Arts Entertainment: Hollands Licht 10 augustus op DVD

Persbericht
FASCINERENDE ZOEKTOCHT NAAR HOLLANDS LICHT

Kijken wordt een nieuwe ervaring

De met een Gouden Kalf bekroonde documentaire HOLLANDS LICHT van regisseur Pieter-Rim de Kroon en scenarioschrijver Maarten de Kroon verschijnt dit jaar op een bijzondere DVD.

De mythe van het Hollandse licht is eeuwenoud, maar nooit serieus onderzocht. Volgens deze mythe heeft het Hollandse licht buitengewone kwaliteiten. Zonder dat typische Hollandse licht zou het werk van kunstenaars als Vermeer, Van Goyen en Van Ruisdael, maar ook schilders van de Haagse School, Mondriaan en hedendaagse kunstenaars er anders hebben uitgezien. Hollands licht is ontdekt en beroemd geworden dankzij de Nederlandse schilderkunst

Maar volgens de Duitse kunstenaar Joseph Beuys heeft het Hollandse licht halverwege de vorige eeuw zijn specifieke helderheid verloren. Daarmee kwam volgens hem een einde aan een eeuwenoude visuele cultuur.

In de documentaire HOLLANDS LICHT onderzoeken Pieter-Rim de Kroon en Maarten de Kroon dit even ongrijpbare als beroemde culturele fenomeen. Wat is Hollands licht? Is het echt anders dan het licht elders in de wereld? Wat is waar, wat is mythe, wat is fictie? En had Joseph Beuys gelijk? Een internationaal gezelschap van vooraanstaande kunstenaars, kunsthistorici en \'harde\' wetenschappers geeft antwoord op de vragen die de stelling van Beuys oproept en of het echt zo\'n belangrijke rol speelde in de schilderkunst en wetenschap vanaf de 17de eeuw. En is het licht inderdaad veranderd of verdwenen?

Voor HOLLANDS LICHT werd gedurende een jaar gedraaid op tal van locaties in Nederland, in de Provence in Zuid-Frankrijk en in de Painted Desert in Arizona. Nederlandse kunstenaars Jan Andriesse, Jan Dibbets en Robert Zandvliet, en de kunsthistorici Ernst van de Wetering en Svetlana Alpers geven in de film hun even eigenzinnige als tegenstrijdige visie op het onderwerp. De exacte wetenschappers Günther Können en Vincent Icke werd gevraagd in hoeverre de stelling van Beuys te bewijzen is en of je echt kunt spreken van \'Hollands Licht\'.

Kijken naar HOLLANDS LICHT is van begin tot eind een indrukwekkende belevering. Omdat het om het kijken zelf gaat. Kijken dat bewust wordt vertraagd. Je wordt meegezogen in een hypnotische maalstroom van meningen, veronderstellingen, getuigenissen, kleuren, beelden, landschappen....en licht

HOLLANDS LICHT werd in 2003 bekroond met een Gouden Kalf voor de beste lange documentaire op het Nederlands Film Festival en kreeg een nominatie voor Beste Camera voor cameraman Paul van den Bos. Volgens het juryrapport hebben de makers met meesterlijk vakmanschap een film gemaakt over iets dat op zichzelf niet zichtbaar is. En heeft Paul van den Bos het raadsel van het Hollandse licht weten te vertalen van het canvas naar het witte doek.

HOLLANDS LICHT verschijnt op 6 juli op Rental. De Sell-Thru DVD verschijnt op 10 augustus en heeft een CAP van € 24,95. Aangevraagde recensie-exemplaren worden vanaf half mei verstuurd.

De documentaire is nog steeds te zien in Filmmuseum Amsterdam (21e week!) en wordt eind september op TV vertoond bij de AVRO, zij het in een verkorte versie.

Zie ook www.hollandslicht.nl

Features:
Hollands Licht
Genre: Documentaire
Speelduur: 91 minuten
Beeldformaat: 16:9 Widescreen
Geluid: Dolby Digital 5.1 en 2.0
Taal: Nederlands, Engels en Frans gesproken
Chapter Selection
Extra’s : fotogalerij, 360° Nieuwkoop, het observatiepunt, making of en interviews
Subtitles on/off
Leeftijd: AL

Regie: Pieter-Rim de Kroon
Idee & Scenario: Maarten de Kroon & Gerrit Willems
Camera: Paul van den Bos - NSC

Recente artikelen

Laatste reacties

Alex van den Berg  |  04-05-2004

Lijkt me een erg interessante DVD... Niet in de laatste plaats vanwege mijn interesse voor fotografie, wat tegenwoordig min of meer de plaats van het landschaps...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina