Licence To Kill (UE)

Recensent:
Arnold van Oostrum
09-08-2006

Totaalbeoordeling:

6.6
DVD

Licence To Kill (UE) (DVD)
Samenvatting

De film start zoals een James Bond film hoort te beginnen; met actie. James Bond (Timothy Dalton) en zijn vriend Felix Leiter (David Hedison) onderbreken hun tocht naar de huwelijksvoltrekking van Felix om de drugsbaron Franz Sanchez (Robert Davi) te arresteren. Bijna ontkomt Sanchez in een klein vliegtuigje, maar Bond weet, hangende uit een helikopter, het vliegtuigje vast te maken aan de helikopter. Waarna Felix en James aan hun parachute neerdalen voor de voeten van de aanstaande bruid van Felix. De volgende dag hoort James op het vliegveld dat Sanchez is ontsnapt. Wanneer hij bij het huis van zijn vriend Felix aankomt, blijkt de jonge bruid te zijn vermoord en is Felix levensgevaarlijk gewond. Bond neemt ontslag uit de Britse Geheime Dienst om persoonlijk achter Sanchez aan te gaan. Hij wordt hierbij geholpen door één van Leiter’s undercover agenten, de mooie Pam Bouvier (Carey Lowell) en door Q, die hiervoor speciaal verlof heeft genomen. Ook in Sanchez’ sexy vriendin Lupe Lamora (Talisa Soto) vindt James een bondgenoot. Bond weet op een handige manier bij Sanchez twijfel te zaaien over de loyaliteit van zijn eigen mensen. Als blijkt dat Sanchez een kerk en televisiedominee als dekmantel voor zijn drugsnetwerk gebruikt, wordt de strijd tussen Bond en Sanchez beslecht met een spectaculaire achtervolging met enkele tankauto’s.

Commentaar

In de tweede Bond film met Timothy Dalton is geen sprake van een schurk die met ingenieuze of indrukwekkende plannen de wereld bedreigt en ook vecht Bond niet voor land of gerechtigheid. Nee, dit is een verhaal over James Bond die zijn ‘licence to kill’ aan de wilgen hangt en uit is op wraak. De film is deels gebaseerd op een kort verhaal van Ian Fleming. Het script is geschreven door Michael G. Wilson en Richard Maibaum. Beide zijn al bij vele Bond films betrokken geweest. Ook in deze Bond verfilming worden we natuurlijk getrakteerd op alle bekende Bond ingrediënten. Ten eerste, twee vrouwelijke schonen, beter bekend als de Bond girls. Carey Lowell speelt de aantrekkelijke Pam Bouvier, die Bond helpt in zijn strijd. En Talisa Soto is de schone dame Lupe Lamora die uit de handen van een gemene schurk gered moet worden. Dan het verhaal. Natuurlijk zijn er weer de gadgets van Q, gespeeld door Desmond Llewelyn. De settings van Bond zijn mooie exotische locaties, die door cameraman Alec Mills prachtig in beeld zijn gebracht. De actie is op en top Bond. Lekker man-to-man gevechten, spectaculaire explosies en snelle achtervolgingsscènes. En het verhaal. Ondanks dat Ian Fleming het niet geschreven heeft, een uitstekend Bond verhaal. Serieus van toon, leuke gevatte one-liners, een beetje romantiek en een Bond die onder het harde uiterlijk een gevoelig hart heeft. De slechts schurk wordt prima gespeeld door Robert Davi. Zijn handlangers onder andere door Benicio Del Toro en Anthony Zerbe. Dit alles bij elkaar gebracht door regisseur John Glen, die met deze film zijn vijfde en laatste James Bond maakte. Kortom, dit is gewoon een Bond zoals we die graag zien. De filmmuziek voor deze film is gecomponeerd door topcomponist Michael Kamen. Natuurlijk ontbreekt het overbekende Bond thema van Monty Norman ook niet, al is dat door Kamen muzikaal gezien in een moderner jasje gestoken.
Het succes van de film viel desondanks wat tegen. Commercieel haalde de film niet de opbrengsten zoals voorgaande film die lieten zien. Daarnaast veranderde er in korte tijd veel. Timothy Dalton stopte met zijn Bond vertolking. Scriptschrijver Richard Maibaum, één van de belangrijkste scriptschrijvers die vanaf de allereerste Bond film betrokken was, kwam in 1991 te overlijden. Zowel Robert Brown, die de rol van M speelde als Caroline Bliss die Moneypenny speelde stopten ook. Ook Licence To Kill eindigde met de woorden ‘James Bond Will Return’, alleen zou het dit keer zes jaar duren alvorens er een nieuwe Bond film zou verschijnen.

Vijf jaar na de Special 007 Edition (SE) brengt Sony Pictures alle 20 ‘officiële’ James Bond films opnieuw uit als een Ultimate Edition. Beeld en geluid zijn door DTS Image (voorheen Lowry Digital Images) met state of the art middelen gerestaureerd. Op het gebied van extra’s is deze 2-DVD set nog uitgebreider dan de voorgaande SE versie. Is dit de ultieme release? Reden om nu je oude versie te vervangen door deze nieuwe uitgave? Hieronder helpen we je op weg om deze vraag voor jezelf te beantwoorden.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie
Regio: 2
Jaar: 1989
Speelduur: 128 min
Verpakking: Duo Keep Case in Slipcase
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (2)
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, En vele andere
Uitgever: Sony Pictures / MGM
EAN: 8712609687934

Extra's

  • Deleted Scenes
  • Trailers
  • Production Featurette
  • Audiocommentaren
  • Image Database
  • 007 Mission Control
  • Bond '89
  • On Set With John Glen
  • Inside Licence To Kill
  • Location Scout with Peter Lamont
  • Ground Check with Corkey Fornof

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De afgelopen drie jaar heeft DTS Images (voorheen Lowry Digital Images) in opdracht van MGM alle 20 ‘officiële’ James Bond films volledig gerestaureerd. Onder supervisie van John Lowry is elke film vanaf het origineel frame voor frame digitaal gescand en opgeslagen. Hiervoor zijn 600 Apple computers gebruikt met een opslagruimte van 700 terrabyte. Alle films zijn gescand met een extreem hoge resolutie van 4000 bij 3000 pixels. Ter vergelijk: PAL DVD’s hebben een resolutie van 720 bij 576 pixels en de toekomstige HD DVD’s hebben een resolutie van 1920 bij 1080 pixels. Totaal is ruim 67 kilometer film gescand en vervolgens digitaal ontdaan van vuil en andere ongerechtigheden. Volgens John Lowry zijn op deze wijze ruim 37 miljoen stukjes vuil verwijderd. Ook de filmgrain is sterk geminimaliseerd en de kleurbalans is hersteld. Doordat nu bijna alle extra’s op een tweede DVD zijn geplaatst, kon de film met minder compressie op de schijf worden gezet. En hoe ziet het resultaat er nu uit?

Het beeldformaat van de eerdere SE versie was 2.45:1. Op deze Ultimate Edition staat de film met een gecorrigeerde beeldverhouding van 2.35:1 en is het beeld daarbij anamorf. Bij directe vergelijking valt op dat bij de UE versie aan de zijkanten iets minder beeld zichtbaar is. De beeldkwaliteit van de eerdere SE release was al zeer goed. Alhoewel, als je het beeld vergelijkt met de nieuwe UE versie, dan is er toch een groot verschil zichtbaar. Bij deze Ultimate Edition versie heeft men kans gezien het zichtbaar beeld te verbeteren. Belangrijkste verbeteringen zitten in de veel betere detaillering van het beeld. Het feit dat de extra’s nu nagenoeg allemaal naar een tweede DVD zijn verhuisd en daardoor de compressie van de film lager kan zijn, zal daar ongetwijfeld aan bijgedragen hebben. De filmgrain is in deze nieuwe transfer duidelijk minder. Ook nu geldt dat het beeld er sfeervol en mooi filmische uitziet. Verder is het beeld volledig vrij van vuiltjes, krasjes of beschadigingen. Het beeld is goed helder en heeft een goed contrast. De kleurbalans van het beeld is zichtbaar verbeterd, waardoor onder andere huidtinten veel natuurlijker ogen. Edge enhancement is nu niet meer zichtbaar. Scherpte van het beeld is uitstekend met eveneens zeer goede detaillering. Kortweg, een nagenoeg perfect beeld krijg je met deze nieuwe UE versie gepresenteerd. Vergelijk de screenshots met dezelfde screenshots bij onze bespreking van de SE versie. De film is netjes verdeeld in 32 tracks. De optionele Nederlandse ondertiteling (wit) is duidelijk en goed geplaatst.

Geluidskwaliteit

Het oorspronkelijk Dolby Surround geluid is opnieuw gemixt in Dolby Digital 5.1 surround (bitrate 448 kb/s) en DTS 5.1 surround (bitrate 754 kb/s). De Dolby Digital 5.1 track van de SE versie scoorde al hoge punten. Toch is deze nieuwe 5.1 geluidsmix ten opzichte van de SE versie verbeterd. Ten eerste is de surround geluidsbeleving bij deze nieuwe UE versie beter. Ten tweede klinkt de nieuwe UE soundtrack voller. Met name bij explosies valt op dat deze soundtrack meer laag bevat en meer gedetailleerd in het hoog is. Hierdoor klinken de explosies veel overtuigender. Als geheel klinkt de soundtrack mooi vol met een ruimtelijk geluid en een goede plaatsing van effect- en omgevingsgeluiden. De achterkanalen worden in split-surround gebruikt. Detaillering van de soundtrack is zeer goed met een goed gedetailleerd en helder klinkend hoog. Laag is in ruime mate aanwezig, waarbij het LFE kanaal intensief wordt gebruikt. De dialogen komen uit het centerkanaal en zijn prima te verstaan. De DTS 5.1 soundtrack klinkt iets beter dan de DD 5.1 track. Met name het laag is beter onder controle en het hoog klinkt rustiger. De DD soundtrack is 4 dB luider dan de DTS track, dus bij omschakelen moet je de volumeknop ook even bijstellen. Beide soundtracks zijn van bijzonder goede kwaliteit.

Extra's

De geanimeerde breedbeeld menuschermen zien er fraai uit en zijn speciaal voor deze nieuwe release gemaakt. Qua stijl zijn de menuschermen voor alle 20 titels gelijk. Alle menuschermen zijn voorzien van achtergrondgeluid. Op beide DVD’s zijn extra’s opgenomen. Uiteraard zijn alle extra’s van de SE versies ook nu weer opgenomen in de 2-DVD set. Bij deze Ultimate Edition zijn nog tal van extra’s toegevoegd, deze extra’s zijn met een (*) aangeduid. Belangrijk voordeel is dat de extra’s bij deze Ultimate Edition release nagenoeg allemaal Nederlands ondertiteld zijn. Een overzicht:

DVD-1

De eerste DVD begint met een reclametrailer voor de complete 007 James Bond Ultimate Edition.

MI6 Commentary
Met keuze voor het audiocommentaar.

Audio Commentary featuring John Glen and Actors
Het commentaar door de regisseur John Glen en enkele acteurs, waarbij met name Desmond Llewellyn (Q) interessant is.

Audio Commentary featuring Michael G. Wilson and Crew
Een meer technisch commentaar van producer Michael G. Wilson en verschillende crewleden. Het commentaar wordt aan elkaar gepraat door John Cork van de Ian Fleming Foundation

Credits (*) (1½ min)
Is een overzicht van namen die meegewerkt hebben aan deze Ultimate Edition DVD.

DVD-2

Declassified: MI6 Vault (*)

Location Scouting With Peter Lamont (*) (5½ min)
Een door productieontwerper Peter Lamont zelf gemaakte film waarin hij geschikte locaties zoekt voor de film.

On Set With John Glen (*)(9½ min)
Waarin je regisseur John Glen bezig ziet op de set tijdens het filmen.

Ground Check With Corkey Fornof (*) (5 min)
Met uitleg over de aanpassingen die zijn gemaakt aan het vliegtuig waarin Carey Lowell vliegt. Geinig om te zien dat helikopterpiloot Ken Calman wat probeert te zeggen, maar niet de kans krijgt.

Bond ‘89 (*) (12 min)
Interviewfragmenten met de acteurs over de film en hun rol.

Deleted Scenes with Introduction by Director John Glen (*) (10 min)
Negen apart te selecteren korte scènes die niet gebruikt zijn in de film. Elke scène wordt ingeleid door regisseur John Glen.

007 Mission Control (*)
Wederom het onderdeel waarbij je een bepaalde scène in de film kunt bekijken gerelateerd aan een bepaald gekozen onderwerp.

Exotic Locations (*) (4 min)
Een overzicht van de locaties die in de film zijn gebruikt.

Mission Dossier
Met de featurettes die van de SE versie afkomstig zijn:

Inside Licence To Kill: A Documentary (30½ min)
Een goede achter de schermen documentaire met een kijkje op de set, interviewfragmenten en natuurlijk filmfragmenten. Dit alles uitstekend van commentaar voorzien door Patrick Macnee.

Production Featurette: Behind The Scenes (5 min)
Een korte making of featurette die diende als commercial voor de film.

Kenworth Truck Stunt (9½ min)
Over het stunt rijden met de speciaal door Kenworth geprepareerde tankauto\'s.

”Licence To Kill” Music Video Performed By Gladys Knight (4½ min)
De muziekvideo van dit Bond lied dat tijdens de begintitels wordt gebruikt.

”If You Asked Me To” Music Video Performed By Patti LaBelle (4 min)
Muziekvideo met Patti LaBelle.

Ministry Of Propaganda

Theatrical Archive (3 min)
Met keuze uit twee bioscooptrailers.

Image Database (*)
Een imposant overzicht van foto’s en ander statisch beeldmateriaal, verdeeld over elf verschillende galerijen. De foto’s worden in de vorm van een diashow gepresenteerd.

Boekje (*)
In de set zit een 8 pagina’s tellend boekje met foto’s en achtergrondinformatie bij de film. Dit boekje is inhoudelijk anders dan het boekje dat bij de SE versie zat.

De 2-DVD set is voorzien van een fraai glanzende kartonnen slipcase met 3D reliëf. De afbeelding op de slipcase is gelijk aan de cover.

Conclusie

De tweede en laatste Bondfilm met Timothy Dalton is wederom een geslaagde actiefilm, waarbij Dalton de ingezette lijn van een serieuze Bond voortzet. Al is er ook voldoende aandacht voor gevatte one-liners. In dit verhaal hangt James Bond zijn ‘licence to kill’ aan de wilgen hangt en gaat achter een drugsbaron aan om wraak te nemen. De Bond girls in deze film zijn Carey Lowell en Talisa Soto. De schurk wordt gespeeld door Robert Davi.
Alle 20 \'officiële\' James Bond films zijn door DTS Images en MGM volledig gerestaureerd en door Sony Pictures als een Ultimate Edition opnieuw uitgebracht. De kwaliteit van de voorgaande SE versie van Licence To Kill was al goed. Toch is op het vlak van beeld en geluid deze release nog weer een zichtbare en hoorbare verbetering bewerkstelligd. Het beeld oogt veel natuurlijker en gedetailleerder. De 5.1 surroundtrack, die nu ook in DTS kwaliteit beschikbaar is, klinkt beter dan bij de SE versie. Een aantal nieuwe extra’s tezamen met de al uitstekende extra’s van de SE versie maken deze uitgave compleet. De extra’s zijn Nederlands ondertiteld. Deze nieuwe Ultimate Edition uitgave is ook de moeite van het aanschaffen waard.

De James Bond Ultimate Edition bestaat uit:
- Dr. No (1962)
- From Russia with Love (1963)
- Goldfinger (1964)
- Thunderball (1965)
- You Only Live Twice (1967)
- On Her Majesty\'s Secret Service (1969)
- Diamonds Are Forever (1971)
- Live and Let Die (1973)
- The Man with the Golden Gun (1974)
- The Spy Who Loved Me (1977)
- Moonraker (1979)
- For Your Eyes Only (1981)
- Octopussy (1983)
- A View to a Kill (1985)
- The Living Daylights (1987)
- Licence to Kill (1989)
- GoldenEye (1995)
- Tomorrow Never Dies (1997)
- The World Is Not Enough (1999)
- Die Another Day (2002)

Laatste reacties

Menno Hagendoorn  |  19-08-2006

vorige week aangeschaft, en hoewel ik hem al eens gezien had, was het toch een bijna nieuwe ervaring voor me. ik heb de film destijds gehuurd ten tijde van de ...
Lees meer >

Jeroen vS  |  11-08-2006

Een paar 'gory' scenes, zoals mensen die worden doodgebeten door een haai, die vent die in een duikersklok wordt 'opgeblazen', en die vent die in een versnippe...
Lees meer >

nlamste3  |  10-08-2006

Soms kun je kort en krachtig zijn: Goede film Goede recentie
Lees meer >

Roy Langeveld  |  10-08-2006

Alhoewel ik hem zeker de moeite waard vind is dit naam mijn mening toch een mindere Bond. Hij wijkt door de grimmige toon en onderwerp erg af van zijn voorgange...
Lees meer >

René Veentjer  |  09-08-2006

Dit is zeker een van mijn favoriete James Bond films, in al jaren niet meer gezien, binnenkort maar de dvd eens gaan kijken. :wink:
Lees meer >

robvanknegsel  |  09-08-2006

Bij het kopieren en plakken van de recensie van The Living Daylights is deze titel nog blijven staan in deze recensie van Licence to Kill meneer Van Oostrum. In...
Lees meer >

Philippe  |  09-08-2006

Deze bond heeft één van de mooiste titelsongs uit de reeks vind ik.
Lees meer >

Marc T.  |  09-08-2006

Nee, de films worden in willeurige volgorde geplaatst, de Roger Moore's komen eraan! ;) Haha ok dan, het viel me toevallig op, vandaar. Leuke recensie trouwe...
Lees meer >

freaky  |  09-08-2006

Worden de Bond films met Roger Moore tot het laatst bewaard? Hoop dat er vlug een Roger Moore film besproken wordt :D Maar als hij blijft schrijven aan dit ...
Lees meer >

Eric van Ballegoie  |  09-08-2006

Nee, de films worden in willeurige volgorde geplaatst, de Roger Moore's komen eraan! ;)
Lees meer >

Marc T.  |  09-08-2006

Worden de Bond films met Roger Moore tot het laatst bewaard?
Lees meer >

freaky  |  09-08-2006

Albert R. Broccoli is niet een jaar na de film overleden. Hij is overleden een half jaar na de release van Goldeneye. Verder prima recensie! Inderdaad, hi...
Lees meer >

Grant  |  09-08-2006

Prima film, prima recensie. LTK is echter niet 'deels gebaseerd op een kort verhaal van Fleming', maar boogt voor een groot gedeelte op de verhaallijn van Flemi...
Lees meer >

hhvisser  |  09-08-2006

Albert R. Broccoli is niet een jaar na de film overleden. Hij is overleden een half jaar na de release van Goldeneye. Verder prima recensie!
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:9
5.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 69
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.