Tales of Terror

Recensent:
Koen Koene
10-03-2004

Totaalbeoordeling:

6.4
DVD

Tales of Terror (DVD)
Samenvatting

In Tales of Terror worden je drie verhalen voorgeschoteld, gebaseerd op verhalen van Edgar Allan Poe:

Morella: Een man (Vincent Price) wordt gekweld door de dood van zijn vrouw Morella, die op haar sterfbed haar dochter de schuld gaf. Na lange tijd komt de dochter weer bij haar vader op bezoek. Deze blijkt stervende te zijn, en wil aanvankelijk niets met haar te maken hebben. Uiteindelijk wordt hun relatie beter, maar dan blijkt dat wraak zich niet tegen laat houden door de dood.

The Black Cat: Montresor Herringbone (Peter Lorre) is een dronkenlap, die het geld dat zijn vrouw verdient ’s avonds opdrinkt in de kroeg. Maar dan neemt hij op een avond de welbespraakte Fortunato Luchresi (Vincent Price) mee naar huis, en stelt deze voor aan zijn vrouw. Dat had hij nooit moeten doen, want al gauw vermoedt de jaloerse Montresor dat er meer aan de hand is.

The Facts in the Case of M. Valdemar: Dhr. Valdemar (Vincent Price) is ernstig ziek, maar door een bepaalde techniek, mesmerisme, toe te passen weet een hypnotiseur (Basil Rathbone) de pijn te verdrijven. Het enige wat hij daarvoor terugvraagt is dat hij Valdemar vlak voor zijn dood in hypnose mag brengen, om te onderzoeken wat voor effect dat heeft. Zijn vrouw is het daar niet mee eens. Dan breekt de dag aan...

Commentaar

Na het succes van The Fall of the House of Usher maakte regisseur Roger Corman in de jaren ’60 voor American International Pictures diverse filmadaptaties van Edgar Allan Poe-verhalen. Vrijwel allemaal met horror-icoon Vincent Price in de hoofdrol. Zo ook in Tales of Terror, die op 4 juli 1962 zijn première beleefde in New York. Zoals hierboven beschreven krijg je in Tales of Terror een drietal verhalen te zien. Deze zijn gebaseerd op de gelijknamige Poe-vertellingen, maar (nog) minder letterlijk dan bijvoorbeeld The Fall of the House of Usher. Neem nu het tweede deelverhaal, The Black Cat, dat het meest afwijkt van zijn tamelijk lugubere origineel. Het oorspronkelijke verhaal, over een man die zonder reden een enorme haat ontwikkelt voor zijn kat, met alle gevolgen van dien, laat zich niet gemakkelijk verfilmen. En dus heeft scriptschrijver Richard Matheson er een eigen draai aan gegeven, al is het wel duidelijk dat hij zijn Poe-klassiekers kent (kenners zullen enkele zaken herkennen uit het verhaal The Cask of Amontillado). Als gevolg is ook de toon wat anders: de verfilming is meer een donkere comedy dan een psychologisch horrorverhaal. Toch is The Black Cat duidelijk de leukste van de drie, mede door de leuke ontknoping en het aanstekelijke acteerwerk van zowel Price als Peter Lorre. De ander twee deelverhalen zijn inhoudelijk helaas wat minder geslaagd, en missen de sterke ontknoping van The Black Cat. Desondanks is Tales of Terror een leuke film voor de genreliefhebber en Corman-fan. Verwacht echter niet dat er echt veel gegriezeld zal worden, want de “terror” uit de titel is ver te zoeken.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Horror
Regio: 2
Jaar: 1962
Speelduur: 85 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Duits
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 2.0 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Spaans
Uitgever: MGM
EAN: 8712626033028

Extra's

  • Trailer

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het anamorfe 2.35:1-beeld van Tales of Terror ziet er op veel gebieden, zoals scherpte, detaillering en zwartniveau, prima uit. Bovendien is van storende filmgrain of beeldruis geen sprake. Ook de kleurweergave is over het algemeen in orde voor een oudere film, al is de verzadiging niet helemaal consistent. De grootste tekortkoming is de hoeveelheid vuil en beschadigingen op de print. Alledrie de verhalen hebben namelijk last van witte spetters en donkere vlekjes in het beeld. Gelukkig blijft de hoeveelheid meestal redelijk binnen de perken, een enkele scène daargelaten. Al met al is het dan ook een bovengemiddelde transfer, rekening houdend met de leeftijd.

Geluidskwaliteit

Voor de DVD-release heeft men het oorspronkelijke monogeluid van Tales of Terror behouden. De Dolby Digital 2.0 monotrack (192kbit/s) is goed in fase, waardoor bij gebruik van ProLogic al het geluid netjes uit de centerspeaker komt. Verder heeft het geluid die kenmerkende gedateerde klank, zoals die bij meer leeftijdsgenoten hoorbaar is. Vooral op de sporadisch muzikale momenten is de ouderdom goed hoorbaar, onder meer aan het magere dynamische bereik en het beperkte laag. Gelukkig draait voornamelijk om dialogen, en die hebben afgezien van een scherp randje niet zoveel tekortkomingen. Al valt wel op dat er continu wat lichte ruis te horen is, alsmede enige vervorming (vooral zodra mensen de longen uit hun lijf beginnen te schreeuwen). Net acceptabel voor een film uit 1962, maar meer ook niet.

Extra's

Afgezien van de oorspronkelijke trailer, die met een softe beeldkwaliteit (2.35:1 anamorf) en monogeluid vol ruis op het scherm verschijnt, heeft deze Big Deal-uitgave niets te bieden.

Conclusie

In Tales of Terror krijg je drie verhalen te zien, losjes gebaseerd op het werk van Edgar Allan Poe. Het tweede verhaal, het donkerkomische The Black Cat, is het leukste van de drie. Het geheel is geregisseerd door Roger Corman, die begin jaren ’60 verantwoordelijk was voor vele Poe-adaptaties. Aan de DVD-uitgave is duidelijk te zien dat het om een oudere film gaat. Zo plagen vuiltjes de verder prima transfer en heeft het geluid de vorm van een gedateerd monospoor. Zoals kenmerkend voor een Big Deal-titel bevat het schijfje alleen een trailer als extra. Geen heel spectaculaire uitgave dus. Maar goed, het is niet waarschijnlijk dat er in de nabije toekomst nog een uitgebreidere DVD van Tales of Terror verschijnt, en dus zal de Corman-fan de aanschaf van deze uitgave moeten overwegen.

Laatste reacties

Mac Hammer Fan  |  14-03-2004

Wel, ik heb in elk geval genoten van de DVD. Wie van Corman en Vincent Price houdt zal zeker gelukkig zijn met de aanschaf van die DVD.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Anamorf Dolby Digital
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:6
Extra's:1
5.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 23
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.