Live by Night

Recensent:
Ludo Keeris
25-01-2017

Totaalbeoordeling:

7
Bioscoop

Samenvatting

Joe Coughlin (Ben Affleck) is een kleine gangster tijdens de drooglegging in het Boston van de jaren ’20. De verhouding met zijn vader Thomas (Brendan Gleeson), die inspecteur bij de politie is, is vanwege zijn werk niet zo best. Joe houdt zich bezig met bankovervallen en probeert buiten de perikelen van de lokale maffia te blijven. Dat is lastig als hij een affaire krijgt met Emma Gould (Sienna Miller), het liefje van de Ierse maffiabaas Albert White (Robert Glenister). Op het moment dat White achter deze affaire komt kijkt Joe de dood in de ogen. Maar Joe krijgt uit onverwachte hoek een tweede kans en wil sindsdien alleen maar wraak op White. Die is inmiddels naar Florida verbannen door Maso Pescatore (Remo Girone), de Italiaanse maffiabaas in Boston. Joe besluit tegen al zijn principes in voor Pescatore te gaan werken en vertrekt ook naar Florida. Daar start hij een florerende zaak in illegale drankenhandel. En zijn grote droom is gokken uit de illegaliteit te halen en een enorm casino te bouwen. Indirect probeert hij ook Albert White definitief buitenspel te zetten.

Commentaar

Ben Affleck is een druk baasje. Naast acteren is hij ook gaan regisseren en produceren. In Live by Night doet hij het alle drie; hij produceerde de film, speelt de hoofdrol van Joe Coughlin en zit op de regisseursstoel. Met zijn vorige film Argo won hij drie Oscars, maar dat zal hem met Live by Night niet gaan lukken. Het scenario is naar het gelijknamige boek van Dennis Lehane, die in 2013 de Edgar Award kreeg voor boek van het jaar. Lehane heeft een aantal sterke verfilmingen van zijn boeken mogen aanschouwen, waaronder Mystic River (Clint Eastwood), Shutter Island (Martin Scorsese) en Affleck’s Gone Baby Gone. Allemaal interessante films, waarbij je op het puntje van je stoel zit. Bij Live by Night zit je veel meer onderuitgezakt op de bank. Het verhaal gaat over de gangster Joe Coughlin, die zichzelf niet als een killer ziet, maar alleen uit is op geld en rijk worden. Door zijn affaire met het liefje van een Ierse maffiabaas wordt hij toch gedwongen om, tegen zijn principes in, met de Italiaanse maffia samen te werken. Live by Night is sfeervol verfilmd. Het tempo is rustig en de beelden zijn fraai. De film mist vooral het venijn. Het is allemaal te lief. Joe Coughlin wil graag sympathiek gevonden worden, maar ondanks dat hijzelf de trekker niet overhaalt kleven er vele druppels bloed aan zijn handen. Je kunt hem dus als een hypocriet beschouwen. Op een gegeven moment gaat je dat zelfs tegen staan. Het spel van Affleck is over het algemeen prima, maar het zijn anderen die de show stelen. Het is altijd fijn om Brendan Gleeson te zien, ondanks dat hij een slechts een kleine rol heeft. Sienna Miller is een heerlijke Ierse del en het liefje van de maffiabaas. Ze wordt bijna Joe’s ondergang. Daarnaast heeft Affleck iets teveel typetjes geportretteerd. Zo heeft Chris Messina zichzelf in zijn rol van Coughlin’s rechterhand Dion Bartolo een heel clichématige swag aangemeten.
Live by Night is geen slechte film, maar het mist het venijnige dat een goede gangsterfilm nodig heeft. Pas op het einde krijgen we daar wat meer van mee. Voor het overige is Live by Night te lief, bijna melodramatisch. Sfeervol is het zeker en de film is ondanks het rustige tempo niet langdradig, maar iets meer pit – of laten we zeggen; smerigheid – had de film best goed kunnen doen.

Filmspecs

Medium: Bioscoop
Genre: Misdaad, Romantiek
Jaar: 2017
Speelduur: 127 min
Uitgever: Warner Brothers

Conclusie

Joe is een kleine gangster tijdens de drooglegging in het Boston van de jaren ’20. Door zijn affaire met het liefje van een maffiabaas komt hij zwaar in de problemen. Hij wil daarom wraak en is bereid om daarvoor naar Florida te gaan. Daar floreert hij in de illegale drankenhandel. Live by Night is een gangsterfilm van regisseur Ben Affleck, die ook de hoofdrol speelt. Het is een sfeervolle film, die wel het nodige venijn mist.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:-
Geluidskwaliteit:-
Extra's:-
?

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 0
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.