Human Stain, The

Totaalbeoordeling:

5.4
DVD

Human Stain, The (DVD)
Samenvatting

Coleman Silk (Anthony Hopkins) is professor in de oude talen met een indrukwekkende staat van dienst, maar heeft zich in de jaren ook de nodige vijanden gemaakt. Dit heeft tot gevolg dat wanneer hij twee afwezige studenten ‘spooks’ (geesten) noemt, hij aangeklaagd wordt voor racistische uitspraken. Alhoewel niet zo bedoeld, heeft het woord ‘spooks’ namelijk ook de denigrerende betekenis neger. Coleman Silk wint zich hierover enorm op, neemt ontslag en is vast van plan het er niet bij te laten zitten. Zo ook zijn vrouw Iris (Phyllis Newman), maar de spanning is haar teveel en zij overlijdt. Coleman is een verbitterd man die zijn verhaal in boekvorm wil publiceren. Hij zoekt daarvoor contact met de schrijver Nathan Zuckerman (Gary Sinise). Een eens succesvol schrijver, die nu teruggetrokken leeft. Tussen Nathan en Coleman ontstaat een band van vriendschap. Als Coleman op een dag de jonge schoonmaakster Faunia Farley (Nicole Kidman) ontmoet, ontstaat tussen beide een liefdesrelatie. Faunia heeft in haar leven het nodige meegemaakt, waardoor ze de nodige emotionele problemen heeft. Daarnaast wordt ze nog lastig gevallen door haar ex-man Lester (Ed Harris). Uiteraard wordt over de relatie tussen Coleman en Faunia schande gesproken en Coleman’s leven komt steeds meer in een verwoestende spiraal terecht. Nathan Zuckerman ontdekt dat Coleman een verschrikkelijk geheim met zich meedraagt.

Commentaar

The Human Stain is een intrigerende film over de diepere emoties en drijfveren van relaties tussen mensen. Alles wat wij in ons leven doen en de wijze waarop wij omgaan met andere mensen, wordt beïnvloed door onze eerdere ervaringen. In dit verhaal heeft ieder van de hoofdpersonen een donker en pijnlijk verleden, dat zo haar gevolgen heeft voor hun handelen en hun interactie met anderen. Anthony Hopkins speelt de getergde professor, de hoofdpersoon die een donker geheim met zich meedraagt. Wat dat geheim is wordt via ons flash backs duidelijk gemaakt, waarbij de jonge Coleman Silk door Wentworth Miller wordt gespeeld. Ook de karakters van de andere spelers zijn door eerdere pijnlijke, ingrijpende ervaringen getekend. Het verhaal van professor Coleman Silk wordt ons verteld door de schrijver Nathan Zuckerman. Gebaseerd op een verhaal van de Amerikaanse schrijver Philip Roth met een filmscript van Nicholas Meyer, heeft regisseur Robert Benton dit psychologische verhaal verfilmd. Geen gemakkelijke opgave, gezien de complexiteit van alle emoties en de complexe ontwikkeling van de relaties. Benton is vooral bekend van zijn ‘zakdoekdrama’ Kramer vs. Kramer (1979), maar ook van de films Nobody’s Fool (1994) en Twilight (1998), beide met Paul Newman in de hoofdrol. Waarbij Benton niet alleen de regie voerde, maar ook het verhaal of het filmscript had geschreven. Allen films waarin de relatie tussen mensen centraal staan. Met The Human Stain had Benton een uitstekende cast met grote namen tot zijn beschikking. Hij is er zeker in geslaagd de complexiteit tussen de relaties van de karakters, met daarbij centraal de moeilijke relatie tussen de gestudeerde professor Coleman en de eenvoudige schoonmaakster Faunia, naar voren te brengen. Naar de kijker toe is er wel enige afstand, waardoor je als kijker niet echt verbonden voelt met de hoofdpersoon. Dit zal zeker te maken hebben met het feit dat ieder karakter zo sterk wordt neergezet dat er haast geen sprake is van een hoofdpersoon. Maar ook doordat de diepere psychologie toch wat aan de oppervlakte blijft. Desalniettemin maakt de psychologische complexiteit een tweede keer bekijken van de film tot noodzaak, al zal niet iedereen gecharmeerd zijn van deze film.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 2003
Speelduur: 103 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Paradiso Home Entertainment
EAN: 5410504968167

Extra's

  • Trailers
  • Interviews
  • Achter de schermen
  • B-roll

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit van het 2.35:1 anamorfe beeld is zeer goed. Kleuren doen natuurlijk aan, waarbij de film in zijn totaliteit een donkere uitstraling heeft. Het beeld oogt goed scherp en heeft een voldoende detailniveau. Contrast en zwartniveau zijn beide ook prima in orde. De film is van recente datum, dus het is geen verrassing dat het plaatje vrij is van ongerechtigheden. Edge enhancement is af en toe zichtbaar, zij het in beperkte zin toegepast. Filmgrain is nauwelijks een issue, kleine compressiefoutjes slechts af en toe.
De film is goed verdeeld in 17 chapterstops. De DVD is van het type DVD-9, dus een enkelzijdige dubbellaagse DVD. De laagwisseling is wat ongelukkig geplaatst en daardoor kort merkbaar. De optionele Nederlandse ondertiteling (wit) is duidelijk, heeft een net lettertype en staat goed geplaatst in het beeld.

Geluidskwaliteit

De Engelstalige soundtrack staat in Dolby Digital 5.1 (bitrate 384 kb/s) en in DTS 5.1 (bitrate 754 kb/s) op de DVD. De sterke dialoogkarakter van de film maakt dat de soundtrack weinig spectaculair is. Het is een goed klinkende surroundtrack met een goed ruimtelijk karakter. De surrounds worden gepast gebruikt voor de subtiele omgevingsgeluiden en de ruimtelijkheid van de muziek. Detaillering van de soundtrack is prima. Het LFE kanaal wordt spaarzaam gebruikt. De dialogen zijn goed te volgen en komen, zoals gebruikelijk, uit de centerspeaker. Tussen de DD en de DTS track zit nauwelijks kwaliteitsverschil.

Extra's

De disc start met enkele promotionele trailers van andere Paradiso uitgaven. De eerste keer wel aardig, maar bij vaker kijken natuurlijk erg irritant. Het enige dat helpt is herhaaldelijk de forward-toets gebruiken om zo snel door de trailers te skippen.
De breedbeeld menuschermen zijn statisch zonder achtergrondgeluid. De extra’s hebben 1.33:1 (4x3) beeldformaat, DD2.0 (192 kb/s) geluid en zijn helaas niet Nederlands ondertiteld.

Behind the scenes (7 min)
Het bekende kijkje achter de schermen met beelden tijdens de opnames en korte interviewfragmenten met cast en crew. Niet echt informatief, want het zijn vooral fragmenten waarbij men zich in bijzondere positieve bewoordingen over de andere uitlaat.

Interviews (~28 min)
Bestaat uit acht vervolgkeuzen voor interviewfragmenten met de acteurs Anthony Hopkins, Gary Sinise, Nicole Kidman, Wentworth Miller, Jacinda Barrett en Kerry Washington. Daarnaast ook met regisseur Robet Benton en producer Tom Rosenberg. De geïnterviewden gaan in op verschillende aspecten van de film, waarbij je de gestelde vraag niet hoort, maar waarbij via een onderwerp scherm wordt aangegeven waarover de geïnterviewde vertelt.

B-roll (14 min)
Een kijkje in de opnamekeuken aan de hand van verschillende fragmenten tijdens de opnames, zonder enige toelichting of commentaar.

Trailer (2½ min)
De standaard bioscooptrailer in 1.85:1 letterbox beeldformaat.

Also Available
Met enkele trailers van andere Paradiso uitgaven. Deze trailers worden helaas (en irritant) genoeg ook getoond bij het starten van de DVD, nog voordat het DVD menu wordt getoond.

Conclusie

In The Human Stain speelt Anthony Hopkins een oudere verbitterde professor die een diep geheim met zich meedraagt. Om zijn ervaringen op schrift te zetten, komt hij in contact met een schrijver, die ook zo zijn eigen problemen heeft. De professor ontmoet een jongere vrouw, ook zij heeft psychologische problemen door eerdere nare ervaringen en vanwege het feit dat haar ex-man haar nog steeds lastigvalt. Hopkins heeft als tegenspelers Gary Sinise, Nicole Kidman en Ed Harris.
Deze uitgave van Paradiso Home Entertaiment heeft een prima kwaliteit beeld en geluid. Toegevoegd zijn een paar aardige extra’s, waarbij de interviewfragmenten met de cast en crew enige goede achtergrondinformatie geeft. Een wat zwaarmoedige psychologische film die niet iedereen zal aanspreken, maar die je zeker een kans moet geven.

Laatste reacties

Wizz-Art  |  04-11-2004

Tegenvaller, je verwacht niet een hele saaie film te gaan zien maar helaas gebeurt dat weleens.
Lees meer >

Raymond Gelmers  |  03-11-2004

Wat een boutfilm. Heb me echt stierlijk verveelt bij deze film. Wat een langdradig geheel. En als je dan aan het einde de ontknoping meekrijgt blijf je ec...
Lees meer >

Vro  |  25-07-2004

:rolleyes: Mooie film.Goed uitgewerkt.Sterk geacteerd.Zonder twijfel een van de betere drama's van de laatste tijd :wink: Says who? http://www.rottentomatoe...
Lees meer >

sleepyhollow  |  25-07-2004

Tja, Nicole Kidman speelde Hopkins van het scherm. Maar zij kon de film niet redden; Saai en langdradig en totaal niet spannend. Telkens zit je te wachten totda...
Lees meer >

Sonic  |  24-07-2004

:rolleyes: Mooie film.Goed uitgewerkt.Sterk geacteerd.Zonder twijfel een van de betere drama's van de laatste tijd :wink: Says who? http://www.rottentomatoe...
Lees meer >

Vro  |  24-07-2004

:rolleyes: Mooie film.Goed uitgewerkt.Sterk geacteerd.Zonder twijfel een van de betere drama's van de laatste tijd :wink:
Lees meer >

Sonic  |  23-07-2004

Ja dit is toch echt wel een schoolvoorbeeld van een drama met goede intenties dat jammer genoeg gebukt gaat onder miscastings en flauwe uitwerking. Zonder twijf...
Lees meer >

Thijs te Riele  |  22-07-2004

Goeie cast, maar daar houdt 't wat mij betreft ook meteen op. Ik heb deze toevallig in de bios gezien (samen met Kill Bill en Goodbye Lenin op een filmavond)....
Lees meer >

Olivier Laemont  |  22-07-2004

Met alle respect voor Hopkins en Kidman: lang-draaaaaaaaa-dig.....
Lees meer >

Daniël R.  |  22-07-2004

Goede film, maar had zeker geen moeite met de complexiteit om de film volledig te snappen.
Lees meer >

Hrodbern  |  22-07-2004

Ja, dit lijkt mij wel wat, alleen al vanwege de geweldige cast.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:4
3.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 33
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.