Robocop

Totaalbeoordeling:

7
Blu-ray

Samenvatting

In het Detroit van de toekomst is criminaliteit aan de orde van de dag. In een uiterst gecommercialiseerde samenleving heeft de overheid de politiemacht uitbesteed aan een extern bedrijf, Omni Consumer Products (OCP). Het bedrijf is, onder leiding van Dick Jones (Ronny Cox), van plan om de agenten te vervangen door robots. De agenten zijn hier uiteraard niet blij mee en dreigen met staking. Ondertussen komt de overgeplaatste agent Alex Murphy (Peter Weler) samen met zijn partner Anne Lewis (Nancy Allen) op het spoor van crimineel Clarence Boddicker (Kurtwood Smith). De poging om Boddicker te arresteren loopt echter volledig mis: Murphy wordt neergeschoten en raakt op gruwelijke wijze verminkt. Hij wordt dood verklaard, maar wat zijn collega’s niet weten is dat OCP Murphy zal gebruiken als proefpersoon voor het geheime “Robocop”-project. En dus krijgt Murphy, of wat er van hem over is, een tweede kans om Boddicker te pakken. Niet als mens van vlees en bloed, maar als bijna onoverwinnelijke robotagent.

Commentaar

Na internationaal succes geoogst te hebben met films als Soldaat van Oranje (1977) en De vierde man (1983), besloot regisseur Paul Verhoeven om de stap te wagen naar de Amerikaanse filmwereld. De actie/science-fiction-film Robocop (1987) was niet de eerste Amerikaanse productie van Verhoeven (dat was Flesh & Blood uit 1985), maar het was wel de prent die hem in Hollywood op de kaart zette. Robocop werd namelijk goed ontvangen en kreeg diverse prijzen en nominaties, waaronder Oscarnominaties voor de montage en het geluid. Het is dan ook een prima film. Ook een behoorlijk gewelddadige film trouwens. Zo zie je al na circa twintig minuten hoe de hoofdpersoon vol lood gepompt wordt en op gruwelijke wijze verminkt raakt. En dat maakt nog steeds indruk, ook al is Robocop alweer 22 jaar oud. Eigenlijk geldt dat voor de film in zijn geheel, dat deze slechts weinig van zijn kracht en entertainmentwaarde heeft verloren. Ook de meeste effecten, en dan met name de make-up effecten, zien er nog altijd goed uit. Dat kunnen we helaas niet zeggen van ED-209, de bij fans welbekende tweebenige bewakingsrobot. De stop-motion techniek waarmee de robot tot leven is gewekt oogt tegenwoordig erg gedateerd. Het eindresultaat is net niet lachwekkend, maar het zit op het randje. Gelukkig heeft men dezelfde technieken niet gebruikt voor Robocop zelf. Nee, dat is gewoon een acteur in een pak. En dat komt een stuk overtuigender en - voor zover je daarvan kunt spreken bij een man die tot bijna onoverwinnelijke robotagent wordt verbouwd - realistischer over. Qua verhaal is Robocop relatief eenvoudig. Wraak en corruptie, daar draait het vooral om. Het geheel is dan ook erg recht-toe-recht-aan en vrij voorspelbaar. Maar dat is niet erg, want het maakt Robocop tot een onderhoudende film waarbij je niet hoeft na te denken. Qua camerawerk en regie zit het ook wel goed, al hadden we van Verhoeven niet anders verwacht. Ook leuk is dat de regisseur in Robocop al pioniert met het in fictieve TV-programma’s neerzetten van de (futuristische) wereld waarin de film zich afspeelt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan reclames voor een kunsthart of voor een gezelschapspel rond atoombommen. Een stijlmiddel dat hij vaker zou gaan gebruiken, bijvoorbeeld in Starship Troopers (inclusief de satirische, maatschappijkritische ondertoon). Wat acteerwerk betreft valt er eveneens weinig te klagen. Peter Weller is goed gecast als Murphy/Robocop en ook slechteriken Dick Jones en Clarence Boddicker worden prima vertolkt door respectievelijk Ronny Cox en Kurtwood Smith. Het resultaat van dit alles is een vermakelijke prent, die de tand des tijds verrassend goed doorstaan heeft.

Robocop is al lange tijd op DVD verkrijgbaar, als 1- of 2-disc uitgave. Ook de Blu-ray Disc van de film ligt al een tijdje in de winkels, als onderdeel van de eerste reeks BD-uitgaven van Fox. Hieronder de recensie van deze BD-uitgave.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Science fiction
Regio: B
Jaar: 1987
Speelduur: 103 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.85:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS 5.1 - Duits
  • DTS 5.1 - Frans
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans
Uitgever: Fox Home Entertainment
EAN: 8712626031963

Extra's

  • Trailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave van Robocop heeft een beeldverhouding van 1.85:1. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). De BD-uitgave bestaat uit een 25GB single layer disc, waarvan 20,3GB beschreven is.

Zoals bij de meeste vroegere BD-uitgaven van Fox (bijvoorbeeld Men of Honor of Kingdom of Heaven) geldt ook voor Robocop dat voor de video-encoding gebruik is gemaakt van de MPEG-2 codec. Deze is minder efficiënt dan modernere codecs, zoals MPEG-4 of VC-1, maar dat heeft in dit geval gelukkig geen zichtbare gevolgen. De transfer ziet er namelijk erg goed uit, en verraadt nauwelijks de leeftijd van de film. Zo heeft het beeld een goede, natuurlijke scherpte en prima detaillering. Het zwartniveau en schaduwdetail zijn eveneens dik in orde. Gedurende de film is een variërende mate van grain aanwezig, maar dit is niet storend en geeft het beeld een filmische uitstraling. Als we dan toch minpuntjes op moeten noemen, dan zijn het de ietwat gedateerd ogende kleuren en het feit dat de print niet helemaal vrij is van vuiltjes en beschadigingen. Deze probleempjes zijn echter nauwelijks hinderlijk. En dus hebben we hier te maken met een zeer geslaagde transfer, en op beeldgebied de beste versie van de film die momenteel te krijgen is.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

Het geluid van Robocop staat als lossless DTS-HD Master Audio 5.1-track (24bit/48kHz) op het schijfje. Voor een film die al aardig op leeftijd is, klinkt het geluid boven verwachting. Met name de muziek heeft een erg goede klank, nette dynamiek, voldoende laag en een prima detaillering. De geluidseffecten (schoten, slagen, e.d.) komen er minder goed vanaf, met een ietwat iele klank en gebrek aan impact. De ruimtelijkheid is dan weer wel prima; uit de achterluidsprekers zijn regelmatig muziek, ambiance en effecten te horen. Af en toe komt het surroundgebruik wat gekunsteld over, maar over het algemeen wordt een mooi ruimtelijk geluidsbeeld neergezet. Dialogen komen altijd goed verstaanbaar uit het midden. Ruis en gekraak, niet ongebruikelijk bij een film op leeftijd, ontbreken gelukkig geheel. Een prima track dus!

Extra's

Het pop-up menu van de BD-uitgave van Robocop bevat hoopgevend het kopje ”Extra’s”. Helaas zijn daarin alleen enkele trailers te vinden.

Trailers
Op het schijfje vind je allereerst de officiële bioscooptrailer van de film, die met een resolutie van 1080p en DD 5.1-geluid op het scherm verschijnt. Daarnaast zijn tevens trailers te bekijken van een aantal andere Fox-uitgaven.

Conclusie

Robocop (1987) is een van de eerste Hollywood-producties van Paul Verhoeven. Het is een geslaagde actie/science-fiction-film, die zich afspeelt in het Detroit van de toekomst. Agent Alex Murphy komt om bij een arrestatie, maar krijgt een kans op wraak als men hem als proefkonijn gebruikt voor het “Robocop”-project. Omgebouwd tot bijna onoverwinnelijke robotagent trekt hij ten strijde. De BD-uitgave van Robocop heeft een prima beeld- en geluidskwaliteit, die nauwelijks de leeftijd van de film verraden. In tegenstelling tot de DVD-uitgave zijn er geen noemenswaardige extra’s aanwezig (alleen een trailer). Op audiovisueel gebied is het echter zonder twijfel de beste versie van de film die momenteel verkrijgbaar is, waarmee het schijfje een aanrader is voor de fans.

Laatste reacties

Coen P.  |  01-11-2009

als je hem bij Amazon zelf besteld is ie ook maar 7,98 pond excl. :) I know, maar 1 pond lager is toch 1 pond bespaard ;)
Lees meer >

Eric B.  |  01-11-2009

bedankt Frenkel! Dan kan ik met een gerust hart de UK versie halen, die is op de marketplace 7 pond excl. als je hem bij Amazon zelf besteld is ie ook maar 7,...
Lees meer >

Coen P.  |  01-11-2009

bedankt Frenkel! Dan kan ik met een gerust hart de UK versie halen, die is op de marketplace 7 pond excl.
Lees meer >

Frenkel  |  01-11-2009

Bij amazon heb je een uitgave uit eind 2007. Is dat niet die verguisde first print vraag ik me dan af... Ik heb even verder gezocht, maar de specificaties van...
Lees meer >

DJR  |  01-11-2009

JA(y), zoals gezegd, enkel en alleen de director's cut staat op de blu-ray en laat dat nou meteen de langste versie zijn, zoals Verhoeven hem eigenlijk meteen d...
Lees meer >

Coen P.  |  01-11-2009

Bij amazon heb je een uitgave uit eind 2007. Is dat niet die verguisde first print vraag ik me dan af...
Lees meer >

Frenkel  |  01-11-2009

Ik dacht ergens gelezen te hebben dat de BD van Robocop een behoorlijk slechte transfer had,... amper beter dan de DVD. Ik ben toch maar even verder gaan kijken...
Lees meer >

BrianB  |  31-10-2009

Maar de laatste dvd van MGM/20th Century Fox had wel de nodige extra's, die ze hier makkelijk bij hadden kunnen zetten.
Lees meer >

Marko Heins  |  31-10-2009

Maar waar zijn de extra's? Dat is voor velen ook nog wat waard. Dit is één van de redenen, waarom er zo veel personen op dit forum bepaalde films uit het buiten...
Lees meer >

Jeroen vS  |  31-10-2009

JA(y), zoals gezegd, enkel en alleen de director's cut staat op de blu-ray en laat dat nou meteen de langste versie zijn, zoals Verhoeven hem eigenlijk meteen d...
Lees meer >

Marko Heins  |  31-10-2009

Even voor alle duidelijkeheid: Ik mag toch hopen dat de NL BD versie de meest complete versie is die er te krijgen is? JA(y), zoals gezegd, enkel en alleen de...
Lees meer >

BrianB  |  31-10-2009

Even voor alle duidelijkeheid: Ik mag toch hopen dat de NL BD versie de meest complete versie is die er te krijgen is? Nee, alle extra's van de 'Director Edtio...
Lees meer >

DJR  |  31-10-2009

Even voor alle duidelijkeheid: Ik mag toch hopen dat de NL BD versie de meest complete versie is die er te krijgen is?
Lees meer >

SuperDre  |  31-10-2009

Misschien als deze eens in de 'aanbiedingbakken' ligt, heb em al in de 3 dvd set waar alle bioskoopfilms in zitten, in iedergeval die tot nu toe zijn uitgebrach...
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  29-10-2009

Beste scene voor mij is toch wel als Murphy's hand eraf wordt geschoten.....nananananananana kaboem.......give the man a hand....:mrgreen:
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:8
Extra's:1
6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 7
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.