Toshiba komt met nieuwe generatie 3D schermen

Toshiba heeft 3D scherm

Toshiba heeft aangekondigd dat zij een display technologie hebben ontwikkeld die 3D beelden kan weergeven zonder dat het befaamde 3Dbrilletje ervoor nodig is. Door het flatbed scherm vanaf een bepaalde hoek te bekijken verschijnen er 3D beelden die op meerdere centimeters afstand van het schermoppervlak staan. Huidige 3d technieken zonder brilletje werken als stereobeeld voor ogen, waarbij elk oog een ander beeld te zien krijgt en daarmee een 3d effect gecreëerd wordt. Deze techniek is echter zeer beperkt in kijkhoek en tevens zeer vermoeiend om naar te kijken.

De nieuwe techniek van Toshiba werkt op basis van lichtreflectie die door objecten zelf word weerkaatst en niet het gereflecteerde beeld, waarmee meteen het grootste probleem van 3D projectie middels een flatbed scherm wordt verholpen, namelijk afstand. Het verschil tussen de afstand van het midden en de hoeken tot de ogen zijn bij een flatbed groter dan bij een conventioneel rechtopstaand scherm. Toshiba heeft software ontwikkeld die 10 of meer beelden opneemt van een object en deze vervolgens verwerkt en het object in 3d projecteert. Het huidig prototype neemt 12 of 16 beelden op. Daarnaast is er ook hardware ontwikkeld en specifieke circuits die snelle weergave ondersteunen met behulp van alleen een grafische kaart.

Deze technologie bereikt een volledig 3D effect tot op een hoek van 30 graden vanaf het midden van het scherm, en tot op afstanden van 30cm.
De techniek is nu toegepast op 24 en 15.4 inch displays met 480x300 pixels, een resolutie die anderhalf maal hoger ligt dan conventionele 3D displays.

Toshiba zal tijdens "The 1st Display 2005 International FPD Expo" de nieuwe techniek laten zien. Deze expo begint op 20 april en duurt 3 dagen.

Bron : Toshiba
Bewerking : Edgar Smit

Recente artikelen

Laatste reacties

The Pryde  |  22-04-2005

Zelf denk ik dat dit eerder zijn toepassingen zal vinden bij de games ipv bij films. Denk zelf dat het UITEINDELIJK overal wel toegepast zal worden... eventu...
Lees meer >

Sneaker  |  19-04-2005

Klinkt heel erg interessant. Ben benieuwd. Staat inderdaad nog in de kinderschoenen maar het heeft zeker potentie.
Lees meer >

Surya  |  19-04-2005

480x300 pixels Nog niet bijster veel, maar de techniek staat natuurlijk nog in de kinderschoenen...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina