Vet Hard (SE)

Recensent:
Alexander de Mol
20-09-2005

Totaalbeoordeling:

5.5
DVD

Vet Hard (SE) (DVD)
Samenvatting

Bennie (Jack Wouterse) is een stevige, niet al te slimme snackbarhouder annex crimineel. Onenigheden lost de lichtgeraakte George Baker-fan op met een kopstoot. Het inbrekersvak heeft hij geleerd van zijn geliefde pleegvader Mast. Als een gezamenlijke juwelenroof met beroepscrimineel Milo (Ton Kas) door een blunder van Bennie mislukt, verdwijnt hij achter de tralies.
Ruim vijf jaar later komt Bennie weer vrij. Milo maakt hem direct duidelijk dat er nog een schuld openstaat. Als waakhond splitst hij hem zijn neef Vuk, een onhandige elektricien, in de maag. Thuis ontdekt Bennie dat zijn personeel, het duo Peter (Johnny de Mol) en Martin (Cas Jansen), zijn snackbar heeft gepromoveerd tot quiche-restaurant. Bovendien hoort hij dat Mast op sterven ligt. Zijn lever heeft het begeven. In het ziekenhuis vertelt Mast dat hij een biologische zoon heeft, Koen (Kurt Rogiers), die hij voor zijn dood graag een keer zou ontmoeten. Koen zit echter gevangen in Luik, volgens Mast voor niet betaalde parkeerbonnen. Omdat de lever van een familielid Mast kan redden, reist Bennie met Peter en Martin naar België. Op spectaculaire wijze weten ze Koen te bevrijden uit de gevangenis. Koen blijkt echter geen notoire verkeersovertreder, maar een verknipte lustmoordenaar. Dat lijkt Mast niet te deren. Jaloers ziet Bennie hoe hij zijn pleegvader zijn echte zoon in zijn armen sluit. Koen als leverdonor is geen optie.
Van een dubieuze arts horen Bennie en Koen dat voor drie ton illegaal levers te koop zijn. Impulsief besluit Koen daarom een bank te beroven. Die mislukt bijna door Katja (Bracha van Doesburgh), een mooie, wispelturige blondine die zelfmoord wil plegen omdat haar vriendje, bokskampioen Lars, haar heeft bedrogen. Na een spectaculaire achtervolging weten ze toch nog aan de politie te ontkomen, maar de overval levert hen slechts een ton op. Koen heeft echter van Katja gehoord dat Lars zijn volgende gevecht heeft verkocht. Koen en Bennie zetten daarom al hun geld in, maar de tegenstander van Lars vliegt al bij de eerste klap over de touwen.
Bennie is moe van alle mislukte pogingen om geld te verzamelen voor de levertransplantatie van Mast. Daarom gaat hij akkoord met een lucratieve klus voor Milo. Het plan is om op het vliegveld een geldtransport te overvallen. Vol vertrouwen gaat Bennie met Peter, Martin, Vuk en het nieuwe liefdespaar Koen en Katja op pad. De problemen lijken bijna opgelost. Wat kan er nog misgaan?

Commentaar

Vet Hard markeert het regiedebuut van Tim Oliehoek. De jonge regisseur koos ervoor om een remake te maken van de Deense film Old Men in New Cars (de Deenstalige titel laat ik gemakshalve even achterwege). In Vlaanderen kreeg de film de wat minder hippe titel Volle Gas. Voor de Internationale release tijdens het filmfestival in Cannes heeft één of andere marketinggoeroe de ‘geniale’ titel Too Fat Too Furious bedacht. Eén in mijn ogen totaal mislukte knipoog naar 2 Fast 2 Furious. Oliehoek, dit jaar pas 26 jaar geworden, levert een prima staaltje actie af. De special effects zijn voor vaderlandse begrippen goed te pruimen. En ook niet onbelangrijk; de dialogen zijn gedurende de hele film verstaanbaar. Dat wil nog wel eens een probleem zijn bij films van eigen bodem, recentelijk o.a. De Dominee. De botte, zwarte humor is keurig vermengd met de talrijke actiescènes. De film hoeft natuurlijk nergens serieus genomen te worden. En dat is meteen de kracht. Het verhaal is slechts het vehikel waarmee de veelal grove, slapstickachtige grappen op de kijker worden afgevuurd. Vet Hard biedt ongecompliceerd vermaak. De foutjes in de film kunnen gemakkelijk worden weggestreept tegen het enthousiasme dat Vet Hard uitstraalt. Het acteerwerk van de belangrijke hoofdpersonen is goed te noemen. Jack Wouterse, in mijn beleving één van de betere acteurs in Nederland, is perfect gecast als de criminele teddybeer Bennie. Zijn imposante voorkomen in combinatie met een oranje ‘hooded sweater’ wekte bij mij alleen al op de lachspieren. Bracha van Doesburgh debuteert in Vet Hard op het witte doek en doet dat zeker niet onverdienstelijk als de suïcidale Katja Wielaard. Op dit moment is ze in de bioscoop te zien in haar tweede film Het Schnitzelparadijs. Belg Kurt Rogiers komt zelfs geloofwaardiger over als maniakale necrofiele serieverkrachter in Vet Hard dan als propper Tommy in Costa!. Ik ga er gemakshalve even van uit dat dit ligt aan laatstgenoemde film.
Vet Hard zit vol met cameos van bekende Nederlanders, die voor het grootste deel erg onzacht aan hun einde komen. Zoiets doet het altijd goed in een dergelijke film. Eén ding is zeker: van de talentvolle Tim Oliehoek, die met de actiecomedy Vet Hard een keurig visitekaartje neerlegt, gaan we meer te zien krijgen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Komedie/Humor, Misdaad
Regio: 2
Jaar: 2005
Speelduur: 88 min
Verpakking: Digipack
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
 • DTS 5.1 - Nederlands
 • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
Ondertiteling: Engels, Frans
Uitgever: A-Film Home Entertainment
EAN: 8716777053232

Extra's

 • Making Of
 • Trailers
 • Bloopers
 • extended scenes
 • Audiocommentaar Tim Oliehoek en Rolf Dekens
 • Van Storyboard tot Film
 • Moodboards
 • Première Vet Hard
 • Promotietrailers en clips
 • Schietlessen acteurs
 • Eerder werk van regisseur Tim Oliehoek

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Deze DVD van A-Film is anamorfisch uitgevoerd met een aspect ratio van 2.35:1. De scherpte van het beeld is over het algemeen meer dan voldoende en het beeld is gevrijwaard van allerlei storende elementen als vuil en dergelijke. Iets dat we natuurlijk ook niet zouden verwachten van zo’n recente film.
Het zwartniveau is gedurende de film redelijk diep en solide. ‘Edge enhancement’ is amper toegepast. ‘Aliasing’ doet hier en daar zijn intrede. Vet Hard heeft een keurige DVD transfer gekregen. We zijn wel erg benieuwd hoe deze zich verhoudt tot de WMV-HD uitvoering van Vet Hard.
De film is onderverdeeld in een overzichtelijke 12 chapterstops. De ondertiteling, zowel Engels- als Franstalig, is keurig onderin het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

Vet Hard bevat twee Nederlandstalige 5.1 kanaals geluidssporen. Zowel de aanwezige Dolby Digital 5.1 (448 kbit/s) als de DTS 5.1 (754 kbit/s) track verrichten hun werk naar behoren. Beiden hebben een ruimtelijk karakter dankzij een ‘open’ geluidsbeeld. De surroundkanalen vullen het geluidsbeeld waar nodig, waaronder bij het vuurgevecht bij het bankkantoor, aan met subtiele geluidseffecten. Het LFE-kanaal zorgt dankzij een gecontroleerde aansturing voor de nodige extra impact bij explosies en ander kabaal.
Dialogen zijn over het algemeen zeer goed te volgen. En dat mag voor een Nederlandse film een unicum genoemd worden. Complimenten. Zoals gezegd presteren beide tracks naar tevredenheid. Een specifieke voorkeur voor één van de twee tracks is wat mij betreft niet aan de orde.

Extra's

Disc 1

Audiocommentaar Tim Oliehoek en Rolf Dekens
Het aanwezige audiocommentaar voor Vet Hard is ingesproken door cinematograaf Rolf Dekens en regisseur Tim Oliehoek. De stemmen van de beide heren zijn netjes verdeeld over de linker- en rechterspeaker zodat steeds duidelijk is wie het commentaar levert. Dit werkt eigenlijk erg prettig en zorgde er bij mij voor dat de concentratie makkelijker behouden bleef. Oliehoek en Dekens geven vooral commentaar bij hetgeen zich op het scherm afspeelt, maar doen dit op een erg enthousiaste manier. De aanwezigheid van Dekens zorgt er voor dat er vooral veel wordt gesproken over de toegepaste camerashots. Een leuke track om te beluisteren.

Trailers
- Vet Hard (1:15 min)
- Amazones (1:29 min)
- Million Dollar Baby (2:18 min)
- Alexander (1:43 min)

Disc 2

Van Storyboard tot Film
Deze feature, ingeleid door Tim Oliehoek, bevat een aantal variaties om de vergelijking te maken tussen de storyboards, welke afkomstig zijn van de hand van Lawrence I. Kelatow, en de daadwerkelijke opname. Zo is het mogelijk om via een zogenaamde splitscreen mogelijkheid, via alleen storyboard met geluid of via de multi-angle optie de feature ‘Van Storyboard tot Film’ bekijken.
- Achtervolging (5:17 min)
- Ontsnapping (1:53 min)
- Vliegtuigkaping (3:27 min)
- Dood Mast (1:24 min)

Extended Scenes
Een drietal onderdelen van scènes die de uiteindelijke montage niet hebben gehaald. Ook hier verschaft regisseur Tim Oliehoek een keurige inleiding en licht hij toe waarom de scène uiteindelijk anders (lees: iets korter) is geworden.
- Chazia scène (1:12 min)
- Quiche scène (1:20 min)
- Zuster scene (1:22 min)

Making Of (25 :01 min)
Een bijna half uur durende special over het maken van Vet Hard met daarin uiteraard interviews met Tim Oliehoek, Jack Wouterse, Bracha van Doesburg en Kurt Rogiers. Daarnaast natuurlijk de nodige fragmenten uit de film en op de set. Een luchtige en vermakelijke ‘making of’-special, die voorafgaand aan de première op TV te zien was en daarom natuurlijk wel een promotioneel karakter heeft.

Bloopers (1:30 min)
Een montage van anderhalve minuut waarin een aantal bloopers de revue passeren. Klaarblijkelijk was de cast & crew erg geconcentreerd tijdens de opnames, welke in een krap tijdsbestek van slechts 40 dagen plaatsvonden, want echt veel schokkends is er niet te zien in deze blooper-compilatie.

Moodboards
Vijftien schetsen in kleur van Dimitri Merkoulov die, met name door de toepassing van kleuren, de sfeer van de bewuste scène neerzette.

Première Vet Hard (2:47 min)
Een impressie van de première van Vet Hard bij het City Theater op het Leidseplein in Amsterdam. Hierin zien we onder andere George Baker, wiens ‘Una Paloma Blanca’ de titelsong is, nog even voor de microfoon verschijnen. Aan het eind geeft Tim Oliehoek nog even weg dat de opvolger, gezegend met de veelzeggende titel Vet Harder, een grote mogelijkheid is.

Promotietrailers en clips
- Original Theatrical Trailer (1:27 min)
- Teaser Trailer (0:44 min)
- Volle Gas-trailer (1:27 min)
- Videoclip ‘Una Paloma Blanca (2005)’ van George Baker (3:11 min).
- Nationale Bioscoopbon promo (0:27 min)

Schietlessen acteurs (1:53 min)
Een kort filmpje waarin Jack Wouterse, Bracha van Doesburgh, Kurt Rogiers en Ton Kas oefenen met het hanteren van vuurwapens. Ook hier straalt het plezier van de cast af tijdens deze repetities. Ik mis eigenlijk enige achtergrondinformatie van vuurwapenexperts over deze specifieke training. Dat had deze korte feature meer ‘body’ gegeven. Desalniettemin leuk om te zien.

Eerder werk van regisseur Tim Oliehoek
- Buy or Die showreel (2:14 min)
Een compilatie van actiefragmenten uit een film die Oliehoek op 18-jarige leeftijd heeft gemaakt en waarvan hij zelf zegt dat de dialoog ervan erg slecht is. De actiefragmenten zien er voor een amateurfilm echter zeer aardig uit.
- The Horseless Prince (13:34 min)
Een korte film uit 2003 die in feite als testproject diende voor Vet Hard. Producent San Fu Maltha nam al een risico door de regie in handen te geven van de onervaren Tim Oliehoek en wilde daarom geen risico nemen met het minstens zo belangrijke camerawerk. Zodoende kreeg Rolf Dekens, studiegenoot van Oliehoek, de kans om zich met dit project te bewijzen. Klaarblijkelijk deed hij dit in voldoende mate gezien zijn aanwezigheid op de credits.

Conclusie

Bennie pleegt samen met zijn pleegvader Mast en beroepscrimineel Milo een overval op een juwelierszaak. Deze overval gaat echter volledig de mist in waardoor Bennie vijf jaar achter de tralies verdwijnt. Als hij weer vrijkomt, blijkt dat Mast op sterven ligt. Dan duikt vrouwenverslinder Koen (Kurt Rogiers) op, de echte zoon van Mast, en samen met hem gaat Bennie op jacht naar geld voor een (illegale) lever voor Mast. Koen is echter verliefd geworden op de suïcidale Katia die de plannen voor een bankoverval danig in de war brengt..
Wat mij betreft is Tim Oliehoek geslaagd met zijn debuut door met Vet Hard een vermakelijke actiekomedie af te leveren. Het verhaal stelt natuurlijk niet bijster veel voor, maar het enthousiasme straalt ervan af en dat maakt een heleboel goed. A-Film heeft daarbij de film een keurige ‘special edition’ uitvoering gegeven. Beeld- en geluidskwaliteit zijn beide prima verzorgd. De producenten hebben aan de extra’s van deze SE-DVD duidelijk aandacht besteed. Deze bieden een absolute meerwaarde tegenover de 1 disc versie. Het fraaie digipack is daarom wellicht nog een extra reden om voor de 2 disc versie te gaan, vermits de titel op het wensenlijstje prijkt.

Laatste reacties

SuperDre  |  03-06-2007

Heb vanmiddag de 'verkeerde' versie per ongeluk gekocht voor 2.50.. Ik was in de veronderstelling dat het de dvd (omdat die dus gewoon tussen de normale dvd's s...
Lees meer >

sam&moos  |  25-10-2005

Leuke film
Lees meer >

Sander V.  |  25-10-2005

Erg matige film, erg vaak niet grappig, slechte effecten ..... geen aanrader. Niks aan toe te voegen. Dit is niet mijn soort film.Ben ik het ook mee eens. Ge...
Lees meer >

scheur  |  24-10-2005

Heb deze gisteren zitten kijken, maar vond hem niet meer dan aardig... :roll: Zaten leuke effecten in , maar Bracha vond ik zeer irritant en de film probeerde...
Lees meer >

Florentia  |  07-10-2005

Aan de cast was al te zien dat ik geen al te serieuze film voorgeschoteld zou krijgen. In het begin was het ook even slikken met name bij de gevangenisontsnappi...
Lees meer >

Rutger  |  05-10-2005

Daar heb je wel gelijk in. Had ik eigenlijk niet over nagedacht. Standaard moeten er eigenlijk nl subs bijzijn voor deze groep mensen.
Lees meer >

Rutger  |  05-10-2005

Ik heb onlangs de film gezien, en ik heb erg gelachten. De film is geen diepgaande film of een film van hoogstaande kwaliteit, maar het is prima vermaak. Een ...
Lees meer >

Joost v.d. Ham  |  23-09-2005

Even een algemende vraag ... er wordt hierboven gevraagd welk cijfer je toekent aan de dvd. Nu staat deze op een 3,83. Dat is toch totaal niet representatief ? ...
Lees meer >

Quido  |  23-09-2005

Even een algemende vraag ... er wordt hierboven gevraagd welk cijfer je toekent aan de dvd. Nu staat deze op een 3,83. Dat is toch totaal niet representatief ? ...
Lees meer >

SeismicCharge  |  23-09-2005

De problemen lijken bijna opgelost. Wat kan er nog misgaan? Dat kun je in de laatste 5 minuten zien... Want de de reviewer beschrijft de complete film op de ...
Lees meer >

rientio  |  23-09-2005

Dit vond ik een geweldige film. Het was in het begin wel een beetje raar, want ik wist niet dat die met "old men new cars" had te maken toen ik de film dus zag ...
Lees meer >

druppelstop  |  23-09-2005

ik zag deze in een sneak en was echt blij verrast! Misschien neem ik hem op dvd, ik heb echt gelachen.
Lees meer >

Edgar Smit  |  22-09-2005

Heerlijke film, gewoon zitten, kijken en lachen, niet bij nadenken. Eentje de categorie Nederwood :wink:
Lees meer >

*NERAZZURRI*  |  22-09-2005

Wat een butt-film. Kan er niks anders van maken. Alleen Bracha is prachtig :D
Lees meer >

Joost v.d. Ham  |  22-09-2005

Prima film, net iets te lollig om echt goed te zijn.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Grof Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:8
4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 93
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.