Mötley Crüe – Carnival of Sins: Live

Recensent:
Ludo Keeris
10-07-2006

Totaalbeoordeling:

8.4
DVD

Mötley Crüe – Carnival of Sins: Live (DVD)
Samenvatting

In 2005 begon de Amerikaanse hair metal band Mötley Crüe na een afwezigheid van vijf jaar aan een reünietournee, de Red, White and Crüe Tour genaamd. Zo speelden ze in april van dat jaar in de Van Andel Arena in Grand Rapids, Michigan, waarvan de opnames nu op deze DVD staan. Mötley Crüe, terug in de originele bezetting, speelt voornamelijk de klassiekers van hun eerste vijf platen, met slechts een paar recentere nummers. Een bloemlezing uit meer dan twintig jaar rock ’n roll komt voorbij in een show van meer dan twee uur.

Track list:
01. Opening
02. Shout At The Devil
03. Too Fast For Love
04. Ten Seconds To Love
05. Red Hot
06. On With The Show
07. Too Young To Fall In Love
08 Looks That Kill
09. Louder Than Hell
10. Live Wire
11. Girls,Girls,Girls
12. Wild Side
13. Don\'t Go Away Mad (Just Go Away)
14. Primal Scream
15. Glitter
16. Without You
17. Home Sweet Home
18. Nikki’s Solo
19. Dr. Feelgood
20. Tommy’s Solo
21. Same Ol\' Situation
22. Tommy Cam
23. Sick Love Song
24. If I Die Tomorrow
25. Kickstart My Heart
26. Helter Skelter
27. Anarchy In The UK

Commentaar

‘Girls, Girls, Girls!’. Dat is altijd het motto geweest van Mötley Crüe. Ze zijn nu de veertig al ruim gepasseerd, en zanger Vince Neil is een paar kilootjes rijker, maar ze zijn nog steeds niet vies van een stukje ‘vrouwelijk vlees’. Veel mooie dames op de bühne (maar ook in het publiek) sieren de show van de Crüe tijdens de Red, White and Crüe tour. En de mannen van Mötley Crüe weten nog hoe ze een show neer moeten zetten! Puur entertainment zoals de band op de planken staat. De band is in het verleden vaak bekritiseerd vanwege hun uiterlijk en gedrag. Muziek zou op de tweede plaats komen. Maar ondertussen hebben ze miljoenen platen verkocht. De glamrock uit de beginjaren was uitermate populair bij het Amerikaanse publiek. In Europa hebben ze weinig potten kunnen breken. Daar zijn Europeanen blijkbaar toch iets te nuchter voor. Enkele bandleden (Tommy Lee) kwamen op een gegeven moment privé meer in het nieuws dan de band en een breuk kwam dan ook naderbij. Vince Neil heeft ooit in een interview verklaard dat Mötley Crüe net een familie was. Als er één bandlid op zou stappen zou de band ophouden te bestaan. Hij was zelf echter degene die de band als eerste verliet. Met John Corabi achter de microfoon werd er nog wel een goede plaat gemaakt, maar de magie ontbrak. Een paar jaar later werd er weer in de originele bezetting een plaat gemaakt. Het succes bleef achterwege en de Crüe ging weer op non-actief. Tot er in het jaar 2000 weer een nieuwe plaat kwam, zonder Tommy Lee dit keer. Wederom bleef het grote succes uit en werd de handdoek in de ring geworpen. Totdat de band begin 2005 weer bij elkaar kwam voor een wereldtournee (die voornamelijk door de Verenigde Staten ging). En van die tour is de Carnival of Sins DVD uitgebracht. De band speelt retestrak en heavy. Oude krakers als Too Fast For Love of Red Hot hebben nog nooit zo heftig geklonken als op deze DVD. Een wervelende show met veel dames, vuurspuwen en een uitzinnig publiek (met opvallend veel dames). De Crüe weet wat z’n klassiekers zijn en gebruikt die kennis volop. De eerste vijf platen komen volop aan bod, met verrassend veel werk van Shout at the Devil. Zanger Vince Neil is nog steeds goed bij stem en is de gangmaker van de band. Gitarist Mick Mars staat er wat stijfjes bij, maar het blijkt dat hij nog herstellende is van een rugblessure. Normaal gesproken is een drumsolo op een DVD een minpunt, maar zo spectaculair als Tommy Lee een solo geeft zie je maar zelden. Jammer genoeg gebruikt hij niet z’n ‘over the top’ drumstel, maar er blijft nog genoeg te genieten over. Bassist Nikki Sixx gaat zich te buiten aan een electronische act, die op zich weinig met Mötley Crüe te maken heeft. Maar spectaculair is het wel. Als toegift speelt men nog twee covers: Helter Skelter van de Beatles (wat overigens ook op Shout at the Devil staat) en Anarchy in the U.K. van The Sex Pistols. Mötley Crüe bewijst met Carnival of Sins dat ze nog steeds bestaansrecht hebben.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Muziek
Regio: 2
Jaar: 2006
Speelduur: 137 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Music Only
  • Dolby Digital 5.1 - Music Only
  • DTS 5.1 - Music Only
Ondertiteling: Geen
Uitgever: Universal Music
EAN: 505082433296

Extra's

  • Videoclips
  • Inside the big Top
  • Mötley Crüe’s Greatest *its
  • Meet & Greet
  • Disaster! The movie
  • Blow it up

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het concert staat anamorf op de DVD in een beeldformaat van 1.75:1. Het concert is op HD gedraaid met 20 camera’s. De belichting bevat erg veel felle kleuren, met name blauw en rood, en die komen op de DVD bij vlagen nogal verzadigd over. En op die moment wordt het beeld ook een beetje wollig, vooral bij de close-ups. Voor de rest is het beeld mooi scherp, op enkele cameratechnische onscherptes na. De scènes en publiekshots tussen de nummers door zijn bewust bewerkt met felle kleur- en ‘filmkrassen’-filters (zie screenshot 4). Bij snelle bewegingen is er regelmatig aliasing zichtbaar. Maar voor de rest is het een prima weergave van het concert. Elk nummer heeft z’n eigen chapterstop. De nummers zijn ook direct te kiezen vanuit het menu. De DVD bevat geen ondertiteling.

Geluidskwaliteit

Het geluid staat in drie versies op de DVD. Een Dolby Digital 2.0 surround (224 kb/s), een Dolby Digital 5.1 (448 kb/s) en een full bitrate DTS track. De DD 2.0 surround track valt volledig in het niet bij de beide andere tracks. Zowel de DD5.1 als het DTS spoor klinken uitermate goed. Een prachtige geluidsmix, waarbij door de toevoeging van het uitzinnige publiek in de surroundkanalen een uiterst ruimtelijk en sfeervol geluidsbeeld ontstaat. De instrumenten klinken duidelijk en helder en de stem van Vince Neil staat prima geplaatst in de mix. Het LFE kanaal laat regelmatig van zich horen en de bassen klinken dan vol en zuiver. Echt een spetterende en heavy soundtrack!

Extra's

De menuschermen van de DVD zijn mooi geanimeerd en in 1.33:1 beeldformaat. Het hoofdmenu heeft de track Wild Side van het concert als achtergrondmuziek in Dolby Digital 2.0 (224 kb/s). De submenu’s zijn wat summier van opzet en hebben een bewerkt kermismuziekje als achtergrond.
Alle extra’s van deze set staan op de 2e schijf. Wel staat op de 1e DVD, voordat het concert begint, een korte animatiefilm met daarin de bandleden als hoofdpersonen. Helaas lijken de poppetjes nauwelijks op de bandleden en is het verhaaltje vrij slap.
Op de videoclips na zijn alle items, inclusief het voorfilmpje op de eerste DVD in 1.78:1 anamorf beeldformaat en hebben Dolby Digital 2.0 (224 kb/s) geluid. Op de animatiefilmpjes na is alles ook Nederlands ondertiteld.

DVD 2

”Inside the big Top”- A Mötley Docrüementary (29½ min)
Een blik achter de schermen van de Carnival of Sins Tour. Het idee voor de show is bedacht door bassist Nikki Sixx. Aan bod komen niet alleen de band en de tourmanager, maar ook onder meer de danseressen van de show en de mensen van de catering.

Blow it Up (2½ min)
Een kort item over het gebruik van het vele – en soms gevaarlijke - vuurwerk in de show. Het had op zich ook in de ‘docrüementary’ gepast.

Meet & Greet (5 min)
Fans vanuit de hele Verenigde Staten komen naar Grand Rapids in Michigan en betalen $400,- voor een special VIP arrangement waaronder een ontmoeting met de band. Het zijn de die-hard Mötley Crüe fans die ook al jaren items van de band verzamelen (en daar grof geld voor betalen).

Mötley Crüe’s Greatest *its (2½ min)
Nét even iets anders dan je denkt! Drummer Tommy Lee filmt halverwege het concert met een kleine videocamera het publiek en heeft daarbij speciale aandacht voor de dames…

Disaster! The Movie (2 min)
Van dezelfde makers als het korte filmpje voor aanvang van het concert is deze parodie op diverse films en soaps in Amerika. Heeft verder niets met Mötley Crüe te maken.

Video’s (13 min)
Drie videoclips, waarvan de eerste On With The Show een 4½ minuten durende time-lapse beeld van het stadion laat zien waar het podium wordt opgebouwd. Van eerste monitorspeaker tot het opkomen van de band vanuit één camerapositie. De clips van If I Die Tomorrow (1.80:1 niet anamorf) en Sick Love Song (2.05:1 niet anamorf) zijn de officiële videoclips in Dolby Digital 2.0 geluid.

Conclusie

In 2005 was een reünie tour van Mötley Crüe door de Verenigde Staten. Het concert in Grand Rapids, Michigan is gefilmd voor deze DVD. De Crüe geeft een magistrale show weg, waarbij het showelement uitgebreid aanwezig is. De nummers worden vetter en heaviër gespeeld dan ze origineel op de plaat staan. Ze geven aan nog steeds bestaansrecht te hebben.
Carnival of Sins is een uitstekende weergave van het concert van Mötley Crüe. Verrassend is ergens wel de leeftijdaanduiding “Alle Leeftijden” gezien het veelvuldig gevloek en de sexueel getinte beelden van zowel concert als extra’s. Verder heeft deze dubbel-DVD een uitstekende beeld- en geluidskwaliteit en de extra’s zijn erg onderhoudend.
Mötley Crüe staat in Europa niet hoog aangeschreven, maar men zou het vooroordeel even opzij moeten zetten en deze DVD een kans geven. De band is heaviër dan ooit en de show die ze weggeven is zeer de moeite waard! Ik zet Shout at the Devil nog maar weer eens op…!

Laatste reacties

kruspe  |  15-07-2006

geweldige dvd! kan niets anders zeggen...of toch? Heb een voor mijn doen uitgebreide recensie geplaatst in het "welke dvd heb je gekeken" topic...
Lees meer >

Ludo Keeris  |  11-07-2006

vandaag alles afgezocht in de winkels hier in eindhoven, maar nergens te vinden... Kan iemand mij vertellen wat de prijs is van deze dvd? NL Store heeft 'm ...
Lees meer >

kruspe  |  11-07-2006

vandaag alles afgezocht in de winkels hier in eindhoven, maar nergens te vinden... Kan iemand mij vertellen wat de prijs is van deze dvd?
Lees meer >

Tim k  |  10-07-2006

Ik denk dat deze dvd een mooie gelegenheid is om kennis te gaan maken met deze band. Ben altijd nieuwsgierig geweest, maar het is er nooit van gekomen. Nu is de...
Lees meer >

slagter  |  10-07-2006

Mooie recensie van een supervette dvd. Deze is echt een stuk beter dan de Lewd, Cüed & Tattooed dvd van een paar jaar terug. Omdat op deze dvd de enige echte d...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:10
Extra's:8
7.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 22
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.