Spider-Man

Totaalbeoordeling:

8.6
DVD

Spider-Man (DVD)
Samenvatting

Peter Parker (Maguire) is een eenvoudige jongen. Hij wordt gepest door zijn klasgenoten, die hem een sukkeltje vinden en een studiebol. Peter woont in Queens (New York) en is heimelijk verliefd op zijn buurmeisje Mary Jane (Dunst). MJ heeft echter geen oog voor Peter en gaat uit met de stoere bink Flash Thompson. Op een dag gaat de klas van Peter op excursie naar een genetisch onderzoekslaboratorium. In het lab worden superspinnen gekweekt die karakteristieke eigenschappen hebben van verschillende soorten spinnen. Eén van de superspinnen is echter ontsnapt en bijt Peter in zijn hand. Hij voelt zich steeds beroerder worden en eenmaal thuis gekomen stort Peter in zijn kamer tegen de grond. De volgende dag merkt Peter dat zijn lichaam een aantal bijzondere veranderingen heeft ondergaan en voelt hij zich fitter dan ooit. Hij is sterker geworden, heeft snellere reflexen gekregen, kan tegen muren op kruipen, webdraden uit zijn polsen schieten en gevaar van tevoren zien aankomen. Deze nieuw verworven krachten maken van de gewone Peter Parker de held Spider-Man. Peter heeft echter niet voorzien wat voor enorm effect dit op zijn leven zal hebben. Met een grote kracht, komt grote verantwoordelijkheid. Peter neemt zijn krachten niet serieus genoeg, wat hem op een avond duur komt te staan. Vanaf dat moment beseft Peter dat zijn gave niet voor niets is. Hij besluit zijn krachten te gaan gebruiken om de misdaad te bestrijden. Hij raakt dankzij zijn alter-ego zelfs beter bevriend met zijn buurmeisje MJ. Maar al snel zal Peter beseffen dat ook het leven van een superheld niet altijd over rozen gaat.

Commentaar

Toen ik vernam dat er een grote Hollywood-productie van Spider-Man gemaakt zou gaan worden, moest ik inwendig wel even slikken. Ik herinnerde me nog de hele slechte TV-film uit de jaren ´70, die eigenlijk niets meer was dan een misdaadfilm, maar dan met een gast in een strak Spider-Man pak die de misdadigers moest opsporen. De film had niets van de elementen die ik zo goed vond en vind aan de comics. Maar gezien de huidige techniek op het gebied van computer-effecten en het noemen van de naam “Sam Raimi” als regisseur van de nieuwe film, gaven me goede hoop. Sam Raimi heeft bewezen een eigenzinnig regisseur te zijn met prachtige 'pulp-films' als "The Evil Dead" en ik was zeer benieuwd wat hij met het Spider-Man personage zou doen. Vooral Raimi´s manier van omgaan met special effects in zijn Evil Dead films prikkelden mijn nieuwsgierigheid naar deze film. Nou, mijn verwachtingen zijn ruimschoots waargemaakt. Ik ben al een fan van Spidey sinds eind jaren ´80 en ik ben zeer te spreken over deze verfilming. Je voelt je gewoon alsof je de echte wereld even achter je laat en de wereld van een stripverhaal binnen wandelt. Hoewel het acteerwerk niet altijd van wereldniveau is, zijn de personages gelukkig erg trouw gebleven aan die uit de comic. Ik had eerst mijn twijfels over de casting van Tobey Maguire, maar hij zet de sullige Peter Parker en zijn muurkruipende, ‘wise-crackende’ alter ego prima neer. Kirsten Dunst is de perfecte Mary Jane Watson en ze is zo sexy dat je gewoon blij bent dat de scriptschrijver Gwen Stacy en Betty Brant even heeft laten zitten (al heeft Betty wel een kleine rol in de film). Ook de rest van de personages: Aunt May, Uncle Ben, Norman Osborn en Harry Osborn worden prima neergezet. De beste vertolking vond ik echter die van J.K. Simmons, die geboren lijkt te zijn om J. Jonah Jameson te spelen. Het is of Jameson zo van de comic-pagina af is komen wandelen. En dan natuurlijk het element waar de reputatie van de webslingeraar mee staat of valt: de effecten. Die zijn gelukkig over het algemeen heel goed. Er zitten wat shots in van de Green Goblin die mij niet helemaal konden overtuigen, maar vooral het acrobatische luchtwerk van Spidey is een lust voor het oog van iedere fan van de comic. Ook zal het kenners van de comics opvallen hoe goed de lichaamshoudingen van Spidey uit de comic zijn weergegeven in de film. Er is duidelijk veel gekeken naar de illustraties van John Romita en zijn collega´s. Het verhaal is natuurlijk redelijk simpel, maar de mix tussen actie en emotie werkt zeer goed en het plot verloopt lekker soepel en vloeiend. Er zijn dingen veranderd ten opzichte van de comic, daar ontkom je natuurlijk niet aan, maar die zijn echt alles behalve storend. Wat regisseur Raimi hier voor ons heeft neergezet is een geweldig vermakelijke popcornfilm en een droom die is uitgekomen voor fans van de Spider-Man comic.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Avontuur, Science fiction
Regio: 2
Jaar: 2002
Speelduur: 116 min
Verpakking: Amaray Duo Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (2)
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: Columbia Tristar Home Video
EAN: 8712609032857

Extra's

 • DVD-ROM Features
 • Character Files
 • Twee audiocommentaren
 • Spider-Sense
 • “Weaving the Web” Pop-Up Factoids
 • Trailers & Music Videos
 • Spider-Man “The Mythology” docu
 • Spider-Man archives
 • Galleries: Artists, Rogues, Loves of Peter Parker
 • HBO Making of Spider-Man
 • Docu´s “Spider-Mania”, Sam Raimi, Danny Elfman
 • Screen Tests en Outtakes

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeld van Spider-Man is vastgelegd in de originele bioscoopverhouding van 1.85:1 en anamorf op de schijf vastgelegd. Ik heb weinig tot niets aan te merken op de beeldkwaliteit, die is simpelweg verbluffend. Er is soms wat hele lichte edge-enhancement aanwezig, maar dit is niets om je zorgen over te maken. De kleuren zijn mooi diep en spatten van het scherm af. Vooral de buitenscènes in het mooie warme zonlicht zijn werkelijk een lust voor het oog. Eén ding wat me wel opviel was dat het net leek of er in sommige shots een lichte vibratie in het beeld zat. Onder andere in een close-up van MJ (tijdcode: 1:30:25) viel het me op. De oorzaak hiervan is me niet helemaal duidelijk en het is gelukkig slechts in heel beperkte mate storend (lees: als je er sterk op gaat letten). Toch vond ik het genoeg reden om mee te nemen in de puntenbeoordeling. Dat neemt gelukkig niet weg dat dit een enorm goede transfer is, die dus nagenoeg perfect genoemd mag worden.

Geluidskwaliteit

De soundtrack is vastgelegd in Dolby Digital 5.1 met een bitrate van 448 kb/s en klinkt als een klok. Op audio-gebied heeft Spider-Man dan ook alles wat je van een moderne kaskraker mag verwachten. De surroundkanalen worden zeer intensief benut. Van ambient geluiden, tot aan muziek en split-surround effecten, alles wat een 5.1 mix kan bieden komt aan bod. In de scène waarin Spidey gedrogeerd wordt door de Green Goblin bijvoorbeeld hoor je de stem van de slechterik zeer effectief door de surroundspeakers echo-en. Het LFE-kanaal geeft de nodige diepte aan de soundtrack en met name tijdens de zware explosies klinkt de track zeer krachtig. De mix zit vol met kleine details en zelfs tijdens luide achtervolgingsscènes kun je nog subtiele dingen als politiesirenes in de verte ontwaren. Een werkelijk uitstekende geluidsmix en een prima demonstratie voor je Home Theater.

Extra's

De geanimeerde menu´s zien er zeer goed uit. Zelfs de cursor is geanimeerd, iets wat helaas het navigeren op sommige spelers een beetje trager kan maken dan veel mensen gewend zijn. In het menu bevindt zich ook een blauw icoon waaronder een snelkeuze menu verborgen zit waarin je direct de meeste instellingen kunt maken in één enkel scherm. Dit is een optie die wij graag vaker zouden zien op DVD. De extra´s zijn verdeeld over de twee schijfjes. Op de eerste disc treffen wij aan:

Audiocommentaar Filmmakers
In dit commentaar horen we regisseur Sam Raimi, co-producer Grant Curtis die samen opgenomen zijn. Daarnaast horen we producer Laura Ziskin, samen met actrice Kirsten Dunst (Mary Jane). De track is volledig Nederlands ondertiteld, wat een compliment verdient uiteraard. De track staat bol van de informatie en anekdotes. Vooral de dames Ziskin en Dunst weten een zeer leuke balans te vinden tussen humor en info.

Audiocommentaar Special Effects Crew
Hier horen we de special effects supervisor John Dykstra samen met collega´s Scott Stokdyk en Anthony LaMolinara. Ze vertellen over het tot stand komen van de vele visuele trucages in de film. Het is een track die niet al te technisch is, wat ook de minder ervaren luisteraar zal bevallen. Voor mensen die behoorlijk ingewijd zijn in de wereld van de visuele effecten zal de track weinig verrassingen bieden. Behalve dan dat je nog meer respect krijgt voor het enorme vakmanschap waarmee de virtuele gebouwen en dergelijke zijn vervaardigd. Wel leuk is de anekdote dat alle shots van het World Trade Center intact zijn gebleven. Natuurlijk moet je wel goed letten op de achtergrond van veel shots, maar het noodlottig vernielde gebouw is in een aantal shots goed te zien (zie bijvoorbeeld screenshot 5).

Spider-Sense
Deze feature lijkt een beetje op de “white rabbit” optie van de DVD van “The Matrix”. Tijdens de film zie je van tijd tot tijd een Spider-Sense icoontje opduiken en een druk op de Enter-toets brengt je dan naar een korte uitleg over de betreffende scène.

“Weaving the Web” Pop-Up Factoids
Ook een Infinifilm-achtige optie is aanwezig. Met deze optie ingeschakeld krijg je de hele film door leuke weetjes en feitjes op het scherm te zien over zowel de film, als de comic. Zorg wel dat je bedreven bent in het lezen van de Engelse taal, want de feitjes zijn steeds maar vrij kort in beeld. Ook was het jammer dat er soms een letter of twee in de overscan van de TV verdween, maar qua informatiegehalte is deze track erg waardevol.

Character Files
Hier vinden we filmografieën terug van de meest belangrijke castleden.

Trailers & Music Videos
Onder de kop “Marketing Campaign” staat deze verzameling van Trailers, TV-spots en videoclips die voor de promotie van Spider-Man zijn gebruikt. De twee muziekvideo´s zijn van het nummer “Hero” door Chad Kroeger en het nummer “What We´re All About” van Sum 41. De beroemde WTC-trailer is helaas niet aanwezig op de DVD. Daarnaast vinden we trailers van Men in Black II, Mr. Deeds en Stan Lee´s Mutants, Monsters & Marvels terug.

De pret gaat verder op Disc 2. Deze disc staat geheel in teken van achtergrondinformatie over de comic en de film en is ook zodanig ingedeeld. Vanuit het hoofdmenu kun je kiezen voor de optie “Web of Spider-Man” voor informatie over de comic en “Goblin´s Lair” voor informatie over de film zelf.

Spider-Man “The Mythology” docu
Deze docu, die voluit “Spider-Man – The Mythology of the 21st Century” heet is een ongeveer 25 minuten durende reis door het fenomeen Spider-Man. Door middel van interviews met Spidey´s geestelijk vader Stan Lee en veel beroemde artiesten die Spidey de afgelopen decennia hebben getekend. Alle grote namen komen voorbij: uiteraard John Romita en zijn zoon, Eric Larsen, John Byrne en mijn persoonlijke nummer één Todd McFarlane. Een zeer interessant document over één van ´s werelds beste comics.

Spider-Man archives
Hieronder vinden we een verrassend uitgebreide overzicht van Spidey-comics vanaf de jaren ´60 tot het jaar 2001. Hoewel niet volledig, is het toch interessant om door de covers heen te bladeren van sommige van de bekende nummers van de afgelopen decennia. Van de aanwezige comics zie je steeds de cover en een klein scherm met informatie over het verhaal en de tekenaars/schrijvers van dat nummer.

Artists Gallery
Hiermee komen we in de donkere kamer van Peter Parker terecht. Hier staan veel schetsen en tekeningen van lokaties uit de Spider-Man wereld en tekeningen van Spidey en de Green Goblin.

Rogue’s Gallery
Alle bekende slechteriken uit de Spidey comics zijn hier verzameld. Van Doc Ock tot aan Venom, alle bekende ‘bad-guys’ zijn vertegenwoordigd. Tevens vind je hier uiteraard een beschrijving van de betreffende slechterik met een draaiende 3D-afbeelding in beeld.

The Loves of Peter Parker
Hier staan beschrijvingen van de dames die in de comics Peter Parker´s hart regelmatig sneller hebben laten kloppen. Je vind hier Betty Brant, Gwen Stacy, Felicia Hardy (The Black Cat) en uiteraard Mary Jane terug.

HBO Making of Spider-Man
Als eerste feature in het “Goblin´s Lair” gedeelte treffen we deze HBO documentaire aan. In ongeveer 25 minuten krijg je een overzicht van hoe de comic uiteindelijk is verwerkt naar een speelfilm, je ziet interviews met alle belangrijke leden van de cast en crew. De documentaire is beter verzorgt dan de meeste standaard featurettes en bevat aardig wat informatie.

“Spider-Mania” docu
Deze documentaire van ongeveer 40 minuten is afkomstig van E Online en dat is ook te merken aan de resultaten van online polls die zo nu en dan opduiken in de documentaire. Wonder boven wonder komt Spider-Man iedere keer als winnaar uit de bus. Ondanks dat dit op den duur vervelend kan worden is dit toch een leuke, zij het ietwat langdradige, documentaire.

Sam Raimi docu
In deze dik 7 minuten durende docu leer je meer over de man achter het zwarte pak (Sam Raimi verschijnt altijd netjes in pak op de set). Een leuke, kleine documentaire waarin ons aller Sam voldoende spotlight-aandacht krijgt.

Danny Elfman docu
DVD producenten beseffen gelukkig steeds meer de behoefte van filmfans om ook wat te willen weten over de muziek van een film. Deze bijna 7 minuten durende docu geeft een goed beeld van de werkwijze van componist Danny Elfman en is een must voor alle fans van zijn filmmuziek.

Screen Tests
Hier zien we een aantal screentests terug van Tobey Maguire, J.K. Simmons en een CGI-test voor Spider-Man. Daarnaast zijn er ook wat costume-tests te bewonderen.

Gag/Outtake reel
Een gebruikelijke verzameling van leuke en minder leuke versprekingen en ‘goof-ups’.

DVD-ROM features
Vaak bestaan de DVD-ROM features van een DVD uit niet veel meer dan een weblink of wat plaatjes. Op Spider-Man staan echter wat DVD-ROM extra´s die zeker de moeite van het bekijken waard zijn. Je kunt onder andere een extra commentaartrack downloaden met Tobey Maguire en J.K. Simmons en de film bekijken met de comic-versie ernaast. Ook is het mogelijk om je eigen commentaartrack op te nemen, en er staat een visualiser op die je onder andere in Winamp en Mediaplayer kunt gebruiken. Spider-Man laat zien dat er met een beetje denkwerk best creatief en nuttig gebruik gemaakt kan worden van DVD-ROM mogelijkheden.

Conclusie

Het verhaal van de film is simpel, maar fans van de comic zullen werkelijk in de zevende hemel zijn met deze verfilming van hun geliefde muurkruiper. De personages lijken zo van de comic-pagina´s afgestapt te zijn en de effecten zijn, op een paar missers na, adembenemend. Beeld- en geluidskwaliteit zijn zoals we mogen verwachten van een hedendaagse toptitel van een uitzonderlijk hoog niveau. Waar deze titel duidelijk in uitblinkt is de ongelooflijke verzameling extra´s op deze twee schijfjes. Het kost je flink wat dagen om hier allemaal doorheen te worstelen en dan heb ik het nog niet eens over de DVD-ROM extra´s, want daar ben je ook nog wel even mee zoet. Kortom: een heerlijke popcornfilm op een perfect uitgevoerd schijfje.

Laatste reacties

Ron-G  |  30-08-2004

Verrasend leuke film, ken de comic's niet en heb de film blind gekocht, ik dacht dat het meer een spektakel film was meer er zit toch ook enig verhaal in, wel e...
Lees meer >

DVD Watcher  |  02-08-2004

Vind het een leuke film, leuk verhaal en mooie effects/stunts. Ik heb het 2e deel nog niet gezien, maar die ga ik wel aanschaffen als hij hier verschijnt op DVD...
Lees meer >

martini  |  10-06-2004

Vind dit echt een superfilm. Kan niet wachten op deel 2, nu ik de eerste beelden ervan heb gezien Leuke dvd met veel extra's.
Lees meer >

scheur  |  06-05-2004

Vond deze film een topper, en het zien van de trailer van de tweede kan het volgens mij alleen nog maar beter worden!!! :wink:
Lees meer >

Wizz-Art  |  05-05-2004

Er komen op 17juni 2004 2nieuwe uitgaves een DeLuxe editie met veel nieuwe extra's en de Superbit editie.
Lees meer >

Richard B.  |  15-02-2004

Ik las onderstaand berichtje op DVD Times. Geen idee of deze releases ook naar Nederland komen. Is dit nieuws? 2 new editions of Spider-Man in May Spider...
Lees meer >

BBking  |  11-01-2004

IK vind dit echt een topfilm. Wel vind ik het jammer dat hij niet zo spectaculair is als ik had gehoopt. Daarin tegen komt het verhaal wel goed uit de doeken. I...
Lees meer >

AladdinSane  |  04-01-2004

Ik ben nog steeds over de film Spider-Man! Ik, als oud-spidermanfan vond de special effects erg goed. Vooral toen Spidey slingerde. Erg mooi gedaan. De dvd heb ...
Lees meer >

Gabriel B.  |  16-02-2003

Originally posted by Music_Maniac1965 de eerste spiderman film die mij ook echt het spiderman gevoel geeft. Perfecte beschrijving.Per slot van rekening gaat ...
Lees meer >

Richard B.  |  15-02-2003

Toen ik hem in de bios zag viel ie me behoorlijk tegen, maar na hem nu op dvd te hebben gezien moet ik mijn mening positief bijstellen: ik vind het een erg leuk...
Lees meer >

music_maniac1965  |  15-02-2003

ik merk dat er veel mensen niet echt tevreden zijn met de film. of het verhaal, of de edge enhencement was niet naar de zin. om eerlijk te zijn is dat edge enhe...
Lees meer >

expo  |  15-02-2003

Mooie film, stevige SFX, goeie soundtrack maar zoals de meeste, het verhaal is em zo wat minder. Film liep vlotjes, tot ze die Green Goblin tevoorschijn haa...
Lees meer >

Gabriel B.  |  15-02-2003

Stevige film, die zich op enkele uitzonderingen na, sterk aan het originele, fragiele, personage van Peter Parker bleef houden. Niemand had het beter gekund da...
Lees meer >

Surya  |  14-02-2003

Ik denk dat Surya de Edge-Enhancement bedoelt. ;) Inderdaad :D
Lees meer >

Nathan Strik  |  14-02-2003

je bent vast geen spiderman fan neem ik aan ? Ik denk dat Surya de Edge-Enhancement bedoelt. ;)
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:10
9.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 993
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.