DVD en Home Theatre nieuws van Philips

Afgelopen week gaf Philips de Europese pers in het zonnige Monaco de mogelijkheid om een eerste blik te werpen op de nieuwste apparatuur die het grote elektronicaconcern de komende maanden op de markt zal gaan brengen. Natuurlijk was DVD.nl ook van de partij, zodat we jullie nu al kunnen verklappen wat we de komende tijd van het bekende Eindhovense bedrijf kunnen gaan verwachten op het gebied van DVD en Home Theatre. Hieronder volgt een korte opsomming van nieuwe producten en technologieën die Philips ons in Monaco toonde:

DVD+R(W)

Hoewel Philips op het gebied van normale DVD-spelers niets nieuws te tonen had, heeft het bedrijf op het gebied van DVD-recorders alles behalve stil gezeten. Maar liefst twee nieuwe DVD-recorders kunnen we binnenkort van Philips verwachten: de DVDR980 en de DVDR985. Het verschil tussen beide nieuwe modellen is dat de DVDR985 een Firewire ofwel i.Link ingang voor digitale videocamera's heeft, iets wat de DVDR980 helaas moet missen. Qua functionaliteit verschillen de nieuwe spelers niet veel met Philips huidige DVD-recorder, de DVDR1000. Verschillen zien we dan ook pas als het apparaat geopend wordt: Philips heeft de verschillende IC's van de DVDR1000 in de nieuwe modellen flink geïntegreerd, waardoor de nieuwe modellen een stuk goedkoper te produceren zijn. Dat zien we dan ook meteen terug in de adviesprijzen voor de nieuwe recorders: de DVDR980 heeft een adviesprijs van € 1200 en de DVD985 mag € 1400 gaan kosten. Met deze prijsstelling is het fenomeen DVD-recorder nog steeds niet voor iedereen weggelegd, maar wordt de aanschaf op z'n minst stukken aantrekkelijker. De DVDR1000 kost namelijk nog steeds ruim meer dan 2000 Euro. Qua functionaliteit is er eigenlijk dus geen verschil tussen de DVDR1000 en de DVDR985. De eerste variant heeft wel een iets mooiere afweking met onder andere gemotoriseerde frontjes.

Nieuw op het DVD-recorder front is de introductie van het DVD+R formaat, de slechts eenmalig beschrijfbare variant van DVD+RW. De nieuwe DVDR980 en DVDR985 kunnen meteen overweg met de DVD+R schijfjes, maar ook goed nieuws voor de huidige bezitters van een DVDR1000. Iedereen die het apparaat bij Philips heeft geregistreerd krijgt een CD-tje thuisgestuurd, waarmee de firmware van het apparaat geüpgrade kan worden, zodat ook de DVDR1000 met DVD+R schijfjes overweg kan.

DVD+R schijfjes hebben twee voordelen boven de bestaande DVD+RW schijfjes. Ten eerste zullen DVD+R discs een stuk goedkoper zijn: circa € 12 voor een DVD+R in vergelijking met € 18 voor een DVD+RW. Een tweede voordeel is dat DVD+R schijfjes veel beter compatible zijn met bestaande DVD-spelers. Zoals uit de DVD.nl bespreking van de DVDR1000 die zeer binnenkort gepubliceerd wordt zal blijken, kunnen slechts ca. 60% van de DVD-spelers in Nederland overweg met zelf gebrande DVD+RW schijfjes. Veel spelers herkennen een DVD+RW schijf als gevolg van een lage reflectiegraad namelijk ten onrechte als dubbel-lagige DVD, waardoor de DVD als de tweede laag niet gevonden kan worden geweigerd wordt. Aangezien DVD+R schijven een veel hogere  reflectiegraad hebben, worden DVD+R schijfjes volgens Philips in meer dan 95% van alle bestaande DVD-spelers probleemloos afgespeeld.

Super Audio CD en DVD

Voor de liefhebbers van het nieuwe Super Audio CD formaat heeft Philips ook goed nieuws. De nieuwe DVD962SA kan namelijk én DVD's afspelen én Super Audio CD's. Op die manier zijn er geen twee losse spelers meer benodigd. Een adviesprijs van de DVD962SA is echter helaas nog niet bekend.

Harddisk Recording

Ook nieuw is de zogenaamde Harddisk Recorder van Philips. De Philips HRD1000 is een apparaat met een ingebouwde 40 GB harddisk waarop de nodige uren TV opgeslagen kunnen worden. Functies van de HRD1000 zijn onder andere het opnemen van TV-programma's (net als een videorecorder), maar ook het met vertraging bekijken van TV! Als je bijvoorbeeld tijdens een TV-programma opgebeld wordt, kun je dankzij de HRD1000 het TV-programma 'pauzeren'. Daarna kun je met bijvoorbeeld vijf minuten vertraging het programma verder kijken. Het apparaat kan dus opnemen en afspelen tegelijkertijd! Om het apparaat extra interessant te maken, heeft Philips ook een DVD-speler ingebouwd.

Pixel Plus Technologie

Zeer revolutionair als laatste is de Pixel Plus technologie die Philips in een groot aantal nieuwe breedbeeld TV's zal gaan toepassen. Het Pixel Plus systeem verbetert de kwaliteit van TV en DVD-beeld aanzienlijk door de resolutie op een slimme manier op te krikken. De horizontale resolutie wordt door Pixel Plus verdubbeld, terwijl we verticaal 33% meer lijnen krijgen, 833 in plaats van 576. Ik heb het systeem met eigen ogen mogen aanschouwen en het werkt zondermeer heel erg goed. Onderstaande afbeelding toont ongeveer wat je kunt verwachten. Het kwaliteitsverschil is bij DVD als beeldbron een stuk minder dan bij TV-beeld, maar nog altijd zeer goed waarneembaar. We hebben Pixel Plus onder andere beoordeeld met enkele scènes van Gladiator en Shreck en in beide gevallen zorgde Pixel Plus duidelijk voor een scherper beeld.

Onderstaande afbeelding toont zeer simplistisch hoe het Pixel Plus systeem ongeveer werkt. In het bovenste gedeelte van de figuur zien we een voorbeeld bronsignaal. We zien hier een (onscherpe) overgang van een lichte grijswaarde naar een donkerdere grijswaarde. Wat het Pixel Plus systeem nu allereerst gaat doen is dit bronsignaal interpoleren, ofwel meer signaalpunten in het signaal plaatsen. Dat zien we door middel van de groene puntjes in het tweede gedeelte van het plaatjes. Met deze extra punten gaat het Pixel Plus systeem nu het bestaande beeld verscherpen. Dit zien we in het derde gedeelte van onderstaand afbeelding: de middelste groene punten worden naar onder respectievelijk naar boven verschoven, zodat het resultaat een scherpere kleurovergang is.

Zoals gezegd biedt Pixel Plus op het eerste gezicht echt een aanzienlijk betere beeldkwaliteit. Technisch gezien kan ik me echter ook voorstellen dat Pixel Plus in sommige gevallen juist roet in het eten kan gooien: wat gebeurt er bijvoorbeeld als onscherpe kleurovergangen juist de bedoeling zijn in het beeld? Gelukkig kan het Pixel Plus systeem bij de nieuwe TV's net zo makkelijk uitgeschakeld als ingeschakeld worden.

Onderstaande afbeelding toont een van de nieuwe TV-modellen met Pixel Plus. TV's met Pixel Plus kunnen we binnenkort gaan verwachten in 28", 32" en 36" uitvoeringen.

Tot zover kort de belangrijkste nieuwe zaken die Philips op het gebied van Home Theatre aankondigde in Monaco. Voor informatie over nieuwe Philips producten op PC gebied, kun je terecht op onze zuster-site Hardware.Info.

Recente artikelen

Laatste reacties

Marco  |  04-03-2002

Nog meer Philips HT nieuws Tucked away on a wall not attracting much attention was this late addition to the Philips display. This is the European (PAL) Matc...
Lees meer >

BogusAlias  |  05-02-2002

Erg leuk die PixelPlus als je net voor 4500 gulden een high end Philips TV hebt aangeschaft... PixelPlus in combinatie met Natural Digital Motion moet voor onge...
Lees meer >

Martin van Tuijl  |  05-02-2002

Maar je moet me maar even vertrouwen: ik heb 't met m'n eigen ogen gezien en er is duidelijk verschil te zien! Zodra de nieuwe modellen in de winkel staan, kan...
Lees meer >

Koen Crijns  |  04-02-2002

Heren, even voor de duidelijkheid: dit is dus niet interpoleren! Van interpoleren wordt beeld namelijk inderdaad niet scherpen. Ik heb even in Photopaint pro...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina