Roadrunner Roadrage 2005

Recensent:
Ludo Keeris
02-11-2006

Totaalbeoordeling:

5.1
DVD

Roadrunner Roadrage 2005 (DVD)
Samenvatting

Een makkelijke manier om je bands aan een groter publiek voor te stellen is om een goedkope DVD met videoclips uit te brengen. Roadrunner Records doet dit al sinds 2002 via de Roadrage serie. Roadrunner specialiseert zich al jaren in het hardere werk. In de beginperiode waren het voornamelijk (Bay Area) thrashbands die de platenstal vormden, tegenwoordig ligt de nadruk meer op death metal en nu-metal bands. Maar ze zijn ook niet vies van een portie goede metalcore.
Op de editie van 2005 staan de volgende 30 videoclips:

Slipknot – Before I Forget
Afkomstig van het album Vol. 3 Subliminal Verses en eveneens aanwezig op de soundtrack van Resident Evil – Apocalypse. Een interessante clip, omdat het de eerste is zonder de beruchte maskers, maar helemaal bloot geven ze zich toch nog niet.

Slipknot – Vermilion
Slipknot is één van de drie bands die met twee nummers vertegenwoordigd zijn op deze uitgave. Vermilion is ook afkomstig van het album Vol. 3 Subliminal Verses. Een clip die vol zit met stop-motion effecten.

Killswitch Engage – The End of Heartache
Metalcore uit het oosten van de U.S.A. Afkomstig van het gelijknamige album, maar het nummer staat net als Vermilion van Slipknot ook op de soundtrack van Resident Evil – Apocalypse.
Deze CD bracht hen de doorbraak met meer dan een half miljoen verkochte exemplaren. Een vrij eenvoudige clip van de bandleden in een kale, donkere studio.

Machine Head – Days Turn Blue To Gray
Afkomstig van het album Through The Ashes Of Empires. Dit nummer van Machine Head is een aanklacht tegen kindermisbruik, drugsgebruik en onverschilligheid. De clip toont een mix van animaties, familiefoto’s en heavy metal symboliek.

Trivium – Pull Harder On The Strings Of Your Martyr
De band komt uit Florida en speelt heavy thrash met melodieuze invloeden. Het nummer is afkomstig van het album Ascendancy, het eerste van Trivium op het Roadrunner label en volgens Kerrang hét album van 2005. De clip toont de band op een clean podium, zonder publiek. Daartussen fragmenten van een kunstschilder.

36 Crazyfists - Bloodwork
Afkomstig van het album A Snow Capped Romance. Een clip in de vorm van een kort speelfilmpje waarin de band zelf de hoofdrol speelt.

Chimaira – Cleansation (Live)
Opgenomen in 013 in Tilburg. Eén van de twee live-clips op deze DVD. Afkomstig van het album Chimaira.

Fear Factory - Archetype
De tweede band die met twee nummers vertegenwoordigd is op de DVD. Dit nummer is afkomstig van het gelijknamige album Archetype. Een van de betere tracks van dat album. De clip toont de band tijdens een optreden in een kleine club en een dolende zanger door een stad.

Fear Factory – Bite The Hand That Bleeds
Eveneens afkomstig van Archetype. Dit nummer staat ook op de soundtrack van de film Saw en de clip bevat dan ook fragmenten uit de film. Beide nummers van Fear Factory zijn wat zachter gemastered dan de overige nummers.

Cradle Of Filth – Nymphetamine Fix
Als bonustrack aanwezig op de meeste versies van de CD Nymphetamine. De band met de zanger die niet kan zingen, maar geweldige muziek maakt. Dit is één van de meest toegankelijke nummers van Cradle Of Filth, mede door de veelvuldige zang van Sarah Jezebel Deva. Een stijlvolle clip in bijna zwart/wit van de band in de catacomben van een klooster/kasteel.

Wednesday 13 – I Walked With A Zombie
Wednesday 13 is de meest poppy band van deze DVD en valt een beetje uit de toon met de Amerikaanse glam-rock. Maar de clip is wel een van de meest originele uit de reeks. Het nummer is afkomstig van de CD Transylvania 90210. De clip doet aan als een amateuristische zwart/wit horrorfilm, inclusief de krassen op de film.

DevilDriver – Hold Back The Day
Onvervalste death metal van DevilDriver met een nummer afkomstig van hun tweede CD Fury of Our Maker’s Hand. De derde band met twee nummers op de DVD. De band speelt op een klein rond wit podium, met felle kleureffecten als backdrop.

DevilDriver – Nothing’s Wrong?
De clip is opgenomen in zo’n beetje de kleinste garagebox die je kunt vinden. Het bevat een grappig effect in de muziek als je een opname van buiten de garagebox ziet. Het nummer zelf is afkomstig van de debuut CD van DevilDriver (en daarmee het oudste nummer van de DVD).

Soulfly – Roots Bloody Roots (Live)
Een band die geen introductie behoeft. Hier een live-uitvoering van het nummer van Sepultura, wat ook op de DVD The Song Remains Insane staat.

Caliban – The Beloved & The Hatred
Caliban wisselt een metalcore-achtige strot af met zeer melodieuze vocalen. Niet zo sterk als Killswitch Engage, maar zeker een band om in de gaten te houden. Afkomstig van de CD The Opposite From Within. De clip is opgenomen in een kleine kale bunker met smalle gangen. Er zit bijna geen kleur meer in.

Commentaar

Still Remains – The Worst Is Yet To Come
Deze band uit Michigan in de USA probeert het Amerikaanse antwoord te zijn op de Zweedse metal en brengt hun muziek met verve. Toch is The Worst Is Yet To Come niet echt een representatief nummer van hun CD Of Love And Lunacy. De band staat te spelen voor een half gesloopte kerk. Ook bevat de clip fragmenten van een gedesillusioneerde soldaat in een platgebombardeerde stad.

The Agony Scene - Prey
Wederom heftige metalcore met middelmatige, schreeuwerige zang. Wel een vooruitgang ten opzichte van hun debuutalbum. Dit nummer staat op The Darkest Red. In de clip speelt de band in een soort oud leeg pakhuis. Er zitten veel wazige beelden tussen.

3 Inches Of Blood – Deadly Sinners
Een mix tussen Judas Priest en Iron Maiden, ofwel: back to the roots. Voor velen zal dit het meest herkenbare nummer van deze DVD zijn. Het nummer is afkomstig van de CD Advance And Vanquish. De clip heeft een jaren 80 look, terwijl de band in een kleine club met veel publiek lekker zweterig aan het spelen is.

Obituary - Insane
De grondleggers van de death metal kwamen in 2005 terug aan het front met de CD Frozen In Time. Ze zijn echter niet meer zo baanbrekend als vroeger. De clip toont de band in een opslagruimte of pakhuis, waar de camera dynamisch omheen draait.

Hatebreed – Live For This
Een van de meest succesvolle metalcore bands van dit moment is Hatebreed, hier aanwezig met een kort nummer van de CD The Rise Of Brutality. De band speelt in het donker op een betonnen binnenplaats en tussendoor zijn foto’s van Hatebreed gemonteerd.

Betzefer – Down Low
Een band uit het niet als metal-land bekend staande Israël. Maar ook daar weet men raad met ouderwetse death metal (denk aan de oude Sepultura). Afkomstig van het gelijknamige album. Ook deze clip is opgenomen in een soort pakhuis/betonnen ruimte, waar de band energiek aan het spelen is.

Illdisposed – Still Sane
Rasechte death metal met elektronische invloeden en een diepe grunt. Een bizarre videoclip met een wazig beeld. Het nummer is afkomstig van de CD 1-800 Vindication. Een zeer wazige clip met een grove filmkorrel, met veel losse beelden en een band die aan het spelen is in een betegelde ruimte (als je het goed kunt onderscheiden…)

Blood Has Been Shed – She Speaks To Me
Supersnelle hardcore met death metal invloeden. Niet erg origineel en een van de zwakkere broeders van de DVD. Het nummer is afkomstig van de dubbeluitgave Spirals/Novella of Uriel. De clip begint als een klein speelfilmpje over een man die een vrouw stalkt. Daarna begint de band, die in een heel donkere ruimte met alleen blacklight aan het spelen is. Tussendoor gaat het ‘verhaal’ met de vrouw verder.

ZAO – The Rising Sun
Dat de band uit Pennsylvania (USA) met hun zevende plaat nog weinig naamsbekendheid heeft met hun mix van death metal en hardcore zegt een hoop over de kwaliteit van de band. Niet slecht, maar zeker niet origineel. Dat is wel te zeggen van de albumtitel: The Funeral Of God. De band speelt in een donkere ruimte. De clip bevat veel onscherptes en veegeffecten.

A Life Once Lost - Vulture
A Life Once Lost lijkt veel op Meshuggah, maar de zang staat minder sterk in de mix. De band uit Philadelphia werkt hard aan een eigen stijl en de plaat Hunter, waarvan dit nummer afkomstig is, geeft daarin een eerste aanzet. Een snel gemonteerde clip waarbij de band in een, jawel, donkere ruimte aan het spelen is en een commandofiguur op jacht is naar iets.

Terror - Overcome
Heftige hardcore met metalinvloeden, maar typische hardcore zang. Een volle produktie zorgt voor een aangenaam geluid. Het nummer staat op One With The Underdogs. In de clip zien we de band met een paar fans aan het werk in een van de irrigatiekanalen van Californië.

Open Hand – Tough Girl
Een mengeling van stijlen (metal, stonerrock, indie) zorgen voor een smakelijke hap, die afwijkt van het meest zware werk van deze DVD. Zeker een band om in de gaten te houden. Het nummer staat op het album You And Me. Deze plaat is in eerste instantie uitgebracht door het Trustkill label, maar daarna opgepakt en heruitgebracht door Roadrunner records. De clip bevat de band aan het spelen in een donker café, die het met weinig bezoekers moet doen.

Walls Of Jericho – There’s No I in F**k You
Hardcore van Walls of Jericho met een vrouw als zanger. Wat een strot! Retestrak drumwerk ook. De bijbehorende plaat is All Hail The Dead. In de clip zien we de band op een zeer klein podium met een zeer enthousiast publiek, die een flinke pit gecreëerd hebben.

Hopesfall - Icarus
Emocore met vette gitaren en melodieuze zang en catchy songs. De plaat A Types, waarvan Icarus afkomstig is, is een stuk minder schreeuwerig dan hun debuut. In de clip zien we de bandleden veel in silhouet tegen lichte achtergronden. Er wordt veel gewerkt met scherpteverleggingen.

Throwdown - Burn
Dertien in een dozijn metal/hardcore van Throwdown. Niet echt origineel dus. Burn is afkomstig van Vendetta. Alweer een band die aan het spelen is in een donkere opslagruimte.

Madball – Heaven-Hell
Een van de meest succesvolle hardcore bands van de afgelopen jaren. Na jaren stilte hebben ze in 2005 het uitstekende Legacy uitgebracht, waarmee ze weer direct bovenaan het hardcore-korps staan. In de clip zien we de band spelen in een kleine club met enthousiast publiek.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Muziek
Regio: 2
Jaar: 2005
Speelduur: 119 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • PCM 2.0 - Muziek
Ondertiteling: Geen
Uitgever: Roadrunner Records
EAN: 016861094393

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De diverse clips hebben ieder hun eigen beeldformaat, maar geen van hen staat anamorf op de DVD. Videoclips staan erom bekend dat er allerlei fratsen met het beeld worden uitgehaald. Ook bij de clips op deze DVD is dat het geval. Als er een lijn te ontdekken valt dan is het wel dat veel metalbands voor meer donkere en fletse kleuren kiezen. Uitzonderingen zijn 36 Crazyfists, DevilDriver en Terror die juist voor felle kleuren hebben gekozen.
Het meest ‘verminkte’ beeld heeft de videoclip van Ill Disposed, maar dit is allemaal opzettelijk gedaan. Elke videoclip heeft z’n eigen chapterstop en zijn rechtstreeks vanuit het menu te kiezen.

Geluidskwaliteit

Alle muziek bij de clips staat in full bitrate LPCM 2.0 op de DVD. Er is dan ook geen enkele surroundbeleving, alleen een stereomix. De muziek heeft dezelfde kwaliteit als een CD. Opvallend is alleen het volume waarmee de twee tracks van Fear Factory op de DVD staan. Dat is een stuk zachter dan de overige clips. Er is niets gedaan om de tracks te remasteren. Verder klinken alle andere tracks ‘lekker vet’ en goed.

Extra's

De DVD bevat geen extra’s. Het menu is een statisch beeld, met een fragment van DevilDriver’s Nothing’s Wrong? in Dolby Digital 2.0 als achtergrondmuziek. De enige menukeuze is een tracklist of een play all optie.

Conclusie

Roadrunner records brengt trouw elk jaar een DVD uit met een overzicht van hun artiestenstal. Naast gerenommeerde bands als Slipknot, Soulfly en Cradle of Filth kun je via deze DVD kennismaken met een aantal nieuwere bands, waar voor enkelen een succesvolle toekomst in het verschiet ligt zoals Trivium en Killswitch Engage. Echt origineel bedachte clips staan er niet op deze DVD. Het is vrij veel standaardwerk. Dat zal zeker te maken hebben met lage budgetten voor videoclips, maar een iets originelere aanpak moet in sommige gevallen toch mogelijk zijn.
De muziek van de DVD is van CD kwaliteit. Dat zit bij alle bands wel goed, met uitzondering van Fear Factory, die te zacht en te dof klinken.
Deze DVD is een uitstekende en betaalbare manier om je horizon te verbreden met nieuwe metal- of hardcore bands.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 PCM 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:9
Extra's:0
3.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 4
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.