Scarecrow

Totaalbeoordeling:

6.6
DVD

Scarecrow (DVD)
Samenvatting

Lion (Al Pacino) en Max (Gene Hackman) ontmoeten elkaar al liftend langs de highway ergens in het noorden van Californië. Ze trekken met elkaar op en reizen samen naar het oosten. De nogal lompe en licht ontvlambare Max is net uit de gevangenis en heeft al z’n geld gespaard om in Pittsburgh een autowasstraat te beginnen. De naïeve en frivole Lion is op weg naar Detroit om z’n kind te ontmoeten, dat hij nog nooit gezien heeft. Al snel ontstaat er een speciale vriendschap en blijkt dat ze eigenlijk niet meer zonder elkaar kunnen.

Commentaar

Scarecrow is een hele sympathieke roadmovie. Max als de onbehouwen sul wordt zeer mooi neergezet door Gene Hackman. Hij kan zowel vrolijk, agressief als irritant zijn, wat z’n karakter extra diepte geeft. Al Pacino had net in The Godfather gespeeld en had naam gemaakt in Hollywood. Hij heeft in Scarecrow een heel andere rol. Hij geeft tegengas aan Gene Hackman met z’n frivole akties en speelt de vrolijke Lion, die een mooi motto heeft: “Waarom vechten als je beter mensen aan het lachen kunt maken?”. De interactie tussen Hackman en Pacino is hartverwarmend, mede door het natuurlijke spel van beiden. Vaak lijkt het op geïmproviseerde scènes en dialogen. Petje af dus ook voor regisseur Jerry Schatzberg, die een hele losse regie heeft gevoerd. Hij won daarmee ook een Gouden Palm op het filmfestival van Venetië. Voor huidige begrippen is de film aan de trage kant, maar het zou jammer zijn om de film daarom te negeren.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 1973
Speelduur: 107 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.40:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 1.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Arabisch, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321931688864

Extra's

  • Bioscooptrailer
  • On the Road With: Scarecrow

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in het originele beeldformaat van 2.40:1 anamorf op de DVD. Er is een vrij onbeschadigde print gebruikt voor de transfer. Slechts af en toe komen er een paar spettertjes voorbij. Het contrast is goed, al is het bij enkele binnenscènes vrij donker. Daar is dan ook filmgrain zichtbaar. Maar de meeste scènes zijn helder en de scherpte is daar ook bovengemiddeld. Alles lijkt alsof het met bestaand licht is gefilmd. Dat geeft een heel natuurlijke sfeer aan de beelden. Daarom zijn de donkere gedeeltes ook niet storend. Af en toe is een lichte vorm van edge-enhancement toegepast. De film is onderverdeeld in 28 hoofdstukken en de ondertiteling is wit en staat keurig netjes onder in beeld.

Geluidskwaliteit

Het geluid staat als een Dolby Digital 1.0 spoor met een bitrate van 192 kb/s op de DVD. Het bestaat uit de hoogst noodzakelijke elementen en er zijn ook weinig sfeergeluiden gebruikt. Het geluidsbeeld is daardoor vrij kaal en het klinkt allemaal nogal dunnetjes. Het frequentiebereik is beperkt en laag is nauwelijks aanwezig. Ruis is echter niet aanwezig en alles is goed verstaanbaar. Maar het had wel wat levendiger mogen zijn.

Extra's

Het menu is een statisch 1.78:1 scherm met een muziekfragment als achtergrond. Deze muziek en de extra’s staan in Dolby Digital 2.0 op de DVD.

On the road with: Scarecrow (4 min)
Een korte reportage van extreem slechte kwaliteit met een beeldverhouding van 1.33:1 over de tot standkoming van de film. Maar eigenlijk is het in het kort vertellen waar de film over gaat, met daarbij een paar scènes uit de film en wat beelden van achter de camera. Geen interviews met de makers, alleen een commentaarstem. Engels gesproken en Nederlands ondertiteld.

Bioscooptrailer (3 min)
De originele bioscooptrailer in 2.20:1 beeldformaat niet anamorf en Dolby Digital 2.0 mono geluid. Er is geen ondertiteling aanwezig. De kwaliteit is redelijk, maar het beeld is aan de donkere kant.

Conclusie

Max en Lion ontmoeten elkaar al liftend ergens in noord Californië en reizen samen verder naar het oosten, ieder met een eigen doel. Langzaamaan ontstaat er een vriendschap en blijkt dat ze niet meer zonder elkaar kunnen. Scarecrow is een boeiende roadmovie met sterke rollen van Gene Hackman en Al Pacino. De film heeft een beeldtransfer die er voor z’n leeftijd nog netjes uitziet. Het geluid is met een 1.0 mono-track aan de magere kant, zeker ook door het kale geluidsbeeld. De extra’s stellen niet zoveel voor. Maar het verhaal is sterk genoeg om er een interessante DVD aan over te houden.

Laatste reacties

Barry de Nijs  |  02-02-2006

Lijkt me een interessante film, nog niet gezien, vooral met twee van die acteerkanonnen!
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Drugs Grof Seks Anamorf Dolby Digital
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:6
Extra's:2
5.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 15
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.