Game of Thrones - Seizoen 5

Recensent:
Ludo Keeris
14-03-2016

Totaalbeoordeling:

8.3
Blu-ray

Game of Thrones - Seizoen 5 (Blu-ray)
Samenvatting

Een nieuwe tijd is aangebroken in Westeros. Tyrion Lannister (Peter Dinklage) moet na zijn ontsnapping uit de gevangenis vluchten. Cercei Lannister (Lena Headey) is nu de machtigste persoon in Koningslanding, waar haar zoon Tommen (Dean-Charles Chapman) koning is. In het koude Noorden bij De Muur klimt Jon Snow (Kit Harrington) op in rang. Tegen de wil van de meest van zijn broeders wil hij vrede sluiten met de Wildlingen, om zo een groter machtsblok te hebben tegen aanvallen van het Leger van de Doden. Sansa Stark (Sophie Turner) wordt door Lord Baelish uitgehuwelijkt, maar haar aanstaande echtgenoot is zeker niet haar eerste keuze. Daenerys Targaryen (Emilia Clarke) is de koningin in de stad Meereen, waar ze de slavernij heeft afgeschaft. Maar ze zit klem tussen nieuwe en oude tradities. Stannis Baratheon (Stephen Dillane) is nog gelegerd bij De Muur. Hij is van plan, al dan niet met de hulp van Jon Snow, een aanval te plegen op het Huis van Bolton. Maar de naderende winter zorgt ervoor dat hij haast moet maken.

Commentaar

Na het uitstekende vierde seizoen van Games of Thrones zijn de verwachtingen voor het vijfde seizoen hooggespannen. Deze worden niet geheel waargemaakt, maar dit seizoen is wel beter dan het enigszins teleurstellende derde seizoen. Het lijkt een beetje op een tussenfase, waarbij de pionnen op het grote schaakbord van Westeros zoeken naar nieuwe posities en waarbij nieuwe spelers worden geïntroduceerd. Dat heeft als consequentie dat afleveringen weer veel verbale scènes en veel minder actiescènes hebben dan het vorige seizoen. En dat is wel een gemis. Het tempo wordt daardoor namelijk weer erg traag, bijna stroperig. Opvallend is ook dat veel gesprekken over het vroegere tijden gaan, situaties die zich voor het begin van de serie afspelen. Men kijkt niet vooruit, maar naar het verleden. De voortgang in het verhaal is in veel verhaallijnen dan ook mager. De laatste paar afleveringen maken veel goed, met een paar indrukwekkend grote actiescènes als uitschieters. Opvallend is de afwezigheid van de verhaallijn van Bran Stark en zijn metgezellen. Het was nooit het meest aansprekende gedeelte van de serie en blijkbaar hebben de makers dat ook ingezien. In één aflevering wordt wel over hen gesproken, maar in beeld zijn ze niet te zien. Naar verluidt komen ze in het zesde seizoen weer wel in het verhaal voor. Voor het overige zijn alle bekende karakters weer in meer of mindere mate van de partij. Alleen nu niet altijd in de positie die we van hen gewend zijn. Met name Tyrion Lannister zien we, na de ontsnapping op het eind van seizoen vier, op een heel andere en niet verwachte plek terug. Ook Sansa Stark belandt op een plek die ze waarschijnlijk zelf als laatst verwacht had. Daarnaast zijn Jon Snow, Cercei Lannister en Daenerys Targaryen op hun vertrouwde plek, waarbij hun karakters voldoende ontwikkelingen doormaken om interessant te blijven. De mooiste scènes zijn nog steeds die rond De Muur in het Noorden, die van Koningslanding worden minder intens dan voorheen, maar zijn door de veel grotere invloed van de Hoge Septen van het Geloof van de Zeven wel een andere richting ingeslagen.
Game of Thrones beschikt over een groot budget (ongeveer zes miljoen dollar per aflevering) en ziet er dan qua aankleding en decor fantastisch uit. Er zijn een paar subtiele wijzigingen doorgevoerd. De hoeveelheid erotiek is bijvoorbeeld nog verder teruggebracht tot een incidenteel bloot moment, maar de grote hoofdlijnen zijn gelijk aan de vorige seizoenen. En toch, als je seizoen vijf vergelijkt met het begin van het eerste seizoen is er erg veel veranderd. En dat is wat Game of Thrones zo'n boeiende en interessante serie maakt. Niet elk seizoen is even sterk, maar over de gehele linie gezien is het een serie die je aan het scherm gekluisterd houdt. Met de in dit seizoen geplante verhalen rond Tyrion Lannister, Arya Stark en Sansa Stark zal seizoen zes weer een stuk meer actie bevatten. Het nieuwe seizoen is binnenkort alweer te zien op zender HBO, maar wie Game of Thrones uitsluitend op DVD/Blu-ray Disc wil zien moet helaas nog een jaartje wachten op dit vervolg.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Avontuur, Fantasy
Regio: B
Jaar: 2015
Speelduur: 548 min
Verpakking: Boxset
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.78:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Atmos - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Pools
  • Dolby Digital 2.0 - Spaans
  • Dolby Digital 2.0 - Tsjechisch
  • Dolby Digital 5.1 - Duits
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Spaans
  • Dolby TrueHD 7.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Noors, Spaans, Tsjechisch, En vele andere
Uitgever: Warner Bros. Home Entertainment
EAN: 5051888220740

Extra's

  • Audiocommentaar
  • In-Episode Guide
  • Histories and Lore
  • A Day in the Life
  • New Characters/New Locations
  • Anatomy of an Episode: Mother's Mercy
  • The Real History Behind Game of Thrones
  • Deleted Scenes

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het vijfde seizoen van Game of Thrones staat, net als alle vorige seizoenen, in een beeldformaat van 1.78:1 op deze Blu-ray Disc-uitgave. De serie is verdeeld over vier discs, die allemaal 50 GB dubbellaags zijn. Het beeld heeft een resolutie van 1080/24p en voor de encoding is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC videocodering. Wie de serie inmiddels kent weet wat er ongeveer te verwachten valt qua beeldkwaliteit. Toch krijgt deze uitgave een wat minder hoge score dan bijvoorbeeld het vorige seizoen. Dat heeft alles te maken met de donkere interieurscènes. Deze zijn op zo'n manier belicht dat er erg weinig licht aan de voorkant is gebruikt. Dat zorgt dat het schaduwdetail erg mager is. Met het niet al te sterke zwartniveau heeft dat tot resultaat dat het beeld in dit soort scènes wat futloos aanvoelt. Buitenscènes zijn weer van een ouderwets hoog niveau. Dat sprankelt en straalt een helderheid uit zoals ze niet zo vaak ziet. Alles is scherp en heet een uitstekend contrast. De verschillende locaties hebben hun eigen kleursettings behouden. De Muur is wit en koud, de stad Koningslanding en ook Meereen hebben een warme tint. Het aantal scènes in het landschap van Westeros is vrij minimaal, maar heeft dan nog steeds de groene uitstraling. Over het algemeen is het nog steeds genieten geblazen, maar de donkere interieurscènes zorgen in dit geval voor een minder hoge score. 

Geluidskwaliteit

Qua geluid is Game of Thrones er in dit vijfde seizoen op vooruit gegaan. De vorige seizoenen waren al uitstekend, maar nu bevat deze uitgave een Dolby Atmos track. En voor wie dat niet kan afspelen is er nog altijd een Dolby TrueHD 7.1-track beschikbaar. En dat allemaal in de Engelse taal. Daarnaast staan er nog een flink aantal geluidstracks op deze Blu-ray Disc-uitgave, maar deze laten we in de bespreking buiten beschouwing. Want er is geen enkele reden om niet voor het Dolby Atmos/Dolby TrueHD-geluid te gaan, want dat is smullen geblazen. Het klinkt allemaal heel helder en uitstekend gepositioneerd in het geluidsbeeld. Dialogen zijn uitstekend te volgen, in alle omstandigheden, zonder dat ze teveel op de voorgrond staan. Het geluid richt zich nog steeds veel op de voorste kanalen, maar de surroundkanalen worden ook nu niet vergeten. In een aantal scènes laat de geluidstrack horen waartoe het in staat is, zoals de gevechten in de Grote Kuil en de strijd tussen de Wilde Mensen en de Witte Lopers. Mede door het gebruik van het LFE-kanaal is het geluid in deze scènes vol dynamiek. Muziek en omgevingsgeluiden worden altijd verdeeld over alle beschikbare kanalen. Kortom, is het wederom volop genieten geblazen.

Extra's

De Blu-ray Disc-uitgave van seizoen 5 heeft een zeer fraaie verpakking, waarbij de box een doorzichtige plastic sleeve bevat. Qua formaat komt deze uitgave overeen met het vorige seizoen. Deze uitgave bestaat uit vier discs, die allemaal hetzelfde geanimeerde menu met fragmenten uit de serie hebben. Alle extra’s zijn in HD-resolutie en zijn Nederlands ondertiteld, behalve waar vermeld.

Elke disc bevat een In-Episode Guide. Daarnaast hebben zeven afleveringen, verdeeld over de vier schijfjes, een audiocommentaar. De rest van de extra’s zijn ondergebracht op disc 4.

Audiocommentaar
Op aflevering 7 na heeft elke aflevering minimaal een audiocommentaar. Aflevering 8 heeft maar liefst drie commentaartracks en aflevering 9 heeft er twee. Aflevering 1 bevat commentaar van regisseur Michael Slovis, cameraman David Franco en acteur Ciarán Hinds (Mance Ryder). Bij aflevering twee van de acteurs  Nikolaj Coster-Waldau (Jamie Lannister), Gwendoline Christie (Brienne of Tarth) en Daniel Portman (Podrick Payne). Aflevering 3 met art director Deboray Riley, kostuumontwerpster Michele Clapton en cameravrouw Anette Haellmigk. Bij aflevering 4 zijn regisseur Mark Mylod, schrijver Dave Hill en acteurs Natalie Dormer (Margaery Tyrell) en  Dean-Charles Chapman (Tommen Baratheon) te horen. Tijdens aflevering 5 praten regisseur Jeremy Podeswa, cameraman Greg Middleton en acteurs Iwan Rheon (Ramsay Bolgon) en Michael McElhatton (Roose Bolton) en in aflevering 6 zijn schrijver Bryan Cogman en acteurs Maisie Williams (Arya Stark) en Tom Wlaschiha (Jaqen H'Ghar) aan het woord. In het eerste commentaar bij aflevering 8 geven regisseur Miguel Sapochnik, stunt coördinator Rowley Irlam en acteurs Kit Harington (Jon Snow) en Kristopher Hivju (Tormund Giantsbane) tekst en uitleg. In het tweede commentaar zijn dat Special Effects producent Steve Kullback, Special Effects supervisor Joe Bauer en producent Chris Newman. In het derde commentaar horen we cameraman Fabian Wagner en cameraoperators Sean Savage en David Morgan. In het eerste commentaar van aflevering 9 zijn regisseur David Nutter en acteurs Peter Dinklage (Tyrion Lannister) en Iain Glen (Jorah Mormont) aan het woord. Bij het tweede commentaar zijn dat uitvoerend producent Bernadette Caulfield, cameraman Rob McLachlan en cameraoperators Ben Wilson en David Worley. In de laatste aflevering van dit seizoen mogen uitvoerend producenten en schrijvers David Benioff en D.B. Weiss, regisseur David Nutter en actrice Lena Headey (Cercei Lannister) de zaak afronden.

In-Episode Guide
Als deze feature is geactiveerd komt er bij elke scène aan de rechterkant een optie in beeld waarbij je meer informatie kunt krijgen over de locatie, de karakters en historische achtergronden van die bepaalde scène.

Disc 4

A Day in the Life (26 min)
De opnames worden van Game of Thrones orden continue door twee teams gedaan, op verschillende locaties. In deze documentaire volgen we een dag lang de opnames in Kroatië en Belfast en de voorbereidingen in Sevilla, Spanje. Alles wordt tot in de details gepland, want er mag niets mis gaan. Elke locatie heeft zo z'n mogelijk- en onmogelijkheden. De uitvoerend producenten begeleiden de kijker langs de sets. Ook andere cast en crew geven een inkijk in hun werkproces.

New Characters/New Locations (8 min)
Zoals bij vorige seizoenen is er ook nu weer een New Characters/New Locations item. Want ook in dit seizoen zijn er weer nieuwe karakters en locaties, zoals de High Sparrow (Jonathan Pryce), de watertuinen in Dorne en House of Black & White, waar Arya Stark terechtkomt.

Anatomy of an Episode: Mother's Mercy (30 min)
Dit is een making-of van de laatste aflevering van seizoen 5. Interviews met cast en crew worden afgewisseld met beelden van de set.

The Real History Behind Game of Thrones (40 min)
Dit onderdeel is onderverdeeld in twee delen van ieder rond de 20 minuten. Hier gaan schrijver George R.R. Martin en een aantal historische in op de vraag in hoeverre de ware geschiedenis invloed heeft gehad op de verhalen in Game of Thrones. In ieder geval hebben een aantal karakters uit het verleden model gestaan voor personages uit de serie.

Histories & Lore
Ook dit vijfde seizoen kent de Histories & Lore-sectie. Via korte filmpjes vertellen diverse karakters vanuit hun eigen perspectief de verschillende gebeurtenissen die in het verleden hebben plaatsgevonden en die van invloed zijn op de huidige verstandverhoudingen binnen de diverse families en clans. Er zijn nu veertien hoofdstukken, met in totaal veertien animatiefilmpjes

The Dance of Dragons (20 min)
De Dans van de Draken was de benaming van de Targaryen burgeroorlog. In de serie wordt er over verteld. Hier wordt door Grootmeester Munkun het verhaal over de burgeroorlog duidelijk uitgelegd, waarbij mooie animaties zijn verhaal ondersteunen.

Deleted Scenes (8 min)
Vier scènes die de serie niet gehaald hebben. Daaronder ook een met 'onze' Carice van Houten, maar het is geen ramp dat ze niet in de serie zitten.

Conclusie

In Westeros staan flink wat veranderingen op stapel. Tyrion Lannister is gevlucht na de moord op zijn vader. Daenerys Targaryen is koningin van Meereen en probeert de vrede te bewaren. Jon Snow maakt promotie binnen de Nachtwacht en Tommen Baratheon is koning, maar heeft nauwelijks enige macht, die ligt bij zijn moeder Cercei. Het vijfde seizoen van Game of Thrones is een fase tussen grotere gebeurtenissen. Er gebeurt niet zo heel erg veel in dit seizoen, waardoor het tempo erg laag ligt. Pas bij de laatste drie afleveringen zien we waar de nieuwe verhoudingen binnen Westeros toe leiden. Deze afleveringen zijn dan ook het meest interessant. De beeldkwaliteit van deze Blu-ray Disc-uitgave is prima, maar is zeker niet perfect. Het geluid is dat wel, dat een promotie naar Dolby Atmos heeft ondergaan. De extra's zijn zeer interessant, vooral A Day in the Life is zeer boeiend. Voor de fans is dit seizoen in ieder geval weer verplichte aanschaf.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Warner Bros. Home Entertainment.

Lees meer

Laatste reacties

DVDProfilersFilmgek  |  19-03-2016

Zit me nu te bedenken....... zou het soms een beetje ironisch bedoeld zijn geweest:confused:
Lees meer >

DVDProfilersFilmgek  |  19-03-2016

De scènes in het House of Black and White bijvoorbeeld. Of kijk eens naar het 4e screenshot in de rechter kolom. Ik vind dat niet echt sprankelend en gedetaille...
Lees meer >

Chris W  |  16-03-2016

Ik weet niet of je dat al weet, maar Winter is coming! Haha, neej echt?! :P
Lees meer >

Werner  |  16-03-2016

1 ding wat mij wel opvalt met dit seizoen, ELKE buiten scene is het bewolkt. Dus zelfs de buiten scenes stralen niet zo als de voorgaande seizoenen. Ik weet n...
Lees meer >

Chris W  |  16-03-2016

Ik snap wat je bedoelt, maar ik ervaar t niet anders dan andere seizoenen op mijn tv. 1 ding wat mij wel opvalt met dit seizoen, ELKE buiten scene is het bewo...
Lees meer >

Ludo Keeris  |  15-03-2016

Heb op mn plasma geen last van doffe zwart scenes... Prachtig gedetaileerde scenes hoor! De scènes in het House of Black and White bijvoorbeeld. Of kijk eens n...
Lees meer >

Chris W  |  15-03-2016

Heb op mn plasma geen last van doffe zwart scenes... Prachtig gedetaileerde scenes hoor!
Lees meer >

rogue  |  15-03-2016

Misschien nog aardig om te weten dat A Day in the Life voorafgaand aan de uitzending van seizoen 5 is getoond bij HBO. Hoe spoiler gevoelig dat uiteindelijk was...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof Dolby Atmos 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8.5
Geluidskwaliteit:10
Extra's:8
8.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 13
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots