada  |  13-05-2005

Ik heb de dvd een aantal weken geleden voor 5 euro en een zooi airmiles bij de AH gehaald. Ik verwachtte er niet veel van, want hoe kan je nou een leuke romanti...
Lees meer >

TheGodfather  |  07-05-2005

Kirsten Dunst alleen al is een reden om deze te kijken! I second that! :D verder een nogal waardeloze film. niet leuk en veels te voorspelbaar. Vond een fil...
Lees meer >

Andre van Helvoort  |  06-05-2005

Kirsten Dunst alleen al is een reden om deze te kijken! Ik ben het helmaal met je eens, en het is tenminste een keer wat anders dan al dat voetbal dat elke w...
Lees meer >

Maarten van Krimpen  |  06-05-2005

Wij (mijn vriendin en ik) kunnen ons best vermaken met dit soort pretentieloos, romantisch gekonkel. Als ik een intelligente film wil zien, zoek ik iets anders....
Lees meer >

elvis  |  06-05-2005

k vond dit een leuk film
Lees meer >

Mark van L.  |  06-05-2005

Wij (mijn vriendin en ik) kunnen ons best vermaken met dit soort pretentieloos, romantisch gekonkel. Als ik een intelligente film wil zien, zoek ik iets anders....
Lees meer >

Marco  |  06-05-2005

Vond de baltechnick, te zien in Balcontrole, wel gaaf gemaakt. Verder is Dunst het kijken waard. Maar voor de rest valt het tegen. Ik heb Paul Bettany in veel b...
Lees meer >

Surya  |  05-05-2005

Niet bepaald romantisch, nog minder grappig en storend voorspelbaar en cliché. Geen enkele goede reden om er naar te kijken eigenlijk, laat staan kopen!
Lees meer >

JCL  |  05-05-2005

Verassend leuke film. Tuurlijk: voorspelbaar, tuurlijk: uitstraling boven inhoud, maar deze film pretendeert ook niets meer te zijn. Kirsten Dunst heeft een fan...
Lees meer >

rkrijger  |  05-05-2005

Kirsten Dunst alleen al is een reden om deze te kijken!
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:6
4.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 22
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.