Hardware review - One For All Smart Control 8

Het nut van een universele afstandsbediening

Waarom zou je een universele afstandsbediening aanschaffen? Het antwoord op die vraag is voor iedereen verschillend natuurlijk, maar het meest gebruikte argument is toch wel om die enorme berg van verschillende afstandsbedieningen te reduceren tot één apparaatje wat doet wat het moet doen; je apparaten in huis op afstand bedienen. Voor de doorgewinterde HT-eigenaar gaat het meestal wel verder dan dat. De afstandsbediening moet vaak meer dan 2 á 3 apparaten kunnen aansturen, moet activiteiten en/of macro's ondersteunen en moet ook lekker in de hand liggen bijvoorbeeld. Er zijn meerdere merken op de markt en er zijn afstandsbedieningen in verschillende prijsklassen. Aan DVD.nl is de One For All Smart Control 8 (URC 7980) beschikbaar gesteld voor een review. Een afstandsbediening die je voor zo'n vijf tientjes kunt kopen. Maar... is het ook wat?

De One For All Smart Control 8

De Smart Control 8 is het meest uitgebreide en ook duurste model van One For All. Zoals uit de naam op te maken valt is de afstandsbediening geschikt voor maximaal 8 apparaten. Er is ondersteuning aanwezig voor macro's en het instellen van vaste activiteiten. Tevens heeft One For All een app ontwikkeld voor iOS en Android om, via een bluetoothverbinding, te helpen met het instellen van de afstandsbediening. One For All claimt daarbij op de doos dat het apparaat 100% compatible is en dat hij werkt met meer dan 7000 merken. Kortom, de specificaties lijken op papier behoorlijk goed!

De looks en feels

Op het eerste oog ziet de afstandsbediening er simpel, maar goed afgewerkt uit. De knopjes zitten op de plek waar ik ze als gebruiker verwacht. Hij heeft een matte finish en enkele accenten hebben een glossy finish. Wat opvalt is dat het midden van de afstandsbediening het dikste punt is en beide uiteinden dunner worden. Dit voelt niet lekker. Hij ligt niet lekker in de hand doordat daar waar je hand het meeste zit, niet de dikste plek is. Dit is simpelweg niet ergonomisch.

De knopjes zelf geven een goede feedback en de afstandsbediening voelt licht aan. De bouwkwaliteit is verder uitstekend. Geen kraakjes of scherpe randjes of zo. Het voelt aan als een degelijk apparaat en dat is goed.

Het instellen van de afstandsbediening

Voor deze review gaan we een combinatie van verschillende apparaten proberen in te stellen. We gebruiken voor deze review:

 • een Sony LCD TV met Android TV
 • een Pioneer receiver
 • een Ziggo Horizon PVR
 • een Panasonic blu-rayspeler
 • een Nvidia Shield console/mediaspeler
 • een Sony Playstation 4

De afstandsbediening is op 2 manieren in te stellen. De ene manier is eerst kiezen voor het soort apparaat, dan kies je voor het merk en dan hou je een knopje ingedrukt tot het betreffende apparaat reageert. Dit werkt voor de TV, de Horizon box en de Blu-rayspeler prima, maar de receiver reageert niet even goed op elk knopje en de Nvidia-console wordt al helemaal niet gevonden. Jammer, maar er zijn meer methoden. De Playstation werkt via bluetooth en dat ondersteunt deze afstandsbediening niet.

De tweede manier waarop je een apparaat kunt toevoegen is door een 4-cijferige code in te toetsen. Achter in de gebruiksaanwijzing staat een lijstje met codes. Ik probeer er diverse voor de (redelijk oude) receiver van Pioneer, maar geen enkele code doet precies wat die moet doen. Dan werkt het ene knopje weer wel, maar het andere niet. Erg onhandig. De Nvidia-console staat nergens in de lijst, maar hier biedt de app van One For All een oplossing. In de app kun je (net als op hun site) het merk ingeven en eventueel een typenummer. Je krijgt vervolgens het advies voor de code die je kunt gebruiken. Die werkt gelukkig wel op de Nvidia-console.

Resumé: alle apparaten behalve de Playstation reageren nu, met de kanttekening dat de Pioneer receiver niet volledig correct werkt. Als het een heel nieuw apparaat was geweest had ik het niet erg gevonden, maar dit is al een wat oudere receiver dus dit is toch wel een minpunt en de geclaimde 100% compatibiliteit wordt helaas niet waargemaakt.

Maar deze afstandsbediening zou ook een leerfunctie hebben, dus die geprobeerd. En jawel, ik kan een paar voor mij essentiële knopjes toewijzen en hij reageert.

Er zijn nu dus totaal vijf apparaten ingesteld en dat heeft me ruim een half uur gekost. Niet bepaald snel, maar goed, ik geef niet op. Het eerste doel van de universele afstandsbediening is bereikt; het bedienen van al de apparaten die ik wil bedienen.

Activiteiten en macro's

Het instellen van activiteiten en macro's is nog een tikkeltje intensiever. Je moet per activiteit precies ingeven welke knop er wanneer ingedrukt moet worden. Het beste is dan ook om het even voor jezelf uit te schrijven, want anders is er geen beginnen aan. Welk apparaat heb ik nodig bij welke activiteit. Die vraag moet je jezelf constant stellen. Eenmaal ingesteld doet het wat het moet doen, maar veel meer dan je apparaten even aanzetten is erg lastig om in te stellen. Heb je de afstandsbediening niet helemaal goed op je apparaten gericht, dan moet je dit per apparaat weer corrigeren. Dus ja, je kunt macro's en activiteiten instellen, maar het houdt niet over. Het is een lastig en intensief klusje waarna je alsnog niet heel veel controle ervaart.

De app

One For All zet voor op de verpakking dat ze een app hebben gemaakt voor een makkelijk installatieproces. Dat klinkt na gebruik van de app wel erg rooskleurig. Vrijwel het enige wat de app doet is zorgen dat je de juiste code hebt voor het apparaat. Juist voor het instellen van het lastigere werk, de macro's, biedt de app geen ondersteuning. Het zou het gemakkelijk maken als de app op een visuele manier inzichtelijk maakt hoe je een macro samenstelt, zodat je die dan naar de afstandsbediening kunt uploaden, maar helaas. Verder kun je, als je de afstandsbediening kwijt bent, met de app een piepsignaal laten afgaan op de afstandsbediening zodat je die makkelijk kunt lokaliseren. Maar omdat de bluetoothverbinding vaker wegvalt dan dat ie blijft bestaan heeft dit weinig zin. Verder is de app zelf zeer instabiel. Hij loopt vaak vast of blijft hangen. Dit is dus weer iets wat op de doos staat wat niet wordt waargemaakt. Erg jammer.

Conclusie

Het apparaat ligt niet lekker in de hand en is zeker niet eenvoudig in te stellen. Wat oudere apparaten worden niet zomaar herkend en het instellen van de macro's is een monnikenwerk, wat daarnaast niet het gewenste resultaat oplevert. Voor een prijs van vijf tientjes kun je wellicht geen betere universele afstandsbediening kopen, maar veel afstandsbedieningen van televisies en receivers zijn ook als universele afstandsbediening in te stellen en dat werkt vaak al behoorlijk goed.

Wil je een écht goede universele afstandsbediening dan zijn er andere merken die een stuk beter presteren op het gebied van ergonomie en met name gebruiksvriendelijkheid bij het instellen. Je betaalt daar dan wel wat meer voor. Ben je op zoek naar een relatief goedkope universele afstandsbediening en je neemt de minpunten voorlief, dan kun je met de One For All Smart 8 zeker een paar jaartjes vooruit, gezien de nette afwerking en het feit dat je altijd de afstandsbediening kunt programmeren als je de originele afstandsbediening in bezit hebt.

Pluspunten:

 • Licht in gewicht
 • Duidelijke feedback van de knoppen
 • Snelle respons op de knoppen
 • Netjes afgewerkt
 • Ondersteunt 8 apparaten
 • Prijs

Minpunten:

 • Macro's lastig in te stellen
 • Ligt niet lekker in de hand
 • Benodigde 4 AAA batterijen niet meegeleverd
 • App is erg slecht gemaakt

Recente artikelen

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina