Chicken Little

Totaalbeoordeling:

6.1
DVD

Samenvatting

Chicken Little (Zach Braff) is een klein, onhandig en druk kippetje, maar hij is ook heel slim en dapper. Op een dag brengt Chicken Little het hele dorp Oakey Oaks in rep en roer als hij vertelt dat de hemel naar beneden komt. Als er van alles in het honderd is gelopen, blijkt het om een eikeltje te gaan dat uit een boom is gevallen. Vader Buck Cluck (Garry Marshall), voormalig honkbalster, doet altijd lief tegen Chicken Little, maar schaamt zich ook voor de onbeholpenheid van zijn zoon. Alle dieren lachen Chicken Little nu uit omdat hij paniek zaaide om niets. Chicken Little voelt zich nu heel ongelukkig. Hij wil aardig gevonden worden. Om net zo stoer als zijn vader te worden, wordt Chicken Little zelfs lid van de plaatselijke honkbalploeg. En tot ieders verbazing doet Chicken Little het helemaal niet zo slecht. Maar dan valt er echt iets uit de hemel op zijn hoofd. Samen met zijn vriendjes, Billy – Runt of the Litter - het reuzenvarken (Steve Zahn), zijn vriendinnetje en beste maatje Abby Mallard (Joan Cusack) en Victor Fish (Dan Molina) moet Chicken Little alle zeilen bijzetten om het dorp Oakey Oaks en zijn bewoners te behoeden voor een heuse ramp. Zonder paniek te zaaien natuurlijk. Maar zullen de bewoners hem wel geloven?

Commentaar

In de tijd van steeds verdergaande digitalisering, is Chicken Little de eerste Disney avondvullende animatiefilm die geheel met computers is gemaakt. Einde van het ouderwetse handwerk en het inkleuren van vele duizenden cellen. Nu is computeranimatie natuurlijk niet nieuw. Pixar heeft samen met Disney al prachtige staaltje van computer geanimeerde speelfilms laten zien, denk hierbij aan Toy Story, Finding Nemo en The Incredibles. Maar Chicken Little is anders dan deze Pixar films. Bij Chicken Little is het duidelijk de ‘traditionele’ tekenstijl, die nu door de computer is overgenomen. Vele puristen vinden deze ontwikkeling maar niets. Computer of handwerk, Chicken Little ziet er best leuk uit.
Nu is de gebruikte techniek natuurlijk maar één aspect van de film. Het verhaal moet ook goed zijn.
Chicken Little is losjes gebaseerd op de fabel \"The Sky is Falling\", waarbij vooral de rijmnamen zijn overgenomen uit die originele verhaal. Schrijvers als Robert Baird en Dan Gerson, beide ook betrokken geweest bij Monsters Inc. schreven het verhaal van deze Disney versie. Al in 1943 verfilmde Disney het ‘the sky is falling’ idee in de korte animatiefilm Chicken Little van regisseur Clyde Geronimi. De nieuwe versie van Chicken Little is geregisseerd door Mark Dindal. Dindal was ook de regisseur van Keizer Kuzco. Uiteraard heeft deze Disney animatiefilm een traditionele opbouw wat het moraalelement betreft. Want thema’s als blijven geloven in jezelf, vriendschap en ervoor blijven gaan, zijn natuurlijk terug te vinden in deze Disney film. Om de hedendaagse jeugd geïnteresseerd te houden zijn ook videospelachtige elementen toegevoegd. En net als concurrent Dreamworks heeft Disney ook tal van subtiele verwijzingen naar andere films in het verhaal geïntegreerd.
Uiteraard hebben weer vele bekende acteurs hun stem geleend aan de karakters in Chicken Little. Zo kun je herkennen Zach Braff, Steve Zahn, Joan Cussack, Garry Marshall, Dan Molina en Patrick Stewart. De begin dit jaar overleden acteur Don Knotts deed de stem van burgemeester Turkey Lurkey. In de Nederlands gesproken versie hoor je de stemmen van Pepijn Gunneweg, Kim-Lian van der Meij, Edwin Rutten, Erik de Vogel, Caroline de Bruijn, Karin Bloemen, Isa Hoes, Erwin Krol en Jack van Gelder. Disney heeft Chicken Little opgedragen aan Joe Grant, die 6 mei 2005, een week voor zijn 97e verjaardag overleed. Grant was een van de grote creatieve geesten binnen Disney, met klassiekers als Dombo en Fantasia.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Animatie
Regio: 2
Jaar: 2005
Speelduur: 78 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Vlaams
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Buena Vista / Walt Disney
EAN: 8717418081744

Extra's

  • Achter de schermen bij Disney
  • Spellen en activiteiten
  • Muziek en Meer
  • Niet gebruikte scènes

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het is niet verrassend dat bij een digitale animatiefilm, waar de digitale bron rechtstreeks wordt overgezet naar DVD, het voorgeschotelde beeld er nagenoeg perfect uitziet. Ook bij Chicken Little ziet het beeld er bijzonder strak en zeer fraai kleurrijk uit. Scherpte en detaillering zijn bijzonder goed, waarbij ook de hele fijne details goed te zien zijn. Uiteraard is de rest als contrast, kleurverzadiging en zwartniveau ook dik in orde. Het beeld is volledig schoon en vrij van ongerechtigheden.
De film is netjes verdeeld in 20 chapters. De optionele Nederlandse ondertiteling is duidelijk, maar staat iets te hoog geplaatst onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

Bij het geluid heb je keuze uit de originele Engelse track in Dolby Digital 5.1 surround (bitrate 448 kb/s), een Nederlandse nasynchronisatie in Dolby Digital 5.1 surround (bitrate 384 kb/s), een Vlaamse nasynchronisatie in Dolby Digital 5.1 surround (bitrate 384 kb/s) en nog een Franse nasynchronisatie in Dolby Digital 5.1 surround (bitrate 448 kb/s).
De soundtrack klinkt zeer goed en heeft een mooi breed en ruimtelijk geluidsbeeld. De geluidsmix is met veel gevoel voor richting en subtiele details gemaakt, waarbij alle speakers bijdragen aan het ruimtelijke geluidsbeeld. De nadruk van de soundtrack ligt op de voorste speakers, de surroundspeakers voegen hier subtiel omgevingsgeluiden en effectgeluiden in split-surround aan toe. De meeste dialogen komen uit de centerspeaker, maar afhankelijk van de plaats in het beeld komen de stemmen ook wel eens uit de frontspeakers en af en toe zelfs uit de surroundspeakers. Het LFE-kanaal wordt uitstekend gebruikt om de soundtrack een lekker laag te geven.
Uiteraard is de Nederlandse nasynchronisatie ook van zeer goede kwaliteit. Toch valt hier wel een klein verschil op, met name door de lagere bitrate van de track. De Nederlandse track is iets minder indrukwekkend qua impact (vooral in het laag) van het geluid en mist wat in de detaillering van het hoog.

Extra's

De DVD begint uiteraard eerst met de nodige previewtrailers. Een druk op de menuknop brengt je echter direct bij het hoofdmenu van de DVD.

Niet gebruikt scènes (13 min)
Een viertal scènes die niet gebruikt zijn of toch anders in de film terecht gekomen zijn. Het zijn scènes die nog in een vroeg animatiestadium zaten, dus nog ruwe animaties en storyboardtekeningen. Optioneel met een introductie door de regisseur. De scènes zijn apart te kiezen of aaneengesloten af te spelen.

Muziek en meer
Hier keuze uit een viertal muziekopties, bestaande uit twee muziekvideo’s en twee Disney ‘sing-along songs’.
- The Cheetah Girls “Shake Your Tail Feather” (3 min)
- Barenaked Ladies “One Litlle Slip” (3 min)
- “One Little Slip” Karaoke ( 3 min)
- “One Little Slip” SingAlong (3 min)

Spellen en activiteiten
Hier een soort geheugenspel genaamd “Vissen naar Fish – Vliegensvlugge vragen”. Je kunt dit spel alleen spelen, met je DVD speler als tegenstander, of samen met een ander persoon.

Achter De Schermen Bij Disney
Met één optie:

Het uitbroeden van Chicken Little - Achtergrondreportage van Chicken Little ‘The making of’ (18 min)
Leuke achtergrondreportage van regisseur Mark Dindal en producer Randy Fullmer die aan de hand van een wanderling door de studio vertellen hoe de film tot stand kwam. Deze reportage bestaat uit vijf losse items, die met alles spelen ook aangesloten te bekijken zijn.

Als je goed oplet bij de wijze waarop het extramenu wordt getoond, dan weet je dat er nog een verborgen extra te vinden is.

Conclusie

In de tijd van steeds verdergaande digitalisering, is Chicken Little de eerste Disney avondvullende animatiefilm die met computers is gemaakt. Chicken Little is gebaseerd op een kort verhaaltje waarin een kuiken gelooft dat de hemel naar beneden valt en daarmee voor grote paniek zorgt. Wat doe je dan als niemand je meer serieus neemt en er toch een echte ramp staat te gebeuren? Geen paniek, je kunt rekenen op de hulp van je vrienden. Deze film is duidelijk een Disney animatie met de bekende aspecten als goed verzorgde stemmen en een verhaal met een moraal.
Op het technische vlak scoort deze DVD uitgave van Buena Vista punten met een nagenoeg perfecte beeldkwaliteit en een zeer goede geluidskwaliteit. De extra’s zijn aan de korte kant en zijn vooral bedoeld voor de jeugdige kijker.

Laatste reacties

Richard B.  |  21-02-2011

Ik vond hem erg matig. De animatie is verre van geweldig en het verhaal vond ik ook niet zo best. Dit is imo een van de zwakste Disney classics ooit gemaakt. He...
Lees meer >

Raymond Gelmers  |  15-02-2008

Best een aardige film die toch ook voor de oudere kijkers wel wat te bieden heeft. Ik heb me er niet bij verveeld en zal hem zeker wel nog eens gaan kijken. Ik...
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  03-12-2006

Best aardig maar had er toch iets meer van verwacht. Een film als deze kan zeker niet tippen aan het werk van Pixar of Aardman. 7/10
Lees meer >

Marcel Tinga  |  09-04-2006

Ik heb de film gisteren bekeken en alleen de extra's vind ik wat minder, het geluid is goed. Jammer dat de film veel kritiek heeft ontvangen naar mijn mening on...
Lees meer >

JWB  |  04-04-2006

Na het zien van CL ben ik zo blij dat ze Pixar hebben ingelijfd.... Al is het alleen maar voor het verhaal. Het is vlees noch vis, en nog niet eens voor alle le...
Lees meer >

Richard B.  |  03-04-2006

Voor mij bestaat deze film niet. Ik weiger hem te erkennen als Disney Classic. :roll: :evil: Disney denkt hier hetzelfde over. Deze DVD draagt niet het Class...
Lees meer >

Frank  |  03-04-2006

Voor mij bestaat deze film niet. Ik weiger hem te erkennen als Disney Classic. :roll: :evil: Disney denkt hier hetzelfde over. Deze DVD draagt niet het Class...
Lees meer >

Richard B.  |  03-04-2006

Voor mij bestaat deze film niet. Ik weiger hem te erkennen als Disney Classic. :roll: :evil:
Lees meer >

TheGodfather  |  03-04-2006

Heb `m nog niet gezien. Toch wel benieuwd naar, binnenkort een keertje opzoeken :D
Lees meer >

druppelstop  |  03-04-2006

Ik had een beetje "jammer-kaas" gevoel hierbij...
Lees meer >

Henry Leenheers  |  02-04-2006

Ik heb de film nu twee maal bekeken. Echt goed is hij niet, echt slecht ook niet. Misschien had ik er teveel van verwacht. Misschien een beetje té verwend door ...
Lees meer >

rkrijger  |  02-04-2006

Leuke film. Echter niet krom gelegen of zo. Deze film kreeg bergen kritiek en dat vind ik niet terecht. Extra's boeien me niet, dus die kijk ik niet eens...
Lees meer >

Sander Haarmans  |  02-04-2006

Toevallig gisteren gekocht, ben benieuwd. En net gekeken, leuk filmpje met best wel een leuk verhaal. Het geluid en het beeld is inderdaad van zeer goede kwali...
Lees meer >

Frank  |  02-04-2006

Ik vond Chicken Little wel de moeite waard, ondanks vele negatieve berichten. Disney heeft veel betere films gemaakt, maar deze was niet slecht. Vooral de knipo...
Lees meer >

detulp050  |  02-04-2006

Is opbouwend bedoeld hoor, maar ik mis bij je vaak je mening over de film. Nu begrijp ik wel dat je de DVD recenseert, maar voor veel mensen gaat het ook om het...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:8
Extra's:6
5.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 74
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.