Galíndez Mystery, The

Totaalbeoordeling:

6.3
DVD

Galíndez Mystery, The (DVD)
Samenvatting

In 1988 doet de studente Muriel Colbert (Saffron Burrows) in het kader van haar studie onderzoek naar de verdwijning en dood van de Baskische dissident en professor en schrijver Jesus Galíndez.
Ruim 30 jaar daarvoor, op 12 maart 1956, wordt Galíndez (Eduard Fernandez) in New York ontvoerd. Dit nadat Galíndez een aanbod van $50.000 krijgt om een boek over de Dominicaanse generaal Trujillo niet te publiceren, maar dit aanbod afslaat. Galíndez was een Baskische politicus die tijdens de Spaanse Burgeroorlog werd verbannen naar de Verenigde Staten. Galíndez is onder mysterieuze omstandigheden verdwenen.
De CIA agent Robards (Harvey Keitel) krijgt de opdracht ervoor te zorgen dat Colbert haar onderzoek naar Galíndez stop zet. Hij zet hiervoor Colbert’s studiebegeleider onder druk, maar het kan haar niet tegenhouden. Muriel wordt in haar onderzoek gesteund door haar Spaanse vriend Ricardo (Guillermo Toledo). Muriels onderzoek begint in Madrid, maar leidt haar uiteindelijk naar de Dominicaanse Republiek, alwaar zij hoopt informatie te krijgen die Galíndez’ raadselachtige verdwijning oplost. Diverse mensen worden zenuwachtig door Muriel’s onderzoek en haar aanwezigheid in de Dominicaanse Republiek.

Commentaar

De Spaans/Cubaanse film El Mysterio Galíndez is gebaseerd op het boek Galíndez van de Spaanse Manuel Vázquez Montalbán. De Engelse titel van de film is The Galíndeze File of The Galíndeze Mystery, waarbij de laatste de Canadese titel van de film is.
Het boek, en dus ook de film, vertellen het waargebeurde verhaal over de mysterieuze verdwijning van Galíndez en zijn tot op heden nog onopgehelderde dood. Ook het lichaam van Galíndez is tot aan vandaag nog nooit teruggevonden.
De film vertelt twee verhalen, die van de studente Muriel Colbert die onderzoek doet naar de verdwijning van Galíndez. En de ontvoering en foltering van Galíndez in de gevangenis van generaal Trujillo, waarbij deze scènes als flashbacks in de film zijn opgenomen. Impliciet geeft de film een richting aan van internationale betrokkenheid bij de kidnapping en dood van Galíndez.
De cast geeft redelijk goed spel, waarbij Saffron Burrows in de rol van Muriel Colbert en Harvey Keitel als de CIA agent Robards de hoofdrol spelen. De Spaanse regisseur Gerardo Herrero heeft het verhaal met sfeer en fraaie beelden verfilmd. De film is voornamelijk Spaanstalig, waarbij incidenteel ook Engels wordt gesproken. Ondanks de fraaie sfeer, mist de film toch net dat beetje mysterie en spanning om je als kijker echt geïnteresseerd te krijgen. Toch snijdt de film een mysterieus onderwerp op sfeervolle wijze aan.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Thriller
Regio: 2
Jaar: 2003
Speelduur: 116 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Paradiso Home Entertainment
EAN: 5410504968723

Extra's

  • Trailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De oorspronkelijke beeldverhouding van de film is 2.35:1. De algehele indruk van het beeld is redelijk goed. Het beeld oogt redelijk scherp met een redelijke detaillering. De toegepaste relatief lage bitrate (4,2 Mbit/s voor het beeld) maakt dat het beeld door de toegepaste compressie verlies van fijnere details heeft en daarmee een licht softe aanblik heeft. In lichte mate is edge enhancement toegepast om de scherpte indruk te verhogen. De sfeervolle, warme zuidelijke kleuren zien er natuurlijk uit. Het beeld oogt verder goed helder met een goed contrast en is, op een incidenteel spettertje na, vrij van ongerechtigheden.
De film is verdeeld in 13 chapterstops. Er is geen laagwisseling in de film. De optionele Nederlandstalige ondertiteling (wit) is duidelijk, heeft een goed leesbaar lettertype en staat netjes onder in het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

De Spaans-/Engelstalige soundtrack is een Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 448 kb/s). Een fraai klinkende soundtrack, waarbij alle speakers subtiel worden benut. De zeer fraaie en sfeervolle filmmuziek van Patrick Doyle heeft een prima stereospreiding, waarbij de surrounds zorgen voor de ruimtelijkheid. De surroundspeakers worden verder effectief gebruikt om de verschillende omgevingsgeluiden in split-surround weer te geven. Het is een rustige soundtrack, zonder spectaculaire effecten.. Het LFE kanaal geeft incidenteel subtiel ondersteuning in het laagste laag. Dialogen komen uiteraard via de centerspeaker en zijn goed te volgen.

Extra's

De breedbeeld menuschermen zijn statische schermen. Behalve enkele trailers heeft deze release geen extra’s.

Trailer (1 min)
De promotietrailer in 2.35:1 niet anamorf beeldformaat. Met Nederlandse ondertiteling.

Also Availabe
Met keuze uit drie trailers van andere Paradiso uitgaven.

Conclusie

De Spaans/Cubaanse film El Mysterio Galíndez, ofwel The Galíndeze Mystery vertelt het waargebeurde verhaal over de mysterieuze verdwijning van de Baskische dissident Jesus Galíndez. Tot op heden is zijn verdwijning en dood onopgehelderd gebleven.
De film vertelt twee verhalen, die van de studente Muriel Colbert, die onderzoek doet naar de verdwijning van Galíndez. En de ontvoering en foltering van Galíndez in de gevangenis van generaal Trujillo, waarbij deze scènes als flashbacks in de film zijn opgenomen. Impliciet geeft de film een richting aan van internationale betrokkenheid bij de kidnapping en dood van Galíndez.
Saffron Burrows, in de rol van Muriel Colbert, en Harvey Keitel als de CIA agent Robards, spelen beide de hoofdrol in deze thriller van de Spaanse regisseur Gerardo Herrero
De beeldkwaliteit van deze Paradiso uitgave is redelijk goed, de Dolby Digital 5.1 surroundtrack klinkt prima. Als extra is alleen een trailer van de film toegevoegd.

Laatste reacties

MaimProblem  |  07-09-2005

Volgens mij is deze wel anamorf ! Ik ben er eigenlijk heel zeker van ;) ook is er geen edge enhancement toegepast :) MP
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:8
Extra's:1
5.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 13
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.