Oliver Twist

Recensent:
Arnold van Oostrum
11-07-2006

Totaalbeoordeling:

6.9
DVD

Oliver Twist (DVD)
Samenvatting

De weesjongen Oliver Twist (Barney Clark) komt terecht in een ‘werkhuis’ voor weeskinderen. Onderricht krijgen ze daar niet. Hard werken voor een beetje eten en een bed om in te slapen is hun lot. Samen met de andere jongens lijdt Oliver vreselijke honger. Ze trekken lootjes om te bepalen wie om meer pap gaat vragen. Oliver trekt het kortste lootje en gaat naar het hoofd van het ‘werkhuis’ om meer te vragen. Opzichter Mr. Bumble (Jeremy Swift) vindt Oliver maar een ondankbare lastpost. Oliver komt als leerling terecht bij de begrafenisondernemer Sowerberry (Michael Heath). Maar daar komt hij in problemen als hij vecht met Noah Claypole (Chris Overton), een van de andere jongens van de begrafenisondernemer, die hem kwetst met zijn dode moeder. Nadat Oliver oneerlijk gestraft wordt voor zijn daad vlucht hij naar Londen. Moe en hongerig komt Oliver in deze drukke stad Artful Dodger (Harry Eden) tegen, die hem onderdak geeft in Londen. In al zijn onschuld en onbekendheid met het groezelige leven van de Londense onderwereld komt Oliver terecht bij een bende jonge zakkenrollers onder leiding van de sinistere Fagin (Ben Kingsley). Hier leert Oliver ook de brute Bill Sykes (Jamie Foreman), zijn vriendin Nancy (Leanne Rowe) en zijn hond Bull’s Eye kennen. Op een morgen gaat Oliver nietsvermoedend met Dodger en Charley Bates (Lewis Chase), een van Fagin’s andere jongens, mee op stap en dan ziet dat zij zakkenrollers zijn. De knapen hebben het voorzien op de zakken van de nette heer Mr. Brownlow (Edward Hardwicke). De uitgeputte Oliver wordt ten onrechte aangezien voor een zakkenroller, maar de vriendelijke Brownlow neemt het voor hem op en neemt hem mee naar huis. Oliver wordt liefdevol opgevangen door Brownlow en zijn huishoudster Mrs. Bedwin (Frances Cuka). Ondertussen maken Fagin en Bill Sykes zich zorgen dat Oliver hen zal verraden aan de autoriteiten en ze besluiten hem op te sporen en weer mee terug te nemen naar Fagin’s schuilplaats.

Commentaar

De Engelse schrijver Charles Dickens (1812-1870) was afkomstig uit een arm gezin en hard het zelf ook niet breed. Zijn boeken gaan dan ook veelal over personen die het niet breed hebben en over het grote verschil tussen arm en rijk. Een verschil zoals dat begin 19e eeuw erg gebruikelijk was. Dickens heeft heel wat bekende literaire werken geschreven. We noemen titels als Oliver Twist, David Copperfield, A Christmas Carol en Nicholas Nickleby. Regisseur Douglas McGrath verfilmde in 2002 de bijna 500 pagina’s dikke roman Nicholas Nickleby. Regisseur Roman Polanski en scenarioschrijver Ronald Harwood maakten in 2005 een nieuwe verfilming van Oliver Twist. Nieuw, want regisseur David Lean maakte in 1948 al een imposante verfilming van dit verhaal en er is natuurlijk ook een musicalversie van Carol Reed. Na het zwaarmoedige The Pianist wou Roman Polanski een geheel andere film maken en vond dat het tijd geworden was voor een nieuwe verfilming van Oliver Twist. Evenals McGrath weet Roman Polanski met zijn verfilming van het omvangrijke Dickens boekwerk de essentie van het verhaal te behouden. Oliver Twist is een sfeervolle verfilming van een opwindend verhaal over goed en kwaad, over liefde en angst, vol spanning en drama. De verfilming zet het tijdsbeeld van de 19e eeuw met prachtige decors en fraaie kostuums met passende sfeer neer. Cameraman Pawel Edelman heeft dit alles fraai in beeld gebracht. De sfeer wordt nog eens goed versterkt door de mooie ondersteunende muziek van Rachel Portman. Zij schreef ook de muziek voor Nicholas Nickleby. En dan natuurlijk de acteurs, die allen een prima rol neerzetten. We zien de jonge Barney Clark die de rol van Oliver Twist speelt en hiervoor een Young Artist Award nominatie kreeg. En dan nog een bijna onherkenbare Sir Ben Kingsley, die een fraaie rol van Fagin speelt. Verder nog diverse andere bekende gezichten uit de Engelse filmwereld. Roman Polanski’s kinderen Elvis en Morgane Polanski spelen ook mee in de film. Polanski heeft met Oliver Twist een mooi Dickens verhaal op zeer sfeervolle wijze is verfilmd.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 2005
Speelduur: 125 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: A-Film Home Entertainment
EAN: 8716777056394

Extra's

  • Trailer
  • Kidding with Oliver Twist

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het oorspronkelijke filmbeeld heeft een beeldverhouding van 2.35:1 en is ook zo anamorf op de DVD. De beeldkwaliteit is uitstekend. De sfeervolle verfilming met mooie stilistische aangepaste kleuren komt in deze transfer zeer goed tot hun recht en laten een zeer fraaie filmische indruk achter. Het beeld oogt zeer natuurlijk met heldere en goed verzadigde kleuren. Scherpte en detaillering van het beeld zijn uitstekend. Ook het contrast en zwartniveau zijn beide uitstekend. Het is een nieuwe film dus het is geen verrassing dat het beeld vrij is van ongerechtigheden. De film is verdeeld in 18 tracks. De DVD is van het type DVD-9 (dubbellaags), de laagwisseling is slechts kort merkbaar geplaatst. De witte Nederlandse ondertiteling heeft een duidelijk leesbaar lettertype en staat goed geplaatst onder in het beeld. De ondertiteling is niet uitschakelbaar, wat een belangrijk minpunt is.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack is naar keuze te beluisteren in Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s) en in DTS 5.1 (bitrate 754 kb/s). De film heeft een bijzonder mooie muzikale soundtrack van Rachel Portman, die de sfeer van de film prima ondersteunt en fraai ruimtelijk wordt weergegeven. De muziek heeft een mooie stereospreiding en goede detaillering. De surrounds worden subtiel gebruikt voor het ruimtelijke geluidsbeeld, maar geven ook mooi subtiel de omgevingsgeluiden weer. Verder ligt de nadruk van de soundtrack op de voorkanalen. De subwoofer wordt incidenteel gebruikt. De dialogen zijn goed te volgen en komen netjes uit de centerspeaker. Tussen de DD en de DTS track zit weinig kwaliteitsverschil. Wisselen van geluidstrack kan alleen via het DVD menu.

Extra's

De breedbeeld menuschermen zijn filmgerelateerde animaties met achtergrondgeluid.

Kidding with Oliver Twist (5½ min)
Deze korte featurette gaat helemaal over de jonge hoofdrolspeler Barney Clark, waarbij onder andere regisseur Roman Polanski uitlegt waarom de keuze voor de rol op deze jongen is gevallen.

Trailer (2 min)
De bioscooptrailer, gepresenteerd in 1.85:1 niet anamorf beeldformaat.

Helaas mist deze release de andere informatieve ‘achter de schermen’ extra’s die wel op andere (buitenlandse) releases aanwezig zijn.

Conclusie

Oliver Twist is een mooie, zeer sfeervolle verfilming van het gelijknamige boek van de bekende Engelse auteur Charles Dickens. Zoals de meest van Dickens’ verhalen ook nu een verhaal over arm en rijk. Oliver Twist komt als wees terecht in een werkhuis en vlucht uiteindelijk naar Londen. Daar komt hij bij een de zakkenrollersbende van Fagin. Als een nette heer zich over Oliver ontfermt, is het de vraag of Fagin en zijn handlangers de jongen zomaar laten gaan. De film doet het boek goed recht aan, met goede acteerprestaties en sfeervol in beeld gebrachte scènes.
Deze uitgave van A-Film heeft uitstekende beeld- en geluidskwaliteit. Helaas ontbreken hier de extra’s en vinden we alleen een korte featurette over de jonge hoofdrolspeler en een trailer. De film daarentegen is een aanrader, dus hopelijk komt er nog een keer een fraaie SE versie uit.

Laatste reacties

Richard B.  |  02-09-2006

en welke van deze is het beste? de 97, 99, of 2005 versie De versie uit 1968. :wink: Van de in jou post genoemde jaren denk ik die van 2005 (die van 1999 ken...
Lees meer >

Frank  |  18-07-2006

en welke van deze is het beste? de 97, 99, of 2005 versie De versie uit 1968. :wink: Van de in jou post genoemde jaren denk ik die van 2005 (die van 1999 ken...
Lees meer >

Rotterdam5314  |  18-07-2006

en welke van deze is het beste? de 97, 99, of 2005 versie
Lees meer >

Exxon  |  15-07-2006

Volgens Moviemeter zijn er 10 Oliver Twist films gemaakt uit 1948, 1997, 2005 (deze), 1974, 1982, 1999, 1922, 1985, 1933 en 1968. Ze heten allemaal Oliver Twist...
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  12-07-2006

Deze wil ik nog wel in de collectie.
Lees meer >

Frank  |  11-07-2006

Oliver Twist is al vele malen verfilms, zowel voor het witte doek als voor televisie. Stephen Sommers heeft inderdaad een van de versies geproduceerd: de versie...
Lees meer >

SuperDre  |  11-07-2006

Uhm, volgensmij is Oliver Twist al wel vaker verfilmt hoor.. ik meen dat er zowiezo een bbc versie is, en ik meen ook dat stephen sommers er ooit 1tje heeft gep...
Lees meer >

Sander Haarmans  |  11-07-2006

Lijkt me een leuke film (ken het verhaal wel, vandaar) maar een mooie S.E. lijkt me inderdaad meer op z'n plaats.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:2
5.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 21
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.