Thunderball (UE)

Recensent:
Arnold van Oostrum
01-08-2006

Totaalbeoordeling:

6.4
DVD

Thunderball (UE) (DVD)
Samenvatting

De leden van de internationale misdaadorganisatie S.P.E.C.T.R.E. (SPecial Executive for Counter-intelligence, Terrorism, Revenge and Extortion) hebben geld nodig. Onder leiding van tweede man Emilio Largo (Adolfo Celi) kapen ze een Brits RAF Vulcan gevechtsvliegtuig met aan boord twee MOS atoombommen. Ze dreigen de atoombommen boven een grote stad te laten ontploffen, tenzij er 100 miljoen pond aan ruwe diamanten wordt betaald. Alle 00-agenten worden op deze zaak gezet, maar het is James Bond (Sean Connery) die een spoor vindt. Zijn zoektocht naar de onder water verborgen wapens leidt naar Nassau. Bond krijgt hulp van de Amerikaan Felix Leiter (Rik Van Nutter) en maakt kennis met Largo’s voluptueuze maîtresse Domino (Claudine Auger). Zal Bond er in slagen de plannen van Largo te dwarsbomen?

Commentaar

Na drie zeer succesvolle films met geheim agent 007 James Bond in de hoofdrol, verscheen krap een jaar later de vierde Bond film. In Thunderball geeft Sean Connery weer op welhaast niet te evenaren wijze gestalte aan de meest bekende dubbel-00 geheim agent. Wederom neemt hij het in deze film op tegen de misdaadorganisatie S.P.E.C.T.R.E. In de originele Bond boeken van Ian Fleming komt deze misdaadorganisatie alleen maar voor in het boek Thunderball. Terence Young nam weer plaats in de regisseurstoel en kreeg van de producenten en studio een aanzienlijk groter budget beschikbaar dat met 5.6 miljoen dollar meer bedroeg dan de budgetten van de eerste drie films tezamen. Behoudens dat de special effects beter en spectaculairder werden, ging Young met deze Bond film de al eerder ingeslagen weg in. Aan de opzet van de film werd weinig tot niets veranderd. Zo zien we vele bekende gezichten weer terug, als Desmond Llewelyn in de rol van Q, Bernard Lee in de rol van M en Lois Maxwell als Moneypenny. Verder is de film natuurlijk doorspekt met de ondertussen bekende kenmerken die alle Bond films sieren. Verleidelijke Bond-girls, bijzondere gadgets, gevatte one-liners en een flinke portie explosieve actie maken ook Thunderball tot een zeer onderhoudend deel uit de serie. Ook deze Bond film kreeg een Oscar, dit keer voor de special effects. Zoals een spectaculaire onderwater gevechtsscène, dat gedeeltelijk realistischer uitpakte dan oorspronkelijk gepland. Dit doordat het beschermende materiaal tegen de haaien niet helemaal optimaal was. De rol van Domino was oorspronkelijk bedoeld voor actrice Raquel Welch. Zij had echter andere verplichtingen en zo speelt Claudine Auger de rol. Auger is een voormalig Miss Frankrijk. Omdat zij niet goed genoeg Engels kon praten, werd haar stem gedubbed door een andere actrice. De keuze voor de Bond titelsong viel deze keer op Tom Jones. Thunderball blijkt bij hoofdrolspeler Sean Connery erg favoriet, want 18 jaar later speelt hij nog eenmaal Bond in de remake van Thunderball genaamd Never Say Never Again. Deze remake wordt niet gerekend tot de ‘officiële’ Bond films.

Vijf jaar na de Special 007 Edition (SE) brengt Sony Pictures alle 20 ‘officiële’ James Bond films opnieuw uit als een Ultimate Edition. Beeld en geluid zijn door DTS Image (voorheen Lowry Digital Images) met state of the art middelen gerestaureerd. Op het gebied van extra’s is deze 2-DVD set nog uitgebreider dan de voorgaande SE versie. Is dit de ultieme release? Reden om nu je oude versie te vervangen door deze nieuwe uitgave? Hieronder helpen we je op weg om deze vraag voor jezelf te beantwoorden.

Opvallend is dat de geadviseerde leeftijd nu 12 jaar geworden is, terwijl deze bij voorgaande releases nog ‘alle leeftijden’ was.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie
Regio: 2
Jaar: 1965
Speelduur: 125 min
Verpakking: Duo Keep Case in Slipcase
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (2)
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
 • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, En vele andere
Uitgever: Sony Pictures / MGM
EAN: 8712609689884

Extra's

 • Twee audiocommentaren
 • Image Database
 • 007 Mission Control
 • Exotic Locations
 • Bill Suitor: The Rocket Man Movies
 • A Child's Guide To Blowing Up A Motor Car
 • James Bond Commercials
 • Thunderball Boat Show Reel
 • The Incredible World Of James Bond
 • Inside Thunderball
 • The Thunderball Phenomenon
 • The Making Of Thunderball

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De afgelopen drie jaar heeft DTS Images (voorheen Lowry Digital Images) in opdracht van MGM alle 20 officiële James Bond films volledig gerestaureerd. Onder supervisie van John Lowry is elke film vanaf het origineel frame voor frame digitaal gescand en opgeslagen. Hiervoor zijn 600 Apple computers gebruikt met een opslagruimte van 700 terrabyte. Alle films zijn gescand met een extreem hoge resolutie van 4000 bij 3000 pixels. Ter vergelijk: PAL DVD’s hebben een resolutie van 720 bij 576 pixels. Totaal is ruim 67 kilometer film gescand en vervolgens digitaal ontdaan van vuil en andere ongerechtigheden. Volgens John Lowry zijn op deze wijze ruim 37 miljoen stukjes vuil verwijderd. Ook de filmgrain is sterk geminimaliseerd en de kleurbalans is hersteld. Doordat nu bijna alle extra’s op een tweede DVD zijn geplaatst, kon de film met minder compressie op de schijf worden gezet. En hoe ziet het resultaat er nu uit?

Thunderball is de eerste Bond film die in het brede Panavision formaat werd gefilmd. Het beeld van de film is 2.35:1 en staat natuurlijk anamorf op de DVD. De beeldkwaliteit van deze ruim 40 jaar oude film is wederom zeer goed. Ook nu toont de digitale restauratie een haast smetteloos beeld. Het kleurenpalet verraadt natuurlijk nog wel de leeftijd van de film. Het beeld is mooi helder met goed verzadigde kleuren. Het beeld is ook zeer contrastrijk. Iets te eigenlijk, want bij donkere delen in het beeld of donkere scènes is het detailniveau minder. Ook dit beeld is volledig vrij van ongerechtigheden als gevolg van stof of beschadigingen. Filmgrain is nagenoeg helemaal verdwenen. Het is slechts in lichte mate in de luchtpartijen nog te zien, maar dit mag bijna geen naam hebben. Scherpte en detaillering zijn uitstekend, waarbij geen edge enhancement is toegepast. De framing is een beetje anders, want er is nu iets meer beeld rondom zichtbaar. Vergelijk de screenshots met dezelfde screenshots bij onze bespreking van de SE versie. Ook nu is het verschil goed zichtbaar. De film is netjes opgedeeld in 32 chapterstops. De ondertiteling is goed leesbaar en staat netjes geplaatst onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

De originele (mono) soundtrack is door DTS Images ook onder handen genomen. De soundtrack is naar keuze te beluisteren in Dolby Digital 5.1 surround (bitrate 448 kb/s) en DTS 5.1 surround (bitrate 754 kb/s). Thunderball was de enige oude Bond film die bij de SE uitgaven al beschikbaar was met een Dolby Digital 5.1 surround track. Door DTS Images is de 5.1 track opnieuw gemixt. Het muziekgedeelte van de soundtrack, wederom afkomstig van componist John Barry, heeft een redelijk stereogeluidsbeeld. De surroundspeakers worden gebruikt om de muziek een beetje ruimtelijk te laten klinken. De filmgeluiden beperkt zich tot de centerspeaker en de frontspeakers. Hierdoor ligt de nadruk van de soundtrack duidelijk op de voorste kanalen. Het frequentiegeluid blijft beperkt, waardoor explosies een beetje schel klinken. Voor het laag wordt af en toe het LFE kanaal gebruikt, wat de soundtrack toch een goede body geeft. De dialogen komen netjes uit de centerspeaker. Bij de dialogen kun je als je goed oplet zien dat ze later zijn ingesproken. Dit valt zeker bij een bepaalde scène met Luciana Paluzzi op. Tussen de DD en de DTS track is geen kwaliteitsverschil hoorbaar. Wederom leeftijd van de film in acht genomen een prima klinkende soundtrack.

Extra's

De bewegende menu’s zijn mooi vormgegeven en van mooi achtergrondgeluid voorzien. Op beide DVD’s zijn extra’s opgenomen. Uiteraard zijn alle extra’s van de SE versies ook nu weer opgenomen in de 2-DVD set. Bij deze Ultimate Edition zijn nog tal van extra’s toegevoegd, deze extra’s zijn met een (*) aangeduid. Belangrijk voordeel is dat de extra’s bij deze Ultimate Edition release wel allemaal Nederlands ondertiteld zijn. Een overzicht:

DVD-1

De eerste DVD begint met een reclametrailer voor de 007 James Bond Ultimate Edition

MI6: Commentary

Audio Commentary featuring Terrence Young & Others
Net als bij voorgaande Bond films bestaat ook dit commentaar uit interviewfragmenten. Hier is wederom John Cork de gastheer voor onder andere crewleden van de stunts en special effects. De commentaarstukken zijn afkomstig van eerder gemaakte bandopnames.

Audio Commentary featuring Peter Hunt, John Hopkins & Others
Ook dit commentaar is in interviewstijl, nu met onder andere editor Peter Hunt die wat vertelt over de Bond franchise. Ook bij dit commentaar de Bond thema song, nu gezongen door Dionne Warwick.

Credits
Een tekstscherm met de namen van iedereen die bijgedragen heeft aan deze Ultimate Editie.

DVD-2

Declassified: MI6 Vault
Onder deze keuze vind je het belangrijkste nieuwe bonusmateriaal. Met als vervolgkeuzen:

Bill Suitor: The Rocket Man Movies (*) (4 min)
Met een andere, 8 mm homevideo kijk op het raketpak dat bij de opening van de film wordt gebruikt.

A Child\'s Guide To Blowing Up A Motor Car (*)(16½ min)
Een wat vreemde kijk op de vernietiging van een auto door actrice Luciana Paluzzi. Filmpje is mede geproduceerd door Ford Motor Company.

James Bond Commercials (*) (2 min)
Drie reclamespotjes voor Bond hebbedingetjes.

Ken Adam’s Production Films (*) (12½ min)
Setontwerper Ken Adams gunt ons aan de hand van zelf gemaakte home video’s een kijk op eigen werk en een kijkje op de set.

Thunderball Boat Show Reel (*) (3 min)
De alternatieve editing van de onderwater gevechtsscène, die onder andere voor publiciteit tijdens de postproductie van de film is gebruikt.

The Incredible World Of James Bond (*) (49 min)
Een voor NBC televisie geproduceerde promotie special van United Artists over James Bond, dat vlak voor de release van Thunderball werd uitgezonden.

007 Mission Control(*)
Een interactief gedeelte waarbij je een bepaalde scène in de film kunt bekijken gerelateerd aan een bepaalde keuze.

Exotic Locations (*) (4 min)
Een overzicht van de locaties die in de film zijn gebruikt.

Mission Dossiers
Met drie featurettes, die van de SE versie afkomstig zijn:

Inside Thunderball (3½ min)
Van Thunderball zijn in de loop van de tijd een aantal verschillende versies uitgebracht. De featurette laat de verschillen tussen de versies zien, die voornamelijk bestaan uit gewijzigde dialogen.

The Thunderball Phenomenon (30 min)
Wederom is Patrick Macnee de gastheer in een documentaire uit 1995 waarin dieper ingegaan wordt op de publiciteit rond de film en de verdere marketing (waaronder de hebbedingetjes) eromheen. Ook aandacht voor schrijver Ian Fleming.

The Making Of Thunderball (26 min)
Patrick Macnee is de gastheer in deze documentaire over het fenomeen James Bond en specifiek de film Thunderball. Met veel interviewfragmenten waarin ingegaan wordt op het ontstaan van de film en de moeilijkheden en uitdagingen tijdens de opnames. De acteurs en crew komen bovendien met enkele leuke anekdotes op de proppen.

Ministry Of Propaganda

Theatrical Trailer Archive (8 min)
Met drie trailers van de film.

TV Broadcasts (5 min)
Met keuze uit vijf TV reclamespotjes.

Radio Communication (5 min)
Met keuze uit tien radiospotjes.

Image Database
Een groot overzicht van foto’s en ander statisch beeldmateriaal. Verdeeld over elf verschillende thema’s. De foto’s worden in de vorm van een diashow gepresenteerd.

Boekje (*)
In de set zit een 8 pagina’s tellend boekje met foto’s en achtergrondinformatie bij de film. Dit boekje is inhoudelijk anders dan het boekje dat bij de SE versie zat.

De 2-DVD set is voorzien van een fraai glanzende kartonnen slipcase met 3D reliëf. De afbeelding op de slipcase is gelijk aan de cover.

Conclusie

Met Thunderball kruipt acteur Sean Connery voor de vierde achtereenvolgende keer in de huid van de nog immer charmante gentleman en superspion James Bond. In deze Bond film neemt hij het wederom op tegen de misdaadorganisatie S.P.E.C.T.R.E., die nu twee atoombommen tot ontploffing dreigen te brengen als niet 100 miljoen aan ruwe diamanten wordt betaald. Uiteraard aan James Bond om dit probleem op te lossen. Terence Young kreeg het grootste budget tot dan toe om er een gelikte film van te maken. Aan de opzet van de film werd weinig veranderd, de stunts daarentegen zijn spectaculairder.
Alle 20 ‘officiële’ James Bond films zijn door DTS Images en MGM volledig gerestaureerd en door Sony Pictures als een Ultimate Edition opnieuw uitgebracht. De beeldkwaliteit van deze ruim 40 jaar oude film is bijzonder fraai en is zonder meer een verbetering ten opzichte van de voorgaande releases. Het mono geluid is opgewaardeerd naar 5.1 surround en beschikbaar in zowel Dolby Digital als DTS. Een groot aantal extra’s, het groot aantal hiervan was ook al op de SE versie terug te vinden, maakt deze uitgave compleet. De extra’s zijn nu wel Nederlands ondertiteld. Ook deze nieuwe uitgave is op alle vlakken een verbetering en rechtvaardigt een hernieuwde aanschaf.

De James Bond Ultimate Edition bestaat uit:
- Dr. No (1962)
- From Russia with Love (1963)
- Goldfinger (1964)
- Thunderball (1965)
- You Only Live Twice (1967)
- On Her Majesty\'s Secret Service (1969)
- Diamonds Are Forever (1971)
- Live and Let Die (1973)
- The Man with the Golden Gun (1974)
- The Spy Who Loved Me (1977)
- Moonraker (1979)
- For Your Eyes Only (1981)
- Octopussy (1983)
- A View to a Kill (1985)
- The Living Daylights (1987)
- Licence to Kill (1989)
- GoldenEye (1995)
- Tomorrow Never Dies (1997)
- The World Is Not Enough (1999)
- Die Another Day (2002)

Laatste reacties

Tarkus  |  10-11-2011

Prima Bond film en een van de betere naar mijn mening. De film komt nu wat traag over, maar dat is met bijna alle filmen uit de jaren 60, dus niet specifiek voo...
Lees meer >

Grant  |  01-08-2006

Het boek 'Thunderball' is niet het enige boek waar SPECTRE in voorkomt. In Fleming's 'On Her Majesty's Secret Service' en 'You Only Live Twice' gaat de verhaall...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:10
5.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 64
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.