Crusade

Totaalbeoordeling:

7.3
DVD

Crusade (DVD)
Samenvatting

In de heftige eindstrijd tussen Earthforce en de kwaadaardige Drakh moeten laatstgenoemden de aftocht blazen. Maar niet voordat ze een dodelijk virus in de aardse atmosfeer losgelaten hebben. Dit virus zorgt ervoor dat alle mensen op aarde binnen vijf jaar sterven. Aldus begint de koortsachtige zoektocht naar een geneesmiddel. Daarbij heeft Earthforce zijn voornaamste hoop gevestigd op de Excalibur, een enorm experimenteel gevechtsschip dat bestaat uit een combinatie van technieken van verschillende rassen. Aan het hoofd van de Excalibur staat Matthew Gideon (Gary Cole). Samen met zijn bemanning is hij vastbesloten om het geneesmiddel te vinden, ook al moet hij daarbij het gehele universum afreizen. Maar de klok tikt door...

Commentaar

Nadat de uitermate succesvolle SF-serie Babylon 5 de vooraf geplande vijf seizoenen erop had zitten, vond bedenker Joe Michael Straczynski dat de tijd rijp was voor een nieuw project binnen het B5-universum. Aldus bedacht hij een vervolgserie, die tot stand zou komen in samenwerking met TV-zender TNT. De eerste stap op weg naar de nieuwe serie werd gezet met de TV-film A Call to Arms, waarin onder andere het slagschip Excalibur werd geïntroduceerd. Dit zou de plaats van handelen worden voor het nieuwe project, dat de naam Crusade kreeg. Na de productie van de TV-film kon “het echte werk” beginnen: het van de grond krijgen van een nieuwe verhaallijn met (grotendeels) nieuwe personages. Al week de opzet in essentie niet veel af van B5. Ook nu zou het verhaal namelijk vijf seizoenen omspannen, zouden de personages elk hun zwaktes en geheimen hebben en zouden in de eerste jaren dingen in gang worden gezet die pas veel later tot een conclusie zouden komen. Alle ingrediënten dus voor een herhaling van B5’s succes. Maar helaas, veel verder dan de aftrap kon Straczynski niet komen met zijn visie. Want zelfs voordat er nog maar één aflevering op TV verschenen was draaide TNT de geldkraan al dicht. De reden hiervoor was naar verluid dat men het bij TNT niet eens was met de richting waarin Straczynski de serie wilde sturen. En dus werden de tot dan toe geschoten dertien afleveringen de enige die ooit het daglicht zouden zien. En dat is erg jammer. Want ondanks dat personages en plot nog wel wat meer groei en verfijning konden gebruiken was er zeker genoeg potentie om Crusade tot eenzelfde succes te maken als zijn voorganger.

N.B. De volgorde van de afleveringen op de DVD-uitgave van het eerste (en tevens laatste) seizoen is gelijk aan de volgorde waarin ze in eerste instantie op TV werden vertoond, maar dit is níet de volgorde die Straczynski voor ogen had toen hij de afleveringen schreef. Dit is soms goed te merken; bijvoorbeeld wanneer in de eerste helft van het seizoen een bepaalde techniek wordt toegepast die pas in de tweede helft wordt ontdekt. De “echte” volgorde van de afleveringen is als volgt (tussen haakjes de nummering zoals die op DVD is):

Racing The Night (9), The Needs of Earth (11), The Memory of War (10), The Long Road (2), Visitors From Down the Street (12), The Well of Forever (3), Each Night I Dream Of Home (13), Patterns of the Soul (5), The Path Of Sorrows (4), Ruling From the Tomb (6), The Rules of the Game (7), War Zone (1), Appearances and Other Deceits (8)

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Science fiction, TV
Regio: 2
Jaar: 1999
Speelduur: 552 min
Verpakking: Boxset
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Arabisch, Engels, Frans
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321931683890

Extra's

  • Audiocommentaar bij twee afleveringen
  • The Making of Crusade
  • Forging the Excalibur

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

In tegenstelling tot Babylon 5 werd Crusade niet in breedbeeld geschoten. En dus is het logisch dat het beeld ook op DVD de verhouding van 1.33:1 heeft. De kwaliteit van de (interlaced) transfer is dik in orde, met name wat betreft detaillering en kleurverzadiging. Nauwelijks storende minpuntjes zijn de sporadische lichte edge ehancement en wat aliasing in de CG-beelden. Met betrekking tot dit laatste de opmerking dat bij Crusade het CGI-resolutieprobleem zoals bij de B5-seizoensboxen (breedbeeldweergave van CGI bestond daarbij uit een “opgeblazen” versie van het oorspronkelijke 1.33:1 materiaal) niet speelt, aangezien al het bronmateriaal in 1.33:1 was. Een nette transfer.

Geluidskwaliteit

Op TV werd Crusade uitgezonden met surround-gecodeerd stereogeluid, maar voor de DVD-release is het geluid opgewaardeerd naar een volwaardige 5.1-track. De nadruk van het resulterende Dolby Digital 5.1-spoor (384kbit/s) ligt op de voorkanalen, waarbij de dialogen netjes tot de center-luidspreker beperkt blijven. De achterkanalen zorgen voor wat ruimtelijkheid, maar heel spectaculair wordt dit nooit. Meestal blijft het surroundgebruik namelijk bij wat subtiele muziek en achtergrondgeluiden, en bij sommige actiescènes zijn er wat effecten te horen. Bij dit laatste wordt incidenteel split-surround toegepast. Afgezien van de aanwezigheid van een discreet LFE-kanaal – dat overigens op prima wijze de stevigere momenten ondersteunt – doet het spoor niet zo veel om zich te onderscheiden van een 2.0-matrix-surroundtrack. Dat is in dit geval echter geen groot bezwaar.

Extra's

Op de vijf schijfjes die deze DVD-uitgave telt vind je een bescheiden aantal extra’s. Bij ons recensie-exemplaar blijken de extra’s op de vijfde disc (twee featurettes) echter niet te werken. Het is ons vooralsnog niet bekend hoe dit zit bij de versie die in de winkels ligt, maar men mag aannemen dat het probleem daarbij is verholpen.

Audiocommentaar
Commentaar bij twee afleveringen (niet ondertiteld):
- Well of Forever (Disc 1): Op het eerste commentaarspoor horen we hoe regisseuse Janet Greek, schrijfster Fiona Avery en castleden Peter Woodward en Carrie Dobro herinneringen ophalen aan de opnames. Uiteraard wordt daarbij ook gepraat over het vroegtijdig stopzetten van de serie. Een leuk, informeel commentaar met redelijk wat info.
- Racing the Night (Disc 3): Bij deze aflevering, die eigenlijk bedoeld was als pilot voor de serie, horen we Straczynski zelf. Zoals de bezitters van de B5-boxsets wel weten staat de schrijver/bedenker garant voor een informatief en openhartig commentaar, waarin hij onder meer aangeeft waar hij wel en niet tevreden over is. Ook interessant om te horen is welke plotontwikkelingen hij nog voor ons in petto had.

The Making of Crusade en Forging the Excalibur
Deze twee featurettes worden wel genoemd in het menu van de vijfde disc (zie het zesde screenshot), maar zijn zoals hierboven beschreven niet te selecteren bij ons recensie-exemplaar.

Conclusie

De SF-serie Crusade is het vervolg op het populaire Babylon 5. Eveneens bedacht door J. Michael Straczynski, maar dan met een frisse cast en nieuwe setting binnen het B5-universum. Dit zal de vele fans van B5 veelbelovend in de oren klinken, maar jammer genoeg zullen we nooit weten of de serie de verwachtingen waar had kunnen maken. Na een enkel seizoen was het namelijk al over en sluiten voor de bemanning van de Excalibur. Helaas… Over de DVD-uitgave valt op technisch gebied niet veel te klagen: beeld en geluid zijn prima en er is een bescheiden aantal extra’s aanwezig. Daarmee is het een leuke aanschaf als je B5-fan bent, al is het natuurlijk erg spijtig dat het slechts bij een klein stukje van het (ongetwijfeld goed doordachte) 5-jaar omspannende verhaal blijft.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Warner Home Video.

Lees meer

Laatste reacties

Johnnie  |  07-09-2005

Hoe komen we er nu ooit achter of er wel een geneesmiddel wordt gevonden tegen de plaag op aarde?Gewoon Babylon 5 kijken. :) Anyway, ik vond dit geen goeie s...
Lees meer >

expo  |  06-09-2005

Hoe komen we er nu ooit achter of er wel een geneesmiddel wordt gevonden tegen de plaag op aarde? Zie je dat niet in die laatste film ? Anyway, ik vond di...
Lees meer >

Ifeman  |  06-09-2005

Zeer jammer dat er geen vervolg wordt gegeven aan deze serie. Ik heb me wel vermaakt met deze serie. Hoe komen we er nu ooit achter of er wel een geneesmiddel w...
Lees meer >

Strider  |  05-09-2005

Crusade! :D Is het Paul Verhoeven dan toch nog gelukt? Oh, wacht... het is een Babylon 5-vervolg... :(
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:4
7.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 21
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.