Departed, The (SE)

Totaalbeoordeling:

8.9
DVD

Departed, The (SE) (DVD)
Samenvatting

Colin Sullivan (Matt Damon) kent al sinds zijn jeugd Frank Costello (Jack Nicholson), één van de topcriminelen van Boston. Colin doorloopt met succes de politieacademie en maakt snel carrière binnen de politie, terwijl hij ondertussen informatie doorspeelt naar Costello. Billy Costigan (Leonardo Di Caprio) groeide op in een crimineel milieu, maar wil ook carrière maken als politieman. Hoofd van speciale operaties binnen de politie Queenan (Martin Sheen) ziet in hem een ideale undercover agent. Billy krijgt de opdracht om de groep van Frank Costello te infiltreren om zo informatie over hem te verzamelen zodat hij later kan worden gearresteerd. Als een arrestatiepoging wordt voorkomen en informatie bekend wordt bij de politie wordt binnen beide kampen duidelijk dat er een verklikker in de groep zit. Zowel Sullivan als Costigan moeten hun uiterste best doen om niet ontdekt te worden.

Commentaar

In 2002 werd in Hong Kong de film Infernal Affairs gemaakt. Een jaar later kocht Warner de rechten voor een remake (kosten €1.75 miljoen dollar), waarna regisseur Martin Scorsese aan het werk ging om deze remake te maken, met The Departed als resultaat. Scorsese maakte hier voor een documentaire over Bob Dylan en daar weer voor was hij verantwoordelijk voor het succesvolle The Aviator. In 1991 maakte hij al eerder een remake, toen van Cape Fear. Nu met The Departed maakt hij er dus weer een. Scenarioschrijver William Monahan paste het originele script aan en verplaatste het verhaal naar Boston-Zuid in de Verenigde Staten. Het karakter van Frank Costello (gespeeld door Jack Nicholson) werd losjes gebaseerd op Whitey Bulger, in zijn tijd de grootste crimineel van Boston-Zuid. Scorsese kreeg de beschikking over een topcast met onder meer Jack Nicholson, Leonardo Di Caprio, Matt Damon en Martin Sheen. Deze zorgen, samen met een uitstekend script en een puntige regie voor een enerverende film. Het script steekt ontzettend knap in elkaar. De kijker weet al van beide partijen hoe de vork in de steel zit, maar toch blijft de film spannend tot bijna op de laatste minuut. De eer voor het verhaal gaat het meest naar de originele scriptschrijvers, want The Departed heeft zeer veel van het script van Internal Affairs overgenomen. Het is geen klassieke misdaadfilm geworden. Daarvoor is de manier van vertellen niet geschikt, omdat de kijker meer informatie weet dan de karakters in de film. De standaardsituatie van de ‘whodunit’ of ‘wie is de rat’ is daardoor niet aanwezig.
Scorsese’s stijl is ook duidelijk herkenbaar in The Departed. Het verhaal wordt niet altijd chronologisch verteld. De vlotte, maar ruwe montage zorgt er voor dat de gebeurtenissen elkaar in snel tempo opvolgen. Niet alles wordt in chronologische volgorde verteld. Soms springt men van de hak op de tak en worden er tijdsprongetjes gemaakt, maar alles blijft goed te volgen. Net als bij andere Scorsese films moet je je aandacht er wel vanaf het begin bijhouden, anders mis je belangrijke informatie. Het camerawerk van cameraman Michael Bauhaus is degelijk en ontzettend functioneel. Hij gaat zich niet te buiten aan overmatige trucjes of toeters en bellen. Daardoor ligt de aandacht volledig op het verhaal en de acteurs. En dat is bij deze film ook nodig, anders bestaat de kans dat je de draad kwijt raakt. Het enige minpunt is het vrij abrupte en redelijk onbevredigende einde. De hele film wordt er minuscule op de details gelet en juist op het einde wordt er een beetje met de botte bijl gehakt. Dat doet net even afbreuk aan een verder indrukwekkende film.
The Departed is misschien niet Scorsese’s allerbeste film, maar uiteindelijk kreeg hij toch een welverdiende Oscar voor zijn regie van deze film. De film kreeg in totaal vier Oscars, ook nog voor Adapted Screenplay, Best Editing en Best Film. Dat laatste is zeker opvallend. Niet dat het een slechte film is, integendeel, maar het is voor het eerst dat een film met een dusdanig hoog vloek- en scheldgehalte de Oscar voor beste film wint. Het moge duidelijk zijn dat Martin Scorsese nog steeds in staat is om uitzonderlijke films te maken. Een slechte film heeft de man in zijn carrière nog nooit gemaakt en ook The Departed steekt weer ver boven de middelmaat uit.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Misdaad
Regio: 2
Jaar: 2006
Speelduur: 145 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.39:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Spaans, Zweeds, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321916132887

Extra's

  • Deleted Scenes
  • Bioscooptrailer
  • The Story of the Boston Mob
  • Crossing Criminal Cultures

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in 2.39:1 anamorf beeldformaat op de DVD. Zoals verwacht van een recente release zijn er geen beschadigingen te zien. De DVD heeft een prima beeldkwaliteit. De scherpte is uitstekend. Het contrast is overwegend goed, maar hier en daar een beetje aan de hoge kant, zeker bij buitenscènes waar het daglicht soms overstraalt. Een enkele keer is edge-enhancement toegepast en er is een zeer lichte vorm van filmgrain aanwezig. De kleuren zijn niet echt fel, maar dit is een bewuste keuze van de filmmakers. Een prima beeldkwaliteit, maar net niet briljant.
De film bestaat uit een nette 37 hoofdstukken. De optionele witte ondertiteling is prima geplaatst in beeld en is goed leesbaar.

Geluidskwaliteit

De film bevat zowel een Engelstalige als Spaanstalige Dolby Digital 5.1 (384 kb/s) geluidstrack. Het geluid van de film is erg goed en vooral mooi. Martin Scorsese is een groot voorstander van direct geluid. Zeker omdat er regelmatig geïmproviseerd wordt door de acteurs komt dat erg goed van pas. Dat betaalt zich dan ook terug in een heldere en natuurlijke geluidsband. Daarnaast klinkt het geheel erg gedetailleerd. Door het veelvuldige gebruik van geluidseffecten in de frontspeakers ontstaat er een mooi stereobeeld. De surroundkanalen worden subtiel gebruikt voor muziek en atmosfeergeluiden. Effecten zijn daar niet of nauwelijks aanwezig. Extra aandacht ook voor de gebruikte muzieknummers in de film. Die werken stuk voor stuk erg goed. Scorsese, als groot muziekliefhebber en –kenner heeft daar zeker grote invloed in gehad.

Extra's

De DVD’s hebben slechts statische menuschermen in 1.78? anamorf beeldformaat en Dolby Digital 2.0 geluid, waarbij een stuk Ierse muziek is gebruikt. Deze DVD bestaat uit 2 discs, waarbij de meeste extra’s op de 2e disc staan.

DVD 1

Bioscooptrailer (2½ min)
De bioscooptrailer van de film. Erg snel en goed gemonteerd waarbij duidelijk wordt wat voor film het is, zonder de clue van het verhaal prijs te geven. Een erg goede bioscooptrailer in 2.39:1 anamorf beeldformaat en Dolby Digital 2.0 geluid, maar geen Nederlandse ondertiteling.

DVD 2

The Story of the Boston Mob (21 min)
Een documentaire over de grootste crimineel van Boston-Zuid, Whitey Bulger. Het karakter van Frank Costello is losjes gebaseerd op deze man. Bulger was zeker geen lieverdje en draaide z’n hand niet om voor een moord meer of minder. Tom Duffy, een voormalig majoor van de Massachusetts Police en betrokken bij de opnames van The Departed, geeft een goed beeld van wat voor persoon Bulger was. Deze documentaire is in 1.78:1 niet anamorf beeldformaat, heeft DD2.0 geluid en bevat Nederlandse ondertiteling.

Crossing Criminal Cultures (24 min)
Een mooie documentaire over het oeuvre van regisseur Martin Scorsese. Hij heeft al veel gangsterfilms gemaakt en van veel van deze films zijn fragmenten in de documentaire te zien. Scorsese zelf komt ook aan het woord, net als filmcriticus Peter Travers, die een adequate analyse geeft van Scorsese en zijn werk. In veel films van Scorsese, zelf opgegroeid in Little Italy in New York City, zitten autobiografische elementen. Ook deze documentaire is in 1.78:1 niet anamorf beeldformaat en heeft DD2.0 geluid. Er is Nederlandse ondertiteling aanwezig.

Deleted Scenes (18½ min)
Een overzicht van een flink aantal, over het algemeen vrij korte, scènes die de film niet gehaald hebben. Elke scène wordt ingeleid door Martin Scorsese. Veel van deze scènes zijn ‘weggesmolten’ tijdens het montageproces. Het beeld is in 2.39:1 niet anamorf beeldformaat, bevat DD2.0 geluid en heeft ook Nederlandse ondertiteling.

Conclusie

Zowel Billy Costigan als Colin Sullivan studeren af aan de politieacademie om bij de politie aan het werk te gaan. Costigan wordt undercover agent en moet zich aansluiten bij de groep van topcrimineel Frank Costello. Sullivan daarentegen werkt al jaren voor Costello en is door zijn positie binnen de politie in staat om belangrijke informatie aan Costello door te spelen. Beide organisaties weten dat ze een zogenaamde rat binnen hun organisatie hebben, maar wie weet deze als eerste te ontmaskeren?
The Departed is na The Aviator weer een nieuw hoogtepunt in het oeuvre van Martin Scorsese. Met een geweldig scenario en erg goed acteerwerk weet Scorsese een enerverende film te maken. Het einde zorgt enigszins voor een onbevredigend gevoel. Het camera- en geluidswerk staan volledig in dienst van het verhaal en zijn uitstekend verzorgd. Op de DVD komt dat erg goed over, hoewel op het beeld wel een paar kleine dingetjes aan te merken zijn. Deze Special Edition bevat een tweede disc waarop de meeste extra’s staan. Vooral de documentaire Crossing Criminal Cultures geeft een erg goed inzicht in het leven en werk van regisseur Martin Scorsese. Een uitstekende film op een prima DVD. Voor fans van Scorsese en gangsterfilms een verplichte aanschaf.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Warner Home Video.

Lees meer

Laatste reacties

Richard B.  |  28-10-2007

Vrolijk einde. :lol: Een "aardige" Scorsese dit, met de nodige Goodfellas-elementen (wat positief is). De eerste helft van de film was goed, maar in de twee...
Lees meer >

The Scratcher  |  01-06-2007

Vond de acteerprestaties TOP! Echter de montage vond ik een waar rommeltje, van de hak op de tak en soms helemaal niet meer te volgen. Jammer want als hij beter...
Lees meer >

scheur  |  31-05-2007

Een van de betere titels van het afgelopen (film)jaar, ik kan nog maar een ding zeggen; Hebbe, hebbe , hebbe!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:twisted:
Lees meer >

hstadman  |  30-05-2007

The departed; gedegen film met sterke rollen van Damon, Di Caprio(eindelijk van zijn tienermeisjes image af) en met name Nicholson is op zijn best. leuke pl...
Lees meer >

Tim k  |  30-05-2007

Het is: I'm gonna go have a smoke right now. You want a smoke? You don't smoke, do ya, right? What are ya, one of those fitness freaks, huh? Go fuck yourself....
Lees meer >

Christiaan Sauer  |  29-05-2007

Leuke filmrecensie. Als dvdrecensie eigenlijk aan de zwakkere kant om heel eerlijk te zijn. Iets diepgravender op onder meer het geluid had geen kwaad gekund. I...
Lees meer >

Evil Hobbit  |  29-05-2007

Ik vond vooral ook Alec Baldwin en Mark Whalberg goed. Met hun met scheldwoorden en vunzigheid doorspekte teksten konden ze lekker overweg. Baldwin: I'm going o...
Lees meer >

Tim k  |  29-05-2007

Ik vond vooral ook Alec Baldwin en Mark Whalberg goed. Met hun met scheldwoorden en vunzigheid doorspekte teksten konden ze lekker overweg. Baldwin: I'm going o...
Lees meer >

Aloys  |  29-05-2007

Ik vond het ook een erg goede film, maar ik ga de Koreaanse Steelbook kopen. Van mij hadden de Oscars naar The Prestige mogen gaan.
Lees meer >

Henk Heideveld  |  29-05-2007

Ik was niet kapot van de doorzichtige inhoud en het doorzichtige verloop van de film, maar wel van de grote acteerprestaties van bijna alle acteurs. Dat geeft d...
Lees meer >

Jeroen D  |  29-05-2007

Tijd terug gezien, voordat al deze ophef erover was (screening).... wat! 4 oscars? (mond viel open van verbazing die betreffende oscarnacht), echter toch maar b...
Lees meer >

TJ Weissel  |  29-05-2007

Tijd terug gezien, voordat al deze ophef erover was (screening).... wat! 4 oscars? (mond viel open van verbazing die betreffende oscarnacht), echter toch maar b...
Lees meer >

Evil Hobbit  |  29-05-2007

Het einde is juist de grootste troef van deze geniale film.
Lees meer >

Jeroen D  |  29-05-2007

Hele goede film alleen het einde is een beetje belachelijk inderdaad. Hoe kun je nou zo'n goede film zo'n einde geven ?
Lees meer >

Martino  |  28-05-2007

Vond het ook een zeer goede film, alleen het einde ja... dat werkte toch wel een beetje op m'n lachspieren...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Drugs Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:7
8.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 45
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.