Monty Python and The Holy Grail

Totaalbeoordeling:

6.9
Blu-ray

Monty Python and The Holy Grail (Blu-ray)
Samenvatting

Koning Arthur (Graham Chapman) reist door Engeland op zoek naar ridders die samen met hem op willen rijden naar het kasteel Camelot. Hij krijgt gezelschap van onder meer Sir Lancelot (John Cleese), Sir Galahad (Michael Palin), Sir Bedevere (Terry Jones), Sir Robin (Eric Idle) en Sir Bors (Terry Gilliam). Ze komen aan bij Camelot, maar dat blijkt uiteindelijk zeer tegen te vallen. Volgens Koning Arthur is het beter dat ieder zijn eigen weg gaat, maar dan roept God tot hen en Hij wil dat ze op zoek gaan naar de Heilige Graal, die ergens in een kasteel in Engeland verborgen moet zijn. Koning Arthur en zijn mannen nemen de opdracht aan. De zoektocht blijkt nog niet zo eenvoudig, want de dappere strijders krijgen niet overal evenveel medewerking en ze moeten bizarre proeven doorstaan om verder te kunnen reizen. De vraag is dan ook of de Heilige Graal boven water komt.

Commentaar

Monty Python staat vooral bekend om hun sketches. Monty Python & The Holy Grail is de eerste speelfilm van het Britse komediegezelschap. In 1971 had And Now For Something Completely Different ook in de bioscopen gedraaid, maar dit was een verzameling - opnieuw opgenomen - sketches van de Monty Python's Flying Circus-uitzendingen voor de BBC. The Holy Grail is een echt verhaal, gebaseerd op de legende van Koning Arthur en zijn zoektocht naar de Heilige Graal. Geheel geschreven, geproduceerd en geacteerd door de Monty Python-groep en geregisseerd door Terry Jones en Terry Gilliam. Geld was er nauwelijks, het totale budget was slechts zo'n £230.000. Dat lage budget zorgde er onder meer voor dat er geen paarden beschikbaar waren voor de film. Zelden zal een beperking zo'n enorme invloed op het eindresultaat gehad hebben. De scènes met de kokosnoten als paardenhoevengekletter zijn legendarisch. Vlak voor de opnames deed zich nog een probleem voor: de meeste kastelen waar Monty Python op wilde nemen zegden een paar dagen voor start van de opnames af, omdat ze bang waren dat hun goede naam te grabbel gegooid werd. Slechts één kasteel bleef over, het Doune Castle in Schotland. Dat kasteel werd gebruikt als locatie voor bijna alle kastelen in de film, maar telkens uit een andere hoek gefilmd. Het valt in de film dan ook niet op. Het kasteel van Camelot is slechts een houten paneel op een heuvel! Dat neemt niet weg dat The Holy Grail een geslaagde film is geworden, met geweldige, droogkomische en bizarre humor. Niet iedereen kan de humor van Monty Python waarderen, maar als je fan bent kun je niet om The Holy Grail heen.

Monty Python & The Holy Grail is na The Life of Brian de tweede film van Monty Python die op Blu-ray Disc verschijnt. De film is al een paar keer eerder op DVD uitgebracht, waarbij de Extraordinarily Deluxe Editon uit 2007 de meest recente is.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Komedie
Regio: 2
Jaar: 1975
Speelduur: 91 min
Verpakking: Keepcase
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.66:1 niet anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (2)
 • Dolby Digital 2.0 mono - Engels
 • Dolby Digital 5.1 - Duits
 • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
 • Dolby Digital 5.1 - Spaans
 • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Deens, Engels, Fins, En vele andere
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
EAN: 8712609677171

Extra's

 • Audiocommentaar
 • en meer
 • Holy Book of Days Second Screen
 • Lost Animations
 • Outtakes & Extended Scenes
 • Quest for the Holy Grail Locations
 • Lego Knights
 • Japanese Version
 • Coconuts
 • BBC Film Night

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Monty Python & The Holy Grail staat in een beeldformaat van 1.66:1 op deze Blu-ray Disc-uitgave, wat overeenkomt met het originele beeldformaat. De film staat op een 50 GB dubbellaags disc, die voor ruim 33 GB is beschreven. Het beeld heeft een resolutie van 1080/24p, dus 1080 beeldlijnen progressief met 1920*1080 beeldpunten en een beeldsnelheid van 24 beelden per seconde. Voor de encodering van het beeld is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC videocodering.

De film is in 1975 gemaakt en de middelen waren beperkt. Het totale budget was niet meer dan £230.000. Daardoor is er weinig poespas uitgehaald met het beeld en geluid. Het gaat bij deze film duidelijk om de inhoud en niet zozeer om hoe het eruit ziet. De transfer naar Blu-ray Disc is goed gedaan, maar de beperkingen van het originele materiaal voorkomen dat hier een hoge score gehaald kan worden. Zo heeft het origineel vrij veel filmgrain en nu heeft men behoorlijk wat ruisonderdrukking toegepast om dat weg te filteren. Dat maakt het beeld vrij onrustig, zeker in de lichte achtergronden. De scherpte is erg wisselend. In de beginscènes is het heel matig en oogt het beeld opvallend soft. Verderop in de film is de scherpte een stuk beter, maar er komen af en toe een aantal shots voorbij die uitermate onscherp zijn. Opvallend is dat binnen een scène bijna identieke shots er totaal ander uitzien. De een ziet er slechter uit dan de ouderwetse videoband, terwijl het andere shot er als HD uitziet (zie screenshots 3 en 4). Daarnaast is er een enkele keer wat lichte edge-enhancement waarneembaar. De kleuren zien er over het algemeen goed verzadigd uit, dat was bij eerdere versies op DVD wel minder. Heel erg geweldig is de kwaliteit van het beeld nog steeds niet, maar afgezien van enkele missers is er wel ongeveer uitgehaald wat erin zit.

Geluidskwaliteit

Er staan een aantal geluidstracks op de Blu-ray Disc van Monty Python & The Holy Grail waarvan een lossless DTS-HD Master Audio 5.1-track (16bit/48kHz) en een Dolby Digital 2.0 mono-track (192 kb/s) de meest interessante zijn. De originele film was in mono en deze track is nu ook beschikbaar op de Blu-ray Disc, waar hij nog ontbrak op de DVD. Bij de DTS-HD MA 5.1-track concentreert het geluid zich nog steeds op de centerspeaker. Uit de frontspeakers komen nog wat extra geluidseffecten, atmosferen en muziek. Als geluiden van het centerkanaal naar de frontkanalen gaan, komt dat soms wat onnatuurlijk over, omdat er in het centerkanaal weinig of geen geluid meer overblijft. In de surroundkanalen zijn alleen muziek en enkele, heel lichte buitenatmosferen aanwezig. Het LFE-kanaal wordt nauwelijks aangesproken, maar daar is het de film ook niet naar. Het geluid is verder prima, zonder echt uit te blinken. Dialogen zijn prima verstaanbaar, maar klinken wat nasaal en scherp. Dit heeft alles te maken met de opnametechnieken van zo'n 30 jaar geleden. Ruis of andere gebreken zijn niet aanwezig, dus over de gehele linie gezien verdient deze geluidstrack een voldoende.

Extra's

De Blu-ray Disc-uitgave bevat een aantal extra's, waarvan het grootste deel al eerder is verschenen op DVD, maar een aantal is nieuw. Alle extra's zijn Nederlands ondertiteld. De nieuwe extra's zijn in HD-resolutie, de overige, reeds bestaande extra's, zijn in SD-resolutie. Een extra die alleen in het hoofdmenu is te kiezen is de ondertiteling voor diegene die de film niet leuk vindt. Typische Python-humor... De drie eerstgenoemde extra's zijn nieuw op BD, de overige waren ook al op DVD beschikbaar.

Lost Animations (13 min)
Dit is een overzicht van animaties die niet in de film terecht zijn gekomen. Terry Gilliam geeft op een typische Python-manier commentaar bij dit overzicht. Het is speciaal gemaakt voor de Blu-ray Disc-uitgave.

Outtakes & Extended Scenes (19 min)
Regisseur Terry Jones ziet voor het eerst na 37 jaar weer beelden van de film die niet gebruikt zijn in de uiteindelijke versie van The Holy Grail. Na zijn introductie, waarin hij wat kort commentaar geeft op de outtakes, krijg je de scènes in z'n geheel te zien.

Holy Book of Days Second Screen
Dit is een heel bijzondere extra. Je hebt hiervoor wel een iPhone nodig waarop je een speciale app moet installeren: The Holy Book of Days en een Blu-ray-speler die verbinding heeft met een draadloos(!) netwerk. Als je dan de app synchroniseert met de Blu-ray-speler krijg je tijdens het afspelen van de film op je iPhone diverse extra features en achtergronden te zien.

Audiocommentaar van regisseurs Terry Gilliam & Terry Jones
Beide regisseurs van de film spreken een informatieve commentaartrack in met de nodige humor, maar ook met serieuze achtergrondinformatie. Zo krijg je een beperkte ontstaansgeschiedenis van Monty Python te horen en ook dat alles van tevoren uitgebreid is beschreven en gerepeteerd. Geen improvisatie op de set dus.

Audiocommentaar van John Cleese, Eric Idle & Michael Palin
De drie Monty Python-leden (Graham Chapman was al overleden) spreken een Pythoniaanse commentaartrack in. Erg grappig, maar ook erg informatief. Er is veel aandacht voor details. De drie sprekers zijn apart van elkaar opgenomen en later in één track gemonteerd. Dat is nauwelijks hoorbaar, maar het voorkomt melig gebrabbel.

The Quest for the Holy Grail Locations (47 min)
Regisseur/acteur Terry Jones en acteur Michael Palin gaan 25 jaar na de opnames terug naar de locaties waar de film werd opgenomen. De voornaamste locatie was kasteel Doune Castle in Schotland. Daar kun je nu nog steeds Holy Grail-merchandise kopen. Verder worden er veel herinneringen opgehaald, maar veel details zijn ook alweer vergeten.

Lego Knights (2 min)
Een kort hilarisch filmpje waarbij Koning Arthur en zijn mannen aankomen bij Camelot, waar op dat moment het Knights of the Round Table lied wordt gezongen. Maar nu zijn alle karakters in LEGO! De scène is bijna identiek aan de originele in de film.

Japanese Version (9 min)
Twee scènes zijn in het Japans nagesynchroniseerd; The Weird French en The Knights Who Say "Ni".

Coconuts (3 min)
Een kort filmpje uit 2001 waarin Michael Palin namens het ministerie van voedsel een handleiding geeft voor het prepareren en het gebruik van kokosnoten zoals ze in de film gebruikt worden..

BBC Film Night (17 min)
Een op 19 december 1974 op de BBC uitgezonden en door hen gemaakte reportage over de film. Aan de hand van korte interviewfragmenten met de acteurs op de set en opnames achter de schermen krijg je een indruk hoe de film tot stand is gekomen. Dat was niet altijd even gemakkelijk, blijkt uit deze reportage.

Sing Alongs (5 min)
Drie muzikale scènes uit de film zijn voorzien van Engelse ondertiteling, waardoor je naar hartelust kunt meezingen. Het gaat om de scènes Knights of the Round Table, Sir Robin en Monks Chant. Volg bij de laatste wel duidelijk de aanwijzingen van de commentaarstem op, al is de inhoud van de tekst niet meer helemaal up-to-date.

Cast Directory Photo Gallery
De acteurs spelen ieder meerdere rollen in de film. Hier zijn foto's te zien van alle karakters per acteur/actrice.

US 2001 Re-release Trailer (3½ min)
Een lange trailer van de film, compleet met Japanse voice-over en een reclamefilmpje als uitsmijter. De film wordt aangeprezen als licht avontuurlijk, een beetje grappig en vooral dom.

Conclusie

Koning Arthur gaat samen met de Ridders van de Ronde Tafel op zoek naar het kasteel Camelot. Als ze het vinden blijkt het een muzikale feesttent te zijn, waar ze geen zin in hebben. Dan richt God zich tot de groep met de opdracht om op zoek te gaan naar de Heilige Graal. De mannen nemen de opdracht aan, maar de weg naar de Graal is niet zonder hindernissen. Monty Python & The Holy Grail is de eerste lange speelfilm van het Monty Python-team. Geen sketches, maar een echte film. Je vindt het geweldig of helemaal niets. Voor Python-liefhebbers is deze film een van de hoogtepunten. Bizarre, droogkomische humor op het hoogste niveau. De Blu-ray Disc-uitgave heeft een wisselende beeldkwaliteit en een degelijke, maar niet briljante geluidskwaliteit. De extra’s zijn minder dan op de meest recente DVD-uitvoering, maar er staan wel een paar nieuwe op. De vraag is of je alleen daarvoor moet gaan upgraden naar BD.

Laatste reacties

Ludo Keeris  |  24-04-2012

Tja, wij zijn er om een eerlijk en objectief beeld te geven van een release, niet om de verkoopcijfers te bevorderen. Ik kan me ook voorstellen dat, als we hier...
Lees meer >

Marcel Hoeve  |  24-04-2012

Je hebt voor een deel gelijk, Ludo, maar veel mensen zullen zich nu misschien laten afschrikken door jouw matige beoordeling van de beeldkwaliteit, terwijl dat ...
Lees meer >

Ludo Keeris  |  24-04-2012

Dat doen we ook. Als ik dat niet had gedaan, zou ik dit niet meer dan een 3 hebben gegeven. Het is altijd een afweging van hoe het originele materiaal eruit zie...
Lees meer >

rogue  |  23-04-2012

Die 4.5 van Bluray.com snap ik echt niet. Daarvoor is de beeldkwaliteit van deze release toch echt veel te mager, ook al neem je het bronmateriaal in acht. Als ...
Lees meer >

jurgen42u  |  23-04-2012

Ik vond de kwaliteit eigenlijk heel goed. Een solide 4/5 voor mij. Mooie kleuren, wel niet altijd scherp maar dat is eigen aan het bronmateriaal en de snelle be...
Lees meer >

peptalk  |  23-04-2012

Dit is dan ook echt een release waar de meningen over de PQ verschillen, kijk maar eens op cinamasquid.com: http://www.cinemasquid.com/blu-ray/movies/titles/mon...
Lees meer >

Ludo Keeris  |  23-04-2012

Die 4.5 van Bluray.com snap ik echt niet. Daarvoor is de beeldkwaliteit van deze release toch echt veel te mager, ook al neem je het bronmateriaal in acht. Als ...
Lees meer >

peptalk  |  23-04-2012

Ik ben het met je eens Marcel, maar het is maar net welke methodiek die je toepast bij het beoordelen en Ludo legt wel uit dat door het bronmateriaal deze film ...
Lees meer >

Marcel Hoeve  |  23-04-2012

Heb de film zelf zo'n anderhalve maand geleden op Blu-ray bekeken, maar vond de beeldkwaliteit allerminst slecht. Ik was zelfs aangenaam verrast, het bronmateri...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:6
Extra's:6
4.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 18
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.