Ted

Totaalbeoordeling:

7
Blu-ray

Ted (Blu-ray)
Samenvatting

Als kind hoorde John (Mark Wahlberg) nergens bij en had hij geen vrienden. Hij is dan ook verrukt als hij met kerstmis een teddybeer krijgt. John behandelt de beer, die de naam Ted(dy) krijgt, als zijn beste vriend. Het is alleen jammer dat het eenrichtingsverkeer is, en de beer natuurlijk niks terug kan zeggen. Hier komt verandering in nadat de kleine John een wens doet die uitkomt. Vanaf dat moment leeft Ted, en kan hij dus praten en bewegen als een mens. John en Ted groeien samen op, als echte vrienden, en zelfs wanneer John halverwege de dertig is heeft hij nog steeds een hechte band met zijn levende knuffel. Dit tot ongenoegen van John’s vriendin Lori (Mila Kunis), die hem daardoor voor een moeilijke keuze stelt.

Commentaar

Een film over een man die een keuze moet maken tussen zijn beste vriend en de liefde van zijn leven, dat is niet heel uniek. Behalve wanneer de betreffende vriend een levende teddybeer is, die niet vies is van geestverruimende middelen en vloekt als een bootwerker. Zoiets kan alleen Seth McFarlane bedenken. In animatieseries Family Guy, The Cleveland Show en American Dad! laat McFarlane immers respectievelijk een pratende hond, beer en vis meespelen alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. In de komedie Ted neemt McFarlane zelf de rol (stem en motion-capture) van levende teddybeer Ted op zich, naast de regie, productie en mede-verantwoordelijkheid voor het script. Dat hij bij zijn filmdebuut alle touwtjes in handen wilde hebben, mag duidelijk zijn. Alleskunner Mark Wahlberg levert prima werk af als John, de man die voor een moeilijke keuze staat. Enerzijds het leuke, maar kansloze levenspad waarop Ted hem meevoert, anderzijds het pad van de verantwoordelijkheid en volwassenheid dat zijn vriendin Lori van hem eist. Deze opzet klinkt nogal cliché, en zou Ted een mens zijn geweest, dan zou dit inderdaad richting een dertien-in-een-dozijn-film gaan. Maar Ted is geen mens, maar een teddybeer, en dat maakt het allemaal erg leuk en een stuk origineler. Kun je een andere film opnoemen waarin je een teddybeer in het magazijn van een supermarkt de liefde ziet bedrijven met een van de caissières? Dit geeft al meteen aan dat Ted qua humor sterk doet denken aan het overige werk van McFarlane: niet bepaald subtiel, lak aan politieke correctheid en een hoog pop-cult-gehalte. Liefhebbers van de animatieseries van McFarlane zullen de grappen in Ted dan ook prima kunnen waarderen. Aardig is ook dat fans een aantal bekende gezichten (lees: stemmen) zullen herkennen. Zo kent de film een voice-over van Patrick Stewart (Avery uit American Dad!) en zijn er rollen voor Patrick Warburton, Alex Borstein en Mila Kunis (Joe, Lois en Meg uit Family Guy). Laatstgenoemde is goed gecast als Lori, een rol die gelukkig niet voldoet aan het stereotiep waar de dertien-in-een-dozijn-varianten van dit soort films het mee moeten doen. Een ander pluspunt zijn de visuele effecten. Teddybeer Ted is dermate knap gemaakt dat je nergens het idee hebt dat je naar een computereffect aan het kijken bent. Dat Ted’s stem heel erg lijkt op die van Peter Griffin uit Family Guy, iets wat in de film met een knipoog wordt onderkend, daar moet je je maar niet aan storen. Want Ted is een erg leuke film, uiteraard mits McFarlane’s type humor je ligt. Getuige de opbrengsten – meer dan 200 miljoen dollar tegenover een budget van 50 miljoen – geldt dit voor een flinke groep mensen. Voor hen is er goed nieuws: het vervolg is al in de maak.

Ted is verkrijgbaar op zowel DVD als Blu-ray Disc. Hieronder de recensie van de BD-uitgave. Deze bevat de 106 minuten durende bioscoopversie van de film. In Amerika is tevens een BD-uitgave verkrijgbaar met de 8 minuten langere “unrated cut”.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Komedie
Regio: B
Jaar: 2012
Speelduur: 106 min
Verpakking: Elite Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.85:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
 • DTS 5.1 - Frans
 • DTS 5.1 - Italiaans
 • DTS 5.1 - Pools
 • DTS 5.1 - Portugees
 • DTS 5.1 - Spaans
 • DTS 5.1 - Thais
 • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Fins, Spaans, En vele andere
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 5050582911329

Extra's

 • Deleted Scenes
 • Audiocommentaar
 • Alternatieve opnames
 • Komische Fragmenten
 • Teddyberengevecht
 • Ted: de Making Of

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De BD-uitgave van Ted heeft de oorspronkelijke beeldverhouding van 1.85:1. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). De BD-uitgave bestaat uit een 50GB dubbellaags disc. Voor de video-encoding is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC codec.

Aan de kwaliteit van deze HD-transfer hoeven we weinig woorden vuil te maken. Die is namelijk erg goed. Ted werd digitaal in HD geschoten, iets wat je terugziet in de prima scherpte en afwezigheid van grain, vuil en beschadigingen. De lichte beeldruis die zichtbaar is, is bovendien totaal niet storend. Een ander positief aspect is de kleurweergave, die niet anders omschreven kan worden dan “natuurlijk”. En dan is er ook nog eens totaal geen hinderlijke artefacting aanwezig. Het resultaat is zoals gezegd een goede transfer, die een strak ogend HD-plaatje neer weet te zetten.

Geluidskwaliteit

Het geluid van Ted is, bijna vanzelfsprekend, als lossless track op de BD te vinden. De aanwezige DTS-HD Master Audio 5.1-track (24bit/48kHz) levert goede prestaties. Bijvoorbeeld wat betreft de klank van de filmmuziek: de composities klinken erg sprankelend, dynamisch en gedetailleerd, precies zoals je dat van een lossless track verwacht. Ook over de ruimtelijkheid valt er weinig te klagen. De muziek vindt sowieso zijn weg naar de achterkanalen, en in een handjevol gevallen is er ook sprake van directionele effecten (een donderslag, een wegrollend bierflesje in een steeg, een fantasiescène met Flash Gordon). Dialogen komen bovendien netjes uit het midden en zijn altijd goed verstaanbaar. Uitstekend geluid dus!

Extra's

De BD-uitgave van Ted bevat een acceptabel aantal extra’s. Deze zijn in HD-resolutie, met DD 2.0-geluid en Nederlandse ondertiteling (tenzij anders vermeld).

Audiocommentaar
Een gesproken toelichting van Seth McFarlane, Mark Wahlberg en schrijver Alec Sulkin.De heren geven een interessant en luchtig commentaar, met een uitstekende balans tussen gegrap/anekdotes en productie-technische informatie. Helaas moet Mark Wahlberg het al na 25 minuten voor gezien houden vanwege andere verplichtingen. Desondanks is het commentaar zeker het beluisteren waard. Helaas is er geen Nederlandse ondertiteling aanwezig (wel Engelse).

Deleted Scenes (15 min)
Hier vind je vijftien verwijderde scènes, waaronder een gesneuveld subplotje rond de collega’s van John. Je kunt de fragmenten afzonderlijk bekijken of via de “speel alles”-optie.

Alternatieve Opnames (11 min)
Een compilatie van alternatieve takes, met name geïmproviseerde grappen. Het gaat om ruwe versies, waarbij de animatie van Ted niet (volledig) uitgewerkt is.

Komische Momenten (6 min)
De bekende aaneenschakeling van bloopers.

Ted: de Making Of (25 min)
Deze Making Of is in drie delen opgedeeld, die afzonderlijk bekeken kunnen worden of via “speel alles”. Het geheel is voldoende interessant en vermakelijk om een keer te bekijken. Vooral aardig om te zien is hoe de scènes met Ted opgenomen werden en hoe het ontwerp en de effecten tot stand kwamen.

Teddyberengevecht (6 min)
In deze featurette gaat het om op een knap gemaakte scène waarin man en beer met elkaar op de vuist gaan. Je krijgt onder meer te zien hoe de betreffende scène opgenomen werd en kijkt mee bij de montage.

Conclusie

Het uitgangspunt van Ted is even belachelijk als origineel: een volwassen man heeft een levende teddybeer als vriend, een grofgebekt feestbeest dat een slechte invloed op de man heeft. En dus stelt zijn vriendin hem voor een moeilijke keuze. Ted is een film van Seth McFarlane (Family Guy), wat je onder meer merkt aan de onsubtiele humor en de vele pop-cult-verwijzingen. Als je daar van houdt, dan is Ted een prima komedie, ook vanwege het goede acteerwerk en de uitstekende effecten. De BD-uitgave van de film heeft een erg goede (beregoede?) beeld- en geluidskwaliteit. Er is tevens een acceptabele portie extra’s aanwezig. Daarmee is het een uitgave die liefhebbers gerust in huis kunnen halen.

Laatste reacties

peter smits  |  11-02-2013

Ik vond hem wel aardig maar inderdaad wel iets te "braafjes". Gemiddelde family guy aflevering is lomper dan deze film,jammer.....
Lees meer >

thomas-swa!  |  10-02-2013

Ik had heel veel zin in deze film, helaas ben ik enorm teleurgesteld. Er viel weinig te lachen en een gemiddelde aflevering van Family Guy is 100x keer leuker. ...
Lees meer >

peptalk  |  09-02-2013

Dus de Amerikaanse versie is de unrated cut, zoals men dat noemt? Dat is dan wel heel bijzonder voor een land dat zo enorm preuts is en altijd tere kinderzieltj...
Lees meer >

jan_tran  |  09-02-2013

Dus de Amerikaanse versie is de unrated cut, zoals men dat noemt? Dat is dan wel heel bijzonder voor een land dat zo enorm preuts is en altijd tere kinderzieltj...
Lees meer >

Marcel Hoeve  |  09-02-2013

Nee, de speelduur van de verwijderde scènes zijn op zowel de Amerikaanse als Nederlandse uitgave even lang. Dus de Amerikaanse versie is de unrated cut, zoal...
Lees meer >

Frank  |  07-02-2013

Mijn vraag is nu: zijn de extra scenes die in de Unrated Cut zitten nu toegevoegd als bonusmateriaal? Zo niet, dan mis je dus iets op de NL versie. Nee, de spee...
Lees meer >

x-vision  |  07-02-2013

Gisteren gekeken. Goed bevonden. (y)
Lees meer >

Rogier Burghout  |  07-02-2013

Mijn vraag is nu: zijn de extra scenes die in de Unrated Cut zitten nu toegevoegd als bonusmateriaal? Zo niet, dan mis je dus iets op de NL versie.
Lees meer >

Bettina  |  07-02-2013

Erg leuke film. Ik heb de US uitgave.
Lees meer >

Franklin1975  |  06-02-2013

Dus inderdaad zoals ik al vreesde zonder de Extended Cut zie er op de Engelse release ook opstaat. Jammer dat die dan weer geen NL subs heeft (zover ik weet). E...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Discriminatie Geweld Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:6
6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 9
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.