Tomorrow Never Dies (UE)

Totaalbeoordeling:

7.4
DVD

Tomorrow Never Dies (UE) (DVD)
Samenvatting

Het verhaal begint op een locatie aan de Russische grens waar militaire wapens zwart worden verhandeld. James Bond (Pierce Brosnan) is ter plaatse en via een videoverbinding kan men in het hoofdkwartier in Londen alles volgen. Een van de verhandelde objecten is een Amerikaans GPS codeerapparaat. Wanneer de marine opdracht krijgt een raket af te vuren voor totale vernietiging van deze ‘terroristen markt’, signaleert Bond een gevechtsvliegtuig met nucleaire bommen. Het is te laat om de raket te stoppen. Bond weet met het gevechtsvliegtuig nipt te ontsnappen.
Het verhaal vervolgt met een aanval op het marineschip H.M.S. Devonshire in de Zuid-Chinese zee. Ogenschijnlijk bevindt het marineschip zich in Chinese wateren en het lijkt erop dat zij tot zinken wordt gebracht door de Chinezen. Zo lijkt het er ook op dat de Devonshire een raket afvuurt en één van de Chinese gevechtsvliegtuigen raakt. Een escalerende vergelding dreigt, wat het begin van de derde wereldoorlog zou kunnen zijn. M (Judi Dench) krijgt 48 uur om te onderzoeken en geeft deze opdracht aan 007. Al snel ontdekt James dat de orkestratie van de confrontatie in de Zuid-Chinese zee ligt bij Elliot Carver (Jonathan Pryce), een grote mediamagnaat die als eerste in zijn krant Tomorrow heeft bericht over het dreigende wereld conflict bij China. Carver wil met behulp van zijn media imperium de wereld controleren met het wapen van deze eeuw: communicatie. In zijn onderzoek naar Carver krijgt Bond hulp van Carver’s vrouw Paris (Teri Hatcher), een oude bekende van James, en komt het tot een samenwerking met de Chinese agente Wai Lin (Michelle Yeoh). Het onderzoek voert James en Wai Lin naar Peking en uiteindelijk tot een spannende confrontatie met Carver in de Zuid-Chinese zee.

Commentaar

Tomorrow Never Dies is de tweede Bond film met Pierce Brosnan in de rol van 007. Na het overweldigende succes van GoldenEye was het moeilijk dit succes te evenaren. Toch is men daar wel in geslaagd, want Tomorrow Never Dies was nog succesvoller, ondanks het feit dat het verhaal minder sterk is dan GoldenEye. De reeds lang beproefde 007-formule vinden we ook in Tomorrow Never Dies terug. Brosnan geeft op elegante maar ook serieuze wijze succesvol invulling aan het karakter James Bond. Jonathan Pryce speelt de, bijna waanzinnige, schurk die het op totale controle van de wereld heeft voorzien. Dit en de onmisbare actiescènes, zoals de achtervolging in een parkeergarage met een op afstand bediende BMW 750 en de spectaculaire race op een BMW motor door het hart van Peking, maken ook van Tomorrow Never Dies een echte Bond film. Wat betreft de BMW 750, hiervan zijn er bij het filmen vijftien ter ziele gegaan. De bekende Bond girls, in dit geval Teri Hatcher en Michelle Yeoh, zorgen weer voor het typische vrouwelijk schoon. De film is niet gebaseerd op een verhaal van Ian Fleming, waarmee dit de eerste film is die geen relatie heeft tot de oorspronkelijke schrijver. Behoudens natuurlijk de bekende karakters als Bond, Q, M en Moneypenny. Het verhaal is geschreven door Bruce Feirstein, die ook bij GoldenEye betrokken is geweest. Oorspronkelijk was de titel ‘Tomorrow Never Lies’, wat in relatie tot het verhaal rond de mediamagnaat logisch lijkt. Door een typfoutje werd het ‘Tomorrow Never Dies’ en dat is uiteindelijk ook de titel gebleven. Bij deze Bond film tekende componist David Arnold voor de muziek. De Bond song, die tijdens de begintitels wordt gezongen, wordt gezongen door Sheryl Crow. Zij en Mitchell Froom schreven het lied en werden hiervoor genomineerd voor een Oscar.

Vijf jaar na de Special 007 Edition (SE) brengt Sony Pictures alle 20 ‘officiële’ James Bond films opnieuw uit als een Ultimate Edition. Beeld en geluid zijn door DTS Image (voorheen Lowry Digital Images) met state of the art middelen gerestaureerd. Op het gebied van extra’s is deze 2-DVD set nog uitgebreider dan de voorgaande SE versie. Is dit de ultieme release? Reden om nu je oude versie te vervangen door deze nieuwe uitgave? Hieronder helpen we je op weg om deze vraag voor jezelf te beantwoorden.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie
Regio: 2
Jaar: 1997
Speelduur: 124 min
Verpakking: Duo Keep Case in Slipcase
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (2)
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
 • DTS 5.1 - Engels
 • DTS 5.1 - Music Only
Ondertiteling: Nederlands, Engels, En vele andere
Uitgever: Sony Pictures / MGM
EAN: 8712609688214

Extra's

 • Deleted Scenes
 • Storyboards
 • Trailers
 • Music Video
 • Audiocommentaren
 • Image Database
 • Music Only geluidstrack
 • Expanded Angles
 • Highly Classified: The World of 007
 • The Secrets of 007
 • Interview with composer David Arnold
 • Gadget

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De afgelopen drie jaar heeft DTS Images (voorheen Lowry Digital Images) in opdracht van MGM alle 20 officiële James Bond films volledig gerestaureerd. Onder supervisie van John Lowry is elke film vanaf het origineel frame voor frame digitaal gescand en opgeslagen. Hiervoor zijn 600 Apple computers gebruikt met een opslagruimte van 700 terrabyte. Alle films zijn gescand met een extreem hoge resolutie van 4000 bij 3000 pixels. Ter vergelijk: PAL DVD’s hebben een resolutie van 720 bij 576 pixels. Totaal is ruim 67 kilometer film gescand en vervolgens digitaal ontdaan van vuil en andere ongerechtigheden. Volgens John Lowry zijn op deze wijze ruim 37 miljoen stukjes vuil verwijderd. Ook de filmgrain is sterk geminimaliseerd en de kleurbalans is hersteld. Doordat nu bijna alle extra’s op een tweede DVD zijn geplaatst, kon de film met minder compressie op de schijf worden gezet. En hoe ziet het resultaat er nu uit?

Uiteraard is het filmbeeld op deze DVD het oorspronkelijke bioscoopformaat 2.35:1 en staat de film anamorf op de DVD. De beeldkwaliteit van de eerdere SE release was al uitstekend. Toch heeft men met deze Ultimate Edition daar nog een schepje bovenop gedaan. Het beeld is in details verbeterd. Ook bij deze UE release is de aanwezige filmgrain minimaal. Wat nog zichtbaar is, draagt bij aan het filmische sfeerbeeld dan dat het storend is. Verder is het beeld volledig vrij van vuiltjes, krasjes of beschadigingen (screenshot 3). Het beeld is goed helder met een goed contrast. De kleurbalans van het beeld is iets beter, waardoor de kleuren zoals de huidtinten, vergeleken met de SE versie natuurlijker ogen. Bij een paar scènes lijken de huidtinten iets te roze. De helderheid van het beeld is wat teruggebracht, waardoor de overbelichting in sommige scènes is verdwenen (screenshot 1). Scherpte van het beeld is wederom prima, waarbij ook de mate van detaillering licht is verbeterd. Edge enhancement is niet meer zichtbaar. Vergelijk de screenshots met dezelfde screenshots bij onze bespreking van de SE versie. De film is netjes verdeeld in 32 tracks. De optionele Nederlandse ondertiteling (wit) is duidelijk en goed geplaatst.

Geluidskwaliteit

De soundtrack is naar keuze te beluisteren als een Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 448 kb/s) of een DTS 5.1 surroundtrack (bitrate 754 kb/s). Net als bij GoldenEye is dit een super klinkende soundtrack die makkelijk als demonstratiemateriaal kan dienen. Wat betreft detaillering en controle van het laag is deze soundtrack van Tomorrow Never Dies nog iets beter zelfs. De voorgaande SE versie had als enige 007 film een Dolby Digital soundtrack met de lage bitrate van 384 kb/s. Gelukkig is dat nu hersteld en is de DD track op de hoge bitrate van 448 kb/s. Dit heeft een positieve invloed op detaillering en dynamiek van de soundtrack. Om alles nog maar even te benoemen, de film heeft een zeer mooi ruimtelijk geluid met een goede, brede plaatsing van alle effect- en omgevingsgeluiden. De achterkanalen worden volop in split-surround gebruikt. De soundtrack is bijzonder dynamisch, mede dankzij de imposante ontploffingen. Detaillering van de soundtrack is uitstekend, dankzij een mooi helder hoog. Laag is ook in ruime mate aanwezig, waarbij het LFE kanaal intensief wordt gebruikt. De dialogen komen uit het centerkanaal en zijn prima te verstaan. De DTS 5.1 soundtrack klinkt nog een tikkeltje fraaier als is het verschil erg klein. De DD soundtrack is 4 dB luider dan de DTS track, dus bij omschakelen moet je de volumeknop ook even bijstellen. Beide soundtracks zijn topkwaliteit.

Extra's

De bewegende menu’s zijn mooi vormgegeven en van mooi achtergrondgeluid voorzien. Op beide DVD’s zijn extra’s opgenomen. Uiteraard zijn alle extra’s van de SE versies ook nu weer opgenomen in de 2-DVD set. Bij deze Ultimate Edition zijn nog tal van extra’s toegevoegd, deze extra’s zijn met een (*) aangeduid. Belangrijk voordeel is dat de extra’s bij deze Ultimate Edition release wel allemaal Nederlands ondertiteld zijn. Een overzicht:

DVD-1

De eerste DVD begint met een reclametrailer voor de complete 007 James Bond Ultimate Edition.

MI6 Commentary
Met keuze voor het audiocommentaar.

Commentary by Roger Spottiswoode and Dan Petrie Jr.
Bij deze film een gesproken toelichting door regisseur Roger Spottiswoode en producent Dan Petrie Jr. Een redelijk onderhoudend en informatief commentaar.

Commentary by Vic Armstrong and Michael G Wilson
Nog een commentaar bij de film, wat in dit geval meer technisch van aard is.

Isolated Music Track
De soundtrack van David Arnold kan op deze wijze apart worden beluisterd zonder storende dialogen of filmgeluiden. De track is Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s)

Credits (*) (1½ min)
Is een overzicht van namen die meegewerkt hebben aan deze Ultimate Edition DVD.

DVD-2

Declassified: MI6 Vault (*)
Onder deze keuze vind je veel nieuw bonusmateriaal. Met als vervolgkeuzen:

Deleted And Extended Scenes (*)
Negen scènes die niet of korter in de film zijn opgenomen. Elke scène wordt ingeleid door regisseur Roger Spottiswoode.

Expanded Angles (*) (12 min)
Twee scènes waar je verschillende kijkhoeken van ziet. Wisselen doe je met de angle-toets. Eerst een algemene inleiding door regisseur Roger Spottiswoode

Highly Classified: The World Of 007 (*) (58 min)
Leuke documentaire met Desmond Llewelyn, die je vertelt dat je een unieke videoband (!) bezit. In opdracht van M geeft hij je een inleiding in de wereld van 007. Bijzonder geslaagd!

”The James Bond Theme” (Moby’s Re-Version) (*) (3½ min)
Een remix van het overbekende Bond thema.

007 Mission Control (*)
Wederom het onderdeel waarbij je een bepaalde scène in de film kunt bekijken gerelateerd aan een bepaald gekozen onderwerp.

Exotic Locations (*) (4 min)
Een overzicht van de locaties die in de film zijn gebruikt.

Mission Dossier
Met de featurettes die van de SE versie afkomstig zijn:

The Secrets Of 007 (43 min)
Deze documentaire geeft een totaal overzicht van Bond spelers en de gadgets en trucs die in de films een belangrijke rol spelen.

Interview With Composer David Arnold (2½ min)
Een erg kort interview met de componist van de soundtrack David Arnold

Special FX Reel (3 min)
Hier zie je hoe sommige speciale effecten later aan het beeld zijn toegevoegd.

“Tomorrow Never Dies” Music Video by Sheryl Crow (4 min)
Music Video van het liedje van Sheryl Crow dat tijdens de begintitels van de film te horen is.

Storyboard Presentations
Te zien zijn een 9-tal korte scènes uit de film, waarop af en toe een tekening wordt geprojecteerd die aangeeft hoe men dit vooraf bedacht had. De scènes zijn genummerd zoals in de film.

Gadgets
De gadgets zijn nadrukkelijk aanwezig in deze Bond film. Hier kun je drie gadgets, te weten de Sea Vac, de BMW 750 en de mobiele telefoon, nader bekijken.

Ministry Of Propaganda

Theatrical Archive (3 min)
Hier twee bioscooptrailers

Image Database (*)
Een imposant overzicht van foto’s en ander statisch beeldmateriaal, verdeeld over acht thema’s. De foto’s worden in de vorm van een diashow gepresenteerd.

Boekje (*)
In de set zit een 8 pagina’s tellend boekje met foto’s en achtergrondinformatie bij de film. Dit boekje is inhoudelijk anders dan het boekje dat bij de SE versie zat.

De 2-DVD set is voorzien van een fraai glanzende kartonnen slipcase met 3D reliëf. De afbeelding op de slipcase is gelijk aan de cover.

Conclusie

Ook Tomorrow Never Dies is een zeer succesvolle Bond film geworden en maakte van Brosnan definitief een geliefde Bond vertolker. In dit verhaal, dat niet door Ian Fleming is geschreven, moet Bond het opnemen tegen een mediamagnaat die op ongezonde wijze de wereld naar zijn hand wil zetten. Bond girls in deze film zijn Teri Hatcher en Michelle Yeoh.
Alle 20 \'officiële\' James Bond films zijn door DTS Images en MGM volledig gerestaureerd en door Sony Pictures als een Ultimate Edition opnieuw uitgebracht. De kwaliteit van de voorgaande SE versie van Tomorrow Never Dies was al bijzonder goed. Toch is op het vlak van beeld en geluid deze release nog weer een kleine maar wel zichtbare en hoorbare verbetering. De 5.1 surroundtrack is nu ook in DTS kwaliteit beschikbaar. Een aantal nieuwe extra’s maken samen met de vertrouwde extra’s van de SE versie deze uitgave compleet. De extra’s zijn Nederlands ondertiteld. Ook deze nieuwe Ultimate Edition uitgave is zeker de moeite van het aanschaffen waard.

De James Bond Ultimate Edition bestaat uit:
- Dr. No (1962)
- From Russia with Love (1963)
- Goldfinger (1964)
- Thunderball (1965)
- You Only Live Twice (1967)
- On Her Majesty\'s Secret Service (1969)
- Diamonds Are Forever (1971)
- Live and Let Die (1973)
- The Man with the Golden Gun (1974)
- The Spy Who Loved Me (1977)
- Moonraker (1979)
- For Your Eyes Only (1981)
- Octopussy (1983)
- A View to a Kill (1985)
- The Living Daylights (1987)
- Licence to Kill (1989)
- GoldenEye (1995)
- Tomorrow Never Dies (1997)
- The World Is Not Enough (1999)
- Die Another Day (2002)

Laatste reacties

Jeroen vS  |  20-08-2006

In deze Bond film vond ik eigenlijk, dat ze met de actie waren doorgeslagen. Met zijn tweëen tegelijk sturen op een motor en ook nog normaal rijden om maar eens...
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  09-08-2006

Het beeld van deze versie vind ik beduidend minder als ik de screenshots op deze site bekijk: http://www.dvdtimes.co.uk/content.php?contentid=62182 Inderaad. D...
Lees meer >

nlamste3  |  09-08-2006

Het beeld van deze versie vind ik beduidend minder als ik de screenshots op deze site bekijk: http://www.dvdtimes.co.uk/content.php?contentid=62182 Inderaad. D...
Lees meer >

nlamste3  |  09-08-2006

Pierce vind ik toch zeker ook een goede Bond. Jammer dat hij er mee stopte. Had nog best een filpje of twee van hem erbij willen zien. Pierce is er niet ...
Lees meer >

freaky  |  08-08-2006

Pierce vind ik toch zeker ook een goede Bond. Jammer dat hij er mee stopte. Had nog best een filpje of twee van hem erbij willen zien. Pierce is er niet ...
Lees meer >

Frank  |  07-08-2006

Het beeld van deze versie vind ik beduidend minder als ik de screenshots op deze site bekijk: http://www.dvdtimes.co.uk/content.php?contentid=62182 Inderaad. D...
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  07-08-2006

Het beeld van deze versie vind ik beduidend minder als ik de screenshots op deze site bekijk: http://www.dvdtimes.co.uk/content.php?contentid=62182
Lees meer >

nlamste3  |  07-08-2006

Hey, het is er van gekomen. TOPPER. En terecht. Vond het een geweldige kwalitieti toen ik hem keek. Pierce vind ik toch zeker ook een goede Bond. Jammer dat ...
Lees meer >

Christiaan Sauer  |  06-08-2006

Lekkere recensie. Weer lekker aandacht voor beeld en geluid (y) Moet zeggen dat het een dvd is die ik toch wel gragag wil hebben.
Lees meer >

Daniel van Zandvliet  |  06-08-2006

Vond deze film eerlijk gezegd beter dan The World Is Not Enough .
Lees meer >

Marc T.  |  06-08-2006

Goed om te zien dat deze een Topper predikaat heeft gekregen. Tijd voor een aanschaf dus.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:10
Extra's:10
5.9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 72
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.